MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:








... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!


Výroba rybího vývaru

10. září 2010 v 9:10 | Pavlína |  *** RYBY, MUŠLE
Větší ryba, v mém případě to byl velký candát, je nejvhodnější na vytvoření filetů. A co s rybí kostrou? Ta se bude báječně hodit na domácí výrobu rybího vývaru. Tato ingredience v našich obchodech chybí, vývar se lehce skladuje a je vždy při ruce.
Candát...
Na vývar si připravíme:
  • asi 500 g rybích kostí a odřezků
  • 1/4 celerového kořene
  • 1 kořen petržele
  • 1 větší mrkev
  • 1 fenyklovou bulvu
  • 1 větší cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 3 dcl bílého vína
  • větší plátek másla
  • sůl
Všechna uvedená zelenina je velmi aromatická a tak není třeba přidávat žádné další koření nebo bylinky. Použití rybího vývaru tak bude velmi univerzální pro jakoukoliv přípravu ryb.
Kostra na vývar...
V hrnci rozpustíme větší kus másla a na něm opečeme nahrubo nakrájenou kořenovou zeleninu, fenykl, česnek a cibuli.
Začátek výroby vývaru...
K zelenině přidáme rybí kosti s odřezky a ještě chvilku opékáme. Poté zalijeme bílým vínem a studenou vodou. Vše přivedeme k varu, pak stáhneme zdroj tepla a na velmi mírném plameni pod pokličkou táhneme asi dvě hodiny.
Pokračování...
Po této době vývar přecedíme jemným sítem, hrnec necháme bez pokličky a vývar během přibližně dalších dvou hodin zredukujeme asi na polovinu. Nakonec mírně osolíme.

Zredukovaný vývar uložíme do chladu. Po vychladnutí z povrchu odebereme tuk a ještě jednou přecedíme přes velmi hustý cedník nebo plátno. Takto upravený vývar není třeba čistit bílkem.
Tuk na zchladlém vývaru...
Vývar budeme skladovat v mrazničce ve velmi praktické formě - v sáčcích na led. Při úpravě jakéhokoliv rybího pokrmu, kde bude třeba vytvořit trochu šťávy, se nám takto vyrobený vývar bude bezvadně hodit.
Hotový rybí vývar...Filety z candáta si můžete vychutnat třeba jen tak obyčejně s majoránkou a opečeným chlebem.
 



Komentáře

1 HaF HaF | Web | 11. září 2010 v 20:49 | Reagovat

Úplně jsem nasála vůni Vánoc. Jindy vlastně rybí vývar nevařím. Dík za připomenutí - svátky tu budou za chvilku.Věřím, že vývar byl skvělý, já jdu pomalu dělat soupis cukroví na Vánoce! :-D

2 Madla Madla | Web | 16. září 2010 v 19:29 | Reagovat

hmm, mňam, úplně jsem dostala chuť na rybí polévku. Také mám podobně zmražený rybí vývar v kostičkách na led. Tvůj rybí vývar určitě brzy vyzkouším, až budu mít k dispozici co nejčerstvější rybku :-)

3 Pavlína Pavlína | 17. září 2010 v 15:58 | Reagovat

[1]: HaF:
Za chvilku tady máme dobu výlovů a to bude pak ryb na stole snad více :-P Když jde rybka příjemně nafiletovat a nepečeme ji celou, pak je čas na rybí vývar :-P Nejen o Vánocích se může hodit :D
Díky za komentář
P.
:)

4 Pavlína Pavlína | 17. září 2010 v 16:00 | Reagovat

[2]: Madla:
Podzim láká k výrobě různých polévek a rybí polévku nemusíme jíst pouze o Vánocích. Takže: Co Ti brání? :D
Díky
P.
:D

5 Pavlína Pavlína | 6. října 2010 v 14:38 | Reagovat

[Smazaný komentář] alenka15987788:
Děkuji, snad se bude hodit :D. Mějte se pěkně :)
P.

6 Online marketing Online marketing | Web | 21. prosince 2013 v 20:35 | Reagovat

Díky za super nápad se sáčky na led. Zrovna vařím vývar ze tří kapřích koster a hlav, které zůstali po filetování k štědrovečerní večeři. Jo a Fenykl je tam vážně výbornej. ;-)

7 Pavlína Pavlína | 16. ledna 2014 v 15:48 | Reagovat

[6]:Online marketing:
Fenykl k rybě prostě patří. Díky za komentář :-P
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Článek o skvělém setkání foodbloggerů, který vyšel v časopise INSTINKT (40/2012 dne 4.10.2012), je k nahlédnutí 1.strana. 2.strana. 3.strana.


Článek, který vyšel o mém blogu, mých fotografiích a také trochu o mně v časopise INSTINKT (30/2012 dne 26.7.2012), je k nahlédnutí ZDE.