MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Palačinky s mátou a jahodovým sorbetem

21. června 2010 v 8:40 | Pavlína |  *** SLADKÉ
Tak jsem se letos dočkala - sladké a voňavé jahody jsou tu!
První sladké jahody...
Kromě oblíbeného jahodového koktejlu, kde občas mléko nahradím zákysem a sladím zásadně třtinovým cukrem nebo javorovým sirupem, přijdou určitě na řadu jahodové knedlíky. Mám ale ještě jednu velmi oblíbenou chuťovou kombinaci - jahod a máty. Je báječná ve spoustě dezertů a moučníků.

Na tento kompletní dezert si připravíme následující suroviny:

Na jahodový sorbet:
  • 500 g čerstvých jahod
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • šťávu z poloviny citrónu
  • 3 lžíce likéru Grand Marnier (nebo jiného podobného likéru)
Na výrobu palačinek:
  • 0,5 litru plnotučného mléka
  • 1 celé vejce
  • 4 lžičky moučkového cukru
  • 8 vrchovatých lžic hladké mouky
Na náplň palačinek:
  • 250 g ricotty
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 1 velkou hrst čerstvých mátových listů
Ingredience pro výrobu palačinek a sorbetu...
Začneme výrobou jahodového sorbetu.

Sorbet je jemnější než granita a vyrábí se s přidáním moučkového cukru a výhradně přírodní citrónové šťávy.

Granita je zmrzlá směs cukru, vody a další ochucené tekutiny. Kousky ledové tříště jsou větší, než má sorbet a v mrazícím boxu ji mícháme méně často.

Omyté jahody zbavené stopek rozmixujeme. Můžeme si schovat několik jahod na dekoraci talíře. K jahodovému pyré přidáme cukr, citrónovou šťávu a pár lžic likéru. Ten se postará o báječnou chuť a také o to, že sorbet v mrazničce neztuhne jako kámen. Směs nalijeme do nádoby, lépe s víčkem. Uložíme do mrazničky a přibližně po hodině směs důkladně promícháme. Postup zopakujeme ještě třikrát.

Na řadě je výroba palačinek. Do mísy vlijeme mléko a v něm rozšleháme vejce. Přisypeme cukr a postupně přidáváme hladkou mouku. Vyšleháme tak řídké palačinkové těsto.

Pánev na pečení palačinek jsem, tak jako na lívance, vymazala olivový olejem, který úplně postačil pro celou dobu pečení.
V mléce rozmícháme vejce a přidáváme mouku...
A nakonec si vyrobíme trochu netradiční náplň. Ricottu osladíme podle vlastní chuti javorovým sirupem a přidáme najemno nasekané čerstvé mátové listy. Dobře promícháme a tenkou vrstvou směsi natíráme palačinky, které pak pevně srolujeme.
Náplň do palačinek...
Můžeme podávat...
Podáváme...
Na jednu porci jsem dala dvě palačinky přepůlené šikmým řezem. Sorbet putuje z lednice na stůl až na poslední chvíli. Bude nejlépe ho porcovat kleštěmi na zmrzlinu.
:-))
:-)
Dobrou chuť!
Dobrou chuť!
 


Komentáře

1 Knedlikova Knedlikova | E-mail | Web | 21. června 2010 v 14:10 | Reagovat
2 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 21. června 2010 v 20:14 | Reagovat

Jsem opět unešena. A hned bych si dala a to ani nemám hlad :-D.

3 toffo toffo | Web | 22. června 2010 v 8:29 | Reagovat

Velmi netradiční náplň. Pro ty, kteří nesnesou mátu, by se možná mohla vyměnit za meduňku? Voní po citronech a dobře by se spalo ;-)

4 Madla Madla | Web | 22. června 2010 v 13:10 | Reagovat

To je krásná variace na osvědčenou klasiku - místo nudných palačinek s jahodami a tvarohem tu stojí učiněný gastronomický zázrak. Jsem sice po dobrém obědě, ale hned bych si dala!
Jen závidím ty krásné jahody, po odletu z rodičovského hnízda jse od jahdoových zásob odříznuta a těm kupovaným prostě něco chybí...co asi... že by chuť :-?

5 wave wave | 23. června 2010 v 18:07 | Reagovat

Tak tenhle recept se mi moc hodí! Dostala jsem košík jahod a na knedlíky si moc nepotrpím. Palačinky mám ráda a ricotta s mátou, jemně oslazená javorovým sirupem nebo i medem, je fantastická. K tomu jahodový sorbet, to je přímo cesta do gurmánského ráje. :-)Jen nemám likér Grand Marnier. Mám jen Amaretto a to tedy moc podobné není.:-) Ale co? Zkusit to můžu a uvidíme. :-D

6 Pavlína Pavlína | 24. června 2010 v 9:00 | Reagovat

[1]: Knedlikova:
Thanks :-D
P.

7 Pavlína Pavlína | 24. června 2010 v 9:04 | Reagovat

[2]: coco-choc:
Letní dezerty je radost vymýšlet :-D
Díky za komentář
P.
:-)

8 Pavlína Pavlína | 24. června 2010 v 9:06 | Reagovat

[3]: toffo:
Náplň je netradiční, ale skvělá. Mátové listy je třeba nasekat na velmi jemné proužky. Kdo má po ruce nebo má raději meduňku - ta se k sladkým dezertům také velmi dobře hodí :-) Ale já na sluníčku a navíc po konzumaci dezertu usínám i bez meduňky :-D
Díky
P.
:-)

9 Pavlína Pavlína | 24. června 2010 v 9:09 | Reagovat

[4]: Madla:
Přesně tak jsem to myslela! Tradiční kombinace surovin, ale v trochu nezvyklé podobě :-D
Právě teď se dají koupit krásné jahody přímo ze zahrádek, třeba cestou z práce. A než dojedeme domů, voní sladkými jahodami celé auto :-D Jinak rodiče mají na zahrádce jahody také, ale když já je tolik ráda...!
Díky za komentář :-)
P.
:-P

10 Pavlína Pavlína | 24. června 2010 v 9:15 | Reagovat

[5]: wave:
Na jahodové knedlíčky se vrhnu hned zítra, aby byla v mrazáčku alespoň malá zásoba. Na podzim pak bude moučník se sladkou vzpomínkou na léto :-P Ve smetanové chuti ricotty vynikne daleko více chuť bylinek, než ve tvarohu. A likér? Je dobře, když je aromatický a silný. A tyhle vlastnosti má také Amaretto :-D
Díky za fajn komentář
P.
:-D

11 Bali Bali | Web | 29. června 2010 v 14:28 | Reagovat

Minulý týden jsem si z Vom Fass donesla lahvinku Marcipánového likéru. A teď vidím, jak ho asi použiji.
Z poslední návštěvy Francie jsem si odvezla fajn recept na palačinky, který mne naučila 10. letá holčina! (Slíbila jsem jí reportáž na našich stránkách, ale nějak nestíhám.)No a tady vidím zbytek. Ricottu ochutím tim supr likérem, k tomu jahody, máta i meduňka.
Dík za inspiraci a potěchu oka krásnými fotkami ;-)

12 Madla Madla | Web | 29. června 2010 v 18:02 | Reagovat

U nás na malém městě prostě vyschly jahodové zdroje, na jahody ze zahrádky tu ne a ne narazit :-(
Před dvěma týdny jsem koupila skvělé jahody u stánku přímo na náměstí, pán sliboval, že bude na stejném místě prodávat celou sezónu a druhý den už byl fuč... :-( Příští rok si budu tedy jahody pěstovat aspoň na balkoně ;-)

13 Pavlína Pavlína | 30. června 2010 v 15:12 | Reagovat

[11]: Bali:
Dobrý aromatický likér se do náplně bude hodit stoprocentně! :-P Trochu jiná, ale báječná náplň palačinek je pouze můj tip a každý už si výslednou chuť dotvoří sám :-D
Díky za fajn komentář!
P.
:-)

14 Pavlína Pavlína | 30. června 2010 v 15:13 | Reagovat

[12]: Madla:
Vážně nikdo žádné jahody neprodává? To by tedy chtělo pořádně rozhodit sítě, aby tam ještě na poslední chvíli košíček jahod uvízl. Poštou Ti je poslat nemohu, to je škoda... :-(
P.

15 BenyY BenyY | E-mail | 16. ledna 2017 v 17:55 | Reagovat

I found this page on 19th place in google's search results. You need some search engine optimization. Many webmasters think that seo is dead in 2017, but it is not true. There is sneaky method to reach google's top 5 that not many people know. Simply search for:  pandatsor's tools

16 MarcoI MarcoI | E-mail | Web | 18. ledna 2017 v 10:38 | Reagovat

Čekám na nový zajímavý článek na svém blogu

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama