MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Zeleninová polévka se šalvějovými chipsy

16. září 2010 v 17:40 | Pavlína |  *** POLÉVKY
Oranžová barva, která nás pohladí po duši. Taková je polévka z kořenové zeleniny. Hodí se pro přípravu v kteroukoliv roční dobu, ale s přicházejícím podzimem dostáváme na polévky chuť častěji. Použila jsem tu nejobyčejnější kořenovou zeleninu:
  • mrkev dodala polévce barvu
  • pastinák aroma
  • pórek a brambory sílu
Příprava surovin...
Na několika lžících olivového oleje opečeme kostky mrkve, pastináku a proužky pórku. Když se rozvoní, zalijeme horkou vodou a přivedeme k varu. Přidáme oloupané a na malé kostky nakrájené brambory.
Zeleninu nakrájíme, opečeme na oleji a zalité vodou vaříme...
Vaříme do změknutí brambor. Polévku podle vlastní chuti osolíme. Poté celé množství rozmixujeme ponorným mixérem.
Zeleninová polévka se šalvějovými chipsy...
Polévku jsem ozdobila šalvějovými chipsy. Šalvěj najdeme na zahrádce v každém ročním období.

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)

Šalvěj byla v dějinách vysoce hodnocena a v mnoha zemích vážena pro svůj vliv na dlouhověkost. V 17. Století si ji Číňané tak považovali, že s holandskými obchodníky směňovali tři bedny čínského čaje za jedinou bednu šalvějových listů.

Jeden šéfkuchař napsal: "Ve velké kulinářské opeře představuje šalvěj snadno se urážející a rozmarnou primadonu. Má ráda téměř celé jeviště jen pro sebe." Má ovšem opravdu své hodnoty: jako prostředek přispívající k trávení ostrých pokrmů i sladkých moučníků. K doplnění jejích předností zbývá dodat, že šalvěj je současně krásným aromatickým keříkem oblíbeným u včel.

Pro odpuzování hmyzu se lístky šalvěje kladou do skříní s prádlem. Pro dezinfekci prostoru se šalvějové listy spálí na rozžhaveném dřevném uhlí nebo se povaří ve vodě. Šalvějový kouř potlačuje zvířecí a kuchyňské pachy.

Listy napomáhají trávení a mají antiseptické účinky, obsahují estrogen. Šalvěj pomáhá léčit průjem. Šalvějový čaj po jídle napomáhá trávení, snižuje potivost, zklidňuje kašel a rýmu. Šalvějový čaj s vínem posiluje nervy a krev. Pivo ze šalvěje muškátové se proslavilo svými opojnými účinky.

Šalvěj by se neměla užívat ve větších dávkách, ani dlouhodobě.
Zdroj: Bylínář

Jednotlivé lístky šalvěje opláchneme, pečlivě osušíme a zprudka pečeme na trošce olivového oleje asi jednu minutu. Lístky začnou tmavnout, vytratí se jejich dužnatost a budou křupavé. Právě tak by měly vypadat šalvějové chipsy. Několik jich pinzetou položíme na povrch polévky do talíře. Šalvějové chipsy lze s úspěchem použít i k jiným krémovým polévkám.
Příprava šalvějových chipsů...
Polévku ještě zakápneme olivovým olejem, který je po upečení šalvějových lístků lehce zbarven do zelena a příjemně voní. Na závěr vše můžeme ochutit čerstvě mletým pepřem.
Dobrou chuť!
Dobrou chuť!
 



Komentáře

1 Madla Madla | Web | 16. září 2010 v 19:26 | Reagovat

Tak touhle polévkou jsi mi vyloženě kápla do noty! Polévky vařím takřka každý den a občas prostě dojde inspirace. Všechny suroviny navíc mám v lednici a čerstvou šlavěj v květníku na balkoně. :-) Takže určitě zítra či pozítří vyzkouším :-)

2 blackberyi blackberyi | 16. září 2010 v 20:48 | Reagovat

Krásně jednoduchá, určitě moc dobrá a hlavně sezónní polévka, která skvěle zapadla do momentálního pošmourného počasí. Skvělá volba:-D, určitě neodolám a vyzkouším.
Výborná je i podobných způsobem udělaná krémová cuketová, ochucená pepřem a štědrou dávkou muškátového oříšku, malinko zjemněná smetanou. Šalvějové chipsy jsou výborné doplnění. Jinak šalvěj se mi osvědčila i jako skvělá partnerka s pečenou dýní.

3 Bali Bali | Web | 17. září 2010 v 16:21 | Reagovat

Zářijových 10°C mne dnes donutí uvařit cibulačku. A dám si ji opravdu s chutí.
Polévkové období letos začalo sakra brzy. Nebo spíš ani neskončilo? Celé to léto je nějaké divné.
S tou šalvějí se ti to řekne! Nevim jestli bych ji v zimě našla pod dvoumetrovou závějí ;-)
Ale na zahrádce jí máme lány, vyrábíme si supr digestiv. A votre santé ;-)

4 luckydina luckydina | 17. září 2010 v 16:26 | Reagovat

nemám ráda dušenou čerstvou šalvěj, ale když ji opražím na másle či olivovém oleji, nebo dokřupava upečená na mase to je pochoutka, ponorný mixér to je podle mě vynález tisíciletí

5 Pipi Pipi | Web | 18. září 2010 v 14:16 | Reagovat

Jee, to je zajímavé, zrovinka jsem dovařila dýňovou polévku a má úplně stejnou - a to naprosto fantastickou podzimní - barvu! :-)

6 toffo toffo | Web | 18. září 2010 v 14:49 | Reagovat

Talíř s polévkou září jako letní sluníčko.
Šalvějové chipsy jsou mi velmi sympatické :-).

7 HaF HaF | Web | 19. září 2010 v 22:40 | Reagovat

Zeleninka je teď v nejlepší kondici, tak proč nevyzkoušet!!! Zeleninových polévek není nikdy dost! :-P

8 Pavlína Pavlína | 20. září 2010 v 9:22 | Reagovat

[1]: Madla:
Díky zprávám na FB už vím, že Ti chutnalo :-P Já se k polévce za chvilku vrátím znovu :-D
Díky
P.

9 Pavlína Pavlína | 20. září 2010 v 9:27 | Reagovat

[2]: blackberyi:
Díky :-P Právě barva dýňové polévky mne inspirovala k šalvějových chipsům. Nebála bych se je podávat ani k jiným krémovým polévkám :D V dnešní bedýnce bude kromě jiné zeleniny také dýně, takže polévka v barvě podzimních listů bude každým dnem :D
Díky za komentář
P.
:)

10 Pavlína Pavlína | 20. září 2010 v 9:28 | Reagovat

[3]: Bali:
Zrovna včera jsem v obchodě narazila na sýr Gruyére a tak se mi vybavila cibulačka :D Tento sýr je na toustíky k cibulačce asi nejlepší. Podzim je zatím slunečný a krásný, tak ať takto vydrží co nejdéle :D
Díky
P.

11 Pavlína Pavlína | 20. září 2010 v 9:32 | Reagovat

[4]: luckydina:
Mixované polévky mají prostě něco do sebe, souhlasím :) Jsou lidé, kteří musí mít v polévce "kus masa" nebo alespoň kostky brambor - mixovaná polévka jim připomíná kojeneckou stravu. Já v takových polévkách naopak vidím velmi elegantní, jednoduché a chutné zpracování třeba zbytků různé zeleniny. Se šalvějí máš naprostou pravdu - chipsy jsou vážně báječné :D
Díky za komentář
P.

12 Pavlína Pavlína | 20. září 2010 v 9:46 | Reagovat

[5]: Pipi:
Já se na dýňovou chystám co nevidět - u takových polévek zahřeje i ta jejich úžasná barva :-P
Díky :D
P.

13 Pavlína Pavlína | 20. září 2010 v 9:47 | Reagovat

[6]: toffo:
Díky za milý komentář - šalvějové chipsy určitě vyzkoušej :-P
P.
:-)

14 Pavlína Pavlína | 20. září 2010 v 9:48 | Reagovat

[7]: HaF:
Jak padlo v jedné pohádce: "Chutí máme na vybranou!" :D
Díky
P.

15 toffo toffo | Web | 23. září 2010 v 8:24 | Reagovat

[11]: Předevčírem jsem mixovací fintu použila na synáčka. V neděli mi zeleninovu polévku (a že byla vynikající!) poctivě odcedil (nahrubo nastrouhanou zeleninu nechal na dně talíře). Rozmixovanou zblajznul s čerstvě pečeným - cibulovo slaninovým chlebem, ani asi nestačil přemýšlet, co to rozmixovaného asi může být.

16 Pavlína Pavlína | 27. září 2010 v 13:57 | Reagovat

[15]: toffo:
No vida! Tak příště rozmixuješ rybku? :D :D
P.

17 Renata Němcová Renata Němcová | E-mail | 18. června 2012 v 12:34 | Reagovat

Já jsem se poprvé setkala se šalvějovými chipsy i J. Olivera, od té doby dávám lístky šalvěje i ke kuřeti, jsou krásně křupavé. :-)

18 Pavlína Pavlína | 3. července 2012 v 15:36 | Reagovat

[17]: Renata Němcová:
Je to tak :-P Zkus je také k nějaké krémové polévce - je to velmi příjemné zpestření :D
Díky
P.
:D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.