MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Horká jablka k podzimní snídani

5. října 2010 v 9:42 | Pavlína |  *** SLADKÉ
Sychravé sobotní ráno přímo svádí ke zdlouhavé přípravě voňavé snídaně. Úroda podzimních jablíček byla sklizena a já si vzpomněla na jeden starý recept. Rychlý jablečný kompot jsem navíc spojila s klasikou oblíbenou v mnoha zemích.
Jablečný kompot...
Ve Francii jsou tyhle tousty nazývány "pain perdu" (ztracený chléb), v anglicky mluvících zemích je to nejčastěji "french toast" a u nás se velmi podobá "chudým rytířům". Opečený toust obalený ve skořicovém cukru je s horkým jablečným kompotem dokonalé spojení. Dáme se tedy do vaření.

Na snídani pro dva bude třeba:
  • 6 plátků toustového chleba (dá se využít zbylá vánočka, bochánek apod.)
  • 1 vejce
  • 1 dcl plnotučného mléka
  • pár kapek vanilkového extraktu
  • máslo s olivovým olejem na opečení toustů
  • skořicový cukr na obalení toustů
  • 6 jablek
  • 2 vrchovaté lžíce třtinového cukru
  • kus celé skořice
  • hvězdička badyánu
  • asi 6 hřebíčků
Příprava surovin...
Badyáník pravý - badyán (Illicium verum)

Na pohled zcela nejhezčí koření. Hvězdicovité plody stále zeleného stromu dorůstajícího výšky 8m a stáří 100 let. Jediný badyáník poskytne za jeden rok až 40kg plodů. Ty se pak suší na slunci, přičemž ztrácejí asi tři čtvrtiny hmotnosti. Aromatická síla je skryta ve stěnách plodů. Badyán je bohatý na silici s vysokým obsahem anetholu.

V evropské kuchyni začalo hrát toto koření svou roli teprve v 17. století na ruském carském dvoře, jako aroma přidávané do čaje. Rodové jméno Illicium je odvozeno z latinského slova illicere, tedy něco jako "vábit".

Badyán lze žvýkat po dobrém obědě jako podporu trávení a pro osvěžení dechu. Působí proti nadýmání, kašli a bronchitidě. Voní jako anýz, jeho chuť je však plnější a těžší. Botanicky nejsou spřízněny, ale jejich chuťová podobnost vedla v mnoha jazycích k podobnému označení. Je nepostradatelnou součástí směsi koření na svařené víno a také těsta na perníčky.

Zdroj: Lexikon koření

Badyán bývá také velmi často kombinován se skořicí. Více jsem se o skořici zmínila zde, ale v té době jsem ještě neměla tyto fotografie. Tak obrovské kusy skořice jsou k vidění a také ke koupi v Plzni v obchodě U Antonína.
Skořice v obchodu U Antonína...
Ale teď už zpět k receptu. Jablka oloupeme, nakrájíme na osminky a zbavíme jádřince. Během loupání uchováváme kousky jablek ve vodě s několika kapkami citrónové šťávy, aby si zachovaly svou světlou barvu.

Poté je slijeme a v hrnci na vaření pak přidáme vodu tak, aby zakrývala povrch jablek. Osladíme třtinovým cukrem a přidáme kus skořice, hřebíček a badyán. Jedna hvězdička bude na toto množství dostatečná. Jablka vaříme na mírném plameni do doby, než jejich povrch začíná být měkký, ale uvnitř jsou stále ještě pevná.
Jablíčka...
Příprava toustů je velmi rychlá. V misce rozmícháme vejce, které jen velmi mírně rozředíme mlékem. Přidáme několik kapek vanilkového extraktu.

Na pánvi rozehřejeme plátek másla společně se lžící olivového oleje. Plátek toustového chleba ve směsi vejce a mléka velmi rychle smočíme z obou stran a položíme na pánev. Opečeme z obou stran dozlatova a pak ještě horké obalíme ve skořicovém cukru.
Tousty...
Na každý toust položíme několik jablečných dílků ještě teplého kompotu a navrch přidáme lžičku šípkové zavařeniny. Při prvním soustu nám pikantní zavařenina s chutí jablek hned připomene chuť tolik oblíbeného moučníku: jablek v županu. Jejich střed bývá také naplněn touto zavařeninou.
Pikantní šípková zavařenina...
A pokud bychom tento jablečný dezert podávali odpoledne, zvolila bych jako chuťový doplněk vanilkovou zmrzlinu. 

Trocha kompotu nám zbyla, takže si můžeme takto upravená jablka vychutnat nejméně další dva dny. Povařená jablka v této podobě však nejsou určena k dlouhému skladování.
Dobrou chuť!...
Dobrou chuť!

S jablky si podobným způsobem můžeme připravit také jablečný závin v netradičním pojetí.
 



Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 5. října 2010 v 10:21 | Reagovat

Jako vždy bravurní dokumentace a skvělý nápad :-). Podzim miluju, je mým nejoblíbenějším ročním obdobím. Konečně je chladno, barvy listů na stromech jsou  pohádkové a já mohu ujíždět na "podzimních chutích" - skořici, vanilce, badyánu a zázvoru. Hned bych si dala domácí štrúdl, zázvorový čaj, ale také třeba pečenou dýni. Tvé pojetí podzimní snídaně je okouzlující ;-). Takto připravovala tousty Nigella, jen s jahodami, ale mně je po chuti více s Tvým jablečným kompotem.

2 Jitka Jitka | E-mail | 5. října 2010 v 12:36 | Reagovat

Ahoj Pavlínko :-)
Tak takovou snídani bych si nechala líbit...luxusní a přitom jednoduché.
Měj se krásně
J.

3 Daniela Daniela | E-mail | 5. října 2010 v 12:58 | Reagovat

Tú vôňu som pri čítaní normálne cítila:-))
Ja si občas robím niečo podobné, ale šup, šup hotové. Toustový chlieb natriem maslom, na to poukladám natenko nakrájané jabĺčka a posypem škoricovým cukrom. Prikryjem druhým plátom chleba, ktorý zvrchu trochu potriem maslom a dám zapiecť do toustovača. Ako príloha dobrý čaj:-)) Pekný deň.

4 Madla Madla | Web | 5. října 2010 v 13:29 | Reagovat

To je podzimní recept jako bič! Jen u nás by zdlouhavá příprava snídaně moc neprošla :-) (Leda, až bude dítko krapet odrostlejší), ale nechala bych se pozvat hned. tradičně nádherné fotky umí více než nalákat.

5 toffo toffo | Web | 5. října 2010 v 15:52 | Reagovat

Z šedivého podzimu mám depku, už mi začíná, když začne na konci srpna sluníčko tak divně nízko svítit.
Kdyby na podzim nevoněla jabka, skořice, rum v čaji a nečervenalo listí, asi emigruju na jih :-)!
Stejně ta krásně voní i svítí tento recept. Já se včera vrhla na Yviny jablečná povidla v pomalém hrnci. Se skořicí, hřebíčkem a novým kořením. Vloni jsem je vařila poprvé a vytvořila jsem si na nich závislost!
Ovšem badyán s vanilkou, to bych měla zkusit!

6 primula primula | Web | 6. října 2010 v 8:51 | Reagovat

Podzimní nálada jako vyšitá. Opět krásné fotky, krásná atmosféra. Vůně se line až sem. Dělám něco podobného, ale Tvá varianta je mnohem lepší.

7 Fleurette Fleurette | E-mail | Web | 6. října 2010 v 9:10 | Reagovat

Krásné fotky, super jídlo, miluji vše kde jsou jablka:) Tento recept určitě zkusím,vypadá úžasně a přitom je tak jednoduchý!
Děkuji za nápad!
Přeji krásný den
Fleurette :-)

8 OLINKA OLINKA | Web | 6. října 2010 v 9:53 | Reagovat

vypadá to užasně :-)

9 the urban baker the urban baker | E-mail | Web | 6. října 2010 v 15:40 | Reagovat

hello, i have no idea what your post reads, however, visually, your photos are delicious!

10 Domácí čajovna Domácí čajovna | Web | 8. října 2010 v 12:02 | Reagovat

To je nádhera... úplně mám chuť si tuhle snídani taky udělat. Ovšem nemám ten prostor pro zdlouhavé smyslné vaření achjo.... ale tak aspoň ten kompot, ten zkusím :-)
Moc krásný a podzimní recept, podzim miluju, takže mě potěšil na duši. Děkuju!

11 Pavlína Pavlína | 12. října 2010 v 13:30 | Reagovat

[1]: coco-choc:
Podzim je krásný a když je to ještě navíc slunný podzim, tak je nádherný! Foťák přitahují stromy s barevnými listy a od rána do večera bych se procházela :-P
Díky
P.
PS: Na plotně opět bublá dýňová polévka :D

12 Pavlína Pavlína | 12. října 2010 v 13:31 | Reagovat

[2]: Jitka:
Ahoj! Ráda Tě zase vidím :D Toustíky jsou jednoduché a s voňavými jablíčky je to k snídani opravdu dobrota :D
Měj se dobře!
P.

13 Pavlína Pavlína | 12. října 2010 v 13:32 | Reagovat

[3]: Daniela:
Takže v podstatě stejné suroviny, ale v trochu jiném pořadí :D Jablka a skořice a máslo - to je kouzlo :-)
Díky za váš milý komentář, ráda jsem vás zase viděla!
P.
:D

14 Pavlína Pavlína | 12. října 2010 v 13:34 | Reagovat

[4]: Madla:
Díky :D Kompot si můžeš připravit den předem, ráno už opečeš jen tousty. To by Ti, myslím, mohlo projít :D
Díky
P.
:D

15 Pavlína Pavlína | 12. října 2010 v 13:36 | Reagovat

[5]: toffo:
Jak sedím dost často za volantem, tak jsem na ten rum do čaje úplně zapomněla! Ale večer si dám. Dokonce už jsem letos vařila první svařené víno :D Ty vůně koření miluji :)
Díky za milý komentář
P.
:D

16 Pavlína Pavlína | 12. října 2010 v 13:36 | Reagovat

[6]: primula:
Ráda jsem Tě zase viděla a díky za milá slova :D
Měj se pěkně
P.
:-)

17 Pavlína Pavlína | 12. října 2010 v 13:39 | Reagovat

[7]: Fleurette:
Děkuji za krásný a nadšený komentář :D Mějte se krásně
P.
:D

18 Pavlína Pavlína | 12. října 2010 v 13:39 | Reagovat

[8]: OLINKA:
Děkuji
P.
:D

19 Pavlína Pavlína | 12. října 2010 v 13:42 | Reagovat

[9]: the urban baker:
Thank you for your kind comment :D
P.

20 Pavlína Pavlína | 12. října 2010 v 13:44 | Reagovat

[10]: Domácí čajovna:
Děkuji za milý komentář. Mám vážně velkou radost, že se mi podařilo na blog přenést tu voňavou podzimní atmosféru :D
Díky
P.
:-P

21 alenka15987788 alenka15987788 | Web | 13. října 2010 v 10:28 | Reagovat

máš to tu peknoucke

22 Jitka Jitka | 13. října 2010 v 12:09 | Reagovat

Připojuji se k "the urban baker" - krásné fotky, nádherná stylizace. Kromě prohlížení fotek oceňuji samozřejmě i velmi jedlé recepty.

23 Pavlína Pavlína | 14. října 2010 v 11:02 | Reagovat

[21]: alenka15987788:
Děkuji :-D
P.

24 Pavlína Pavlína | 14. října 2010 v 11:03 | Reagovat

[22]: Jitka:
Děkuji, mám velkou radost, že se vám recepty líbí a máte chuť na mém blogu listovat. Budu se těšit na další setkání :-P
P.

25 Janaen Janaen | Web | 25. října 2012 v 19:17 | Reagovat

Výborná, jsou výborná!

26 Anyzovka Anyzovka | E-mail | Web | 25. října 2012 v 23:51 | Reagovat

Pain perdu miluji! Ale bohuzel ho casto nemame ... v tydnu rano nestihacka a o vikendech stale nekde litame.
Zato jablecny "kompot" delam skoro kazdy tyden ;-) Nesladim, ale aby byl sladky pridavam susene svestky (merunky, fiky).
Kombinace obou k snidani je dabelska :-)

27 Pavlína Pavlína | 1. listopadu 2012 v 14:15 | Reagovat

[25]:Janaen:
Díky, to je dobře :-)
P.

28 Pavlína Pavlína | 1. listopadu 2012 v 14:17 | Reagovat

[26]:Anyzovka:
Pain perdu je pro mne typicky víkendová a spíše zimní snídaně. Skvělý nápad osladit kompot sušeným ovocem!
P.
:D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.