MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Chuťovky a pohoštění aneb střípky z archivu Mlsné kočky

9. prosince 2010 v 9:59 | Pavlína |  Články
Ke konci roku už to tak chodí. Velmi často připravujeme pohoštění pro přátele a neustále vymýšlíme něco nového nebo nějakou změnu. Sáhla jsem tedy do archivu pro pár tipů na pohoštění. Třeba se vám něco z toho bude hodit.

Třeba ovoce. Doma najdeme ovoce z jižněji položených oblastí. Nejčastěji to asi budou mandarinky, pomeranče, banány nebo ananas. Ale ke slovu může přijít i třeba taková obyčejná česká sušená švestka. Zabalte je do slaninového kabátku a podávejte stylově: se slivovicí.
A co fíky? Ty můžeme sníst jen tak, upéci je na špízu s rybou nebo jen s jiným ovocem. Takové špízy nebo samotné pečené fíky lze s úspěchem podávat také k masu. Já osobně mám také velmi ráda fíky společně s prosciuttem.

Když už byla řeč o špízech: Lze je vyrobit prakticky z čehokoliv. Ušetříme tím spoustu nádobí, stačí prostě několik špejlí, jehlic nebo párátek. Ovoce zkombinujeme s dobrým sýrem, šunkou a nebo si vytvoříme špízky ve stylu caprese.
Na sváteční stůl, zejména ke konci kalendářního roku, rozhodně patří cokoliv "od ryby". V tu chvíli mám všechny smysly v pohotovosti, protože cokoliv z vody vytažené mám moc ráda.

Jako první lahůdku mám na mysli kaviár. Pokud máte v blízkosti ruský obchod se sušenými rybami a různými typicky ruskými pochutinami, rozhodně tam najdete i ten "pravý ruský" kaviár, mnohdy prodávaný také vážený. Na opečeném toustu, potřeném máslem je kaviár prostě delikatesa. Kaviár však můžeme podávat společně s bliny z pohankové mouky, které jsme ozdobili kopečkem créme fraiche.
Dalšími zástupci z vodní říše jsou dozajista mušle. Příprava očištěných mušlí pak zabere ani ne 15 minut a pohoštění, třeba i z "jedhoho hrnce" pro všechny u stolu je hotovo.

Stejně tak krevety, pro které je nejlepší rychlá úprava na pánvi. Můžeme si je ochutit česnekem a petrželkou nebo přímo v pánvi lehce zastříknout šumivým nebo bílým vínem. Takové krevety pak podáváme třeba s avokádem a domácí majonézou.

V našich obchodech už je k dostání také humr. Není to nijak extra velký kus, masem z jeho těla a klepet se rozhodně nepřejíte, ale na stole bude působit dokonale svátečně.
Pak tu máme kus ryby, třeba kapra. Jenže toho zná většina bohužel jen smaženého. Když už mám mít na stole kapra, připravím si ho raději na sardeli nebo na lososu. Mou velmi oblíbenou českou rybou je candát. Ovšem koupit opravdu kvalitní maso této ryby je i v době výlovů vzácnost. Přichází proto řada na ryby mořské, mezi kterými je asi na prvním místě losos.

Lososa čerstvého můžeme využít na přípravu lososového carpacia, lososového tatara nebo na přípravu sushi. Domácí příprava sushi je trochu časově náročnější, ale uvidíte, jak ohromná bude pochvala od ostatních.

Budete-li mít po ruce kvalitního uzeného lososa, existuje také spousta možností, jak s ním naložit. Osobně mám velmi ráda kopr, ten se k lososu prostě hodí. Smíchám ricottu s jemně nasekaným koprem a touto pěnou zdobím malé tousty nebo, jako na obrázku, italské suchary Dolomiti s příchutí fenyklu. Navrch už stačí jen plátek uzeného lososa a je hotovo. A nebo můžete pořadí obrátit. Do ricotty přidáme uzeného lososa, rozmixujeme a rázem máme růžovou lososovou pěnu. Ta se bude hodit na jakékoliv suché tousty nebo slané pečivo a skvěle ji doplní jakákoliv křupavá zelenina.
Ještě zbývá připravit něco na stůl "jen tak k vínu". Mohou to být kvalitní uzeniny, třeba coppa di parma s proužky tuku, nebo prosciutto. Průhledné plátky povětšinou italských názvů se mi asi nikdy nepřejí.

Pochutnat si můžete také na vlastnoručně upečených slaných sušenkách se sýrem a bylinkami. V krabici vydrží určitě až do Silvestra.

Krásně barevné kuličky lze vyrobit ze směsi ricotty (ale můžete použít i Lučinu) a najemno strouhaného tvrdého sýra nebo šunky. Vytvarované kuličky obalíme v nasekaných pistáciových oříšcích, pažitce, paprice, karí. Tu volbu prostě nechávám na vás.
Fajn zábavou pro všechny u stolu je společná příprava jídla. Pro tuto příležitost se hodí fondue nebo raclette. Dávám přednost masovému fondue. Ideální jsou různé druhy kvalitního masa, které si třeba den předem naložíme. Krátce opečené kousky masa pak báječně chutnají s různými omáčkami. Opékat v rozpáleném oleji můžeme také malé žampiony nebo třešňová rajčátka.

Raclette vyžaduje speciální druh sýra určený pro tuto přípravu. Na vrchním grilu můžete opéci kromě klobásek třeba plátek vepřové panenky nebo proužek barevné papriky. Ve spodní části se zatím na pánvičce roztaví sýr a ten chutná společně s vařeným bramborem naprosto dokonale.
Konzervativnější hosté dávají přednost klasice, jakou představují chlebíčky. Není nad dobrý český chlebíček, takový ve světě vlastně hned tak nepotkáte. Já osobně se slzou v oku vzpomínám na chlebíčky od Zlatého kříže. Pražáci mi to jistě potvrdí. Pro mne to jsou do dnešní doby nejlepší chlebíčky, pro jaké si člověk mohl zajít do obchodu. A pak taky chlebíčky mojí mámy. Ta je v jejich výrobě už téměř přeborníkem. Za několik minut dokáže na miniaturní pláteček veky poskládat vzájemně barevně i chuťově se doplňující ingredience. Prostě radost pohledět.
Dobrý chlebíček si dám velmi ráda. Pro své hosty však chlebíčky nepřipravuji, protože mezi dobou přípravy a dobou konzumace je velmi nepřímá úměrnost. Daleko raději se věnuji přípravě jiného typu občerstvení.

Tolik z mého archivu, který plním několik let. Já osobně se ráda vracím k osvědčeným pokrmům, ale čas od času mezi ně zařadím i nějakou tu novinku. Pestrost pokrmů na svátečním stole určuje také chuť pozvaných hostů a někdy i bohužel ne zrovna dokonalé zásobování našich obchodů.

Přeji vám, ať se vám všechna, nejen sváteční posezení, vydaří tak, jak si představujete.

Jaké pohoštění nejraději připravujete vy?
 


Komentáře

1 Janah Janah | Web | 9. prosince 2010 v 14:22 | Reagovat

V podstatě vše výše jmenované, které sobě a přátelům dopřáváme, jen ten kaviár je skandinávský :-)  :-P Mimochodem, na jeho nabírání by se neměla používat kovová lžička, jak je vidět na obrázku - nejlepší je skleněná nebo dřevěná, při nejhorším umělohmotná. ;-)

2 Věrka Věrka | Web | 9. prosince 2010 v 22:36 | Reagovat

Velmi inspirativní a chuťově  povzbuzující))) :-P

3 toffo toffo | Web | 10. prosince 2010 v 17:33 | Reagovat

Krásné shrnutí, že už jsi toho navařila? Osobně bych chtěla letošní vánoční a silvestrovské hodování trochu odlehčit a tady mám teď spoustu inspirace!

4 Domácí čajovna Domácí čajovna | 12. prosince 2010 v 6:28 | Reagovat

ty chlebíčky vypadaj úžasně!!!!!

5 vilemina vilemina | Web | 13. prosince 2010 v 0:07 | Reagovat

Pěkné téma - takový souhrn se vždy hodí!
Něco přidám:
Dělala jsem nedávno pečenou červenou řepu (máš určitě taky v repertoáru) s mozzarelou, pak opečený lilek naložený v kys. smetaně, avokádovou pomazánku. Brynza s lososem je úžasná. Společná příprava, či aspoň kompletování jídla jsou i plněné tortily. Z teplých malých jídel zase zelenina plněná masovou nebo sýrovou náplní (rajčata, žampiony, papriky).

6 Pavlina Pavlina | 21. prosince 2010 v 12:53 | Reagovat

[1]: Janah:
Mám doma dřevěné lžíce, ale pak bych kaviár musela podávat v polévkové terině :D A to bych si dala líbit! :D
Díky a měj se fajn
P.

7 Pavlína Pavlína | 21. prosince 2010 v 12:59 | Reagovat

[2]: Věrka:
Díky za komentář a vítám Tě na mém blogu :D
P.

8 Pavlína Pavlína | 21. prosince 2010 v 13:00 | Reagovat

[3]: toffo:
Je to tak, archiv je plný dobrot :-P Měj se moc dobře a díky :D
P.

9 Pavlína Pavlína | 21. prosince 2010 v 13:00 | Reagovat

[4]: Domácí čajovna:
Chlebíčky patří mezi naprostou klasiku, ty jsem nemohla vynechat!
Díky :D
P.

10 Pavlína Pavlína | 21. prosince 2010 v 13:01 | Reagovat

[5]: vilemína:
Díky za stručný chuťový přehled a přeji při posezeních dobrou chuť :-P
P.

11 Petr Petr | Web | 30. prosince 2010 v 9:30 | Reagovat

Tak toto je famózní přehled! Pastva pro oči a když si to člověk připraví, tak věřím, že i mlsný jazýček si "brutálně" pochutná ;)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama