MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Bramborový salát s křišťálovými rybkami

25. listopadu 2010 v 8:07 | Pavlína |  *** BRAMBORY
Trochu jiná verze bramborového salátu, o které vůbec nechci tvrdit, že se hodí na vánoční stůl. Nástává čas večírků a různých oslav, které se někdy trochu protáhnou. A ráno po takové oslavě se vám tento salát, který byl připraven a uložen den předem do lednice, bude báječně hodit. Netradiční snídaně, která probudí a potěší vaše chuťové buňky. A pokud zrovna nemusíte hned ráno odejít do práce, klidně salát zapijte sklenicí dobrého piva. Bude vám vážně lépe. Bramborový salát s kousky ryb naložených na kyselo bude působit jako živá voda.

Na přípravu salátu budeme potřebovat:
  • 1 kg brambor na salát (varný typ A)
  • 3 červené cibule
  • 2 mrkve
  • 100 g sterilovaného hrášku
  • hrst kaparů
  • 100 g křišťálových rybiček nakládaných nakyselo
Na zálivku:
  • 0,25 l olivového oleje extra virgin
  • 4 lžíce vinného octa
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
Připravené ingredience...
Nejprve oloupeme a rozkrájíme brambory a dáme je vařit v osolené vodě. Očištěnou a nakrájenou mrkev rovněž povaříme v osolené vodě tak, aby byla "al dente". Cibuli nakrájíme na tenké proužky, ale do salátu ji rovněž nedáme syrovou. Její chuť by byla moc ostrá a silnější, než chuť ostatních přísad. Cibuli proto blanšírujeme, tj. spaříme vařící vodou a poté vložíme do vody studené. Proces, který vařící voda nastartovala, tak rychle ukončíme.

Místo křišťálových rybiček můžeme použít třeba zavináče, ale bez nakládané zeleniny, která je zavinuta uvnitř. Z nakládaného rybího masa odstraníme zbytky ploutví a rybky nakrájíme na kostičky.

Zálivku připravíme důkladným rozšleháním všech surovin. 

Nejdůležitější chvilkou výroby tohoto bramborového salátu je spojení všech nakrájených surovin se zálivkou. Tu je totiž nejlepší přidat, dokud jsou brambory i mrkev horké. Pak se všechny chutě lépe propojí. Zálivka kousky brambor ještě důkladněji obalí a salát získá tu správnou konzistenci.
Výroba salátu...
Nejprve tedy v dostatečně velké míse smícháme uvařené teplé brambory, mrkev, blanšírovanou cibuli, sterilovaný hrášek, pokrájené kapary a kousky ryby. Vše pak zalijeme připravenou zálivkou a lehce promícháme.

Salát necháme odležet v lednici. Nejlépe chutná druhý nebo další den. Podáváme s chlebem.
Salát podáváme s dobrým chlebem...
A aby i samotný salát vypadal na talíři krásně, pro ozdobu jsem použila naklíčená semínka červené řepy. Barevný i chuťový soulad byl jasný.
Naklíčená semínka červené řepy jsou krásná...Talíř můžeme také ozdobit několika kapkami zálivky.
Dobrou chuť!
Dobrou chuť!
 


Komentáře

1 HaF HaF | Web | 25. listopadu 2010 v 23:14 | Reagovat

Nevím, co napsat. Nenapsat, to nejde. Vždy, když sem zabrouzdám, vždy jen nasucho polknu a uvědomím si, že se ještě musím moc učit, aby se člověk aspoň maličko přiblížil tomu, co zde vidí. Salát vypadá skvěle, už jen od pohledu láká! Obdivuji barevné sladění a nádherné fotky! Já teď bojuji s novým fotopřírůstkem a prostě to není ono, nějak mi zatím nesed do ruky. :-?

2 primula primula | Web | 26. listopadu 2010 v 6:47 | Reagovat

Také jsem okouzlena vším, co vidím. Nádherné fotky, nápady, zpracování, chutné recepty. Že se sbíhají sliny, to je samozřejmé, ale mně se zdá, že z těch fotek cítím i vůni.

3 blackberyi blackberyi | 26. listopadu 2010 v 16:51 | Reagovat

Salátek vypadá fantasticky, zvláště to zdobení naklíčenou červenou řepou je skvělý nápad...zdravé a krásné :-D co víc si přát. Ráda bych se zeptala, kde je možné sehnat chemicky neošetřená semínka řepy, event. i třeba ředkvičky (dají se koupit naklíčená třeba v Tescu a jsou naprosto dokonalá, chutnají jak koncentrovaná ředkvička). Díky za skvělý recept

4 Bali Bali | Web | 26. listopadu 2010 v 17:40 | Reagovat

Ukápla slina!
Moc pěkný! Dala bych hned.A to nejsem po flámu :- )))

5 toffo toffo | Web | 26. listopadu 2010 v 20:09 | Reagovat

To já si na středu preventivně nějaký vyprošťovací salátek do lednice připravím.
Stejně mě zaujal v prvním - posledním Elle a table recept na pravý vlašský salát podle Rudolfa Linky.

6 Janah Janah | Web | 26. listopadu 2010 v 23:45 | Reagovat

Zase jsem zapomněla, že sem nesmím chodit v noci, vždycky mě pak honí mlsná... :-P  :-P  :-P Máš mě na svědomí.

Termín "křišťálové rybičky" slyším poprvé. To je terminus technicus? Název pro nějaký výrobek? Předpokládám, že jde o sledě?

7 DědaLebeda DědaLebeda | Web | 27. listopadu 2010 v 16:11 | Reagovat

Pozdě.... už jsem 5x vystřízlivěl ale slibuji, že se mi receptík líbí a určitě vyzkoušíííím.
Návrat z Moravských hodů mám za sebou, tak teď už to nebude tak často. :-D  :-D
---(:-§o)))   ,.DL.

8 Bali Bali | Web | 29. listopadu 2010 v 11:32 | Reagovat

Tak já jsem dnes už konečně po flámu, ale salát mi nikdo neudělal :-(

9 Pavlína Pavlína | 1. prosince 2010 v 7:50 | Reagovat

[1]: HaF:
Děkuji :D To, že se podařilo koupit zrovna výhonky červené řepy byla celkem náhoda :-P Máme to někdy těžké v těch našich obchodech :S
Dívala jsem se k Tobě na blog a myslím, že s novým foťákem už začínáte být velcí kamarádi! :D
Měj se fajn
P.
:)

10 Pavlína Pavlína | 1. prosince 2010 v 7:51 | Reagovat

[2]: primula:
Ráda Tě zase vidím a budu se těšit na další fotky koťátek!
Díky za milý komentář :D
P.

11 Pavlína Pavlína | 1. prosince 2010 v 8:11 | Reagovat

[3]: blackberyi:
Barva i chuť řepy se k bramborám prostě hodí :-P Ale jak jsem psala, celkem nečekaně jsem výhonky červené řepy koupila v MAKRu. Tentokráte byla však i tam nabídka slabá. Tesco v tomto ohledu ani nezkouším, to by bylo bez úspěchu. Dotaz ohledně semínek bych zaslala třeba sem: www.semo.cz :)
Děkuji :D
P.

12 Pavlína Pavlína | 1. prosince 2010 v 8:21 | Reagovat

[4]:+[8]:Bali:
:D "konečně po flámu" - to se tedy máš :D Já také nemám vždycky po flámu takový salát po ruce. Někdy ho musí nahradit třeba česnečka :D
Měj se dobře a díky
P.
:)

13 Pavlína Pavlína | 1. prosince 2010 v 8:22 | Reagovat

[5]: toffo:
Tak přeji na čtvrteční oslavě, nejspíše Mikulášské, pěknou zábavu! :D
Díky za komentář :-P
P.

14 Pavlína Pavlína | 1. prosince 2010 v 8:31 | Reagovat

[6]: Janah:
Ano, jedná se o sledě. Někdy jsou nazývány "sledě s cibulí", ale nejčastěji je k vidění nápis "křišťálové rybičky". Vždy jednou za nějaký čas se mi začnou sbíhat sliny a tyhle nakyselo nakládané rybky si prostě musím koupit! :-P
Děkuji a posílám pozdrav :-)
P.

15 Pavlína Pavlína | 1. prosince 2010 v 8:33 | Reagovat

[7]: DědaLebeda:
:D Váš komentář mne opravdu pobavil :D Přeji vám více podobných akcí a dobrou chuť!
Díky za návštěvu :D
P.

16 Madla Madla | Web | 8. prosince 2010 v 9:39 | Reagovat

Ačkoli si na flámy musím ještě nějaký ten čas nechat zajít chuť, salátek vypadá jako obvykle božsky a umím si představit jeho dokonale nakysle kořeněnou chuť. Asi si půjdu koupit alespoň zavináče :-)

17 Pavlína Pavlína | 8. prosince 2010 v 11:12 | Reagovat

[16]: Madla:
Jestli máš ráda zavináče, tak Ti salát bude určitě chutnat i bez předchozího flámu :D
Díky za komentář
P.
:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama