MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:








... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!


Letní kuře na citrónech

28. července 2010 v 8:18 | Pavlína |  *** OPEŘENCI
Po procházce barevnou kvetoucí přírodou přijde vhod příjemná letní večeře. Proto nabízím lehký a jednoduchý pokrm. A na všechno bude stačit pouze jeden kastrol. Než se kuře připraví, zatím prostřeme stůl a nalijeme si sklenku dobrého vína.
Vlčí máky...
Začneme nejlépe den předem. Přípravíme si drůbeží vývar z kuřecích koster, kořenové zeleniny a koření. Vše zalijeme studenou vodou. Na síle a vůni vývaru bude záviset i vůně pečených kuřecích kousků. Proto s přípravou vývaru nespěchejme a nechme ho na mírném plameni táhnout alespoň dvě hodiny. Hotový vývar (asi jeden litr) scedíme a necháme zchladnout. Z povrchu studeného vývaru sebereme tuk a vrátíme ho na sporák.

Vývar jsem připravila z těchto surovin:
  • 3 kuřecí skelety
  • 1/2 menší celerové bulvy
  • 3 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 1/2 pórku
  • 4 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 8 kuliček černého pepře
  • snítka zelené petrželky
Domácí drůbeží vývar...
Teprve teď může začít samotná příprava kuřete.

Na porci pro 4 osoby bude kromě vývaru třeba:
  • 12 kuřecích špalíčků
  • 3 citróny
  • 2 palice česneku
  • 2 lžíce másla
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 dcl suchého bílého vína
  • pár snítek tymiánu a saturejky
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
Příprava ingrediencí...
Začínáme a připravíme si první kuchyňskou pomůcku...
Co je to?
Co že to je? Já sama tu věc objevila teprve asi před rokem!

Dá se koupit za směšnou cenu a je to bezvadný pomocník pro všechny, kteří často a ve větším množství loupou česnekové stroužky. Slupky se nelepí na prsty ani na nůž. Jednoduše stroužek vložíte dovnitř a tlakem dlaně krátce poválíte na podložce. Hotovo!
Fajn loupání česneku...
Oloupané stroužky česneku dáme do vývaru a vaříme asi 40 minut. Česnek změkne, ztratí svoji štiplavost a současně se množství vývaru zredukuje přibližně na polovinu. Citróny nakrájíme na silnější kolečka, která zcela zbavíme kůry a peciček.
V čase vaření česneku okrájíme kolečka citrónu...
Kousky kuřecího masa osolíme, opepříme a z obou stran pozvolna opečeme na směsi olivového oleje a másla dozlatova. Vypečený tuk slijeme. Do zbylého výpeku na pánvi nalijeme bílé víno, necháme lehce odpařit a vložíme zpět kousky opečeného kuřecího masa.

Maso zalijeme vývarem s česnekovými stroužky, přidáme kolečka citrónů a snítky saturejky a tymiánu. Dusíme na mírném plameni pod pokličkou asi 45 minut. 
Kuře opečeme, výpek slijeme a kousky vrátíme do pánve... dusíme...
Hotové posypeme najemno nakrájenou petrželkou a podáváme s křupavou bagetkou nebo rýží.
:-)
Lahodné letní kuře na citrónech...
Louka s vlčími máky...
Dobrou chuť!
Dobrou chuť!

Vyzkoušejte také ryby pečené na citrónech.
 



Komentáře

1 Bali Bali | Web | 28. července 2010 v 8:42 | Reagovat

Mňam, pěkná letní dobrota. Podobný rcp taky děláme. Máme ho v Olivové kuchařce ;-)
A loupátko česneku mam už dlouhá léta z Francie. Když to někomu ukážeme, nikdo netuší oč jde.

2 Pivli Pivli | Web | 28. července 2010 v 13:02 | Reagovat

:-P Tedy, to vypadá božsky! Česnek kdykoliv, v jakémkoliv množství! To musím zkusit, děláš mi zase chutě! :-D
Udělátko na loupání česneku vypadá zajímavě, ještě jsem ho neviděla v akci.

3 Jitka Jitka | E-mail | 28. července 2010 v 13:06 | Reagovat

Ahojky Pavlííí
Zase taková mňamka....děláš mi oooobrovské chutě :-)
Receptík určitě vyzkouším.
Loupátko na česnek je vtipný,vidím ho poprvé...co ty lidi nevymyslí :-D
Měj se hezky a pozdarvuj chlupáče :-)

4 wave wave | 28. července 2010 v 16:55 | Reagovat

Tak tohle je opravdu krásný recept a přiznám se, že s citrony jsem nikdy nic podobného nevařila. Budu to muset napravit. :-) Loupátko na česnek znám, vyzkoušela jsem u kamarádky, ale nemám ho. A to jsem si myslela, že mám v kuchyni už úplně všechno. :-D
A teď koukám, že na počítadle návštěvnosti je 199999 !! To je snad na oslavu, takové krásné číslo! :-D

5 Madla Madla | Web | 28. července 2010 v 19:00 | Reagovat

Jů, to bych si hned dala, takovou krásnou voňavou a poctivou večeři. Jen si asi budu muset nechat zajít chuť, protože manžel prostě jídlo s citronem nepozře. jeho chyba, já si receptík určitě brzy udělám, až odjede na služebku. Úplně cítím tu vůni :-)
A loupátko na česnek je fajn. Já si vždycky pomáhám tak, že bríškem palce zatalčím na každý stroužek česneku a slupky pak samy povolí.

6 HaF HaF | Web | 28. července 2010 v 21:22 | Reagovat

Co napsat? Fotečky nádherné, masenko lákavé! :-D
Zkoušela jsem kuře s citronem a oregánem
a bylo to jemné, svěží a dobroučké. Manžel přidává hojně citronky do potěru na prase a je to úžasné. Vůbec mi přijde, že citron jakékoli maso krásně odlehčí! :-P

7 DolceVita DolceVita | Web | 29. července 2010 v 10:25 | Reagovat

Ach, krása! Voní tu citrónové kuřátko a rozkvetlá louka. To je dokonalý obraz léta. A to jsem ještě nepřipočítala smyslné tóny čerstvých bylinek a ušlechtilou vůni citrónu a v pozadí harmonizující vůni česneku.

Škoda jen, že léto je v našich končinách tak krátké a pomalu se blížíme do té jeho kratší poloviny :-(

8 Pavlína Pavlína | 29. července 2010 v 14:27 | Reagovat

[1]: Bali:
:-) Však jsem to loupátko na česnek viděla poprvé u vás! :-D A je vážně moc šikovné, že?
Díky
P.

9 Pavlína Pavlína | 29. července 2010 v 14:29 | Reagovat

[2]: Pivli:
Podušený česnek už není tak ostrý a k citrónové chuti se bezvadně hodí. Myslím, že Ti bude chutnat :-)
Díky
P.

10 Pavlína Pavlína | 29. července 2010 v 14:30 | Reagovat

[3]: Jitka:
To masíčko by, myslím, chutnalo i Bubišce :-P Připrav letní večeři pěkně na balkón a uvidíš :-D
Díky a měj se fajn
P.
:-)

11 Pavlína Pavlína | 29. července 2010 v 15:09 | Reagovat

[4]: wave:
Do kuchyně je stále co objevovat a kupovat. Jen, kdyby byla trochu větší, co? :D
Počítadlo se už dostalo přes 200 tisíc a stalo se tak oproti té předešlé stovce dříve, než za rok. Mám z toho radost :-) Díky za fajn komentář
P.
:-D

12 toffo toffo | Web | 29. července 2010 v 20:13 | Reagovat

Dnes jsme si k večeři pochutnali také na kuřátku :-). Moc mi chutná kuře, které jsem pekla podle italské kuchařky M. Hazan. Jen nasolené a plněné propíchaným citronem. Zase se názory na chuť tříští, polovině rodiny vůně citronu lahodí, další polovina by se bez ní obešla.
Tvoje fotky, ty mě rvou srdce. Nádhera! Můj odborník se ptá, jestli jsi nezměnila objektiv?

13 Pavlína Pavlína | 30. července 2010 v 11:01 | Reagovat

[5]: Madla:
Upeč si pro sebe jen pár kousků a manželovi dej ochutnat a uvidíš :-P Třeba si opraví názor :-)
Díky
P.

14 Pavlína Pavlína | 30. července 2010 v 11:06 | Reagovat

[6]: HaF:
Já si bez citrónu nedovedu představit téměř žádný salát - používám ho na zálivku. Třeba sem se použije citrón celý:
http://mlsnakocka.blog.cz/0808/fettush-fattoush-salat-s-cizrnou
Bez citrónu není téměř žádná letní limonáda... Jídla s citrónem k létu prostě patří :-D
Díky za milý komentář
P.

15 Pavlína Pavlína | 30. července 2010 v 11:08 | Reagovat

[7]: DolceVita:
Bylinky si na kuřátko může dát každý podle své chuti :-) Bez bylinek není vaření - těším se na ně vždy celou zimu.
Máme za sebou polovinu prázdnin, ale teploučko prý ještě bude. A já si to léto ještě o trochu prodloužím v září. Už se moc těším! :D
Díky
P.

16 Pavlína Pavlína | 30. července 2010 v 11:17 | Reagovat

[12]: toffo:
Jsem ráda, že jsem Ti kápla do noty. Tvůj recept byl určitě báječný a já bych si určitě moc pochutnala.
Děkuji za pochvalu fotek, to mám velkou radost! Objektiv jsem zatím nezměnila, protože fotím digitálním kompaktem (viz. obrázek v menu vpravo). :D
Měj se moc pěkně a díky
P.

17 Marcela Marcela | Web | 2. srpna 2010 v 13:32 | Reagovat

Mňam :-)

18 Pavlína Pavlína | 3. srpna 2010 v 9:24 | Reagovat

[17]: Marcela:
Děkuji :-P
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Článek o skvělém setkání foodbloggerů, který vyšel v časopise INSTINKT (40/2012 dne 4.10.2012), je k nahlédnutí 1.strana. 2.strana. 3.strana.


Článek, který vyšel o mém blogu, mých fotografiích a také trochu o mně v časopise INSTINKT (30/2012 dne 26.7.2012), je k nahlédnutí ZDE.