MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Moje oblíbené lečo

5. srpna 2010 v 8:21 | Pavlína |  *** ZELENINA
Včera jsem si po nějakém čase opět vyzkoušela recept, který vyprávěl před několika lety v nějakém televizním pořadu lámanou slovenštinou hovořící Maďar. Dodnes si vzpomínám, jak prohlásil: "My Maďaři bez leča nemůžeme žít". Zkusila jsem tehdy jeho recept a od té doby lečo jinak (až na výjimky) nepřipravuji.

Na tento způsob přípravy leča je potřeba:
  • 1 kg hovězí kližky
  • 10 větších rajčat
  • 10 bílých paprik
  • 5 středních cibulí
  • 300 g rajčatového protlaku
  • 1/2 l hovězího vývaru
  • 5 lžic olivového oleje
  • pepř
  • sůl
Suroviny...
Většina přípravy spočívá v krájení. Papriky, rajčata a cibuli očistím a nakrájím. Kližku zbavím větších blan a nakrájím ji na kousky velikosti přibližně dvou kostek cukru.  
Maso i zeleninu nakrájíme...
Vezmu ten největší kastrol, co mám doma a na rozpáleném oleji v něm krátce osmahnu cibulku.

Přidám kližku, osolím a opepřím. Maso s cibulí společně pod pokličkou dusím na mírném plameni takřka do měkka a dbám, aby se cibule u dna nepřichytávala. Je-li třeba, podlévám horkým vývarem. Ale jen tolik, aby výsledkem bylo do měkka podušené maso s hustou šťávou.
Do hrnce přidáváme postupně...
Do tohoto základu přidám pokrájené papriky (kdo má rád, může i nějakou tu pálivou) a po chvíli rajčata. Dál vše dusím do změknutí rajčat a paprik a již nepodlévám. Je-li vše správně podušeno a maso je úplně měkké, přidám rajský protlak, dokořením pepřem, případně dosolím a ještě chvilku nechám bublat.
Lečo...
Podáváme s vařenými brambory nebo s dobrým pečivem...
Lečo1...I když je leča z tohoto množství surovin opravdu plný kastrol, moc dlouho nevydrží.
Dobrou chuť...
Dobrou chuť!
 



Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 5. srpna 2010 v 9:04 | Reagovat

Koukám, že každý si pod lečem představujeme něco jiného. Já lečo znám "jen" jako směs zahrádkové zeleniny - rajčata, papriky, cibule - takto jej dělá moje babi. Přítelova babi si zase představuje lečo jako papriky (hlavně papriky) a rajčata s vajíčkem. Holt, jiný kraj, jiný mrav. Variantu s masem neznám, ale proč ne :-). Opět musím tleskat Tvé dokonalé foto dokumentaci.

2 Bali Bali | Web | 5. srpna 2010 v 18:50 | Reagovat

Tato verze by se u nás mohla ujmout. Lečo může být cokoliv ;-)
Když se mne někdo ptá, co je ratatouille, tak říkám: to je takové francouzské lečo, s pár ingrediencemi navíc a o několik méně ;-)

3 primula primula | Web | 7. srpna 2010 v 19:23 | Reagovat

Vypadá to velmi lákavě a vyzkouším. Je to lákavě naservírováno a vařeno v nádobí od Bali? Pro mne je názvem lečo myšlen mišmaš školních jídelen: papriky, rajčata, uzenina, vše zalité vajičky. Toto je určitě lepší varianta a těším se na ni.

4 Madla Madla | Web | 8. srpna 2010 v 11:31 | Reagovat

Toto lečo vypadá moc krásně a voňavě. Já mám pod lečem zafixovanou nehezkou hmotu z rozvařených paprik, rajčat a cibule, zahuštěnou vejci, ve které plavou kousky klobásky, což pro mě z leča vytvořilo pokrm, který sním jen v krajní nouzi. Ale takto, s klidem bych si porci dala :-)

5 Marty Marty | E-mail | Web | 10. srpna 2010 v 23:59 | Reagovat

Mňam to vypadá super a ta foto též ! :D Myslim že tu bude supr, někdy to musím zkusit udělat doma taky  xD

6 Pavlína Pavlína | 11. srpna 2010 v 9:51 | Reagovat

[1]: coco-choc:
Každý si pod pojmem "lečo" představuje něco jiného. Nejobvyklejší je asi varianta: cibule, rajčata, paprika, klobása a vejce. Je chutná, ale přiznávám, že klobásku občas dostanou kocouři :D
Díky za komentář
P.

7 Pavlína Pavlína | 11. srpna 2010 v 9:55 | Reagovat

[2]: Bali:
Ano, lečo a ratatouille jsou celkem blízcí příbuzní :D A pokud má někdo tolik rád ta míchaná vejce v leču, dají se přidat už míchaná na každou porci :P Takto podávané lečo vypadá velmi dobře :)
Díky
P.

8 Pavlína Pavlína | 11. srpna 2010 v 9:57 | Reagovat

[3]: primula:
Ano, opět po nějakém čase jsem využila kokotky od Bali :-P
Já byla školní jídelny ušetřena, takže mi lečo chutná. Někdy je v zelenině ještě podušený česnek na plátky, k paprikám, rajčatům a cibuli moc fajn :-D A k tomu čerstvý chléb...
Díky za komentář
P.
:-)

9 Pavlína Pavlína | 11. srpna 2010 v 12:06 | Reagovat

[4]: Madla:
Tohle lečo je trochu jiné, ale vážně vynikající :-D "Plavat" klobásky v leču jsem ještě neviděla a doufám, že neuvidím :-P
Díky za komentář
P.
:-)

10 Pavlína Pavlína | 11. srpna 2010 v 12:10 | Reagovat

[5]: Marty:
Ahooooj Martine! Moc ráda Tě vidím u mne na blogu :-D
Takové lečo je opravdu báječné a když pominu krájení, protože to je zábava, tak tohle lečo nedá žádnou práci - vaří se prostě samo :-P
Byla jsem se na Tvém webu už dávno podívat na reportáže ze Španělska, PFF i kurzu v PRAKULU - všechny jsou báječné! Jen jsem nenašla prostor na jakékoliv kometáře :-P
Tak díky za milý komentář a hezky si užívej zbytek prázdnin.
P.
:-)

11 Vilemína Vilemína | 11. srpna 2010 v 18:20 | Reagovat

Pokrm vypadá velmi poživatelně, zdá se, že lečo je pojem dosti univerzální. Do naší rodiny se dostalo přímo ze Slovenska, kde ho prarodiče objevili před válkou. A tam zas bylo nejdůležitější cibuli a papriky opéci, po změknutí přidat rajčata, aby z nich nezbyla voda+šlupičky, vajíčkem zahustit-nepřehnat, směs to byla polotekutá a uzenina v ní jen občas. Pravda je, že v jídelnách uměli zmršit i to.

12 Pavlína Pavlína | 12. srpna 2010 v 9:37 | Reagovat

[11]: Vilemína:
Lečo má opravdu mnoho podob (viz. odkaz v prvním odstavci) :-)
Jsou prostě určité druhy pokrmů, které se vyplatí jíst pouze doma :-P
Díky
P.
:-)

13 anti-anonym anti-anonym | 30. srpna 2010 v 9:21 | Reagovat
14 Pavlína Pavlína | 30. srpna 2010 v 10:36 | Reagovat

[13]: anti-anonym:
Ano, pod nickem Papaja nebo renard (můj přítel) byly na Labužníku uváděny moje recepty. Proto jsem zde na blogu na začátku tohoto receptu neuvedla zdroj i když jindy tak činím. Recepty z Labužníka postupně přepisuji na svůj blog :)
Pěkný den
P.

15 Ajina Ajina | E-mail | Web | 7. září 2010 v 13:17 | Reagovat

Takto ho dělávala moje babička.
Měla i rychlejší a levnější variantu, místo klížky se použily buřty.
Babička k němu dávala hodkové knedlíky.
Mám ho tak ráda.
http://www.ajina-kucharka.wz.cz/zelenina/zelenina-leco.htm

16 Pavlína Pavlína | 17. září 2010 v 15:21 | Reagovat

[15]: Ajina:
Moje babička dělávala směs s názvem "lečo" s kousky vepřového masa a k tomu na velké pánvi opekla vařené brambory :-P Byla to veeelká dobrota :D
Díky za komentář
P.

17 jana jana | E-mail | Web | 25. července 2011 v 21:11 | Reagovat

Můj soused Arpád původu z Maďar vaří lečo pouze jen ze zeleniny, bez vajec. To maso mě bude chutnat více, jako vejce.
Pan Motl vařil něco podobného, jen té zeleniny dával více ... taky to nebylo špatné.
Pavli co nejdříve uvařím. Jana

18 Pavlína Pavlína | 27. července 2011 v 11:25 | Reagovat

[17]: jana:
Maďaři prostě vědí, co je dobré :D Jano, určitě tohle lečo vyzkoušej. Každé léto mám pocit, že se ho přejím, ale ještě se tak nestalo, je úžasné :D
Děkuji za komentář
P.

19 Verku Verku | 16. srpna 2013 v 12:13 | Reagovat

Tak to vypadá fakt suprově. Lečo můžu i v té klasické nevzhledné :-P formě, ale toto je takový rolls-royce mezi leči. Určitě vyzkouším :-D

20 Pavlína Pavlína | 27. srpna 2013 v 11:46 | Reagovat

[19]:Verku:
Krásně řečeno: Rolls-Royce :-P Je vážně výborné, opakuji ho v létě několikrát :D Přeji tedy dobrou chuť a děkuji za vyzkoušení receptu :)
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.