MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Bramboračka s houbami - zcela letní verze

20. srpna 2010 v 9:44 | Pavlína |  *** POLÉVKY
Konečně jsem mohla vyrazit do lesa s košíkem! Na tu chvilku se vždy moc těším. V listnatém lese houby silně voněly a tak jsem se s chutí ponořila mezi ostré větve ostružiní, kde jich bylo nejvíce. Přibližně za hodinku jsme hned po nedělní snídani nasbírali košík, který bude s přehledem stačit jak na dobrou bramboračku, tak na další houbové speciality.

V období, kdy jsou lesy plné hub a na záhonech spousta zeleniny a bylinek je fajn uvařit si dobrou polévku. Příležitost pro letní bramboračku z těch nejčerstvějších surovin.

Jak už samotný název napovídá, základem bramboračky jsou brambory. Společně s brokolicí, květákem, vodnicí, jarními cibulkami, řapíkatým celerem bývají v tomto období také součástí bedýnky, kterou pravidelně odebírám.

Kromě brambor jsem použila zeleninu, která je aktuální právě v tomto období:
  • kapustu
  • kedlubnu
  • cibuli
  • mrkev
  • petržel (kořen i nať)
  • celer
  • brokolici
  • hrášek
  • paličku česneku
a dále
  • pepř
  • sůl
Příprava surovin...
A další ingredience, bez kterých si bramboračku nedovedu představit:

Především to jsou čerstvé lesní houby. Já měla po ruce pestrobarevnou směs: masáky (těm je třeba před vařením oloupat klobouček), babky, hříbky, lišky a olivy - houbičky fialové barvy. Olivy není třeba před vařením krájet, mají skvělou chuť a navíc na talíři mohou posloužit jako dekorace.

Druhou důležitou ingrediencí pro bramborovou polévku je také majoránka. V zimě nejčastěji sušená, ale v létě je třeba bohatě využít zelených stonků na bylinkové zahrádce. Lístečky v ruce jemně potrháme a zatočí se nám hlava z té silné a omamné vůně. Budeme také počítat s malou snítkou na ozdobení každé porce.
Různé druhy hub a čerstvá majoránka...
Zeleninu očištěnou a nakrájenou na přibližně stejně velké kousky vložíme do hrnce s vodou. Jako první přijdou na řadu tvrdší druhy zeleniny (mrkev, petržel, celer, kapusta, kedlubna), po chvilce varu přidáme nakrájené brambory.
Nejprve vaříme zeleninu, později přidáme brambory...
Když je zelenina skoro měkká, přihodíme nakrájené houby, hrášek, několik prolisovaných stroužků česneku a povaříme ještě asi 10 minut. Polévku dochutíme solí, pepřem, posekanou petrželovou natí a lístečky čerstvé majoránky.
Přidáme nakrájené houby a po chvíli bylinky...
Abychom našemu tělu ulehčili práci s trávením, nezahušťujeme jíškou. Část polévky odebereme, rozmixujeme a vrátíme zpět do hrnce. Polévka tak bude krásně hustá a bez mouky a tuku velmi zdravá a lehká.
Dobrou chuť...
A nezapomeňte na tu nejdůležitější přísadu. Vařit se má s láskou...
Důležité je vařit s láskou...
Dobrou chuť!
 


Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 20. srpna 2010 v 11:30 | Reagovat

Báječné, jako vždy! U nás také propukly houbové hody. Minulý týden to byla smaženice, přítelova maminka uvařila houbovku, v neděli jsem páchala hříbkové risotto. A příští týden, pokud bude trochu chladněji, tak uvařím také houbovku a možná i bramboračku, protože ta Tvá je velmi lákavá ;-).

2 Petr Petr | E-mail | Web | 21. srpna 2010 v 10:15 | Reagovat

My vyrážíme na houby zítra. Tak se snad také podaří něco najít a hned můžeme tvoji bramboračku taky vyzkoušet ;)

3 Pavlína Pavlína | Web | 21. srpna 2010 v 13:30 | Reagovat

[1]: coco-choc:
Smaženice je asi to jediné jídlo z hub, které sice sním, ale netoužím po něm. Jinak omáčku, italské risotto, nakládané houbičky i houbové řízečky - nejlepší z bedly, prostě miluju :-P
Díky za komentář!
P.
:-)

4 Pavlína Pavlína | Web | 21. srpna 2010 v 13:32 | Reagovat

[2]: Petr:
Já chtěla vyrazit na houby dnes, ale letní počasí mne přesvědčilo, že houby ještě počkají :D Alespoň do příštího víkendu :-) Díky za komentář a zítra přeji plný košík hříbků :-P
P.
:-)

5 primula primula | Web | 22. srpna 2010 v 18:10 | Reagovat

Pavlínko, ty vůně hub, bylinek a zeleniny se linou až sem. Sbíhají se mi sliny, a protože se na houby také chystám, děkuji za inspiraci. Hezký večer. :-P

6 HaF HaF | Web | 22. srpna 2010 v 21:05 | Reagovat

Včera jsme si s manželem udělali výlet na Holštejn a v místním hostinci si dali vynikající domácí bramboračku! Hned jsem si vzpomněla na tento článek, škoda jen, že fotoaparát zůstal zapomenut doma. (Vynikající byl i následný guláš) Doma šidím bramboračku mletými sušenými houbami, protože houby děti nejí-škoda. ;-)

7 Pavlína Pavlína | 23. srpna 2010 v 10:02 | Reagovat

[5]: primula:
Taková polévka je velmi chutná a rychle zmizí :D Bez té bych si houbové období nedovedla představit :-P
Díky a měj se fajn
P.
:-)

8 Pavlína Pavlína | 23. srpna 2010 v 10:06 | Reagovat

[6]: HaF:
Vyrazit na výlet bez foťáku je zásadní chyba! :D Mohla být chutná reportáž :-)
Díky
P.

9 Bali Bali | Web | 23. srpna 2010 v 16:31 | Reagovat

Teď se má ochladit, tak si bramboračka dám s chutí!
A co taková smaženice jako děláme my doma? Houbičky, máslo, šalotky, česnek, petrželka a hlavně TYMIÁN! Žádná vajčka ;-)

10 Roomanka Roomanka | E-mail | 23. srpna 2010 v 20:12 | Reagovat

Moje mamka mne naučila letní bramboračku, která je té Tvé podobná. jen se zeleninka smaží na másle, hlavně tam musí být kapusta, hrášek a mrkev. Potom ji zaliji vroucí vodou, přidám brambory a pokud možno světlé houby, které tuto polévku nezabarví. když mám modráky, předem je uvařím ve slané vodě a poté propláchu. Polévka se pak nezabarví. Okořením ji pepřem, přiznám se i ke kostce zeleninového bujonu, po vypnutí vařiče dám petrželku a hlavně - libeček. Bez něj to není ono. Nám chutná i studená z ledničky, ale přiznávám, že je to zvěrstvo... :-P

11 Pavlína Pavlína | 24. srpna 2010 v 11:28 | Reagovat

[9]: Bali:
:D Takovou smaženici bych ráda ochutnala, možná bych ji nazvala "houbičkami na bylinkách" :-P Něco podobného bylo tehdy ke křepelkám, ne? :D
Ale už jsem se tu jednou přiznala: klasickou smaženici si ze všech houbových jídel vyberu až naposledy :-)
Díky
P.

12 Pavlína Pavlína | 24. srpna 2010 v 11:35 | Reagovat

[10]: Roomanka:
Zelenina osmažená na másle (nebo na směsi másla s olivovým olejem) má bezesporu své kouzlo :-P Vlastně tím začíná pracovní postup téměř každé zeleninové polévky. Zelenina se rozvoní a získá barvu, pak zalijeme vroucí vodou... Já, protože mne dovolená teprve čeká, jsem ještě stále ve fázi "hubnutí do plavek", tak jsem zvolila verzi úplně odlehčené polévky :-D
Tvůj fígl s houbami je zajímavý :-)
Díky za milý komentář a jsem ráda, žes našla cestu na můj blog :D
Měj se pěkně
P.
:-)

13 Madla Madla | Web | 27. srpna 2010 v 15:24 | Reagovat

mňam, nádherně voňavá a lehká polévka plná chutí a barev, prosila bych plný talíř :-) Do lesa se chystáme o víkendu, snad nám vyjde počasí, protože vůně jídla z čerstvých lesních hub je prostě neodolatelná!

14 Pavlína Pavlína | 30. srpna 2010 v 10:45 | Reagovat

[13]: Madla:
Já jsem se do lesa zatím dostala jen jednou - výsledek je tato polévka. Ráda bych pár hříbků na sušení, protože v té podobě je mám v zásobách nejraději.
Díky a doufám, že hub bylo hodně :-P
P.

15 jarda jarda | 21. září 2010 v 11:44 | Reagovat

opravdu dobrota :-P

16 Pavlína Pavlína | 22. září 2010 v 13:43 | Reagovat

[15]: jarda:
Díky za zprávu! Mám radost :D
P.

17 Renata Němcová Renata Němcová | E-mail | 18. června 2012 v 12:31 | Reagovat

Parádní fotky, skvělá jídla, jsem nadšená :-)

18 Pavlína Pavlína | 3. července 2012 v 15:34 | Reagovat

[17]: Renata Němcová:
Renato díky, ale zrovna v tomto případě to mohlo být lepší :D Měla jsem pár týdnů nový foťák :-P Ale to nic nemění na to, že polévka byla skvělá :D
Díky
P. :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama