MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Letní piknik (3.) - třešňový závin s vanilkovou omáčkou

9. července 2010 v 7:29 | Pavlína |  *** SLADKÉ
Zmiňovala jsem se o posezení pod třešní. Třešně začínají dozrávat koncem června. Tento fakt je z velké míry ovlivněn počasím. A množství třešní? To pak bude záviset na tom, jestli je stihneme očesat my nebo si na nich pochutnají špačci a další opeřenci, pro které jsou sladké plody vítaným zpestřením jídelníčku.
Letošní úroda třešní...
Třešeň ptačí (prunus avium)

Patří k rozsáhlému rodu stromů a keřů čeledi růžovitých. Mezi nejbližší příbuzné patří višeň, mandloň, broskvoň, slivoň, švestka, bluma, mirabelka, slíva, trnka nebo sakura. Tento ušlechtilý listnatý strom je čtvrtým nejrozšířenějším ovocným stromem v našich zemích.

Třešně dělíme na chrupky s pevnou dužinou nebo měkké srdcovky. Barva může být od oranžové, přes růžovou až po temně rudou až černou. Existují i barvy sytě žluté. Třešně obsahují podstatnou část vody. Zbytek tvoří cukry, vitamíny a stopové prvky. Ve velké míře obsahují také jód a proto jsou doporučovány lidem s problémy štítné žlázy, paradontózou nebo bolestmi páteře. Třešně jsou vhodné při zánětech, vysokém tlaku, zácpě a chudokrevnosti. Snižují hladinu kyseliny močové v krvi, čímž přispívají k ochranně před dnou, čistí krev, játra a ledviny. Mají vliv i na léčbu cukrovky.

Lze využít i pecky: po vysušení a umístění do plátěného sáčku nahřátím akumulují teplo a poměrně dlouhou dobu jej dokáží udržet. Takový zdroj tepla se hodí třeba na prohřátí bolavých míst.

Při konzumaci třešní je třeba obezřetnosti, neboť ve styku s tekutinami dochází k rychlému a bouřlivému kvasnému procesu.

zdroj: Internet

Mimochodem, už jste někdy nachytali kočku na třešních? Já ano!
Pruháč na třešních...
Jako další tip na typicky letní moučník mám třešňový závin. Možná to pro někoho nezní úplně běžně, ale vězte, že si pochutnáte.
Piknik pod třešní...
Budeme potřebovat:
  • 1 balení filo těsta (stejně poslouží i listové těsto)
  • 300 g třešní
  • asi 100 g strouhanky
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • několik plátků másla
  • bílek na potření závinu
Suroviny na přípravu závinu...
Z filo těsta jsem použila několik vrstev, protože jednu vrstvu by šťáva z ovoce rozmočila. Zbylé pláty můžeme zase vrátit do mrazáku a použít později na další moučník. Pokud se vám nepodaří koupit filo těsto, třeba v MAKRU, klidně použijte těsto listové. Ideální je už vyválené, položené na pečícím papíru.

Na střed těsta, které jsme na pečícím papíru položili na plech, nasypeme asi dvě hrsti strouhanky. Na strouhanku rozložíme omyté a vypeckované třešně.
Několikavrstvé filo s vypeckovanými třešněmi...
Vše zasypeme třtinový cukrem, mletou skořicí a dalšími dvěma hrstmi strouhanky. Povrch náplně poklademe silnějšími plátky másla.
Posypeme hnědým cukrem, strouhankou a poklademe plátky másla...
Závin zabalíme, překlad natřeme zespodu bílkem, aby se těsto dobře spojilo a zbytkem bílku potřeme jeho celý povrch. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 stupňů asi 20 minut.
Třešňový závin...
Než bude závin hotov, připravíme si k němu vanilkovou omáčku. Společně s omáčkou se bude chuť třešní vyjímat ještě lépe.

Připravíme si:
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 2 žloutky
  • 1 lžíci třtinového cukru
  • vanilkový lusk (nebo vanilkový extrakt)
Žloutky ušleháme s cukrem do pěny. Na sporáku zahříváme mléko, do kterého jsme vložili  zrníčka z vanilkového lusku. Pro zesílení chuti použijeme při zahřívání i prázdný vanilkový lusk, který později odstraníme. Pokud nemáte po ruce čerstvou vanilku, přidejte přímo do ušlehaných žloutků několik kapek vanilkového extraktu.
Příprava vanilkové omáčky...
Horké, ale ne vařící, mléko postupně a po malých dávkách za současného šlehání přidáváme ke žloutkům až vznikne středně hustá omáčka.

Závin podáváme společně s omáčkou ještě teplý.
Dobrou chuť!
Aromatická omáčka s třešňovým závinem chuťově souzní a letní moučník tak nabývá na atraktivnosti.
Třešňový závin s vanilkovou omáčkou...
Dobrou chuť!

Máte-li ještě další třešně, vyzkoušejte lehký třešňový dezert nebo třešňovou bublaninu pro dva.
 


Komentáře

1 Bali Bali | Web | 9. července 2010 v 12:53 | Reagovat

Tady ještě třešně nemáme. Za vsí je plno stromů kolem silnice, ale letos bída, moc jich nebude.
Filo jsem viděla i v Intersparu a má ho v Praze i Farah.

2 Madla Madla | Web | 9. července 2010 v 16:05 | Reagovat

Krásná třešňová inspirace. Až dostaneme od tchyně další várku třešní, určitě už budu vědět, co s nimi. Myslím, že vanilková omáčka má mnohostranné využití, moc by se mi líbila i na zmrzlině či lehkém sorbetu.

3 Jaromila Jaromila | Web | 9. července 2010 v 17:52 | Reagovat

Ty jsi teda fakt Mlsná kočka,díky za tip !
Ta koča na žebříku mě dostala-jsou to roztomilý pozitůry...
Měj se krásně.
Jar.

4 Janah Janah | Web | 9. července 2010 v 19:06 | Reagovat

Kočka na třešních je perfektní :-D Tady jsou bohužel třešně neskutečně drahé - cena se pohybuje kolem 200Kč/kg, tak asi na závin můžu zapomenout :-?  :-x

5 wave wave | 9. července 2010 v 21:51 | Reagovat

Tady už se třešně hodně červenají, ale musela bych přelézt plot, vylézt na strom a ještě ke všemu dávat pozor, aby mě někdo nenachytal. Na to se tedy vůbec necítím. Nejsem Pruháč :-D Filo těsto tady u nás neseženu, ale klasické tažené nebo listové jsou skvělou alternativou. Asi zítra půjdu někam na lup. :-D  :-D

6 toffo toffo | Web | 12. července 2010 v 5:17 | Reagovat

Tažený závin plněný třešněmi - pokud tuším správně - je specialitou maďarské kuchyně. Naučit se dokonalý, tenoučký štrůdl z vlastnoručně vyrobeného těsta je pro mě jedna kuchařská meta, které chci dosáhnout:-).
Tvé pikniky jsou dokonalé.

7 primula primula | Web | 12. července 2010 v 5:23 | Reagovat

Přeji hezký letní den, pod třešní, s kočenkama a letníma dobrůtkama. Jsi mou inspirací a děkuji za třešňové typy. Filo těsto neznám, ale z listového vyzkouším. Měj se krásně.

8 Pavlína Pavlína | 13. července 2010 v 12:04 | Reagovat

[1]: Bali:
Třešní opravdu moc nebylo, ale o to více byly sladké :P Filo jsem koupila v MAKRO, ale Farah, jak píšeš, ho má určitě také. Jinde v obchodě mne zatím nenapadlo se dívat.
Díky
P.
:-)

9 Pavlína Pavlína | 13. července 2010 v 12:07 | Reagovat

[2]: Madla:
Vanilková omáčka téměř jakýkoliv moučník nebo i dezert zvedne o stupeň výš :-P Ta chvilka, která je třeba na její přípravu, je pak náležitě odměněna.
Díky
P.
:-D

10 Pavlína Pavlína | 13. července 2010 v 12:09 | Reagovat

[3]: Jaromila:
Jsem ráda, že se objevila další spřízněná duše, která má ráda jak dobré jídlo, tak kočky. Zašla jsem k Tobě na návštěvu a objevila jsem nádherné kočičí fotografie!
Vítej na mém blogu a těším se na shledanou :-P
P.
:D

11 Pavlína Pavlína | 13. července 2010 v 12:12 | Reagovat

[4]: Janah:
Ale moc toho, frajer pruhovanej, neočesal :D Teď v těch vedrech, která tu panují, nemá sílu ani na večeři. Ožívá až kolem desáté večer. Česání třešní tedy zbylo na lidi :-D
Ta cena je dost vysoká :-( Já tu kdysi viděla v zimě třešně asi za 1.200,-Kč...nechápu :-?
Díky za komentář
P.
:-)

12 Pavlína Pavlína | 13. července 2010 v 12:15 | Reagovat

[5]: wave:
Na cizí strom pro třešně, to by bylo jisté dobrodružství. Trocha by se ale určitě našla i v obchodě, ne? :D Takový tažený závin, to je lahůdka :-P Asi se zastavím na návštěvu :-)
Díky za komentář
P.
:D

13 Pavlína Pavlína | 13. července 2010 v 12:28 | Reagovat

[6]: toffo:
Maďarské a také rakouské :-D Vzhledem k Rakousko-Uhersku to nejspíš tak nějak bude :-P
Díky, to mám radost :-D
P.

14 Pavlína Pavlína | 13. července 2010 v 12:37 | Reagovat

[7]: primula:
Filo těsto je báječné a je škoda, že se nedá tak dobře sehnat. Podle počtu použitých vrstev "listuje" stejně jako těsto listové, ale jeho chuť je velmi lehká, obsahuje jen velmi málo oleje. Nejznámější využití tohoto těsta je na přípravu balkawy :-P
Díky za milý komentář
P.
:-D

15 Vilemína Vilemína | E-mail | Web | 13. července 2010 v 15:20 | Reagovat

Zatím všichni diskutující ležérně pominuli etapu vypeckování třešní...přes to se asi nepřenesu:)
Mám, pravda, jakési kleštičky, ale že by to s nimi šlo lépe, jsem nepozorovala ;-)

Krásně "odprezentovaný" štrúdlík!

16 Pavlína Pavlína | 13. července 2010 v 21:02 | Reagovat

[15]: Vilemína:
Zřejmě se všichni už tolik těšili na výsledné pochutnání, že těch pár třešniček prostě nestálo za zmínku :-D Já třešně vypeckovávala ručně, kleštičky nevlastním a navíc: většina přípravných prací je vlastně celkem příjemná :-P
Díky
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama