MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Chlebíček meruňkový od hlavy až k patě

23. července 2010 v 7:23 | Pavlína |  *** SLADKÉ
Je tady čas meruněk. Mají barvu jako slunce v podvečer a jsou nádherně sladké. Meruňky se více rozvoní při tepelné úpravě. Můžete vyzkoušet meruňkové ragú a nebo tento jednoduchý, rychlý a vynikající meruňkový chlebíček.

Je to vlastně varianta mé oblíbené "kefírové" buchty. Už jsem ji kdysi vyzkoušela s rybízem a teď jsem se rozhodla pro jakousi obměnu téhož receptu.

První změnou byla mouka. Místo hladké mouky jsem použila v poměru 1:1 směs hladké a špaldové mouky. Pečivo nebo třeba slané koláče s příměsí tmavé mouky dostanou hned báječnější chuť a jsou navíc zdravější.

Druhá změna oproti rybízovému receptu se týkala kyšky. Použila jsem pouze 250 ml kefíru a druhou polovinu množství jsem nahradila rozmixovanými meruňkami.

Připravíme si následující suroviny:
  • 350 g směsi hladké a špaldové mouky
  • 350 g moučkového cukru
  • 175 ml slunečnicového oleje
  • 2 celá vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 250 ml kefíru nebo kyšky
  • asi 1/2 kg meruněk
Připravené suroviny...
Mouku, cukr a prášek do pečiva dobře promícháme.

Do nádoby s odměrkou, která je určena pro mixér, nalijeme kefír a postupně přidáváme meruňky. S pomocí ručního mixéru tak vytvoříme neslazený meruňkový koktejl. Směs je hotova tehdy, až  se hladina v nádobě přiblíží k rysce s nápisem 500 ml.

Do meruňkového pyré přidáme vejce a olej, poté vše přilijeme do sypké směsi. a dokonale promícháme.
Sypká a tekutá směs...
Několik meruněk nakrájíme na větší kousky. Ty můžeme jednak přimíchat do tekuté směsi a jednak jimi poklademe povrch chlebíčku po přelití do formy.

Formu na chlebíček vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou nebo krupicí a nalijeme do ní těsto.
Ve formě...
Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 50 minut. Abychom si byli jisti, že těsto je dobře propečené i uvnitř, špejlí píchneme šikmo směrem ke středu formy. Špejle nesmí být vlhká a nesmí se lepit.

Po upečení necháme chlebíček zchladnout ve formě a pak ho opatrně vyklopíme.
Upečeno...
Upečeno1...
Můžeme lehce zasypat moučkovým cukrem a krájíme na silnější plátky...
Krájíme na silnější plátky...
Upekli jsme vynikající, šťavnatý letní moučník k odpolední kávě...
Výborný chlebíček k odpolední kávě...
Dobrou chuť!
Dobrou chuť!
 



Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 23. července 2010 v 9:49 | Reagovat

Jako vždy musím pochválit naprosto dokonalé fotografie. Z chlebíčku úplně sálá slunce a léto ;-). Samozřejmě chválím za špaldovou mouku, jsem ráda, že ji nepoužívají jen cvoci jako já :-D. Chtěla jsem se zeptat, zda není moučník příliš sladký? Při pečení většinou tolik cukru nepoužívám a navíc meruňky jsou také poměrně dost sladké (rozmixované sušené meruňky se dokonce používají jako sladidlo).

2 Jitka Jitka | E-mail | 23. července 2010 v 12:58 | Reagovat

Ahojky Pavlíííí :-D
Tak takovéhle buchtičky já můůůůůžu :-)
Meruňky mám po jahodách nejradši a taky z nich nejraději peču dobroty....
Přiznám se,že špaldovou mouku jsem ještě nezkoušela :-(
Máš nádherné fotky,a ten háčkovaný ubrus O_O O_O je úúúúchvatný i s nožíkem a tácem....miluju takovéhle věci,které na mě dýchají svojí historií.
Hezké letní dny
J.

3 Janah Janah | Web | 23. července 2010 v 14:47 | Reagovat

Já jsem věděla, že sem nemám chodit, má pracně shozená kila už na mě číhají za tvým koláčem, chjo! :-?  :-D

4 Fleurette Fleurette | E-mail | Web | 23. července 2010 v 19:26 | Reagovat

Milá Pavlínko, už nevím co z meruněk takže velké díky za skvělý recept ;-)
Přeji krásný večer a super víkend :-)
Fleurette

5 primula primula | 24. července 2010 v 5:24 | Reagovat

Pavlínko, děkuji za skvělý recept a tradičně krásné fotky. Ten letní stůl, který znám i z jiných fotek, ze z čistě rustikálního stal noblesně rustikální, navíc prohřátý sluncem. Letní atmosféra, podtržená oranžovou meruněk. U nás se jich, bohužel, urodilo letos maloučko.

6 primula primula | 24. července 2010 v 5:26 | Reagovat

Omluva - se z čistě..

7 Madla Madla | Web | 24. července 2010 v 19:09 | Reagovat

Krásný recept ze sluncem prohřátých meruněk, hned bych se zakousla. jen škoda, že na pěkné meruňky ne a ne narazit, letos se jich díky nešťastně uplakanému jaru urodilo opravdu pomálu.
Sametově hebké meruňky s barvou zapadajícího slunce jsou omamnm tahákem každého prostřeného stolu. A když je tak nádherně prostřený jako ten tvůj, tak o strávníky rozhodně není nouze.
K meruňkám mám moc ráda čokoládu, takže já bych do chlebíčku určitě ještě vpasovala kousíčky čokolády, nebo alespoň každou porci bohatě přelévala čokoládovou omáčkou. :-)

8 Pavlína Pavlína | 24. července 2010 v 21:03 | Reagovat

[1]: coco-choc:
Množství cukru vypadá vzhledem ke stejnému množství mouky děsivě, ale moučník rozhodně přeslazený není. Sama tolik sladké věci nevyhledávám, ale v tomto případě se cukr jaksi vytratí díky kefíru a chlebíček je sladký jen tak lehce. Své také vykoná tmavá mouka. Stejná variace s použitím pouze světlé mouky je o poznání sladší.
Díky za komentář :-D
P.

9 Pavlína Pavlína | 24. července 2010 v 21:06 | Reagovat

[2]: Jitka:
Já mám meruňky v jakémkoli koláči raději, než čerstvé. Tento recept jsem si tedy vymyslela kvůli sobě :-D
Díky, měj se krásně a pohlazení holkám :-D
P.
PS: Nejdou mi k Tobě přidat komentáře 8-)

10 Pavlína Pavlína | 24. července 2010 v 21:07 | Reagovat

[3]: Janah:
Také zrovna "hubnu do plavek":-)Máme to v tom ovocném letním období prostě těžké :-P
Díky za komentář
P.

11 Pavlína Pavlína | 24. července 2010 v 21:08 | Reagovat

[4]: Fleurette:
Vidíte, a tady všichni říkají, jak je meruněk málo. Tak doufám, že si pochutnáte. Ráda jsem Vás zase viděla a díky za milý komentář
P.
:-D

12 Pavlína Pavlína | 24. července 2010 v 21:11 | Reagovat

[5]:+[6]: primula:
Díky za milá slova :-D Já už jednu dávku meruněk zpracovala, část ještě čeká v lednici a dostala jsem zprávu, že v nejbližší bedýnce budou mimo jiné i meruňky :-D Klidně bych se podělila :-P
P.
:D

13 Pavlína Pavlína | 24. července 2010 v 21:16 | Reagovat

[7]: Madla:
Jestli máš k měruňkám ráda čokoládu, tak pak se Ti bude líbit recept na meruňkové ragú s čokoládovým soufflé:
http://mlsnakocka.blog.cz/0908/cokoladove-sufle-s-merunkovym-ragu
Já mám toto spojení také moc ráda a věřím, že i Ty si pochutnáš!
Díky za milý komentář
P.
:D

14 Pivli Pivli | Web | 28. července 2010 v 13:04 | Reagovat

Zrovna jsem upekla meruňkový křehký koláč, ale jestli seženu na farmářském trhu pěkné meruňky, prubnu chlebíček.
Vypadá lákavě! A ty krásné fotky! Máš tomoc hezky naaranžované. Prostě yummy! :-D

15 Pavlína Pavlína | 28. července 2010 v 20:52 | Reagovat

[14]: Pivli:
Ahoooj! Zrovna včera jsem si říkala, kam ses ztratila? Mám radost, že Tě zase vidím, Pájo :-D Chlebíček s tmavou moukou je skutečně báječný, ten určitě vyzkoušej, pochutnáš si. A děkuji za pěkný komentář :-)
P.

16 Pivli Pivli | Web | 28. července 2010 v 21:29 | Reagovat

15.: nojo, jsem ostuda. Vždyky nakouknu a napsat komentář nestíhám. Nejen sem. Ale už to postupně napravuji, je co komentovat. Oči přecházejí a sliny se sbíhají! :-P  :-D

17 Pavlína Pavlína | 29. července 2010 v 11:57 | Reagovat

[16]: Pivli:
Tak teď už to snad bude lepší:-D
Díky a měj se fajn
P.

18 Jurgita Jurgita | E-mail | Web | 17. srpna 2010 v 16:32 | Reagovat

I love your pictures and I love that perfect-looking bread, too :)

19 alenka15987788 alenka15987788 | Web | 20. srpna 2010 v 9:34 | Reagovat

máš to tu peknoucke

20 Pavlína Pavlína | 20. srpna 2010 v 9:38 | Reagovat

[18]: Jurgita:
Thank you for your kind words :-)
P.

21 Pavlína Pavlína | 20. srpna 2010 v 9:38 | Reagovat

[19]: alenka 15987788:
Díky :-)
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.