MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Čočková polévka se zelím

18. listopadu 2010 v 13:16 | Pavlína |  *** POLÉVKY
O prospěšnosti luštěnin i zelí je známo mnoho informací. Co si tedy vyzkoušet kombinaci obojího v husté a zdravé polévce? Já osobně se ráda vracím ke svému oblíbenému receptu a tato polévka je pro mne doslova pohlazením. A navíc - pro mlhavý listopadový večer je jako stvořená.
Moje oblíbená čočka a zelí...
Na přípravu polévky budeme potřebovat:
  • 1 balení čočky
  • 1 sáček kysaného zelí (budeme potřebovat asi 30 dkg)
  • 4 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • nové koření, celý pepř, bobkový list
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • sušený tymián
  • vinný ocet podle chuti
Ingredience...
Čočku předem namočíme. Nemusí to být přes noc, postačí asi tři čtyři hodiny před vařením.

Na oleji zpěníme jednu nadrobno pokrájenou cibuli, K ní přidáme překrojené zelí (kvůli snadnější konzumaci) i s nálevem. Okořeníme několika kuličkami černého pepře, nového koření, dvěma bobkovými listy a vše společně dusíme na mírném plameni cca 15 až 20 minut. Pokud by se mezi tím nálev vyvařil, podlijeme zelí trochou horké vody.

Další dvě cibule pokrájíme a nasypeme do hrnce s horkým olivovým olejem. K ní přidáme na drobné kostičky nakrájenou mrkev a petržel. Na silnějším plameni zeleninu rychle osmahneme a přidáme slitou čočku. Vše zalijeme horkou vodou. Kvůli silnější chuti a barvě přidáme ještě jednu cibuli ve slupce, rozkrojenou napůl. Ochutíme solí, celým pepřem, novým kořením a bobkovým listem. Nezapomeneme také na špetku tymiánu, který se k čočce výborně hodí. Vše pak uvaříme do měkka.
Pracovní postup...
Místo zahušťování jíškou část (asi 1/3) čočky se zeleninou i s trochou vývaru odebereme do jiné nádoby a pečlivě odstraníme celé koření. Vše rozmixujeme ponorným mixérem a vrátíme zpět do polévky. Z polévky vyjmeme obě poloviny cibule ve slupce, přidáme k ní podušené zelí, prohřejeme a v případě potřeby dochutíme. Kdo má raději kyselejší chuť polévky, může přidat pár kapek vinného octa. Ale opatrně, polévka se uleží.
Dosolíme podle chuti :-)
Polévku můžeme podávat ozdobenou slaninovým chipsem. Plátek slaniny opečeme na nepřilnavé pánvi z obou stran a plátek pokaždé na pár vteřin na pánev přitiskneme plochou obracečkou.
Slaninový chips...
Stačí už jen kousek dobrého pečiva a můžeme si pochutnávat...
Dobrou chuť!
Dobrou chuť!
 


Komentáře

1 HaF HaF | Web | 18. listopadu 2010 v 19:35 | Reagovat

Zrovna nad čočkovou polévkou přemýšlím, že jsme ji dlouho neměli! Vařím ji podobně, ale místo jíšky jsem začala do polévky přidávat i hrst červené čočky. Ta se rozvaří a polévku zahustí i bez mixování (jsem v podstatě strašný lenoch) ;-) Slaninka vypadá skvěle! :-)

2 Bali Bali | Web | 18. listopadu 2010 v 21:35 | Reagovat

Tak čočkovku se zelím jsem ještě nejedla.
Ale určo by mi chutnala, čočku miluju.
A nač slouží ten zárohák?

3 Lucka B. Lucka B. | 19. listopadu 2010 v 9:44 | Reagovat

Taková polévka přijde v tomhle počasí k duhu, u nás bude o víkendu ;-)

4 Janah Janah | Web | 19. listopadu 2010 v 22:55 | Reagovat

Kysané zelí je tu trochu nedostatkové, takže to bude muset počkat do CZ. :-P

5 Madla Madla | Web | 21. listopadu 2010 v 21:07 | Reagovat

Krásně jednoduchá polévka. Všechny suroviny doma mám (jen klasickou čočku nahradím její červenou variantou), takže zítra se do téhle čočkovky určitě pustím a věřím, že jako všechny tvoje recepty, které jsem dosud vyzkoušela, bude báječná.
Mňam, už teď se na ní těším :-)

6 Madla Madla | Web | 22. listopadu 2010 v 12:52 | Reagovat

Tak hlásím, že polévka je spáchána a je opravdu moc dobrá. Hustá tak, že v ní stojí lžíce a opravdu výtečná. Další bezmasý polévkový recept, ke kterému se budu ráda vracet. Jen jsem si trošku usnadnila práci a na másle a oliváči si osmahla cibulku s kořením, k voňavé cibulce jsem pak přihodila kořenovou zeleninu a až po opečení zeleninky jsem tam vrzla zelí s nálevem (zelí domácí, dle receptu pana Cuketky) a pak jsem už pokračovala dle receptu. Jen místo kalsické čočky jsem použila čočku červenou, která se krásně rozvařila, takže jsem ani nemusela mixovat. takže díky ještě jednou za recept,který bud určitě brzy opakovat! :-)

7 Pavlína Pavlína | 22. listopadu 2010 v 13:07 | Reagovat

[1]: HaF:
Červenou čočkou přesně tak, jak píšeš, zahušťuji i třeba obyčejnou čočku na kyselo už pár let a je to bezva finta! :-P
Do takový polévek je takový nápad také naprosto ideální.
Díky za komentář a dobrou chuť!
P.
:D

8 Pavlína Pavlína | 22. listopadu 2010 v 13:09 | Reagovat

[2]: Bali:
Tak já Ti ji někdy uvařím :-D
"Zárohák" je zvířecí roh upravený tak, aby se dal používat jako slánka. Patří do mé "stylové" výbavy na naše historické akce a mám ho moc ráda :-P
Díky a zase se ozvi
P.
:D

9 Pavlína Pavlína | 22. listopadu 2010 v 13:10 | Reagovat

[3]: Lucka B.:
Přesně tak, přišla :D
Díky za komentáře
P.
:-)

10 Pavlína Pavlína | 22. listopadu 2010 v 13:11 | Reagovat

[4]: Janah:
U vás není zelí, ale tady zase chybí ta fialková zmrzlina... pořád mi leží v hlavě :-D :-D
Díky za komentář
P.
:)

11 Pavlína Pavlína | 22. listopadu 2010 v 13:14 | Reagovat

[5]:+[6]: Madla:
Madlo, vaříš rychleji, než já stačím odpovídat na komentáře :-P
Jsem ráda, že se Ti recept tolik líbil, že už je vyzkoušený! :D Hlavně, že sis pochutnala a díky za Tvé nadšené komentáře, které moc ráda čtu.
Měj se krásně
P.
:D

12 Jiří Bureš Jiří Bureš | Web | 25. dubna 2011 v 15:19 | Reagovat

Naše babi dávala do polévky na zahuštění jak jíšku, tak na závěr pasírovanou čočku z polévky: http://recepty.jiribures.cz/polevky/cockova-polevka/

13 Pavlína Pavlína | 26. dubna 2011 v 13:49 | Reagovat

[12]: Jiří Bureš:
Dívala jsem se na Váš recept - co babička, to jiná polévka. Určitě musí být vynikající. Já se však snažím zahušťování moukou vždy nahradit jiným způsobem.
Díky za komentář a přeji dobrou chuť při psaní dalších receptů.
P.
:D

14 Alexandra Alexandra | 23. prosince 2011 v 12:20 | Reagovat

Jsem prvni vanoce mimo domov a tuhle polevku maminka varila kazdy rok na stedry den,takze jsem velice rada,ze jsem nasla recept...jdu nakoupit suroviny a pozdeji napisu,jak chutnala :-)

15 Pavlína Pavlína | 23. prosince 2011 v 17:32 | Reagovat

[14]: Alexandra:
Tak s chutí do toho :-P Ať se tyhle první Vánoce hodně podaří a ať vám chutná. Budu se těšit na zprávu :D
P.

16 Lůc Mác Lůc Mác | Web | 13. března 2012 v 18:56 | Reagovat

luxusní polévečka ;-)
Jen jsem také dělala v jednom hrnci jako Madla :-)
Moc jsem si pochutnala. Až přijde táta z práce, hodím mu k ní slaninku, aby ji taky snědl :-D

17 Pavlína Pavlína | 15. března 2012 v 9:40 | Reagovat

[16]:Lůc Mác:
To mám radost, díky :-P
P.

18 yannka yannka | 11. března 2013 v 19:53 | Reagovat

Tuhle polévku jsem si dala na "seznam" hned, jak jsem ji tu objevila. Netusim, proc mi trvalo tak dlouho, nez jsem se k ni dostala,ale byla presne takova, jakou jsem si ji predstavovala - uz to samotne podusene zeli jsem malem snedla jen tak. Slaninu pouzivam vyjimecne a spis s ni "korenim", tady je teda ovsem naprosto na miste. Diky moc, mam nove "comfort food".

19 Pavlína Pavlína | 18. března 2013 v 14:27 | Reagovat

[18]:yannka:
To mám velkou radost! V tomto období se určitě hodila výborně, díky za přízeň :D
P.

20 moncaslife moncaslife | E-mail | Web | 22. května 2015 v 20:02 | Reagovat

úúú tá vyzerá skvele a tá opečená slaninka :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama