MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Rebarborové želé

1. června 2010 v 8:16 | Pavlína |  *** SLADKÉ
Na zahradách vyrostla rebarbora a určitě tam nějaký čas vydrží. Kdysi jsme ji mívali na zahradě a kynutý koláč s rebarborou chutnal úžasně. Sama jsem zkusila rebarborový koláč s kapkou portského vína. A když vám pak zbude pár stonků rebarbory, můžete je použít třeba na rebarborové želé. Velmi lehký, chuťově vyvážený dezert.
Rebarbora neboli reveň

Rebarbora pochází z Číny a Tibetu. O rozšíření do Evropy se postarali arabští obchodníci, kteří si jí cenili nejen jako pochoutky, ale také jako léku. Rebarbora zaujímá významné místo v čínském bylinném léčitelství.

Rebarbora neboli reveň je zelenina s vysoký obsahem vitamínů skupiny B, kyseliny listové, vápníku, draslíku, hořčíku, manganu a vlákniny. Vitamínu C má velmi málo. Rebarbora upravuje činnost střev, dobře působí na pokožku a kvalitu vlasů. Kvůli značnému množství kyseliny šťavelové však není vhodná pro nemocné trpící žlučovými či ledvinovými kameny, překyselením žaludku a při revmatismu.

Jedná se vlastně o zeleninu, která je z velké části využívána jako ovoce, nejčastěji do koláčů a kompotů. Často si můžeme pochutnat na rebarborovém džemu, protože je lahodný a pikantně nakyslý. Rebarbora však nepopře ani svůj zeleninový původ: podušená reveň je zajímavá příloha k masu.

U rebarbory se konzumují pouze řapíky a to tepelně opracované, nikoliv syrové. Před tepelnou úpravou je třeba stonky oloupat.

V dezertech bývá rebarbora nejčastěji kombinována s jahodami, protože jejich spojení je bezvadné. K tomu je však třeba mít jahody dokonale zralé, sladké a voňavé.

zdroj: internet

Na čtyři porce bude třeba:
  • 200 g oloupaných stonků rebarbory
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 balení želatiny (na 0.5l vody)
  • 3 lžičky vody z růžových květů (nemusí být)
  • hustý bílý jogurt k podávání
Stonky rebarbory oloupeme, ale slupky nevyhodíme. Mají v sobě dost červeného barviva, které se nám při vaření bude hodit. Želé bude mít díky nim lehce růžovou barvu.

Oloupané stonky nakrájíme na asi 1 cm široké kousky. Do menší nádoby vlijeme něco přes půl litru studené vody (část se odpaří vařením). Část z ní odebereme a použijeme pro rozmíchání želatinového prášku.

V kastrůlku s vodou tedy máme kousky rebarbory, rebarborové slupky, cukr a vše vaříme do doby, až budou kousky rebarbory měkké, ale ne rozvařené. Takže asi 10 minut. Poté pinzetou vyjmeme slupky a přidáme vodu z růžových květů. K vůni rebarbory se bude báječně hodit. Do směsi vlijeme rozpuštěnou želatinu a necháme jednou velmi mírně probublat. Želatina nesmí přejít varem.

Kastrůlek odstavíme z tepelného zdroje a téměř zchladlou tekutinu naléváme do sklenic nebo mističek. Vložíme do lednice a necháme minimálně 4 hodiny ztuhnout.

Mám pro vás několik tipů, jak lehké rebarborové želé podávat. Tento osvěžující dezert se bude krásně vyjímat ve sklenkách na aperitiv, ozdobený nočkem z hustého bílého jogurtu...
Želé můžeme také podávat třeba jako v restauraci: vyklopené na talíři a k němu opět pár nočků z bílého jogurtu...
A nebo si prostě můžeme vyrobit domácí jogurt s rebarborovou příchutí. To je báječná varianta pro nedělní snídani...
Dobrou chuť!

A jestli máte raději kus masa, vyzkoušejte výbornou vepřovou panenku na rebarboře.
 


Komentáře

1 Bali Bali | Web | 1. června 2010 v 14:19 | Reagovat

Jo, tak to bych mohla zkusit. Z rebarbory dělám hlavně Clafoutis. Jean dělává koláč a má za sebou i marmeládu. Už ale nemám zdroj rebarbory od souseda, tak budu muset koupit ;-)

2 primula primula | Web | 1. června 2010 v 19:32 | Reagovat

Sbíhají se mi sliny, ale také nemám rebarboru. Krásně naservírované a krásně nafocené. Srdečně zdravím.

3 Helli Helli | 1. června 2010 v 19:55 | Reagovat

Pěkné, pěkné!!!
Pro rebarboru mám slabost už od dětství, kdy jsem si pochutnávala na čerstvě uvařeném rebarborovém kompotu od babičky. Příští týden snad dostanu nějaké rebarborové řapíky od kamarádky, něco zmrazím do budoucích koláčů a ze zbytku zkusím tohle želé.
Fotky se ti opět krásně povedly. Jak ty to holka jenom děláš? :-? ;-)

4 Vilemína Vilemína | Web | 1. června 2010 v 22:25 | Reagovat

Želé jsem dělávala s Maizenou nebo pudinkovým práškem, ale s želatinou je hezčí :) A krásně naaranžované!

Dík za připomenutí panenky na rebarboře, to by taky mohlo přijít na řadu.

5 Pavlína Pavlína | 2. června 2010 v 9:53 | Reagovat

[1]: Bali:
Právě marmeládu s příměsí jahod se chystám vyzkoušet. Čekám ale na ty velmi sladké jahody :-P
Díky
P.
:D

6 Pavlína Pavlína | 2. června 2010 v 9:56 | Reagovat

[2]: primula:
Rebarbora je už delší čas vidět v obchodech, prodávaná na váhu a ne v balení. Ideální příležitost koupit tři stonky a vyrobit želé :-D
Díky za komentář
P.
:-)

7 Pavlína Pavlína | 2. června 2010 v 10:13 | Reagovat

[3]: Helli:
Ráda Tě zase vidím!
Rebarbora má velmi všestranné využití :-P Rebarborový koláč mi vždy tak trochu připomínal svou chutí koláč rybízový, jen v něm nebyla ta protivná zrníčka :-D Tohle byl takový nápad a musím říci, že v kombinaci s jogurtem také velmi chutný. Věřím, že Ty, coby milovnice jogurtů, to oceníš :-P
Díky za komentář a jsem ráda, že se moje fotky líbí.
P.
:-D

8 Pavlína Pavlína | 2. června 2010 v 10:15 | Reagovat

[4]: Vilemína:
Rebarbora je vlastně zelenina, tak proč si ji nedat s vepřovou panenkou. To je recept, který stojí za to :-D
Díky za komentář
P.
:-)

9 Domácí čajovna Domácí čajovna | Web | 2. června 2010 v 12:59 | Reagovat

tohle minimalistické umělecké dílo je škoda sníst....

10 Pavlína Pavlína | 2. června 2010 v 15:24 | Reagovat

[9]: Domácí čajovna:
:-D Díky. Ale když se konečně, člověk má pak chuť i příležitost vymyslet něco dalšího :-)
P.
:-)

11 HaF HaF | Web | 2. června 2010 v 22:02 | Reagovat

Krása, fotečky jsou pohlazení pro duši. Rebarboru jsem nasadila loni, takže letos sklízíme jen pár stonků, ale na rok už to snad bude lepší úroda. Kombinace jahody s rebarborou může být skvělá, loni jsem zkoušela jahody s pomerančem a bylo to mňamózní! :D

12 Pavlína Pavlína | 3. června 2010 v 9:58 | Reagovat

[11]:: HaF:
Děkuji :-D Těch pár stonků vám na želé úplně stačí :-P
K jahodám se, doufám, co nevidět dostaneme. Mám je moc ráda, ale jejich sezóna není zrovna moc dlouhá. Už se moc těším. Věřím, že vaše kombinace byla skvělá :-)
Díky za komentář
P.
:-D

13 Lucka B. Lucka B. | 3. června 2010 v 11:37 | Reagovat

Tak už vidím, co za dezertík bude u Buráků o víkendu:-) Určitě se ozvu, jak nám chutnalo!

14 Alena Alena | E-mail | Web | 3. června 2010 v 21:42 | Reagovat

Lehoučké rebarborové želé mě svádí k realizaci :-) Pavli, máš to moc pěkně nafocené!

15 DolceVita DolceVita | Web | 3. června 2010 v 23:00 | Reagovat

Dezertík jak pro baletky. Barevně by k němu ladily i růžové piškoty :-)

16 toffo toffo | Web | 4. června 2010 v 7:02 | Reagovat

To je krása!!!!!!!!!!!!!!!!!

17 Pavlína Pavlína | 4. června 2010 v 10:32 | Reagovat

[13]: Lucka B.:
Ještě včera to vypadalo, že přijde vhod spíš chleba s rijetem, ale slunce už svítí a má být i o víkendu :-) Doufám, že si na dezertu pochutnáte. Cukr přidávej postupně - každý má rád jiný stupeň rebarbotové "štiplavosti".
Díky a těším se na zprávu
P.
:-D

18 Pavlína Pavlína | 4. června 2010 v 10:38 | Reagovat

[14]: Alena:
To mám radost :-D Díky :-D Však Tvoje kuřátko s mátkou mne také láká :-P
P.

19 Pavlína Pavlína | 4. června 2010 v 10:44 | Reagovat

[15]: DolceVita:
Jedny takové růžové baletní piškoty jsem měla v ruce ve Francii na blešáku. Ještě teď lituji, že jsem si je nekoupila. Byly krásné, saténové s růžovými mašlemi :-) Vybavil se mi zrcadlový sál, ve kterém jsem celkem často pobývala, ale to už je dlouho :-D
Díky za pěkný komentář a měj se pěkně :-D
P.

20 Pavlína Pavlína | 4. června 2010 v 10:47 | Reagovat

[16]: toffo:
:-D Díky!
P.

21 DolceVita DolceVita | Web | 7. června 2010 v 6:43 | Reagovat

[19]: Pavlína:

Ty taky!!! :-) Tak to si o těch zrcadlových sálech budetem muset někdy popovídat. O růžových piškotách se určitě nejlépe povídá u vína růžového, jsem si jistá ;-)

22 DolceVita DolceVita | Web | 7. června 2010 v 6:44 | Reagovat

sakra: ... budeme muset někdy popovídat / tak je to správně ;-)

23 Madla Madla | Web | 7. června 2010 v 8:32 | Reagovat

V dětství jsem rebarboru moc nemusela, ale te%d, v dospělosti, na ní doslova ujíždím. Naštěstí mě rebarborovoými řapíky hojně zásobuje švagrová, takže i já už mám za sebou pár povedených rebarborových experimentů. Jen ty články zpracovat :-)
Tvůj rebarborový počin je vskutku dokonalý, minimalistický a elegantní přístup k přípravě i servírovaání - jedním slovem dokonalé a stylové.

24 Bali Bali | Web | 8. června 2010 v 9:39 | Reagovat

Původně jsem měla v plánu na čtvrtek tento dezert, ale už vidim Jeana jak jí jogurt!
Tak udělám variaci na Tiramisu a použiji růžové piškotky! Biscuits rose de Reims a doplním  jahodami a meďuňkou.
Holky, myslíte právě tyto francouzské piškotky?

25 Pavlína Pavlína | 9. června 2010 v 9:53 | Reagovat

[21]:+[22]: DolceVita:
Růžové víno? Souhlasím! :-D A snad to bude dříve, než zase na podzim. Budu se těšit :-)
P.

26 Pavlína Pavlína | 9. června 2010 v 9:57 | Reagovat

[23]: Madla:
Mně vždy nejvíce chutnala rebarbora na koláči, v jiné podobě ani moc ne. Po dlouhé době jsem se tedy rozhodla pro "jiné skupenství" a myslím, že výsledek stál za to. Budu se k němu ráda vracet.
Díky :-D
P.

27 Pavlína Pavlína | 9. června 2010 v 10:01 | Reagovat

[24]: Bali:
O tomto druhu piškotků se tady, tuším, zmiňovala před časem toffo:
http://toffo.blog.cz/0904/velikonoce-z-champagne
To bude skvělý dezert! Ale v dobách mých a DolceVity "růžových piškotků" jsme o těchto sušenkách neměly ani tušení :-P
P.
:-D

28 fabians fabians | Web | 19. června 2015 v 23:11 | Reagovat

rychlá půjčka bez příjmu 8-O

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama