MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Škubánky s vepřovou panenkou a fenyklem

18. října 2010 v 8:18 | Pavlína |  *** MASO
Většina tradičních bramborových příloh už tady byla. První přišla lepenice, pak nastavovaná kaše. Ochutnali jsme také pravé babičkovské bramborové placky. Dalším z důvěrně známých bramborových jídel jsou škubánky. Jeden má rád škubánky jako přílohu k masu, jiný s mákem nebo tvarohem. Já patřím do té první skupiny.

Pro dnešek jsem připravila škubánky s masem, kterému dodá velmi zásadní chuť a vůni fenykl. Dnes opomíjené, ale pro naše babičky velmi často užívané koření. V obchodě můžeme zcela běžně koupit fenykl čerstvý, ale co semínka? Použijte je, tak jako já, na maso. Zcela závratně zvýrazní jeho chuť a voňavá šťáva nebude mít konkurenci.
Fenykl

Léčivé účinky fenyklu znali už staří Řekové a Římané, kteří jeho semínka jedli jako zaručený prostředek proti nadváze. Je to nejenom chutná přísada do salátů, ale i jedno z nejstarších přírodních léčiv. Původ fenyklu sahá do Středomoří, k nám se dostal díky Benediktinům, kteří jej používali při nachlazení a zažívacích potížích. Je to opravdu ideální zelenina pro všechny ty, kteří trpí na nadýmání, plnost žaludku a střev, zácpu - váže totiž jedovaté a tukové látky ve střevech. Fenyklový olej je osvědčeným prostředkem při kašli, rýmě a zahlenění nosohltanu.

Obsahuje ve velké míře draslík, který je důležitý pro správnou funkci buněk, vitamin C pro imunitu a dále 12 důležitých stopových prvků a 14 aminokyselin v ideálním složení. Nezanedbatelná je i míra beta karotenu jako součást protirakovinné prevence. Čaj z plodů má uklidňující účinky. Fenykl snižuje cholesterol a posiluje imunitu i nervovou soustavu.

Je to rovněž ideální prostředek při hubnutí. Váže tuky ve střevech, takže se nemohou usadit v tukových polštářcích na břichu, stehnech a hýždích. A co víc: 100 g obsahuje pouze 12 kcal. Fenyklová semínka patří k nejstarším druhům koření, používají se i k přípravě čaje při škytavce. Mohou se žvýkat po jídle k odstranění zápachu z úst.

zdroj: Internet

Na škubánky jsem si připravila:
  • 1,5 kg oloupaných brambor (odrůda vhodná pro pyré)
  • 150 g hrubé mouky
  • sůl (na vaření brambor)
Na přípravu masa budeme potřebovat:
  • 2 vepřové panenky
  • 300 g plátků anglické slaniny
  • několik větviček čerstvého tymiánu
  • dvě lžičky fenyklových semínek
  • sůl, pepř
  • 0,5 dcl koňaku (nemusí být)
Škubánky s masem jsem podávala společně s ragú z lišek, na které jsem použila:
  • 200 g lišek
  • 100 anglické slaniny
  • 1 kapii
  • 1 červenou cibuli
  • plátek másla
Do středu dvojité vrstvy alobalu, která dostatečně přesahuje délku panenek (kvůli pečlivému zabalení), naklademe plátky slaniny tak, aby se trochu překrývaly. Na slaninu dáme několik větviček tymiánu a na ně položíme osolené a mírně opepřené panenky, opačnými konci k sobě (tedy užší konec jedné vedle širšího konce druhé).

Maso posypeme semínky fenyklu, zastříkneme koňakem, přidáme zbylé větvičky tymiánu a opět poskládáme překrývajícími se plátky slaniny. Celý balíček pevně uzavřeme a uložíme na několik hodin do ledničky. Poté vložíme do trouby předehřáté na 220 stupňů a pečeme přibližně 40 až 50 minut. Pak balíček opatrně nahoře otevřeme a maso zkontrolujeme.
V alobalu se pečením vytvořila spousta lahodné šťávy, která bude nejen báječná k masu a nádherně voní. Bude také velkým pomocníkem při podávání a předchozím tvarování škubánků.
Škubánky si připravíme společně s panenkami. Oloupané a nakrájené brambory uvaříme ve větším hrnci v osolené vodě. Hotové brambory slijeme, ale část vody z brambor si uchováme stranou. Brambory nejprve trochu rozmačkáme šťouchadlem a pak opačným koncem vařečky uděláme do šťouchaných brambor několik děr až ke dnu hrnce. Na povrch rozšťouchaných brambor a do děr nasypeme hrubou mouku a vše zalijeme horkou vodou z brambor tak, aby jen trochu brambory a mouku překrývala. A teď je tady důležitý krok: vše musíme udržet v teple, aby se mouka důkladně "propařila". Nejlépe tedy bude držet se opět postupu našich babiček: Přiklopený hrnec obalíme utěrkou a uložíme asi na 20 minut pod peřinu.
Pak přijde fyzicky nejnáročnější část celého postupu - škubánky je třeba velmi důkladně vymíchat do hladka. Je to trochu náročné, ale po přibližně deseti minutách bude výsledek perfektní.

Pak stačí vzít do každé ruky jednu polévkovou lžíci, kterou jsme smočili ve vypečené šťávě z masa a dvěma lžícemi proti sobě tvarujeme škubánky.
A nakonec si uděláme ragú z lišek, jehož příprava je jednoduchá a rychlá. Cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka, červenou kapii na drobné proužky, anglickou slaninu na malé kostičky. Důkladně očištěné lišky, jsou-li větší, rovněž překrojíme. Kostičky slaniny na pánvi rozpustíme a rychle na ní orestujeme cibuli. Přidáme kapii a po chvíli i lišky. Lehce opepříme, osolíme a vše restujeme až jsou lišky měkké. Nakonec ragú zjemníme přidáním kousku másla.
Panenky jsme i se slaninou nakrájeli na plátky, ragú z lišek tvoří na nahřátém talíři pro maso i škubánky peřinku. Zalijeme trochou šťávy z masa a můžeme podávat.
Takovým jídlem zaručeně potěšíte i nejvzácnější návštěvu a možná u vás fenykl stoupne v ceně.
Dobrou chuť!

Objevte chuť čerstvého fenyklu a vyzkoušejte salát s jogurtem a mandarinkami. Čerstvý fenykl pak můžete vyzkoušet také zapečený s rajčaty a sýrem.
 


Komentáře

1 ruda-199 ruda-199 | 18. října 2010 v 8:30 | Reagovat

to si uvařím jestli ještě najdu lišky možná že by se mohly použít zelánky ruda-199 :-)

2 Bali Bali | Web | 18. října 2010 v 9:19 | Reagovat

Tak to je zase nádhera. Lišky jsou v mrazáku. Ale semínka fenyklu moc nemusím. A takové příbory jsou u mé babičky, ale v hnědém ;-)

3 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 18. října 2010 v 9:19 | Reagovat

Tak teď jsi mě opravdu dostala. Škubánky samozřejmě občas ukuchtím, ale v zásadě jen nasladko s mákem a druhý den opečené na pánvi, třeba výrazným sýrem a česnekem, ale Tvůj nápad je velmi neotřelý a překvapivý. Prozraď, jak Tě to napadlo? Psát, že máš úžasnou fotodokumentaci, nemá ani cenu :-D. Jako vždy prostě a jednoduše perfektní!

4 Madla Madla | Web | 18. října 2010 v 16:41 | Reagovat

Bože můj, já si snad zakážu chodit na tvé stránky. tvoje fotofokumentace u mě spouští nejhorší formu slintavky :-D
Recept je báječný, ba přímo luxusní. Normálně závidím tvým bližním, že je jim tak svkěle, voňavě a nápaditě vyvařováno :-)

5 primula primula | Web | 18. října 2010 v 17:21 | Reagovat

Opravdu, perfektní recept, nápaditý, co do kombinace zvolených ingrediencí i co do krásné fotodokumentace. Moc se mi škubánky nechce dělat, že je to dost pracné, ale tento recept mne dostal a určitě vyzkouším. Už proto, že mám fenykl ráda.

6 Janah Janah | Web | 18. října 2010 v 21:30 | Reagovat

U škubánků patřím do té druhé skupiny, takže i když zní recept velmi lákavě asi bych volila jako přílohu šťouchané brambory nebo noky.

Jinak děkuji za recept na využití lišek, těmi se to tu jen hemží.

7 HaF HaF | Web | 18. října 2010 v 22:48 | Reagovat

Vše napsali už všichni výše, co dodat? Z tohoto receptu a jeho aranžmá dýchá nádherný podzim. Brambory a vepřové s trochou slaniny a k tomu houbové ragů, tak úžasně barevně ladící s aktuálním ročním obdobím! Kruciš, místo slintání ještě začnu básnit! :-D  :-P

8 La cuoca La cuoca | E-mail | Web | 19. října 2010 v 11:47 | Reagovat

Báječná kombinace staročeské a francouzské tradice. Kromě geniálně sestaveného svátečního jídla, překrásných lišek, mě dostává Armagnac a šípky ve vázičce (já jsem si zapíchala větvičky šípků do proutěného obalu na květináč a nevypadá to špatně :)

9 Vilemína Vilemína | Web | 20. října 2010 v 12:08 | Reagovat

Taky mě oslovuje ta kombionace, ragú je velmi dekorativní :)
(Pro Coco-choc: Škubánky s roštěnkami se objevují i v Kejřce, v naší rodině je jíme taky jen naslano.)

10 Pavlína Pavlína | 20. října 2010 v 14:21 | Reagovat

[1]: ruda-199:
Pokud máš na mysli houbičku zvanou "čirůvka", tak se přiznám, že tu jsem dosud neochutnala :-) Přeji příjemné vaření, dobrou chuť a díky za komentář.
P.

11 Pavlína Pavlína | 20. října 2010 v 14:24 | Reagovat

[2]: Bali:
Chtěla jsem využít období, dokud lišky ještě byly :-) V tomto receptu dělají semínka fenyklu zázraky a nakonec chutnají jinak, než jsme zvyklí. Mají hlavně zásadní podíl na chuti vynikající šťávy.
P.
:-)

12 Pavlína Pavlína | 20. října 2010 v 14:28 | Reagovat

[3]: coco-choc:
Babička dělávala škubánky pouze s masem, nejčastěji pečenými vepřovými žebírky. To byla lahoda! Sladká varianta doma nikdy nebyla a školní jídelny jsem byla ušetřena :-)
Fenyklová semínka využívaly naše babičky na vaření celkem často. Napovídají tomu i babiččiny kořenky s nadepsanými názvy :-P Maso je pak velmi aromatické a jemné :-D
Díky za komentář
P.
:D

13 Pavlína Pavlína | 20. října 2010 v 14:34 | Reagovat

[4]: Madla:
Tento pokrm se hodí pro běžný i slavnostní oběd. Věřím, že každý si u škubánků rád zavzpomíná :)Příprava je příjemně časově rozložená a vypadá pracnější, než ve skutečnosti je :-P
Díky za milý komentář
P.
:D

14 Pavlína Pavlína | 20. října 2010 v 14:36 | Reagovat

[5]: primula:
Chuť fenyklových semínek a chuť čerstvého fenyklu je po tepelné úpravě zcela odlišná. Kdo nemá rád fenyklová semínka ve sklenicích s nakládanou zeleninou, zde bude možná mile překvapen. Komu fenykl chutná, má předem vyhráno :D
Díky za komentář a měj se fajn!
P.

15 Pavlína Pavlína | 20. října 2010 v 14:39 | Reagovat

[6]: Janah:
:-D Jasně! Šťouchané brambory jen tak, nebo s osmaženou cibulkou. Prostě aby bylo co rozmačkat do té vynikající šťávy :D
Díky za komentář a měj se fajn
P.
PS: Mail nedorazil, asi se dostal do SPAMU :-P

16 Pavlína Pavlína | 20. října 2010 v 14:41 | Reagovat

[7]: HaF:
Přesně tak :) Taková kombinace chutí v tomto období přijde na mysl raz dva :-) Jídlo je chuťově vyvážené a krásně barevné. Navíc se na babiččině ubrusu se docela pěkně vyjímá :)
Díky za komentář
P.
:D

17 Pavlína Pavlína | 20. října 2010 v 14:47 | Reagovat

[8]: La cuoca:
Díky za milý komentář :-D Šípky jsou krásné a docela malinká větvička dokáže zvednout náladu. Takže věřím, že květináč vypadá nádherně. Vítám Tě na mém blogu a doufám, že se nám zde bude dobře povídat. Ráda vidím další majitelku kočky (nebo koček?), která ještě navíc ráda vaří. Máš moc hezký blog :-)
Díky a měj se fajn
P.
:D

18 Pavlína Pavlína | 20. října 2010 v 14:49 | Reagovat

[9]: Vilemína:
Ragú - tedy hlavně červená paprika v něm, musí dodat talíři tu správnou podzimní barvu :-)
Díky
P.
:-P

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama