MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Caprese z nejlepších rajčat

3. srpna 2010 v 8:03 | Pavlína |  *** SALÁTY
Italská klasika - salát Caprese. Až se vám dostanou do ruky sladká letní rajčata a nebo výborná rajčata coeur de boeuf, připravte si tento lehký a velmi známý předkrm.

Pro přípravu budeme potřebovat kromě rajčat pouze kvalitní olivový olej, čerstvou bazalku a mozzarellu.
Ingredience...
Mozzarella

Ta pravá mozzarella se vyrábí z buvolího mléka, které je využíváno pouze pro tento účel. K běžné konzumaci se buvolí mléko nehodí. Ve skutečnosti je tak výživné a tak bohaté na tuky a kasein (hlavní protein v mléce. Obvykle tvoří asi 80% všech mléčných bílkovin. Řada mléčných výrobků je založena na srážení kaseinu.), že by bylo nestravitelné.

Mozzarella z kravského mléka je vlastně čerstvý sýr máčený ve slaném nálevu. Taková mozzarella však nemá tu správnou chuť a silnou mléčnou vůni.

zdroj: www.mozzarelladibufala.org
Mozzarella di Bufala Campana...
Rajčata nakrájíme na silnější plátky. Mozzarelu rozdělíme prsty, protože v této konzistenci se nám ji nejspíše nepodaří nakrájet.
Struktura sýra...
Na každou porci natrháme několik bazalkových lístků a vše zalijeme olivovým olejem. Sůl není třeba. A můžeme si vychutnávat to bezchybné spojení chutí v italských barvách.
:-)
A jestli máte sladkých rajčat větší množství, zkuste si vyrobit domácí sušená rajčata. Můžete použít sušičku na potraviny. Rajčata nakrájíme na asi 0,5 cm silné plátky a po přibližně 12 - 15 hodinách (podle obsahu vody v rajčatech) máme skvělé rajčatové chipsy.
Rajčatové chipsy...
Nebo rozložte asi 1 cm silné plátky rajčat na plech vyložený pečícím papírem a nechte v troubě při 50 stupních a s pootevřenými dvířky asi  10 hodin. Sladká chuť rajčatových plátků bude ještě intenzivnější a budete mít kdykoli k dispozici konzervované léto.
Domácí sušená rajčata...
Takto usušená rajčátka můžeme naložit s několika stroužky česneku a větvičkami tymiánu do olivového oleje.
Naložená domácí sušená rajčata...
Kdykoliv tak budeme mít skvělou přísadu do těstovin nebo součást předkrmu.
Dobrou chuť!
Dobrou chuť!

 


Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 3. srpna 2010 v 8:56 | Reagovat

Jednoduché, prosté a božské. Jediným kamenem úrazu jsou kvalitní ingredience, jejichž sehnání je někdy pořádná fuška. Ale momentálně se mi v ledničce "vyhřívá" mozzarella di bufala, tak přemýšlím, kde bych ji nechala vyniknout :-D. Ale asi nic báječnějšího než caprese nevymyslím ;-).

2 Madla Madla | Web | 3. srpna 2010 v 9:09 | Reagovat

Zrovna včera jsem také měli caprese :-) Vše jsem zadokumetovala a říkala si, že to musím včas hodit na blog, aby mě někdo nepředběhl :-) , takže teď už spěchat nemusím ;-)
Mozzarellu jsme měli také buvolí, přímo z obchou se sýry, rajčátka čerstvě utržená z keříku, ještě teplá od sluníčka a drobnolistou a úžasně voňavou bazalku, která mi roste v truhlíku na balkoně. Miluju léto :-)

3 Bali Bali | Web | 3. srpna 2010 v 9:17 | Reagovat

Tak zrovna včera nám francouzská návštěva dovezla bedničku těchot rajčátek z jejich zahrádky. Jsou nádherný! Část jich půjde do marockého salátu:http://olivovakucharka.webgarden.cz/zelenina/osvezujici-marocky-salat.html
a část by mohla skončit takto ;-)
Ale je možné, že s Michele vymyslíme ještě něco jiného. V každém případě dám vědět ;-)

4 Pavlína Pavlína | 4. srpna 2010 v 9:12 | Reagovat

[1]: coco-choc:
Pravá mozzarella je bezvadná a rozhodně bych ji, obzvláště v rajčatové sezóně, použila pouze na caprese. Jsem velký milovník bazalky a tak mám na talíři všechny své oblíbené chutě :-P
Díky
P.

5 Pavlína Pavlína | 4. srpna 2010 v 9:18 | Reagovat

[2]: Madla:
Tak to máš štěstí, že v obchodě se sýry měli pravou mozzarellu. V Praze to není tak úplně běžné :-P Až budeš mít na blogu článek o caprese, tak se určitě přijdu podívat. Zajímá mne ta drobnolistá bazalka :-D Úžasně totiž voní a chutnají úplně všechny její druhy :-)
Díky za komentář
P.

6 Pavlína Pavlína | 5. srpna 2010 v 8:19 | Reagovat

[3]: Bali:
Tak to je báječná návštěva! Marocký salát jsem ochutnala u Helli a neměl chybu :-)
Měj se krásně
P.
:D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama