MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:








... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!


Salát z bedýnky: Rukola, mizuna a kozí sýr

15. července 2010 v 7:57 | Pavlína |  *** SALÁTY
Salátů se dá vymyslet nekonečně mnoho. K vytvoření zajímavého salátu mohou také velkou měrou přispět neobvyklé suroviny.

K takovým jsem se měla možnost dostat úplnou náhodou. Měla jsem štěstí a podařilo se mi zařadit se mezi odběratele bedýnek zeleniny z Ekofarmy Ředhošť. Byla to náhoda a jsem za ni moc ráda, protože o tento způsob odběru bio-zeleniny přímo od zdroje zájem každým dnem narůstá. Vždy dva dny před rozvážkou obdržím informační e-mail, jaký bude obsah bedýnky. Společně se zeleninou jsou v papírovém sáčku také vloženy letáčky s informacemi (někdy i s receptem) k neznámým nebo méně obvyklým druhům. Funguje to prostě bezvadně.

Právě díky bedýnkám se najednou v mé kuchyni objevil medvědí česnek, mizuna, mibuna, jedlá chryzantéma, červený šťovík, listová hořčice, mladý česnek, mladé tuřínky, černá toskánská kapusta a mnoho dalších druhů jinak ne až tak běžné zeleniny.

Z listových směsí jsem doslova nadšená a s radostí zkouším někdy divoké kombinace. Nejvíce mi chutnají zelené listy společně s čerstvým kozím sýrem. Zrovna jsem jich měla doma několik, a to přímo od výrobce. Pocházejí z ekologické kozí farmy v Merbolticích a jsou vynikající.
Kozí sýry...
Všechno zelené lupení jsem tedy opláchla, vložila do odstředivky na salát a zbavila tak listy a lístečky přebytečné vody.

Pro salát jsem použila několik listů pekingského zelí, které bylo v bedýnce, dále pak roketu a členité stonky mizuny.

Pekingské zelí

V obchodech bývá název zaměňován za "čínské zelí". Čínské zelí má volné tužší listy, zatímco pekingské zelí tvoří hlávky. Jedná se o nízkoenergetickou zeleninu, která například obsahuje ve 100 g více vitamínu C, než citróny. Kromě jiného obsahuje velmi mnoho draslíku, také vápníku, hořčíku, železa a síry. Obsahuje také látky s hojivým účinkem na zažívací trakt.

Rukola - Roketa

Tvarem je podobná pampelišce, chutí ředkvičce. Rukola má štíhlejší listy a je ostřejší, roketa je chuťově jemnější a tvarem oblá. Rukola má velmi vysoký obsah vitamínu C, podporuje chuť k jídlu a čistí krev. Je přírodní alternativou při detoxikaci jater.

Mizuna

Jedná se o bylinu původem z Asie, kterou můžeme využít jako salát nebo jako jedlou dekoraci. Je výborným zdrojem vitamínů C, A a obsahuje několik dalších vitamínů a minerálů, stejně jako vlákninu a proteiny.

Tuřínek

Tuřínek je kořenová zelenina původem z Japonska, kde se nazývá Kabu. Většinou má bílou barvu, ale jsou i odrůdy červené. Jde o zeleninu bohatou na bílkoviny a vápník. Velmi často se nakládá, dá se i rychle osmahnout. Nejčastěji se používá za syrova do salátů. Jeho chuť  je velmi jemná, podobná kedlubně či ředkvičce.
Ingredience...
Salát jsem doplnila o žlutá třešňová rajčátka a vše promíchala se zálivkou.

Na zálivku potřebujeme:
  • 1 šalotku nakrájenou najemno
  • 5 lžic olivové oleje extra virgin
  • 2 lžíce balsamikového octa
  • šťávu z poloviny citrónu
  • kůru z poloviny citrónu
V míse promícháme osušené zelené listy se zálivkou. Listy naaranžujeme na talíř a poklademe rozkrájenými rajčátky, plátky tuřínku a kousky kozího sýra. Zalijeme zbývající zálivkou. Můžeme lehce posypat čerstvě mletým pepřem.
Křupavý salát s báječnou zálivkou...Podáváme nejlépe s křupavou bagetou...
Dobrou chuť...
Dobrou chuť!
 



Komentáře

1 Jitka Jitka | E-mail | 15. července 2010 v 12:48 | Reagovat

Ahojky Pavlínko :-)
Takovéto saláty také patří mezi mé oblíbené,i když z klasických produktů z marketů :-(.Ale už se těším na rajčátka,papričky a salátek z tatínkovi zahrádky,to má pak salát úúúúplně jinou vůni a chuť.
Ty příbory jsou úúúúúchvatný ???
Pozdravuj kočičáky
Hezké letní dny
J.

2 Domácí čajovna, Renata Domácí čajovna, Renata | Web | 15. července 2010 v 14:57 | Reagovat

Páni, bedýnkování bych taky ráda. U nás jsou jen bedýnky s ovocem, ale i to je fajn. Uvažuju, že to zkusím.

Salátek je mňamózní, vynechala bych tu bagetu (dělená strava) a pochutnala bych si. Mňam.

3 wave wave | 15. července 2010 v 19:21 | Reagovat

Do bedýnek jsem přímo zamilovaná, ale bohužel zatím jen virtuálně. Je to fantastický projekt. Pokud bude realizován někdy i v blízkosti mého bydliště, tak nebudu váhat. Tuřínek jsem např.nikdy neochutnala, ale podle popisu je už můj.:-D Překrásné příbory, lžíce, salátový příbor. Kde se takové nadčasově super věci berou ? :-D

4 Knedlikova Knedlikova | E-mail | Web | 15. července 2010 v 20:17 | Reagovat

Beautiful! I'm always so curious how you stage your photos... I guess great combination of beautiful home and good camera?

Knedlikova

http://knedlikyetc.blogspot.com

5 luckydina luckydina | 16. července 2010 v 12:22 | Reagovat

bedýnky bych také občas brala, bedýnkování nevedu, ale mísování, naseju,zasadím,vypěstuju a sklidím, lupení každý den natrhám do ohromné mísy a ihned operu, rodina to spotřebuje, já letos ujíždím na listech křezu a vůbec nevím jestli to je nebo není rukola, má tenčí a víc vykrajovaný listy než roketa

6 eva eva | E-mail | 17. července 2010 v 2:24 | Reagovat

salát vypadá skvěle!gratuluji k uspechu s bedynkami!HA

7 Madla Madla | Web | 17. července 2010 v 16:38 | Reagovat

Tak opět mám co závidět. :-) O bedýnkování mám opravdu velký zájem, jenže ouha, nikde v blízké dojezdové vzdálenosti pro mě tahle možnost není, což mě dosti mrzí.
Já te´d doslova ujíždím na hodně podobném salátku - taky s kozím sýrem a cherry rajčátky, ale s čerstvým špenátem z vlastní skliozně - récipé zde:http://madlinakuchyne.blog.cz/1007/spenatovy-salatek-s-kozim-syrem-a-cherry-rajcatky
(bohužel mi u článku polsední dobou vypadávají fotky, ale určitě je brzy doplním, slibuju)

8 Pavlína Pavlína | 18. července 2010 v 20:10 | Reagovat

[1]: Jitka:
Také se vždy těším na letní sladká rajčátka a křupavé papriky - je to úplně něco jiného a ještě nikdy se mi v létě rajčata nepřejedla :-P
Ten salátový příbor je brácha rybích příborů, které se tady občas objevují. Byla to úplně náhodný objev v jednom antiku :-D
Díky a hezky si užívej léto!
P.

9 Pavlína Pavlína | 18. července 2010 v 20:13 | Reagovat

[2]: Domácí čajovna, Renata:
Ovocné bedýnky jsou také fajn :-P Většinou si člověk bedýnky z části určí sám, domluva bývá jednoduchá a pokud ne, přestat se dá vždy :-D
Díky za komentář
P.

10 Pavlína Pavlína | 18. července 2010 v 20:32 | Reagovat

[3]: wave:
Projekt "bedýnky" se mi také líbil od začáku. Je pravda, že každý nemá odběrní místo zrovna po ruce, ale tento nedostatek začaly na mnoha místech, alespoň částečně nahrazovat rozšiřující se farmářské trhy. Také tomuto projektu moc fandím :-P
O příborech jsem mluvila výše, byla to krásná náhoda :-D

11 Pavlína Pavlína | 18. července 2010 v 20:39 | Reagovat

[4]: Knedlikova:
Nice to see you again :-P The photos was made in my very small-home-photo studio :-D
Thanks
P.
:-)

12 Pavlína Pavlína | 18. července 2010 v 20:45 | Reagovat

[5]: luckydina:
"Mísování" :-D
Pěstování na vlastní zahradě je moc fajn, ale ne vždy je dost velká a ne vždy je dost času :-D
O křezu jsem se dočetla, že tak bývá nazývána divoká roketa, ale já nejsem zahradník :-D
Díky za komentář, už jsem Tě dlouho nevíděla. Měj se fajn
P.
:-)

13 Pavlína Pavlína | 18. července 2010 v 20:46 | Reagovat

[6]: eva:
Díky a vítám Tě:-P
P.

14 Pavlína Pavlína | 18. července 2010 v 20:49 | Reagovat

[7]: Madla:
Díky bedýnkám se člověku dostanou do kuchyně různé druhy listí a zeleniny, které nejsou tak úplně obvyklé. Člověk je nucen je zpracovat a tím si rozšiřuje kuchařské a následně i chuťové obzory. To je další věc, která se mi na bedýnkování líbí. :-D
Tvůj salát je fajn kombinace, škoda, že není nějaká ta fotka :-P
Díky
P.
:D

15 Madla Madla | Web | 19. července 2010 v 13:29 | Reagovat

Tak už mám konečně zase fotky na stránkách, takže jestli chceš mrknout na ten salátek, tak tady je: http://madlinakuchyne.blog.cz/1007/spenatovy-salatek-s-kozim-syrem-a-cherry-rajcatky

16 DolceVita DolceVita | Web | 19. července 2010 v 15:40 | Reagovat

Gratuluji k bedýnkovému úspěchu :-) Někdy si říkám, že bych ty bedýnky také brala všemi deseti. Hlavně večer, když kropím skleník a zahradu. Nebo ráno, když se vydávám na boj s ohavnými ničiteli úrody - slimáky :-) Bylinky jsou fajn a osvěží každý salátový talíř, to je fakt. Toho se nedá jen tak přejíst.

Měj se prima ;-)
Šárka

17 Pavlína Pavlína | 20. července 2010 v 14:33 | Reagovat

[15]: Madla:
Včera BLOG přes den dost zlobil, tak možná proto byl problém s fotografiemi :-P
Díky za odkaz! Tvůj salátek je moje téměř nejoblíbenější kombinace v italských barvách :-D
P.

18 Pavlína Pavlína | 20. července 2010 v 14:38 | Reagovat

[16]: DolceVita:
Letos jsou slimáci nějak extrémně přemnoženi a velmi neúnavní :-( To je pravda.
Mně se také zelené listí ještě nikdy nepřejedlo a teď mne moc baví vymýšlet si další a další variace :-P
Díky za komentář a měj se pěkně :-D
P.

19 Pivli Pivli | Web | 28. července 2010 v 13:07 | Reagovat

V bedýnce jsem už tyhle saláty párkrát měla (včetně slimejšů) a máš úplnou pravdu, že tohle zelené lupení se prostě nepřejí. :-)
Mladý tuřínek je moc dobrý.
Mňam! :-D

20 Pavlína Pavlína | 29. července 2010 v 12:01 | Reagovat

[19]: Pivli:
Já mívám bez slimáků, ale třeba u meruněk jsem potkala malinkého (bio)červíčka :-D
Stane se :-P
Díky a měj se!
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Článek o skvělém setkání foodbloggerů, který vyšel v časopise INSTINKT (40/2012 dne 4.10.2012), je k nahlédnutí 1.strana. 2.strana. 3.strana.


Článek, který vyšel o mém blogu, mých fotografiích a také trochu o mně v časopise INSTINKT (30/2012 dne 26.7.2012), je k nahlédnutí ZDE.