MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Pesto z medvědího česneku s domácími širokými nudlemi

9. června 2010 v 10:59 | Pavlína |  *** TĚSTOVINY
Dostala se mi do ruky kytička medvědího česneku. Kdo tuto bylinku nezná, na první pohled mu přijdou na mysl konvalinky - podoba je zřejmá a proto dávejte pozor na záměnu při sběru ve volné přírodě. Listy medvědího česneku však zdaleka nejsou tak dužnaté a obsahují allicin, takže velmi intenzivně voní po česneku.

Medvědí česnek (Allium Ursinum)

Medvědí česnek je velmi stará léčivá rostlina a byla známá už Germánům a Keltům. V sídlech z mladší doby kamenné, v předhůří Alp, se našly až překvapivě často zbytky medvědího česneku. Keltové z Walesu tuto rostlinu uctívali, jedli ji před bitvou, aby se tímto způsobem posílili a mohli jít do boje. Vypráví se také, že medvědi ho hledají po zimním spánku, aby si jím pročistili žaludek, střeva a krev.

Česnek medvědí má v podstatě všechny vlastnosti našeho česneku, ale je mnohem léčivější. Proto je zvláště vhodný pro jarní omlazovací kúry. V každém případě ovlivňuje funkce žaludku, střev, žlučníku a jater. Této rostlině se také připisuje pozitivní vliv na arteriosklerózu, na vysoký krevní tlak a na poruchy trávení. Lidé s citlivým žaludkem by měli listy a cibulky nakrájet nadrobno, zalít je vřelým mlékem, nechat 2 - 3 hodiny vyluhovat a pak tekutinu pít po doušcích.

Mladé rostlinky sbíráme před rozkvětem, cibulky koncem léta nebo na podzim. Cibulky česneku medvědího se mohou používat i místo česneku kuchyňského.

Jedna z předností je ta, že i když chutná a voní jako česnek, tak konzument není po česneku cítit.

zdroj: internet

Pesto z medvědího česneku je variantou klasického pesta Genovese, které obsahuje čerstvou bazalku, česnek, piniová jádra, parmazán a olivový olej. Protože už z názvu je jasné, že česnek přidávat nemusíme, ingrediencí stačí ještě méně:

Na výrobu pesta je třeba:
  • svazek dobře omytých listů medvědího česneku
  • 8 ks vlašských ořechů
  • 3 lžíce parmazánu
  • 2 dcl olivového oleje extra virgine
  • špetka soli
Pro přípravu jsem tentokrát využila první nádherně slunné soboty. Focení ingrediencí na zahradě se samozřejmě neobešlo bez asistence kocourů...
Pak jsem se přesunula do kuchyně pesto vyrobit, ale nenašla se žádná další pomocná tlapka, která by mne následovala. Po sluníčku jsme totiž letos už toužili všichni - i kocouři.
Výroba pesta je velmi snadná a rychlá. Do nádoby pro ponorný ruční mixér jsem dala zelené listy a vyloupaná jádra vlašských ořechů. Pro toto pesto mi připadaly prostě vhodnější. Olivový olej jsem přidávala postupně. Přisypala jsem najemno nastrouhaný parmazán, doplnila ještě olivový olej, abych směs trochu zředila a pak dle chuti osolila. Ale to už jen skutečně velmi málo, záleží na chuti každého.

Pesto uchováme v chladu nejlépe ve vroucí vodou vylitých a vysušených sklenkách s pevným uzávěrem. Sklenice nebudeme plnit až po okraj, abychom povrch pesta mohli zakápnout vrstvou olivového oleje. Takto uložené pesto vydrží v chladničce několik týdnů.
Výborné pesto si zaslouží kvalitní těstoviny. Tedy nejlépe domácí. Rozhodla jsem se pro široké nudle. Takové se stejně v obchodech téměř nedají koupit.

Na výrobu širokých nudlí si připravíme:
  • 300 g hladké mouky
  • 3 celá vejce
  • 3 lžíce olivového oleje extra virgine
  • špetku soli
Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme alespoň půl hodiny odpočinout v lednici.
Odpočinuté těsto rozdělíme na tři části. Každou z nich zploštíme a protáhneme strojkem na těstoviny nastaveným na nejširší pláty. Plát přeložíme (viz. foto), opět protáhneme strojkem a tento postup opakujeme alespoň dvakrát. Těsto se tak ještě dokonaleji propracuje.
Vzdálenost mezi válci strojku postupně snižujeme až na šíři 3 - ta je ideální. Vzdálenost válců označená stupněm 1 je nejvhodnější pro vytvoření velmi slabých plátů vhodných na výrobu plněných těstovin.

Pláty těsta lehce posypeme moukou a necháme trochu vyschnout - odpočinout. Pak z plátů nakrájíme rádlem nebo nožem nudle široké podle vlastního přání a postupně je prohazujeme v míse s moukou, aby se znovu neslepily. Široké ručně krájené nudle, které rozhodně nejsou jedna jako druhá, působí rustikálně.
Vroucí vodu osolíme, přidáme pár kapek olivového oleje a vložíme těstoviny. Vaříme tak, aby byly tzv. na skus, tedy asi 5 minut. Po zcezení je ještě horké smícháme s bohatou dávkou pesta. Podáváme na nahřátém talíři posypané najemno nastrouhaným parmazánem, zakápnuté olejem z vlašských ořechů.
Zapíjíme červeným vínem...
Už jsem se jistě několikrát zmínila, jak velmi mám ráda bazalku. Musím však uznat, že pesto z medvědího česneku je ve své chuti velmi jemné a dle mého názoru i zajímavější.
Dobrou chuť!

Pár soust mědvědího česneku navíc můžete chutně zakousnout také u Aleny.
 


Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 9. června 2010 v 11:14 | Reagovat

Vsadím se, že nezbylo :-D. Báječná vegetariánská pochoutka :-). Medvědí česnek bych také vyzkoušela, ale ještě se mi nedostal do ruky. Pravda, nepídila jsem se po něm nikterak intenzivně, neb mám trochu jiné myšlenky :-(. Kocouři jsou nádherní, už se těším až uvidím toho svého ;-).

2 Alena Alena | Web | 9. června 2010 v 13:33 | Reagovat

Je to asi na poslední chvíli, ale ještě včera jsme objevili a nasbírali medvědí česnek. :-)
Mám ho v lednici přichystaný ke zpracování. O pestu jsem taky přemýšlela, ale to tvoje vypadá báječně ! :-)

3 yannka yannka | 9. června 2010 v 13:45 | Reagovat

Medvedi cesnek na testoviny uz jsem zkousela, ale jen v syrovem stavu. Tohle je moooc hezky upgrade:) Asi si ale budu muset pockat az za rok, u nas uz davno vykvetl a medvedi sezona je pryc:(

4 Cinda Cinda | 9. června 2010 v 13:46 | Reagovat

Pavlí, medvědí česnek jsem poctivě (vlastnoručně s Méďou) nadrbala na Kolíně :) Skvělej recept :) ;-)

5 Madla Madla | Web | 9. června 2010 v 15:54 | Reagovat

Nádherně voňavý a vyloženě letní recptík. zvádiím strojek na těstoviny a to epesní struhadlo na sýr, to musíbýt vyloženě po prababičce, ne? :-)
Na medvědí česnek jsem ještě nenatrefila, což je škoda, moc ráda bych ho ochutnala, protože jsem opravdový česnekový fanda :-D

6 primula primula | Web | 9. června 2010 v 19:42 | Reagovat

U nás už je také sezona medvědího česneku prýč, ale ten recept je báječný a určitě ho příští sezonu vyzkouším. A báječní jsou ti tví krásní kocouři.

7 Bali Bali | Web | 9. června 2010 v 19:52 | Reagovat

Dnes už neměli medvědí česnek ani na trhu ve Weidnu, tož tedy asi konečná.
Já měla včera těstoviny s bazalkovým pestem.
Struhadlo moc pěkné! Bude určitě ze stejného zdroje jako jeho sourozenci, které mám doma :- ))
Na kuk zde:
1) http://olivovakucharka.webgarden.cz/image/16403133
2)http://olivovakucharka.webgarden.cz/image/16403136

8 toffo toffo | Web | 10. června 2010 v 8:07 | Reagovat

No tak já se přiznám, kousala jsem v lese do listu konvalinky :-)! Na medvědí česnek jsem ve volné přírodě nenarazila, budu ho muset zasadit rodičům na zahrádku.

9 Pavlína Pavlína | 10. června 2010 v 10:42 | Reagovat

[1]: coco-choc:
No jasně, že nezbylo! Bezmasá jídla mám v horkých dnech nejraději :-P Medvědí česnek není tak obvyklý: je třeba mít svůj zdroj a nebo vědět, kam na něj jít do přírody.
Měj se fajn a díky
P.
:-D

10 Pavlína Pavlína | 10. června 2010 v 10:44 | Reagovat

[2]: Alena:
Věci "na poslední chvíli" nakonec bývají nejlepší :-D Tvůj krásný slaný quiche i ostatní typy na zpracování medvědího česneku se mi moc líbí :-)
Díky za odkaz :-)
P.

11 Pavlína Pavlína | 10. června 2010 v 10:46 | Reagovat

[3]: yannka:
Medvědí česnek lze použít také jako špenát, tedy podušený na olivovém oleji na pánvi a nebo jako lístky baby-špenátu: čerstvý. K těstovinám se tedy i tak výborně hodí :-D
Díky za komentář, ráda vás zase vidím :-D
P.

12 Pavlína Pavlína | 10. června 2010 v 10:49 | Reagovat

[4]: Cinda:
Ahoooj!
Já už v Kolíně na střelbách nebyla dlouho :-( Tam je místo, o kterém všichni víme :-D Letos jsem měla alespoň štěstí na dodávku různých netradičních zelených listů a mezi nimi byl i medvědí česnek :-) Je to opravdu dobrota.
Díky za komentář a budu se těšit na příště :-D
P.

13 Pavlína Pavlína | 10. června 2010 v 10:56 | Reagovat

[5]: Madla:
Struhladlo jsem si přivezla z Francie jako jeden z "pokladů":
http://mlsnakocka.blog.cz/1002/piegros-la-clastre-blesi-trh-a-fiky-na-grilu-dil-sedmy-posledni
Den poté jsem naprosto stejné struhadlo viděla v supermarketu. Bylo nerezové, s trochu jiným nápisem! A já myslela, že už se nevyrábějí :-D
Díky
P.
:-)

14 Pavlína Pavlína | 10. června 2010 v 12:15 | Reagovat

[6]: primula:
No, s tím česnekem to bylo "o fous" :-P
Kocouři jsou fajn a teď mají novou zábavu: Rodiče dostali na pár dnů na hlídání korelu ve velké kleci. Pro oba kocoury je to tudíž nepřetržité televizní vysílání :-D Každý leží z jedné strany klece a pozoruje bedlivě každý pohyb papouška. A když se náhodou kočičí tlapka opře o klec? Papoušek klovne ostrým zobáčkem a je jasno :-P
Děkuji za milý komentář
P.
:-D

15 Pavlína Pavlína | 10. června 2010 v 12:16 | Reagovat

[7]: Bali:
Krásná struhadla jsou ve Tvé sbírce! Taky sis zařádila na blešáku? Já, kdybych tam byla delší dobu, tak se snad budu muset s těmi všemi věcmi přestěhovat :-P
Díky
P.
:-D

16 Pavlína Pavlína | 10. června 2010 v 12:18 | Reagovat

[8]: toffo:
:-D )
Jenže ty zahrádky jsou leckdy malé. Také už jsem se pokoušela vyhradit medvědímu česneku místo :-P
Díky
P.

17 Bali Bali | Web | 11. června 2010 v 7:38 | Reagovat

Ano, řádím při každém francouzském pobytu. Jen se musim krotit, barák neni nafukovací.
Příště si na blešáku asi otevřu stánek; měla bych taky plno věcí na prodej :- )))

18 HaF HaF | Web | 11. června 2010 v 22:36 | Reagovat

Krásné fotky, bezva recept - jako vždy!!! :-D

19 Pavlína Pavlína | 14. června 2010 v 8:41 | Reagovat

[17]: Bali:
Tak o tom vážně nepochybuji! :-D
P.

20 Pavlína Pavlína | 14. června 2010 v 8:42 | Reagovat

[18]: HaF:
Děkuji :-P
P.

21 Jitka Benešová Jitka Benešová | Web | 14. června 2010 v 15:09 | Reagovat

vypadá to výborně, a krásně nafocené!

22 Pavlína Pavlína | 15. června 2010 v 7:48 | Reagovat

[21]: Jitka Benešová:
Díky a vítám vás na mém blogu :-D
P.

23 Marika Marika | 6. dubna 2013 v 19:09 | Reagovat

Tento recept mám odložený už od vlani. Ledva som čakala, kedy začne rásť medvedí cesnak. Dnes som robila toto pesto. Je FANTASTICKÉ. Podľa mňa lepšie ako janovské. Všetkým nám chutilo.
Krásny blog, krásne nafotené, chutné a lákavé jedlá. Už som ich vyskúšala viac, vždy som bola spokojná.

24 Pavlína Pavlína | 16. dubna 2013 v 14:31 | Reagovat

[23]: Marika:
Děkuji za důvěru :-P Mám stejný názor, možná mi toto pesto chutná více, než janovské :D Medvědí česnek je vůbec úžasná bylina :-)
Mariko, díky za návštěvu a milý komentář :D
P.

25 Petra89 Petra89 | E-mail | 19. září 2013 v 21:14 | Reagovat

Super, díky za tipy, zrovna jsem si na http://pestujucesnek.cz/ koupila česnek, tak si něco ukuchtím! :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama