MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Fenykl zapečený s rajčaty a sýrem

27. února 2011 v 13:21 | Pavlína |  *** ZELENINA
Fenykl se stává mou velmi oblíbenou zeleninou. Mám moc ráda fenyklový salát s mandarinkami a fenyklová semínka s úspěchem používám při pečení vepřové panenky.

V následujícím receptu jsem tedy spojila obojí: čerstvý fenykl i fenyklová semínka. Jednoduché jídlo, které se obešlo bez masa a vůbec mu to nevadí. Fenykl je úžasná zimní zelenina a k němu jsem použila loupaná rajčata v plechovce. V zimním období jsou pro mne plechovková rajčata lepší volbou, než rajčata čerstvá, která jsou v té době bez vůně, chuti a barvy.

Vařila jsem v kokotkách a množství surovin vydalo na 4 porce. Po ruce jsem měla následujících pár ingrediencí:
  • 1 větší fenykl
  • 3 šalotky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 dcl bílého vína
  • 1 plechovku loupaných rajčat v celku
  • 1 balení zakysané smetany
  • sýr typu Camembert
  • mořskou sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • fenyklová semínka
Ingredience...
Fenykl je třeba před zapečením v kokotkách trochu podusit, protože při celkem krátkém čase zapékání by byla vzhledem k rajčatům jeho tepelná úprava nedostatečná.

Šalotky nakrájíme na kolečka a orestujeme na pánvi s rozpáleným olivovým olejem. Po chvilce přidáme na proužky nakrájený fenykl. Směs osolíme, opepříme, přidáme fenyklová semínka, vše v pánvi lehce zastříkneme bílým vínem a přibližně 5 minut dále restujeme.
Příprava fenyklu...Podušenou směsí začneme plnit kokotky. Jako první bude vrstva fenyklu, pak několik plátků loupaných rajčat. Pak znovu fenykl a další vrstva rajčat.

S rajčaty je v plechovce také trocha rajčatového protlaku. Ten smícháme se zakysanou smetanou, zlehka ji osolíme, opepříme a růžovou smetanou zalijeme zeleninu v kokotkách.
Pracovní postup...
Pečeme nejlépe v přiklopených nádobkách v předehřáté troubě asi 20 minut. Poté nádobky odklopíme, povrch zakryjeme sýrem a ještě zapečeme do doby, než se sýr začne rozpouštět a barvit dozlatova. Okamžitě podáváme.
Zapečený fenykl v kokotkách...
Povrch můžeme ozdobit zelenou snítkou fenyklu...
Zapečený fenykl v kokotkách2...
K jídlu můžeme přikusovat chléb nebo bílou bagetu. Pečivo nám pomůže dostat z misek všechnu báječnou omáčku...
Zapečený fenykl v kokotkách1...
Dobrou chuť!
 



Komentáře

1 Janah Janah | Web | 27. února 2011 v 15:10 | Reagovat

No, přiznám se, že na fenykl jsme si museli trochu zvykat, ale teď si ho rádi dáme. :-)

2 toffo toffo | 27. února 2011 v 19:45 | Reagovat

Lehká večeře, to se mi líbí, to si musím pamatovat. Fenykl je pro mě od srpna objevená Amerika. Láska na první ochutnání.

3 Žirafka Žirafka | E-mail | 27. února 2011 v 20:00 | Reagovat

Fenykl mám moc ráda, ale tuto zimu jsem na něj nějak pozapomněla. Děkuji za připomenutí (-:

4 sslunickoo sslunickoo | 28. února 2011 v 1:42 | Reagovat

Jak krása a nejen tenhle recept,ale i to,že jsem ho našla mém milovaném  tastespotting.com :D

5 Pavlína Pavlína | 28. února 2011 v 9:25 | Reagovat

[1]: Janah:
Já si na fenykl zvykla hned napoprvé :-P V zimě je ho všude dost, tak proč ho nevyužít?
Děkuji
P.
:-)

6 Pavlína Pavlína | 28. února 2011 v 9:26 | Reagovat

[2]: toffo:
Fenykl se mi zalíbil hned napoprvé, jsme na tom stejně! Existuje spousta možností, jak si s ním pohrát a pochutnat si.
Děkuji za komentář :D
P.

7 Pavlína Pavlína | 28. února 2011 v 9:31 | Reagovat

[3]: Žirafka:
Díky za milý komentář a vítám Tě na mém blogu!
P.
:-D

8 Pavlína Pavlína | 28. února 2011 v 9:33 | Reagovat

[4]: sslunickoo:
Díky za návštěvu a komentář. Budu se těšit na další virtuální shledání :-P
P.

9 Madla Madla | Web | 28. února 2011 v 13:34 | Reagovat

Fenykl miluju ve všech podobách: http://madlinakuchyne.blog.cz/1008/kremovy-zapeceny-fenykl-plny-chuti
http://madlinakuchyne.blog.cz/1008/vytecny-kaprik-na-fenyklu (fenyklová semínka jsem ale zatím nezkoušela, to ej fakt) a v lednci zrovna dva pěkníé kousky mám, chuť na maso enní, takže asi půjdu po tvých stopách a pokusím se vyrobit něco lehkého a lahodného. Tvé fotky každičkého jídla jsou prostě stylové a elegantní, ty by jsi dokázala udělat haute cuisine i z chleba namazným sádlem a posypaným cibulí :-)

10 La cuoca La cuoca | E-mail | Web | 2. března 2011 v 14:59 | Reagovat

Další odvážlivec, který se nebojí fenyklu, mám radost. Přitom jde o velejemnou zeleninu a velechutnou zeleninu, v Toskánsku se běžně vaří fenyklová polévka nebo kuře pečené na fenyklu. A abych nezapomněla podle čarodějnic (jen těch dobrých samozřejmě:) prý fenykl zahání zlé duchy...
PS: Mám nezvladatelnou chut běžet si okamžitě koupit co nejbarevnější kokotky :))

11 Pavlína Pavlína | 4. března 2011 v 15:27 | Reagovat

[9]: Madla:
To je dobře, že našel další zastánce fenyklové chuti :-P Jeho charakteristická chuť je omamná a je fajn ochutnat ji i v dalších receptech. Hezky ses s tím vyrovnala a určitě to bylo vynikající :D
Jinak musím říci, že technické problémy při návštěvě Tvého blogu zmizely a vše je zase v pořádku, to jsem ráda :-P
Měj se krásně
P.
:)

12 Pavlína Pavlína | 4. března 2011 v 15:29 | Reagovat

[10]: La cuoca:
Nebojí :-P Máš pravdu, pečený fenykl je úžasný, polévku se teprve chystám připravit :D
PS: Mám pocit, že zanedlouho budeme mít z čeho vybírat. Ve Francouzském obchůdku se připravuje nová nabídka. Viděla jsem pár kousků a je to krása :-)
Díky za komentář!
P.
:D

13 DolceVita DolceVita | Web | 4. března 2011 v 15:37 | Reagovat

Nový kabátek blogu je krásný a má svěží jarní look ;-) Ke třetím narozeninám gratuluji již předem!

P.S.
Kdybych náhodou nestihla gratulovat v termínu, mrzelo by mě to :-)Raději 2x než vůbec.

Měj se krásně, milá foodblogerko :-) Já bych měla mít narozeniny někdy v dubnu. Už brzy! Sakra, to stárneme, co?

14 HaF HaF | Web | 4. března 2011 v 19:22 | Reagovat

Nový jarní převlek je velmi příjemný, také gratuluji k třetím narozeninám! :-D těším se na další recepty a reportáže! :-)

15 Catalina Catalina | Web | 4. března 2011 v 21:51 | Reagovat

Fenykl jsem zatím ještě nikdy nejedla, ale rozhodně se ho nebojím, už jenom proto, jak krásně a chutně vypadá tvůj zapečený fenykl :) Moc se mi líbí tvoje fotky - vypadají tak profesionálně!

16 Pavlína Pavlína | 7. března 2011 v 7:23 | Reagovat

[13]: DolceVita:
Díky! Stačila jsem kabátek upravit téměř přesně týden před "datem narození" :D
Blog mi otevřel nové možnosti a seznámil mne s mnoha lidmi :-P To bychom možná měly společně oslavit, ne? :-P
Díky za přání a měj se fajn!
P.
:-)

17 Pavlína Pavlína | 7. března 2011 v 7:24 | Reagovat

[14]: HaF:
Děkuji!
P. :D

18 Pavlína Pavlína | 7. března 2011 v 7:26 | Reagovat

[15]: Catalina:
Fenykl se dá v pohodě koupit, tak ho vyzkoušej. Třeba z toho také bude láska na první ochutnání :-P
Díky za Tvou návštěvu a milý komentář :D
P.

19 Jana Jana | 30. listopadu 2012 v 22:27 | Reagovat

Můžete mi prosím napsat, jak velké jsou Vaše kokotky? Chci si je taky pořídit, ale nejsem rozhodnutá ohledně objemu a tvaru. Děkuji!

20 Pavlína Pavlína | 1. prosince 2012 v 9:45 | Reagovat

[19]: Jana:
Kokotky na fotkách mají objem 250 ml, je to vlastně ta nejběžnější velikost.
Díky za komentář
P.
:D

21 Linda Linda | E-mail | 13. ledna 2014 v 19:36 | Reagovat

Je to moc dobré, a moc to voní, děkuji za tento recept  moc sem si to zamilovala . :-)  ;-)

22 Pavlína Pavlína | 16. ledna 2014 v 15:52 | Reagovat

[21]: Linda:
To mám radost, že vám chutnalo :-P
Díky, P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Článek o skvělém setkání foodbloggerů, který vyšel v časopise INSTINKT (40/2012 dne 4.10.2012), je k nahlédnutí 1.strana. 2.strana. 3.strana.


Článek, který vyšel o mém blogu, mých fotografiích a také trochu o mně v časopise INSTINKT (30/2012 dne 26.7.2012), je k nahlédnutí ZDE.