MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:








... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!


Smažené švestky

26. srpna 2010 v 7:50 | Pavlína |  *** SLADKÉ
Šťavnaté a nádherně modré švestky. Dobou jejich sklizně je u nás srpen a září. A v září také začíná sezóna zvěřiny. Co kdyby se tedy obě ingredience setkaly na jednom talíři?
Švestky...
Zvěřina bývá velmi často kombinována s ovocem - třeba višňovou, brusinkovou nebo švestkovou omáčkou. A tyto smažené švestky mohou být nejen sladkým dezertem, ale také vhodnou přílohou k jemnému a chutnému masu.

Švestka domácí (Prunus domestica)

Poznávacím znamením kvalitního plodu je stříbřité ojínění. Plody by neměly být ani příliš tvrdé, ty nejměkčí se pak nejvíce hodí třeba na povidla.

Švestky jsou někdy přirovnávány k tabletě B-komplexu. Nejdůležitější vitamínem zastoupeným ve švestkách je vitamín E - silný antioxidant, chránící buňky těla před poškozením. Švestky jsou také bohatou zásobárnou minerálů, obsahují draslík (srdce, nervy, svaly), fosfor (látková přeměna, zuby, kosti), železo (krvetvorba, okysličování buněk), hořčík (mozek, svaly, metabolismus), vápník (kosti, zuby, nervy) a menší množství síry a zinku.

Švestky byly dříve v jakékoliv formě cennou potravinou. Dají se konzervovat hned několika způsoby. V podobě povidel, sušených švestek nebo kompotu tak sloužily jako zásobárna nedostatkových a zdraví prospěšných látek a také jako zdroj energie.

Švestky také fungují jako spolehlivé projímadlo (podobně jako fíky): několik sušených švestek, lehce povařených ve vodě nebo miska švestkového kompotu, lžíce chutných povidel a náš problém je vyřešen. Švestky zlepšují peristaltiku střev a zároveň je čistí a zbavují nadměrného množství tuku.

Když se řekne švestka, většinou se nám vybaví slivovice. I ta může mít při umírněné konzumaci příznivý vliv na naše zdraví, avšak nesrovnatelné s konzumací samotných plodů.

Zdroj: Bylinky v akci

Přípravu švestek jsem zvolila trochu netradiční, ale ne tak úplně neznámou. Oč divněji zní název, o to lepší je výsledek, uvidíte.

Připravíme si:
  • 20 kusů švestek (pro tuto přípravu se hodí výhradně pevné nepřezrálé plody)
  • mandle
  • 2 dcl mléka
  • 1 vejce
  • asi 10 - 15 dkg hladké mouky
  • špetku soli
  • párátka
Příprava surovin...
Pokud nemáme mandle loupané, spaříme je vařící vodou a potom zbavíme slupek.

Švestky omyjeme, důkladně osušíme a podélným řezem opatrně otevřeme tak, abychom je poškodili co nejméně. Vyjmeme pecky a nahradíme je mandlemi. Pokud máte větší švestky a malinké mandle, klidně dejte mandle dvě. Pak opatrně spíchneme párátkem.
Naplníme mandlemi a obalíme v těstíčku...
V misce rozšleháme mléko s vejcem a špetkou soli a pak postupným přidáváním mouky vymícháme husté palačinkové těstíčko, do něhož švestky ponoříme. Správná hustota těstíčka musí umožnit, aby se v něm švestky celé obalily a ulpělo na nich v silnější vrstvě.

Takto obalené švestky vkládáme do vysoké vrstvy rozpáleného oleje (ideální je fritéza) a smažíme dozlatova. To bude trvat asi dvě minuty. Hustší těstíčko vytvoří ze švestek jakési smažené střapaté ufo, takže je problém párátko na první pohled odhalit. Ale vzhled je rozhodně atraktivní :)

Mandle uvnitř malinko zkřehne a chuť horkých švestek se rozplývá v ústech. V této podobě jsou smažené švestky připraveny jako příloha k minutkové úpravě masa ze zvěřiny.

Nebo jste zklamáni, že recept není na sladký moučník? Asi nejen moje vzpomínky na švestky jsou vždy spojeny se švestkovým koláčem s mákem od babičky.  A skvělé jsou i švestkové koláče mojí tety Marie...
Švestkové koláče...
Horké smažené švestky můžeme však také obalit ve skořicovém cukru a moučník je tu! Jeho chuť je snad ještě báječnější než onen makový koláč.
Vynikající dezert...
Musím se přiznat, že mně tři švestky prostě nestačily...
Dobrou chuť!
Dobrou chuť!
 



Komentáře

1 Bali Bali | Web | 26. srpna 2010 v 11:10 | Reagovat

Jo, to je určitě dobrota. Nedávno takto připravovala třešně moje kámoška, přidala k tomu vanilkovou omáčku, bylo to báječné. Vyzkouším tedy ze švestek, u našich na zahradě jich je plno ;-)

2 Janah Janah | Web | 26. srpna 2010 v 15:16 | Reagovat

Hmm, tak to jsem ani já neznala 8-)  :-D
Ale švestky mám moc ráda, tak to plánuji brzy poznat. :-P

3 Pavlína Pavlína | 27. srpna 2010 v 7:47 | Reagovat

[1]: Bali:
To věřím :-D Dovedu si v této podobě představit jakékoliv pevnější šťavnaté ovoce - třeba i meruňky :-P
Díky
P.

4 Pavlína Pavlína | 27. srpna 2010 v 7:50 | Reagovat

[2]: Janah:
Tak uvidíš, že si švestky v této podobě zamiluješ :) Smažené švestky jsou vlastně taková lehčí verze koláče - těsta je minimální množství a ty horké švestky s vůní skořice...to je velká dobrota! :D
Díky a dobrou chuť!
P.
:D

5 toffo toffo | Web | 27. srpna 2010 v 9:59 | Reagovat

To jste si s Vilemínou káply do švestkové noty :-). Vloni se urodilo švestek přehršel, zdatně jsme s maminkou vařily povidla,letos je to prý bída.
Teď od švestek, hledala jsem recept na úpravu fenyklu, opět jsi nezklamala :-).

6 wave wave | 27. srpna 2010 v 11:53 | Reagovat

Ovoce v těstíčku je skvělé. A jako příloha ke zvěřině bezva nápad, co mě nikdy nenapad. :-D Doma mám ale jen pár borůvek. Že by první krok k molekulární kuchyni ? :-D Nene, na to nemám trpělivost. I když taková, v těstíčku smažená, borůvka... ;-)

7 Madla Madla | Web | 27. srpna 2010 v 15:20 | Reagovat

hmmm ... úplně cítím tu vůni. A to mám zrovna šílenou chuť na sladké :-( Dala bych si švestičky, dala a jen u třech bych nezůstala :-)

8 primula primula | Web | 27. srpna 2010 v 17:41 | Reagovat

Také bych si dala. Švestky jsou výborné v jakékoliv podobě a tato je velmi lákavá, vyzkouším a děkuji za ispiraci. Zdravím.

9 Pavlína Pavlína | 30. srpna 2010 v 10:16 | Reagovat

[5]: toffo:
Ráda vařím z toho, co zrovna roste na stromě :D Letos je ovoce méně, ani s třešněmi to nebyla žádná sláva. A co se týká fenkylu: mám velkou radost :-P
Díky
P.

10 Pavlína Pavlína | 30. srpna 2010 v 10:18 | Reagovat

[6]: wave:
Tak na tu modrou molekulární kuchyni bych byla vážně zvědavá! :D Škoda, že to mám tak daleko :D
Díky
P.

11 Pavlína Pavlína | 30. srpna 2010 v 10:42 | Reagovat

[7]: Madla:
Skořice a horké švestky je úžasné spojení: také jsem nezůstala u tří :D
Díky!
P.
:-)

12 Pavlína Pavlína | 30. srpna 2010 v 10:43 | Reagovat

[8]: primula:
Ráda Tě zase vidím. Hezky si užívej zbytek léta ať už se švestkami nebo bez :-P
Díky
P.
:-)

13 Janah Janah | Web | 31. srpna 2010 v 15:54 | Reagovat

Pavlíno, tvůj dotaz dorazil -  pracuji na odpovědi ;-) Ozvu se příští týden. vydrž. :-)

14 Vilemína Vilemína | Web | 1. září 2010 v 14:35 | Reagovat

Švestičky jedna báseň!

15 Pavlína Pavlína | 2. září 2010 v 10:21 | Reagovat

[13]: Janah:
Děkuji za zprávu :-P
P.

16 Pavlína Pavlína | 2. září 2010 v 10:21 | Reagovat

[14]: Vilemína:
:-)Díky
P.

17 Pipi Pipi | Web | 10. září 2010 v 14:21 | Reagovat

Tedy... to vypadá bombasticky, švestky miluju! A ty koláče, chjo...

18 Pavlína Pavlína | 17. září 2010 v 15:49 | Reagovat

[17]: Pipi:
Je pravda, že švestky v této úpravě jsou vynikající. A koláče mám asi ještě raději, hlavně švestkové s mákem. Ještě raději, než tvarohové :-P
Díky za komentář a měj se fajn
P.
:D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Článek o skvělém setkání foodbloggerů, který vyšel v časopise INSTINKT (40/2012 dne 4.10.2012), je k nahlédnutí 1.strana. 2.strana. 3.strana.


Článek, který vyšel o mém blogu, mých fotografiích a také trochu o mně v časopise INSTINKT (30/2012 dne 26.7.2012), je k nahlédnutí ZDE.