MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Bramborový knedlík, špenát a pečený bůček

21. ledna 2011 v 7:46 | Pavlína |  *** BRAMBORY
Česká kuchyně ve své tučnější podobě se na mém blogu ani na mém stole neobjevuje moc často. Ale všechno, co nám chutná, je v rozumné míře našemu tělu prospěšné. Takže si prostě občas s velkou chutí dám krásně křupavé a vypečené tučnější maso a k tomu dobrý domácí bramborový knedlík.

Když už se však k takovému vaření rozhodnu, vždy přemýšlím, jak si jídlo ozvláštnit. I nedělní oběd v podobě pečeného bůčku s knedlíkem může přeci vypadat zajímavě.

Připravíme si následující ingredience:

Na knedlíky:
  • 1,5 kg brambor
  • 600 - 800 g hrubé mouky
  • 1 celé vejce
  • 1 lžičku soli
Na pečení masa:
  • 1 kg vepřového bůčku
  • 1 palici česneku
  • 1 lžičku soli
  • 5 středních cibulí
Na špenát:
  • 400 g listového špenátu
  • 5 stroužků česneku
  • mletý černý pepř
  • sůl
Maso se bude připravovat z celého pokrmu nejdéle a tak začneme právě jeho přípravou.

Bůček nakrájíme na kostky. Oloupeme a prolisujeme česnek a rozhodně jím nešetříme, bez něho by to prostě nebylo ono. Prolisovaný česnek utřeme se solí a kostky masa v této směsi důkladně obalíme. Poslední úkon je nejlépe provést už přímo v nádobě, ve které budeme maso péci. Já pro tento případ opět použila mou milovanou remosku. Pečený bůček ve formě kostiček je dalším z jejích mistrovských kousků :-)

Během pečení nádobou občas zatřeseme, aby se kostky masa promíchaly. Až se maso zatáhne a jeho hrany začnou zlátnout, vsypeme do nádoby cibuli nakrájenou na proužky. Cibulí opět nešetříme, dodá pokrmu chuť a šťávu. Pečeme do doby, než cibule zkaramelizuje.
Maso se peče a zatím si připravíme špenát.

Špenátové listy důkladně omyjeme a pokud nemáme po ruce zrovna baby-špenát, odstraníme řapíky. Listy spaříme vroucí vodou. Na pánvi s olivovým olejem zprudka osmahneme najemno nakrájený česnek. Jakmile začne růžovět, přidáme do pánve spařené a posekané špenátové listy, osolíme a lehce opepříme. Asi minutu restujeme a pak odstavíme z tepelného zdroje. Směs necháme vychladnout.

A nyní je na řadě bramborový knedlík.

Brambory jsme si, třeba i předchozí den, uvařili ve slupce. Zchladlé je oloupeme a prolisujeme, případně nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme vejce, sůl a postupně přidáváme mouku. Její přesné množství však bude záležet na druhu použitých brambor. Těsto dobře propracováváme až do doby, kdy se přestane lepit. Takže, pokud se těsto stále příliš lepí, mouku klidně přidáme.

Z uvedeného množství surovin lze připravit tři menší šišky bramborového knedlíku. Pouze pro jednu z nich jsem si ale připravila špenátovou směs. Tou budeme náš bramborový knedlík plnit.

Pracovní plochu si hojně posypeme moukou a bramborové těsto rozválíme na asi 1 cm silný plát. Na těsto naklademe zchladlou špenátovou směs a lehce ji rozprostřeme, ne však až k okrajům těsta. Těsto opatrně zarolujeme a takto vzniklý knedlík pevně zabalíme do potravinové fólie. Fólií knedlík trochu zpevníme a okraje pevně uzavřeme.
Knedlík ve fólii vložíme do vroucí vody a vaříme mírným varem asi 20 minut. Trochu zchladlý knedlík zbavíme fólie, krájíme režnou nití a podáváme.
Všichni, kteří si potrpí na talíři na českou klasiku, si pochutnají. A efektní podoba pokrmu na talíři může k tomu všemu pouze přispět.

Stopečka něčeho ostřejšího před tučným jídlem samozřejmě nemůže chybět! Takže na zdraví...
... a dobrou chuť!

Máte-li rádi na talíři českou klasiku, vyzkoušejte také rajskou omáčku s hovězím masem.
 


Komentáře

1 Bali Bali | Web | 21. ledna 2011 v 8:41 | Reagovat

To jsou jídla, která doma nějak nevaříme, ale mam je moc ráda a chodím na ně k mamince.
Ovšem tvá úprava je hezčí, musim říct.
Ale možná bych to tu teď ve Francii mohla udělat. Nedávno se tu zabíjel pašík, špenát koupím, místo knedlíku dam gnocchi; taky řešení, jupí!
Jak já bych si to teď dala!
Snad i k snídani.
Namlsala jsem se, asi tedy vstanu a jdu si udělat naplánovanou snídaňovou kokotku s vejcem, CF, koprem a uzeným lososem ;-)

2 HaF HaF | Web | 21. ledna 2011 v 22:56 | Reagovat

I obyčejná klasika se dá nádherně odprezentovat! Miluji tato jídla, pokud nejsou na jídelníčku denně a umí se správně odlehčit, k tomu (tak jako zde) krásně naservírovat, mohou směle konkurovat i vyhlášeným světovým kuchyním! :-)

3 toffo toffo | Web | 22. ledna 2011 v 14:20 | Reagovat

Vůbec by mě nenapadlo vařit knedlíkovou roládu v potravinářské fólii. Zase jsem se něco naučila a to velice efektního.

4 La cuoca La cuoca | E-mail | Web | 23. ledna 2011 v 23:53 | Reagovat

Ó, bramborový knedlík se špenátovou nádivkou a la Papaja může směle konkurovat raviolám plněným špenátem... Je to uvařené nádherně, čistě a s fantazií, těsto působí konzistentně a přitom jemně. Mně se strašně líbí ta karafa a štamprle, to je z nějakého starožitnictví? Škoda, že už Jezíšek odletěl, napsala bych mu o něco podobného :))

5 Madla Madla | Web | 25. ledna 2011 v 10:52 | Reagovat

Česká klasika je v tvém pdoání rafinovaně působivá a velmi krásně provedená. Přiznám se, že jsem brabmrovoé knedlíky ještě nevařila, ale vždycky je něco poprvé a ty tvé, plněné špenátem, vypadají skvěle. V takových chladných zimních dnech je tohle jídlo učiněným balzámem.

6 Pavlína Pavlína | 27. ledna 2011 v 9:28 | Reagovat

[1]: Bali:
Na takovou zabíjačku "po francouzsku" bych se ráda nechala pozvat. Škoda, že jsem to nevěděla dřív :-P
Měj se pěkně a brzo se vrať!
P.
:)

7 Pavlína Pavlína | 27. ledna 2011 v 9:30 | Reagovat

[2]: HaF:
Díky :D Jak říkám: jíst se má všechno. Takto vypečený křupavý bůček je opravdu lahodný a to naše tělo v zimě někde ty tuky brát musí, ne? Porce na fotografii bohatě stačí :-P
Díky za komentář
P.
:)

8 Pavlína Pavlína | 27. ledna 2011 v 9:31 | Reagovat

[3]: toffo:
Folie křehké a plněné věci zpevní, já dala pro jistotu dvě vrstvy, je třeba je velmi dobře stáhnout :)
Děkuji
P.
:D

9 Pavlína Pavlína | 27. ledna 2011 v 9:39 | Reagovat

[4]: La cuoca:
Děkuji, od milovnice italské kuchyně je to nádherná pochvala! :D
Karafu jsem i se čtyřmi "náprstky" dostala kdysi od babičky. Tyhle staré věci už mnoho let shromažďuji, protože je mám velmi ráda a líbí se mi. V českých starožitnictvích se na podobné věci narazí jen zřídka a cena bývá dost neúměrná ;-)
Díky za návštěvu a komentář :-P
P.

10 Pavlína Pavlína | 27. ledna 2011 v 9:42 | Reagovat

[5]: Madla:
Bramborové knedlíky mám ráda, když jsou na řezu hedvábné. A to tyhle byly :-P Chutnaly by mi se špenátem i v případě, že by došlo maso :D
Děkuji
P.
:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama