MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Jen půl pâtisserie Saint Tropez

18. srpna 2010 v 8:10 | Pavlína |  Zajímavý obchod
Několikrát od jara do dnešních dnů jsem si tam udělala cestu. Pokud o podniku Saint Tropez nevíte, těžko na něj narazíte "náhodou". Nachází se v pasáži divadla ABC - Pâtisserie Saint Tropez.
Vchod...
Z levé strany podniku, který i vnitřním vybavením přesně zapadá do architektury celé pasáže, je prosklenou částí vidět výrobu zákusů.
Na výrobu zákusků se můžeme dívat...
To se vám nepodaří každý den.
Výrobna...
Za výlohou můžete také vidět zákusky samotné...
Zákusky za výlohou...
... nebo třeba ozdoby vyrobené z karamelizovaného cukru...
Dortové dekorace z cukru za výlohou...
Za pultem jsem při svých návštěvách zastihla asi čtyři různé prodavače, kteří zároveň obsluhují u malého počtu stolků uvnitř cukrárny. Obsluha je velmi pozorná, informovaná a řekla bych, že dvě z dam, které pracují za pultem, si konverzaci se zákazníky při popisu složení jednotlivých zákusků vyloženě užívají. Pokud jste dosud po žádném dortíku netoužili, tak po jejich vyprávění své rozhodnutí změníte.

Najdete zde kolem dvaceti druhů zákusků...
Zákusky uvnitř...
... asi kolem deseti druhů takzvaných "minis", tj. zákusků ve zmenšené verzi...
Mini-zákusky...
... a další výrobky ve formě slaných koláčů a třeba i paštiku pečenou v těstě.
Slané quiche a paštiky...
U samostatného pultíku s vitrínkou pak pěkný výběr čokoládových pralinek...
Čokoládové pralinky...
Ceny dortíků rozhodně nejsou nízké. A to, dle mého názoru, i ve srovnání s cenami ve Francii. Jejich chuť však za to stojí. Rozhodně si nejsou, jak se to občas v moderních kavárnách stává, chutěmi podobné. Nenajdete tu žádné "umělohmotné" dorty. Využívání nejkvalitnějších surovin je prvořadé, nemohu však vynechat ani precizní a zajímavý vzhled dortíků.

Protože jsem zrovna neměla chvilku, abych poseděla nad zákuskem a čajem na místě, několik dortíků ve velikosti mini jsem si chtěla koupit domů. Venku bylo velmi teplo a já měla obavu, aby i za hodinu vypadaly stejně. Když jsem vyslovila přání "zabalit, prosím", očekávala jsem, že se dortíky octnou v jedné z krabiček s firemním potiskem. Po celé prodejně jich bylo k vidění mnoho a v různých velikostech.
Krabice a krabičky...
Paní za pultem však dorty velmi zručně zabalila, sice zajímavě, ale pouze do voskovaného papíru s vyztuženým dnem.
Balení dortíků...
Oproti návykům zakořeněným v "obyčejných" cukrárnách by to bylo fajn, ale za toto balení mi bylo bez mrknutí oka (a bez upozornění) naúčtováno těžko uvěřitelných 25,-Kč. Raději si nedovoluji odhadnout cenu jakékoliv krabičky, která byla ve Francii v každém obchodě vždy zdarma. Tedy první velké zklamání. A další zklamání? Macarons.

Při mé první návštěvě jsem si na ochutnání koupila macarons. Byly k mání pouze tři druhy: zelený čaj, passionfruit a kaštanový. Těšila jsem se na křehké voňavé sousto, které se téměř ihned rozpustí v ústech. Ale nestalo se. Na prvních dvou by si člověk s chatrnějším chrupem zřejmě vylomil zub - byly prostě tuhé a gumové.

Při další z mých jarních návštěv jsem si chtěla o místních macarons opravit mínění. Tolik jsem se těšila. Tak ráda bych se chtěla utvrdit v opaku, protože já macarons znám jako báječnou pochoutku. Nedostala jsem šanci. Asi dvě hodiny po poledni nebyly macarons žádné. Vyprodáno. Za další asi tři týdny lehce před polednem - žádné macarons. A to se opakovalo i naposledy, kdy mi bylo řečeno, že "slečna ráno přišla a skoupila všechny". Byla jsem opět velmi zklamaná.

Abych nezapomněla na dortíky, které jsem donesla domů - byly báječné. Cestu vcelku přežily bez úhony a po krátkém pobytu v lednici mohly dělat parádu na stole a později i potěšit chuťové buňky. A to se jim podařilo znamenitě. Výborná čokoláda, lehké krémy a neotřelé kombinace. I kandovaná klementinka (uprostřed) byla fajn...
Minis doma...
U pokladny jsem si všimla dárkových poukazů i možnosti návštěvy zdejšího cukrářského kurzu....
Pokladna s nabídkou...
Závěrem: Cukrárna určitě stojí za návštěvu, ale sortiment dortů se nedá ani trochu odhadnout. Bude vás to něco stát, ale budete spokojeni. Dopoledne i po poledni se určitě nějaké místo k posezení najde. A třeba budete mít možnost macarons ochutnat.

Kdyby neměli v uzenářství párky, nevadilo by to ani trochu. Ale pravá francouzská pâttiserie bez macarons? Té je jen půl.

Doplnění (říjen 2010):

Do Saint Tropez jsem se vypravila opět někdy na počátku října. A tentokrát jsem zajásala: Macarons byly k mání a to dokonce rovnou v pěti příchutích! Od každého druhu jsem si odnesla s sebou dostatečně velký "vzorek" a doma došlo na ochutnávku.
Macarons (říjen 2010)
Příchutě byly velmi dobře znatelné, ale na jazyku se rozpouštěly jen některé z nich. Nejlepší (asi proto, že je to moje "srdeční záležitost") byly macarons fialkové a také mi velmi chutnaly kávové. Celkově všechny zakoupené vzorky měly lepší kvalitu než při mé předchozí návštěvě. Jen by možná stálo za pokus vyrobit náplně do macarons v barvě slepených sněhových koleček, jak tomu bývá u převážné většiny macarons zakoupených v zahraničí. Ale jinak jsem byla opravdu velmi potěšena a s chutí si na takové macarons, pokud budu mít štěstí, zajdu znovu.
 


Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 18. srpna 2010 v 9:33 | Reagovat

Pájo, velmi zajímavý článek! Kolem Saint Tropez jsem chodila během semestru každé ráno. Většinou nebyly ve výloze ještě ani zákusky, ale zato jsem mohla pozorovat zručné cukráře :-). Cukrárnu jsme samozřejmě s přítelem také navštívili a musím říci, že mám na ni rozčarovaný názor. Ujala se nás mladá slečna, která nás vyvedla z míry svými otázkami. Přítel si objednal čokoládový zákusek (název si již nepamatuji), cappuccino a quiche, načež se otázala "a jaký máte rádi?" Ta samá otázka padla u mé objednávky čaje. Budiž. Šli jsme se posadit, kam nám byla objednávka přinášena na třikrát. To opravdu nesnáším! Quiche (přítel i vybral čtyři druhy sýrů) byl dosti mdlý a chyběla nám tam nějaká bylinka, která by těžkost sýrů zvedla. Čokoládový zákusek byl ale vynikající, i když poměrně těžký. Takže příště Saint Tropez ano, ale nechat si zabalit zákusky (či si přinést vlastní krabičku :-D) domů.

2 DolceVita DolceVita | Web | 18. srpna 2010 v 10:01 | Reagovat

Krásné! Od zítřka si takové cukrárničky a nejlepší kávičku na světě budu užívat plných 10 dnů :-)Jestli u toho nebude nejlepší počasí, klidně to oželím.

Vlastně se Pájo loučím, balím se na dovolenou a přeji ti krásný zbytek léta. S takovými noblesními a čarokrásnými kavárničkami se dá přežít i v Praze. Měj se krásně, Šárka

3 Vilemína Vilemína | Web | 18. srpna 2010 v 13:41 | Reagovat

Mně tam zavedla teta, dosti světaznalá a nikoli chudá. Mandlové placičky jsou výborné, ale ani ona při pohledu na ceny si tam nedala nic dalšího...závěr: dobré, ale poněkud předražené.

4 Janah Janah | Web | 18. srpna 2010 v 20:26 | Reagovat

Vypadá to moc lákavě, ale za zabalení 25kč O_O Za co?

5 Bali Bali | Web | 19. srpna 2010 v 6:56 | Reagovat

Před první návštěvou cukrárny U Myšáka, jsem šla kolem Saint Tropez, nakoukla do výlohy a usoudila, že toto si dam ve Francii na každém rohu. U Myšáka bylo skvěle. Nedávno se opakovalo to samé, vyhrál Myšák. Snad se tam někdy zastavím, ale nejvíce z nabídky mne zaujala ta paštika :- )))
I když ty dortíky mají krásné, to se jim musí nechat.
A macarons? Nebyla jsem ani nadšená z těch od Paula a to ani přímo ve Francii! Ale za to vim, kam pro ně do malé cukrárničky v jedné malé vísce nedaleko Le Mans ;-)
Ta balicí přirážka je tedy hustá!
Ve Francii balí do krásných krabic a zdarma. Za každý ten pobyt, se mi jich pár nastřádá. Vždy mam chuť si je vézt domů, ale zatím mi to neprošlo. Doma prý máme krámů dost :- ))

6 renata renata | Web | 19. srpna 2010 v 9:12 | Reagovat

To je pravda, makronky tam mají jen málokdy a ochutnala jsem je jen jednou a byla jsem zklamaná: dosti vysušené, a hlavně tam bylo strašně málo náplně!!! Já mám tedy raději od Paula, ale kupuji si ty velké, pralinkové, kávové - i když Chez Paul ulítávám hlavně na eklerkách: kávové, čokoládové, momentálně mají s jahodama, to bych snědla klidně i tři na posezení.
Je pravda, že nad vysokými cenami v ST se pozastavovala i moje kamarádka Francouzka, ale myslím, že jednou za čas si udělat radost je v naprostém pořádku.
Když ještě sídlili v Italské, tak dělali mousse - při každé mojí návštěvě měli jiný druh a tak moooooc dobré to bylo, jo a taky tam nechtěli za zabalení 25Kč - to je poněkud hrozné...

7 Pavlína Pavlína | 19. srpna 2010 v 14:44 | Reagovat

[1]: coco-choc:
Proti obsluze v ST nemohu říci ani jediné slovo, ta je moc fajn. Spíše mi připadají nepraktické ty miniaturní stolečky :-P
Quiche, jak píšeš, vypadaly téměř bez bylinek, ale hlavně jejich cena neodpovídá vynaložené práci, na rozdíl třeba od dortíků. Dortíky ceny také vyšší, ale jsou nádherné a precizní :-D
Díky za komentář
P.
:-)

8 Pavlína Pavlína | 19. srpna 2010 v 14:45 | Reagovat

[2]: DolceVita:
Měj se krásně na dovolené a budu se těšít na fotky. Já se na tu svou dovolenou teprve začínám těšit :D
Šťastnou cestu!
P.

9 Pavlína Pavlína | 19. srpna 2010 v 14:48 | Reagovat

[3]: Vilemína:
Je pravda, že člověk nechodí do takového podniku každý týden, ale jak už tady padlo, ceny jsou leckdy vyšší než ve Francii :-P
Díky
P.

10 Pavlína Pavlína | 19. srpna 2010 v 14:50 | Reagovat

[4]: Janah:
No, také mne to překvapilo :-P Osobně na dortíky moc nejsem, ale tahle ochutnávka rozhodně stojí za to :-D
Díky
P.

11 Pavlína Pavlína | 19. srpna 2010 v 14:57 | Reagovat

[5]: Bali:
U Myšáka jsem ještě nebyla a ráda to někdy napravím, třeba až budeš v Praze :D
V ST se mi právě líbí, že tam člověk narazí na věci, které zná.
Na macarons, které jsem ochutnala, je odkaz uvnitř článku - byly báječné! U mne vyhrávají fialkové z Le Mans a pistáciové z Crest :-P Další odkaz v článku je také na část reportáže z mé loňské dovolené ve Francii, kde jsme kupovali dortíky právě v těch nádherných krabičkách :-)Ach jo...
Díky za komentář a brzo přijeď!
P.
:-)

12 Pavlína Pavlína | 19. srpna 2010 v 15:03 | Reagovat

[6]: renata:
Je to tak, na macarons mám podobný názor. Ale příchutě v ST mi moc chutnaly, jen kdyby byly křehčí :-(
Ve Francii jsem viděla sem tam i macarons o velikosti českého větrníku :-D  
Stejně plánuji, že do ST zajdu zase na čaj a něco nového :-)
Jsem ráda, že jsi zase zpět a díky za komentář! :-D
P.

13 Bali Bali | Web | 19. srpna 2010 v 15:28 | Reagovat

Dobrá tedy, místo pivního dne si uděláme kávičkový. Nejdřív Myšáka a pak ST ;-)

14 Pavlína Pavlína | 19. srpna 2010 v 15:34 | Reagovat

[13]: Bali:
To beru! Vyměníme Břevnov za centrum a tvarůžkovou a rybí pomazánku za dortíky a macarons! :D
P.

15 Bali Bali | Web | 19. srpna 2010 v 15:35 | Reagovat

Ale ten klášter byl taky supr! Chutnalo mi tam a je to tam moc pěkný ;-)
Zvládneme obojí :- )))

16 Jana Jana | E-mail | 24. srpna 2010 v 15:05 | Reagovat

Hezký den přeju,nejdřív chci pochválit Vaše stránky,chodím se sem moc ráda inspirovat a odreagovat.Našla jsem Vás,stejně jako cukrárnu Saint Tropez,díky p.Cuketkovi a za to má můj velký dík.Co se týká cukrárny Saint Tropez,moc ráda k nim chodím,i když spíše svátečně.Pokud jde o těch 25,-Kč za zabalení,myslím si,že to byla asi jejich chyba,nechávala jsem si taky balit něco sebou a nevím,že bych za to platila.U Myšáka jsem byla jednou a nemyslím,že se ze mě stane pravidelný návštěvník.Saint Tropez je mi daleko příjemnější,ale každý ať si dělá radost tam,kde se mu líbí víc. :-)

17 Pavlína Pavlína | 26. srpna 2010 v 8:05 | Reagovat

[16]: Jana:
Děkuji za milá slova jsem ráda, že se vám tady líbí :D
Mne Saint Tropez rozhodně touto příhodou neodradilo. Mohlo se samozřejmě stát, že se slečna spletla a balení zákusků do papíru má být zdarma. Už jsem jí to odpustila :D Pochybuji však, že budou zdarma balit do krabiček, uvidíme. Až se do Saint Tropez vypravím příště, kromě ochutnávky macarons už mám zálusk na další zákusky :-P
Díky za váš komentář a mějte se fajn!
P.
:-)

18 Madla Madla | Web | 27. srpna 2010 v 15:29 | Reagovat

Dortíky i všechno vystavené zboží vypadá naprosot skvěle, ale co mě nejvíc dostalo, byly ty ozdoby z karamelizovaného cukru. Tedy, opět mám co závidět :-(

19 Pavlína Pavlína | 30. srpna 2010 v 12:01 | Reagovat

[18]: Madla:
Ozdoby i dortíky jsou krásné, ale jen pohled nestačí :-P Ochutnávka je nezbytná :D
Díky
P.
:-)

20 vysavace vysavace | Web | 16. října 2010 v 17:10 | Reagovat

Dobrý článek.

21 Pavlína Pavlína | 18. října 2010 v 8:02 | Reagovat

[20]: vysavace:
Děkuji
P.
:-)

22 Lucie Lucie | 29. května 2013 v 10:47 | Reagovat

Vidím, že je článek starší, ale přesto (nebo právě proto) drobný update: chodím do ST relativně často a balení mi nebylo nikdy účtováno.
Pokud jde o macarons, jednoznačně se vyplatí se zeptat, které jsou nejčerstvější a ty si vzít. Chuťově skvělé bývají všechny, ale čerstvé se naprosto rozplývají na jazyku. Na tvrdé variace jsem zatím nikdy neměla "štěstí" (macarons beru vždy) a v současnosti považuji provedení macarons v ST za nejlepší v Praze (vs. Paul či La Gare).
Jako nejvýznamnější limit podniku nevnímám nabídku, obsluhu, ani ceny (ty považuji vzhledem k surovinám za naprosto přiměřené, obzvláště po absolvování jejich kurzů, kde jsem měla možnost vidět zpracování surovin v praxi), ale prostředí. Židle tohoto typu se hodí spíše do levnějšího bistra a celkově atmosféra kavárny člověka nemotivuje posedět. Ale rozumím, že pasáž je pasáž :)

23 Pavlína Pavlína | 5. června 2013 v 13:03 | Reagovat

[22]: Lucie:
Děkuji za nové informace! :-P V ST už jsem hodně dlouho nebyla. S tím posezením naprosto souhlasím. U těch úžasných dortíků by se člověk rád zdržel i déle :D
Díky
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama