MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Lehce exotická žemlovka

3. ledna 2011 v 11:39 | Pavlína |  *** SLADKÉ
Také vám po svátcích doma zbyla vánočka? Můžeme se obětovat a ten kousek sníst ještě jen tak k snídani a nebo si za půl hodinky vykouzlíme snídani téměř luxusní.

Žemlovka bývá jedno z elegantních zpracování zbytků vánočky nebo velikonočního bochánku. Alespoň já mám tu ze sladkého pečiva raději. Žemlovku známe asi nejčastěji s jablky, to je oblíbená česká klasika.

V těchto dnech po svátcích se však doma určitě najde trocha nějakého exotického ovoce, v obchodech je ho v tomto období také dostatek a v balíčku od Mikuláše se většinou objevily sušené fíky, datle nebo jiné sušené ovoce. Vezměte tedy ovoce dle vaší chuti a pusťte se do vaření.

Já jsem si připravila:
  • asi polovinu vánočky
  • 1 dcl mléka
  • 0,5 cl portského
  • 2 vejce
  • 1 balení zakysané smetany
  • kůru z jedné limetky
  • 1 balení sušených fíků
  • 100 g másla
  • 2 lžíce moučkového cukru
Suroviny na přípravu žemlovky...
Toto množství postačí jako moučník pro 4 osoby. Na pečení žemlovky jsem použila kokotky, takže jednotlivé porce vypadají velmi úhledně, případně je lze velmi lehce vyklopit a podávat na talíři. Tento moučník ale můžeme připravit i ve větší zapékací nádobě. To pak množství surovin úměrně zvýšíme.

Velkou zapékací mísu, nebo menší zapékací nádobky - kokotky, vymažeme máslem. Vánočku nakrájíme na co nejtenčí - asi 4 milimetry silné látky. Těmi vyložíme dno vymazané zapékací misky.

Mléko smícháme s portským a vánočku směsí zvlhčíme. Fíky nakrájíme na tenké plátky a rozložíme je na vrstvu vánočky. Zakysanou smetanu, žloutky a limetkovou kůru dobře promícháme a zakryjeme jí vrstvu fíků. (Pokud bychom použili fíky čerstvé, doporučuji směs smetany a žloutků trochu přisladit.)

Znovu zakryjeme slabými plátky vánočky, zakápneme směsí mléka s portským, naklademe pokrájené fíky, zalijeme smetanou.
  
Poslední vrstvou jsou opět plátky vánočky. Na ně položíme pláteček másla. Ten nám v troubě vytvoří lahodou kůrku.
Výroba žemlovky...
Pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut na 180 stupňů.

Ze dvou zbylých bílků vyšleháme sníh, do kterého jsme přidali asi dvě lžičky moučkového cukru. Před koncem pečení na povrch každé nádobky naklademe noček pevného sněhu a pečeme v troubě se zapnutým grilem na 120 stupňů asi 5 minut.
Nejlépe chutná v zimě...
Podáváme nejlépe horké, ozdobené čerstvým fíkem ...
Zasněžená zahrada...
Nebo můžeme hotovou žemlovku před podáváním ozdobit úžasně aromatickou mučenkou...
Žemlovka pro dva s mučenkou...
Lahodná zimní snídaně nebo odpolední moučník jsou na světě a zároveň se podařilo upotřebit i nějaké ty zbytky ze svátečního stolu...
Doma v teple...
Z malých zapékacích misek lze porci žemlovky velmi jednoduše vyklopit a podávat na talíři s několika kapkami fíkového džemu...
Žemlovka na talíři...
Dobrou chuť!
 



Komentáře

1 Janah Janah | Web | 3. ledna 2011 v 14:27 | Reagovat

Tedy vánočka nezbyla, ale snad si ji koupím, protože žemlovku, tu já můžu :-P  :-)

2 Janah Janah | Web | 3. ledna 2011 v 14:28 | Reagovat

Jinak přeji do nového roku vše nej! :-)

3 Aneta Aneta | 3. ledna 2011 v 16:48 | Reagovat

waw, vdaka TasteSpotting som narazila na tento fantasticky blog a vobec som o nom doteraz nevedela! Zemlovka vyzera uplne bozsky! O_O

Aneta ( anetagoesyummi.blogspot.com )

4 Madla Madla | Web | 4. ledna 2011 v 10:06 | Reagovat

Lahodné, elegantní, nekonvenční, sexy. A hned mám chuť na něco sladkého :-)

5 Pavlína Pavlína | 4. ledna 2011 v 15:14 | Reagovat

[1]:+[2]: Janah:
Děkuji! :D Také přeji v roce 2011 všechno nejlepší, hodně zdraví a štěstí a mnoho krásných zážitků nejen v kuchyni! :-P
P.

6 Pavlína Pavlína | 4. ledna 2011 v 15:17 | Reagovat

[3]: Aneta:
A já zase objevila ten Tvůj:-P Se zájmem jsem si prohlédla fotky z Bretaně a prostudovala zajímavé recepty společně se zdařilými fotkami. Přeji Tobě i Tvému blogu všechno dobré v novém roce 2011 a budu se těšit na další virtuální setkání!
Děkuji!
P.:D

7 Pavlína Pavlína | 5. ledna 2011 v 7:38 | Reagovat

[4]: Madla:
Žemlovka byla přesně to pravé pro velmi chladný víkend :D V této podobě by Ti vánočka určitě zachutnala :D
Měj se krásně a díky za komentář
P. :-P

8 Aneta Aneta | 5. ledna 2011 v 9:31 | Reagovat

Jeej dakujem. Aj tebe! :-)

9 Lucka Lucka | E-mail | Web | 5. ledna 2011 v 16:47 | Reagovat

Nádherný příspěvek zahájení roku! Fíkům jsem zatím nepřišla na chuť, ovšem co nebylo, může být :-)

10 Pavlína Pavlína | 6. ledna 2011 v 10:38 | Reagovat

[9]: Lucka:
Ráda Tě zase vidím :-) Osobně mám raději fíky čerstvé, než sušené, ale v této podobě mi sušené velmi chutnají! Do smetany se vstřebala jejich sladkost a jsou krásně vláčné. Čerstvé fíky tolik sladké nejsou, v žemlovce je lze třeba pokapat medem :-P
Díky :D
P.

11 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 7. ledna 2011 v 13:10 | Reagovat

Pájo, ať ti to v novém roce pořád tak krásně píše, vaří a fotí. Je to vražedná kombinace :-) Kdybych neměla předsevzetí, že budu uvažovat dietně, hned bych si v mrňavých mističkách taky něco sladkého upekla. Ještě že doma není ani kousek vánočky a dnes je u nás "rybí" pátek. Opouštím kancelář a jdu zatopit pod pánvičkou.

12 Catalina Catalina | Web | 7. ledna 2011 v 21:07 | Reagovat

Teď mě strašně mrzí, že nám doma žádná vánočka nezbyla! Vypadá to totiž moooc dobře :) Navíc je to super nápad - žemlovka s fíky, spojuje to hned dvě věci, které mám moc ráda :)

13 toffo toffo | Web | 9. ledna 2011 v 15:11 | Reagovat

Jak lehce a elegantně se může zatočit s obyčejnou semlbábou, to by prababičky koukaly!

14 Pavlína Pavlína | 10. ledna 2011 v 7:39 | Reagovat

[11]: DolceVita:
Ahoj a díky za přání! Hlavně, ať se nám v tomto roce podaří uskutečnit nějaké to setkání u dobrého jídla, než loni :-P
Měj se pěkně :)
P.

15 Pavlína Pavlína | 10. ledna 2011 v 7:45 | Reagovat

[12]: Catalina:
Z netradičních "zbytků" je vynikající jídlo, kterému jsem sama neodolala :D Sladká a horká snídaně byla velmi příjemným startem pracovního dne :-P
Díky za komentář
P.

16 Pavlína Pavlína | 11. ledna 2011 v 14:59 | Reagovat

[13]: toffo:
Baví mne zkoušet tradiční jídla v moderním kabátku :D
Děkuji :-P
P.

17 Alison Alison | E-mail | Web | 24. listopadu 2011 v 13:05 | Reagovat

Thanks for a great blog
<a href="http://christmasjoynspirit.com/english-christmas-cake-recipe.html"> English Christmas cake</a>

18 Barča Barča | 2. ledna 2012 v 13:29 | Reagovat

Do háje, že jsem to nečetla včera - to jsem totiž zbytek vánočky definitivně odepsala a vyhodila. Asi pomažu do obchodu nějakou koupit :-D

19 Pavlína Pavlína | 10. ledna 2012 v 13:05 | Reagovat

[18]: Barča:
Vítám Tě na mém blogu :D S odpovědí mám trochu zpoždění, ale díky za komentář :D
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.