MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Michelinská ryba s bylinkovo-chlebovou krustou

17. ledna 2011 v 10:32 | Pavlína |  *** RYBY, MUŠLE
Ryby doma připravuji většinou tím nejjednodušším způsobem: filet opeču na směsi másla s olivovým olejem. Na talíři pak ozdobím bylinkovým máslem a podávám s kouskem citrónu.

Před nějakým časem jsem však ochutnala lososa připraveného s bylinkovou-chlebovou krustou. A nebyl to jen tak ledajaký losos. Byl naprosto jedinečný, protože jej vlastnoručně před (nejen) mými zraky připravoval pan Pavel Pospíšil. Jediný Čech, kterému se dosud podařilo získat Michelinskou hvězdičku.
V kuchyni, ve které zcela jistě vařil poprvé v životě, se pohyboval s lehkostí a jistotou. Pouze občas požádal o donesení určitého kusu nádobí.
Každý z právě přítomných kuchařů se stal jeho pomocníkem. Všechny, i přesto, že dlouhá léta žije v zahraničí, oslovoval se zřejmým moravským přízvukem "hoši". Byla radost to vše pozorovat a vyslechnout si mnoho dobrých rad. Fajn zážitek.
Pavel Pospíšil

Vyučil se kuchařem a v roce 1968 emigroval do Západního Berlína. Působil v řadě německých restaurací, které byly oceněny hvězdičkami Michelin (např. Seehof, Frankfurter Hof, Stahlbad). V roce 1979 zřídil v Baden Badenu vlastní restauraci Merkurius, která v roce 1980 získala hvězdičku Michelin.

Vařil pro nespočet německých osobností. Od roku 1996 má vlastní restauraci Gasthof Krone, která nepřetržitě nese označení "Bib Gourmand", to znamená "vynikající jídlo za rozumnou cenu".

zdroj: časopis Týden

Takto připravená ryba chutnala výtečně a tak jsem se rozhodla pro stejnou přípravu i doma. Po ruce jsem měla následující suroviny:
  • 4 filety z ne příliš kostnaté ryby (já použila 2 filety lososa a 2 černého platýze)
  • 4 plátky bílého toustového chleba
  • svazek plocholisté petrželky
  • kůru z jednoho citrónu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • čerstvě mletý pepř
  • mořskou sůl
Příprava bude velmi jednoduchá. Listy petrželky rozmixujeme. Několik snítek si necháme na závěrečné dozdobení talíře. Přidáme sůl, citrónovou kůru a pepř. Poté do celé směsi přidáme kousky toustového chleba a znovu rozmixujeme.
Do hotové směsi přidáme olivový olej a lehce promícháme, aby celá hmota držela pohromadě a byla tvárná.

Rybu zbavíme kůže a pokud je třeba, tak i větších kostí. Voňavou chlebovou směs na rybu naklademe klidně ve vyšší vrstvě. Krusta bude na vnitřní straně filetu, tedy na té, kde nebyla kůže.
Dno pečící nádoby potřeme olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut. Doba pečení je závislá na druhu ryby a výšce jejího masa. Zároveň se však řídíme vlastní chutí a tím, do jaké míry propečené nám rybí maso chutná.

Podáváme s citrónem a třeba karamelizovanými šalotkami. Jejich přípravu zvládneme během pečení ryby. Oloupané šalotky rozpůlíme a zprudka opečeme na olivovém oleji. Lehce poprášíme třtinovým cukrem a zastříkneme červeným vinným octem. Pro pikantnější chuť přidávám ještě pár kapek krémového balzamika.
A můžeme podávat. Samozřejmě na nahřátých talířích...
Rybu je vhodné na talíři bohatě pokapat citrónovou šťávou...
... a bagetky bude potřeba jen kousek...
Dobrou chuť!
 



Komentáře

1 Janah Janah | Web | 17. ledna 2011 v 12:10 | Reagovat

Sbíhají se mi sliny :-P Lososů tu naštěstí máme dost. :-)

2 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 17. ledna 2011 v 21:59 | Reagovat

Tahle krustička je složením v tónu italské gremolaty, což mi zní lahodně. PP je důkazem toho, že velký kuchař nemusí být velký vzrůstem :-)

3 D D | Web | 17. ledna 2011 v 23:08 | Reagovat

No teda...jako rybář dovedu ocenit a také brzy vyzkouším... MŇAMMM. :-D

4 DědaLebeda DědaLebeda | Web | 17. ledna 2011 v 23:10 | Reagovat

ano ano ... velký kuchař - nemusí být velký vzrůstem... souhlasím ;-)

5 Lucka B. Lucka B. | 18. ledna 2011 v 11:11 | Reagovat

Právě jsem vyndala lososa z mrazáku, ještě dokoupím toastový chleba a mám všechno! A dám ti určitě vědět, jak nám chutnalo:-)
Děkuji moc za článek, pana Pospíšila jsem neznala.

6 toffo toffo | Web | 18. ledna 2011 v 19:46 | Reagovat

Takové krustička dokáže divy. Zkoušela jsem podobný postup, jen se do strouhanky přidával parmazán.

7 HaF HaF | Web | 18. ledna 2011 v 22:33 | Reagovat

Receptík i fotky vypadají velmi dobře. :-)
Myslím, že o p. Pospíšilovi někde psali, ale už si nevzpomenu kde. Musí to být skvělý pocit, sledovat takového profesionála při práci! :-D

8 Lucka B. Lucka B. | 19. ledna 2011 v 9:04 | Reagovat

Tak hlásím, že nám chutnalo :-D . Jo a úplně jsem ti zapomněla pochválit fotky, jsou na jedničku s hvězdičkou, zejména ta poslední.

9 Pavlína Pavlína | 19. ledna 2011 v 10:50 | Reagovat

[1]: Janah:
To se krásně poslouchá: "Lososů je dost" :-P A také mi v hlavě stále leží ta fialková zmrzlina :D
Díky!
P.

10 Pavlína Pavlína | 19. ledna 2011 v 10:52 | Reagovat

[2]: DolceVita:
Krusta je opravdu báječná a velmi jednoduchá na přípravu. Bylo to bezva, pozorovat takového mistra kuchaře :D
Díky za komentář a měj se pěkně!
P.

11 Pavlína Pavlína | 19. ledna 2011 v 10:54 | Reagovat

[3]:+[4]: Děda Lebeda:
Tak fajn :) Budu čekat na zprávu od rybáře, který je i v kuchyni zřejmě jako doma :D
Díky za komentář
P.

12 Pavlína Pavlína | 19. ledna 2011 v 10:56 | Reagovat

[5]:+[8]: Lucka B.:
Jsi rychlejší než mé odpovědi :-P
Jsem moc ráda, že jste si také pochutnali! Posílám moc pozdravů Tobě i pejskům a budu se těšit zase na shledanou :D
Děkuji
P.

13 Pavlína Pavlína | 19. ledna 2011 v 11:13 | Reagovat

[6]: toffo:
Krusta může mít mnoho podob, s různými druhy koření. Nebo s takovou krustou můžeme péci třeba jehněčí kotletky :D
Díky za komentář :-P
P.

14 Pavlína Pavlína | 19. ledna 2011 v 11:21 | Reagovat

[7]: HaF:
Přesto, že pan Pospíšil dosáhl jistého úspěchu, je pravda, že se o něm obecně moc nemluví ani moc neví. Bohužel :? To setkání rozhodně stálo za to!
Díky a měj se fajn
P. :)

15 Madla Madla | Web | 25. ledna 2011 v 10:54 | Reagovat

Krásně jednoduchá a přitom vynikající práce s rybou. Křupavá a voňavá krustička, jemné rybí maso, to je neodolatelné spojení. Dlouho už jsem rybu nedělala, asi si tvého receptu vezmu příklad.:-)

16 Helli Helli | 25. ledna 2011 v 16:03 | Reagovat

Pěkné, pěkné... Rybka s krustou vypadá velmi dobře a chutnala nejspíš ještě líp. Konkrétně lososa bych neodmítla v jakékoli úpravě.
Ovšem možná ještě lepší byla možnost sledoval při práci takového kuchaře, jakým je Pavel Pospíšil. Jak se ti to podařilo?

17 Pavlína Pavlína | 27. ledna 2011 v 9:24 | Reagovat

[15]: Madla:
Krusta se k rybě opravdu hodí a určitě si pochutnáš :-P Jednoduchá a rychlá příprava s efektním výsledkem :-)
Děkuji
P.

18 Pavlína Pavlína | 27. ledna 2011 v 9:27 | Reagovat

[16]: Helli:
Losos je vynikající, ale krusta bude slušet každé rybě, která nemá kostičky. Losos je v našich obchodech ale asi nejdostupnější :-P
Pozorovat pana Pospíšila při práci bylo opravdu zajímavé, díky mé práci jsem měla takovou krásnou možnost :)
Moc ráda jsem Tě zase viděla a měj se krásně!
P.
:D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.