MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Letní piknik (2.) - kuřecí prsa s broskví a se sýrem a trocha grilování

5. července 2010 v 20:25 | Pavlína |  *** SALÁTY
Naprosto vysušený tenký plátek kuřecího masa, na něm jen tak leží kus kompotované broskve a to celé je pokryté plátkem eidamu, který, lehce zchladlý, vyžaduje ten nejostřejší nůž a pevné nervy. Tak na tuto variantu proslulých "kuřecích prsou Florida" prosím okamžitě zapomeňte!
Letní piknik...
Na kombinaci kuřecího masa, ovoce a dobrého sýra není nic špatného. Napadla mne však trochu jiná, nepoměrně pohlednější a chutnější varianta. Tu si můžete vyzkoušet hned, až nažhavíte gril. Dobře však poslouží i steaková pánev.

Na dvě porce si připravíme:
  • 1 kuřecí prsa
  • 2 broskve
  • šťáva z 1 citrónu
  • směs listových salátů (rukola, dubový salát)
  • olivový olej
  • 2 dcl smetany
  • 100 g tučnějšího sýra s modrou plísní (Modřenín, Roquefort, Dorblue)
  • sůl, pepř
Suroviny na salát...
Kuřecí prsa naklepeme a potřeme olivovým olejem. Maso položíme na rozpálený gril nebo steakovou pánev a pečeme asi 10 minut z každé strany. Po otočení masa, asi tři minuty před koncem pečení přidáme na gril k masu rozpůlené, pecky zbavené broskve řezem dolů. Ogrilované maso ochutíme solí a pepřem, ale jen velmi jemně.
Pečení masa a broskví a sýrová omáčka...
V kastrůlku zahřejeme smetanu, do ní nastrouháme sýr s modrou plísní a pečlivě mícháme, dokud se nerozpustí. Hotovou sýrovou omáčku udržujeme v teple.

Směs salátových listů opláchneme pod tekoucí vodou, osušíme (já používám odstředivku) a ochutíme zálivkou vytvořenou z olivového oleje a citrónové šťávy. Doporučuji poměr 2-3 díly oleje na 1 díl šťávy.
Lehká letní večeře...
Na talíř naaranžujeme ochucené zelené salátové listy a na jejich vrchol posadíme poloviny grilovaných broskví. Grilované kuřecího maso nakrájíme na asi 1 cm tenké proužky a ty rozložíme na salátové listy. Vše bohatě zakápneme omáčkou ze sýra s modrou plísní. Ihned podáváme.  
Salát s broskvemi a kuřecím masem...
Talíř můžeme ozdobit několika květy sedmikrásek. Už kdysi mi jedna bylinkářka pověděla, že sníst denně sedm květů sedmikrásky je nejlepší prevence proti bolestem hlavy.

A když už tak máme rozpálený gril, můžeme vyzkoušet i další tip:

Grilovat můžeme kvalitní maso, ryby, některé druhy zeleniny a také ovoce. Maso je lépe po odstavení z horkého grilu nechat chvilku v teple odpočinout - bude pak šťavnatější.

Pokud na grilu připravujeme steaky, musíme dbát na to, aby maso před grilováním mělo pokojovou nebo dokonce i vyšší teplotu. Pro krvavé steaky to platí dvojnásob, jinak by zůstaly uvnitř studené. Před grilováním tedy vyndejte maso z lednice včas, aby se ohřálo na venkovní teplotu. Studené maso budete připravovat mnohem déle. Mleté maso a ryby však ponechte v lednici až do doby, než je položíte na rošt. Ryby před rožněním otřete do sucha. Maso nakrájejte zásadně na vyšší plátky a solte a ochucujte až ogrilované - nebude vysušené, zachová si šťavnatost, autentickou chuť a nelepí se na grilovací mřížku. Rybu, která je grilována vcelku, nařízněte podélně z obou stran páteře - lépe se propeče. Vepřové a kuřecí maso vždy dobře propečte. Jeho vnitřní teplota by měla být kolem 70 stupňů.

Ať už použijete jakékoliv maso, připravte si také grilovanou zeleninu, ze které se pomocí zálivky dá vyrobit velmi chutný salát.

Potřebné suroviny:

Několik plátků vepřové panenky
Lilek
Cuketa
Barevná paprika (žlutá, oranžová nebo kapie)
Jarní cibulky
Celý citrón
Kvalitní olivový olej
Čerstvě mletý pepř
Sůl

Silnější plátky masa klouby prstů lehce naklepeme, potřeme olivovým olejem a necháme chvilku marinovat v chladu. Na grilu necháme maso z každé strany jen asi 4 minuty, jinak by bylo vysušené. Ogrilované maso ochutíme solí a pepřem.

Lilek a cuketu nakrájíme na asi 1 cm silné plátky, papriku na širší proužky, cibulku rozkrojíme podél na polovinu. Zeleninu grilujeme z obou stran, obě poloviny citrónu řezem dolů. Grilovanou zeleninu v míse ochutíme olivovým olejem a šťávou z grilovaných citrónů. Té bude větší množství a bude báječně sladká.
Vepřová panenka s grilovanou zeleninou...
Salát z grilované zeleniny je báječnou přílohou a přesvědčí i ty nejzatvrzelejší masojídky nebo konzumenty "pouze syrové" zeleniny. Grilování je prostě zábava pro každého, včetně koček...
Kočičí piknik...
Dobrou chuť!

Jako další variantu salátu s ovocem a sýrem vyzkoušejte salát s hruškami a ořechy a gorgonzolou. Sedmikrásky ze zahrady se hodí třeba do aspiku.
 



Komentáře

1 Bali Bali | Web | 6. července 2010 v 7:58 | Reagovat

No už jsem se fakt lekla.
Ale jak tam neni rozpuštěný tavený sýr, tak to určitě stojí za prd, ne? :- ))))
Vypadá to dobře ;-)

2 wave wave | 6. července 2010 v 18:08 | Reagovat

Jsem zklamaná. Není tu "ajdáám" a bez toho se česká kuchyně prostě neobejde.A dokonce ani kompotované broskve! Tak to už je opravdu neuvěřitelné! Ne! Tohle já jíst nebudu!!..Po třech hodinách: Jsem si to rozmyslela. Něco na tom receptu asi bude.Už jsem koupila broskve i sýr. Krásné fotky, to ty mě přesvědčily. Dík. :-D  :-D

3 HaF HaF | Web | 6. července 2010 v 22:35 | Reagovat

vypadá to báječně! Taky jsme už zahájili grilovací sezónu. Zatím sice nebyl čas na nějakou specialitku, ale léto je před námi, tak to snad doženu. Jinak k těm broskvím - vypadají skvěle, u nás se ujal grilovaný ananas, naložený v medu! :D

4 Pavlína Pavlína | 7. července 2010 v 9:35 | Reagovat

[1]: Bali:
:-D))) Na taveňák jsem úplně zapomněla! Stejně jsem ho neměla po ruce. Musela jsem se spokojít s pěkně plesnivým sýrem :-P
Díky
P.
:-D

5 Pavlína Pavlína | 7. července 2010 v 9:38 | Reagovat

[2]: wave:
:-D))) Dámy, vy mi těmi vašimi komentáři dáváte! :-) Kuřecí maso s broskví může vypadat lépe, než neidentifikovatelná hrouda. Je to krásné letní jídlo, celkem rychlé a jednoduché. Grilované broskve by bylo možno rozkrájet na dílky, ale takto posloužily jako mističky na sýrovou omáčku :-D
Díky za komentář
P.
:-)

6 Pavlína Pavlína | 7. července 2010 v 9:44 | Reagovat

[3]: HaF:
Grilovaný ananas zní skvěle! Už jsem ho kdysi ochutnala a je to pochoutka :-P Nažhavený gril dokáže z ovoce a třeba i zmiňovaného citrónu vytáhnout spoustu sladké šťávy!
Díky za komentář a hezky si užívejte léta a grilování :-)
P.

7 Bali Bali | Web | 7. července 2010 v 11:32 | Reagovat

Tak to si tedy u tebe nedám. Já jak nemám denně taveňák nebo kečup s eidemam, tak si nepochutnám :- )))
Nazdar, jdu na ratatulééé ;-)

8 wave wave | 7. července 2010 v 14:11 | Reagovat

Tak na realizaci receptu asi nedojde neb broskve jsou tvrdé jako kámen. Asi v tom kamionu, co je převážel, dostatečně neuzrály. :-? Jdu na kapra na grilu, v mém případě na grilovací pánvi a cuketku k tomu taky přihodím. ;-)

9 Pavlína Pavlína | 8. července 2010 v 10:59 | Reagovat

[8]: wave:
Kapra na grilu jsem ještě neměla, ale o víkendu jsem přímo v Třeboni ochutnala kapří hranolky. Musím říci, že mne ty křupavé nudličky velmi mile překvapily. Ale tentokrát ryba neplavala ve víně, ale v jednom plzeňském... :-P
P.

10 Madla Madla | Web | 9. července 2010 v 16:10 | Reagovat

Nádherné aranžmá a změna povinné hospodské "klasiky", kterou bych si hned dala. Škoda jen, že mě místo grilování čeká výmalba dětského pokojíčku :-(
A také musím potvrdit, že sedmikrásky jsou opravdu velmi jedlou dekorací - asi půjdu zase tchyni očesat sedmikráskami zamořený trávník :-)

11 toffo toffo | Web | 12. července 2010 v 5:26 | Reagovat

O víkendu jsem poprvé viděla broskve Saturn - prý extra sladké a šťavnaté. Kdyby neležely mezi broskvemi a nektarinkami, chvíli bych váhala nad názvem ovoce.
A vlastně jsem toho viděla na vlastní oči hodně neznámého i nezvyklého. ;-)

12 Pavlína Pavlína | 13. července 2010 v 11:56 | Reagovat

[10]: Madla:
Věřím, že se během léta čas na krásný grilovací večer nebo odpoledne určitě najde :-P Sedmikrásky vypadají romanticky jak na trávníku (i když je zahrádkáři pečlivě hubí), tak na talíři :-D
Díky za komentář
P.:-)

13 Pavlína Pavlína | 13. července 2010 v 12:01 | Reagovat

[11]: toffo:
Jestli máš na mysli jakési ploché broskve, tak ty jsou také nazývány "Donut". Ten známý koblížek s dírou uprostřed svým tvarem opravdu dost připomínají a opravdu jsou velmi šťavnaté :-D
Díky a měj se fajn
P.
:-)

14 Ivanka Ivanka | Web | 26. května 2011 v 12:51 | Reagovat

Tak jsme včera vyzkoušeli ty kuřecí prsa s broskví a ještě teď se oblizujeme až za ušima. Už se těším, až si to zopáknem :-D
Skvělý recept, díky.

15 Pavlína Pavlína | 28. května 2011 v 7:56 | Reagovat

[14]: Ivanka:
To mám radost! :D Grilovací sezóna je tady, také už se moc těším.
Díky za milý komentář
P.
:D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.