MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Ravioli plněné lesními houbami a majoránkou

2. září 2010 v 7:34 | Pavlína |  *** TĚSTOVINY
Opět se po nějakém čase vracím k domácím těstovinám. Je to vlastně jakási italská variace na naši klasiku - flíčky s houbami.
Houbový košík...
Ani po přípravě liščích těstovin a bramboračky se také nemohu nabažit spojení čerstvých hub a čerstvé majoránky - je to naprosto nedostižná kombinace!

Majoránka

Majoránka se dostala do Evropy ve středověku a oblíbily si ji nejvíc dámy, které ji nosily ve svých pugétech, kabelkách a přidávaly si ji do koupelí. Jejími listy se také leštil těžký dubový nábytek a podlahy, aby získaly voňavý lesk. Při bouřce vkládaly dojičky majoránku do věder čerstvě nadojeného mléka a věřily, že je tato rostlina ochrání před sražením a zkysnutím. Z téhož důvodu zřejmě také vznikl majoránkový čaj - bylinkář Gerard jej doporučoval těm, kdo "jsou příliš náchylní ke vzdechům a stýskání".

Nálev z majoránky se pije jako čaj při nachlazení, bolestech hlavy, prostých potížích žaludečních, střevních a nervových. Vývar nebo silice se přidávají do koupelí, masek nebo zábalů ke zmírnění revmatických bolestí. Několik kapek silice nakapat na polštář na podporu spánku. Majoránka je velmi úzce spřízněna s oregánem.

Zdroj: Bylinář

Vypracování těsta na ravioli je hračka a proto se k nim stále vracím. Pro ravioli, kdy pracovní postup vyžaduje dokonalé slepení jednotlivých vrstev těsta, upřednostňuji hladkou bílou pšeničnou mouku.

Těsto jsem zpracovala z těchto surovin:
  • 200 g hladké mouky
  • 2 vajec
  • 2 lžic olivového oleje
  • špetky soli
Vypracované těsto odpočívá v lednici a zatím si připravíme náplň, na kterou potřebujeme:
  • několik lesních hub
  • 2 šalotky
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 balení ricotty
  • 5 lžic najemno strouhaného parmazánu
  • 2 hrsti lístků čerstvé majoránky
  • olivový olej
Houby nakrájíme na menší plátky a společně s najemno nakrájenou šalotkou je osmahneme  na tenké vrstvě olivového oleje. Směs dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Po zchladnutí přidáme jedno balení ricotty, strouhaný parmazán, natrhané lístky majoránky a dobře promícháme.
Příprava náplně do těstovin...
Těsto rozdělíme na dva díly a jednu polovinu vložíme do strojku na těstoviny. Zpracujeme ho stejně jako v tomto případě. Mezeru mezi válci postupně zužujeme, cílem je mít co nejtenčí plát těsta. Ten položíme na podložku posypanou hladkou moukou.

Na pruhu těsta si naznačíme místa, kde budeme vykrajovat a do středu pak naklademe náplň. Místo kolem náplně, které se bude slepovat, lehce namočíme vlažnou vodou.
Místo pro náplň naznačíme vykrajovátkem...
Pruh těsta s kopečky náplně překryjeme dalším, stejně tenkým pruhem těsta. Z oblasti kolem naplněných kopečků opatrně vymáčkneme vzduch a vrchní těsto přitiskneme. Pak už vykrajujeme hotové ravioli, které pokládáme na talíř posypaný moukou.
Ravioli připravené k vaření...
Hotové ravioli vhodíme do vroucí osolené vody, do které jsme kápli trochu olivového oleje. Jakmile vyplavou na povrch, vaříme je na mírném plameni ještě asi dvě minuty.

Podáváme horké, posypané parmazánem a s kouskem bylinkového másla, které může být třeba zrovna majoránkové...
Posypeme parmazánem...
A nesmíme zapomenout na dostatek lístků čerstvé majoránky navrch a samozřejmě na sklenku dobrého vína...
Dobrou chuť!
Dobrou chuť!
 


Komentáře

1 toffo toffo | Web | 2. září 2010 v 8:05 | Reagovat

Ty musí být luxusní!!!! Téměř cítím jejich vůni.
Tu fialovou houbičku vidím poprvé a v lese bych jí určitě nechala.

2 HaF HaF | Web | 2. září 2010 v 22:00 | Reagovat

Po tomto článku jsem dostala pořádný hlad. Balím to a jdu do hajan - další čtení je linii nebezpečné!!! O_O

3 Madla Madla | Web | 3. září 2010 v 10:42 | Reagovat

Tak tomu říkám úžasně zpracované houbové nadělení. Domácí těstoviny jsou další metou, kterou bych si časem přála zdolat, jen nevím, jak se na to bude tvářit okolí. Už teď jsem "divná", když si peču vlastní chleba :-)
Ale zpět k receptu, který by se skvěle vyjímal i v té nejlepší restauraci a spouští u mě Pavlovův rexlex rychleji než jakýkoli zvonek. :-)

4 blackberyi blackberyi | 3. září 2010 v 13:54 | Reagovat

Houbičkovo-majoránkové těstoviny vypadají báječně :-)Doufám, že se také jednoho krásného dne odhodlám ke koupi strojku na těstoviny a budu si takhle hrát. I mě zaujaly fialové houbičky, které trůní na vršku košíku. Už jsem je jednou někde na fotce, v souvislosti s jídlem, viděla. Byly tam nazývány jako "olivy". Netušíte náhodou někdo, jak se tyto houbičky správně jmenují? Jednou jsem je potkala v lese, ale vůbec mě nenapadlo, že jsou jedlé.

5 Dómácí čajovna Dómácí čajovna | 3. září 2010 v 21:04 | Reagovat

TO navrhu jsou lakovky ametystové?
jak chutnají??? A kde je můžu najít, máme tady lužní les, ale ještě jsem je nepotkala...jsou nádherné!!!

6 Pavlína Pavlína | 6. září 2010 v 9:29 | Reagovat

[1]: toffo:
Ravioli chutnaly skutečně jako v nějaké krásné italské restauraci :D
Fialové houbičky jsem donesla domů jen proto, že jsem v lese byla s odborníkem. Jinak bych košík asi ani nepřinesla plný :D
Díky
P.
:D

7 Pavlína Pavlína | 6. září 2010 v 9:30 | Reagovat

[2]: HaF:
Po dobrém jídle se dobře spí :D
Díky
P.

8 Pavlína Pavlína | 6. září 2010 v 9:33 | Reagovat

[3]: Madla:
Pokud se do domácích těstovin pustíš, celé věci přijdeš za chvilku na kloub :-P Výsledek rozhodně stojí za to a je radost vymýšlet různé tvary a náplně :D
Tvůj domácí chléb je báječný - viděla jsem ho ve Tvé Galerii - vážně povedený a moc ráda bych ochutnala :-)
Díky za komentář
P.
:-)

9 Pavlína Pavlína | 6. září 2010 v 12:34 | Reagovat

[4]: blackberyi:
Jak už jsem psala Madle: domácí těstoviny vypadají pracně, zejména pokud člověk u přípravy a vaření fotografuje :D Jinak je to daleko méně časově náročné :-P
Fialové houbičky v košíku se lidově nazývají "olivy", ale v houbařském atlasu je najdeme pod návzem Lakovka ametystová. Sama jsem se o nich zmínila již zde:
http://mlsnakocka.blog.cz/1008/bramboracka-s-houbami-zcela-letni-verze
Díky za milý komentář a vítám Tě na svém blogu :D
Měj se fajn
P.
:-)

10 Pavlína Pavlína | 6. září 2010 v 12:42 | Reagovat

[5]: Domácí čajovna:
Máš naprostou pravdu! :D Houby se opravdu jmenují Lakovka ametystová :-P Třeba už ve zmiňované bramboračce jsem je vařila vcelku. Houbičky pak příjemně křupou, ale jejich chuť není moc výrazná. Jsou příjemný zpestřením takové polévky a mohou krásně ozdobit polévku na talíři :D Ale kde se najdou nejčastěji? To by nám tady mohl prozradit nějaký houbař :D
Díky za komentář!
P.

11 Jakub Jakub | 8. ledna 2012 v 19:17 | Reagovat

Ahoj, měly by to být čirůvky májovky. Alespoň je tak znám já, a jsou moc dobré.

12 Pavlína Pavlína | 10. ledna 2012 v 12:54 | Reagovat

[11]: Jakub:
Díky za zprávu :-)
P.

13 Martin Martin | E-mail | 20. prosince 2012 v 15:13 | Reagovat

Zdravím všechny. Mám sice skoro rok zpoždění, ale snad to nevadí. Osměluji se připojit komentář coby amatérský kuchyř i mykolog. Čirůvky májovky rozhodně nejsou fialové, ale bílé či béžové (někdy až do hněda), a rostou na jaře. Ony fialové houby jsou skutečně lakovky ametystové. Jsou jedlé, ale moc chuti nepobraly (navíc se o nich tvrdí, že ve velké míře absorbují škodliviny z půdy). Používají se hlavně do směsí hub v octě, aby tyto směsi (zejména když je autor posílá na nějakou výstavu či do soutěže) vypadaly hezky barevně. Rostou od července do pozdního podzimu dosti hojně ve všech typech lesa.

14 Pavlína Pavlína | 2. ledna 2013 v 9:20 | Reagovat

[13]:Martin:
Martine, děkuji za Tvůj komentář. Informace o houbách se vždycky hodí!
Měj se fajn
P.
:-P

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama