MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Moussaka - masový dort z Řecka

15. června 2010 v 7:45 | Pavlína |  *** MASO
Azurové moře, bílé stavby, slunce a vynikající jídlo. Tohle všechno můžete vidět v Řecku. Výtečná řecká kuchyně je vyhlášená. Jedna z řeckých specialit je nazývána moussaka. Může mít různé podoby, ale základem jsou lilky a mleté maso. Plátky opečeného lilku lze stejně dobře zaměnit za plátky opečené cukety, povařených brambor, mrkve nebo jablka. A nebo lze tyto ingredience kombinovat.

Já jsem si na 4 porce připravila:
  • 3 středně velké lilky
  • 750 g jehněčího masa (použila jsem libové maso z kýty)
  • 3 střední cibule
  • 500 g loupaných rajčat
  • 400 ml créme fraiche
  • 2 vejce
  • 150 g parmazánu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 dcl suchého bílého vína
  • 1 lžičku mleté skořice
  • větší svazek čerstvého oregána
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
Připravené suroviny...
Lilky nakrájíme na asi 1 cm silné plátky a opečeme. Můžeme je opéci na oleji a plátky lilku pak rozložit na papírovou utěrku, která by odsála přebytečný tuk. Já však dala přednost opečení bez tuku. Plátky lilku zvláční a při kontaktu s masem v zapékací nádobě nasají jeho šťávu.
Plátky lilku opečeme nasucho...
Současně s lilky si na další pánvi připravíme masovou směs. Maso v žádném případě nemeleme, ale nakrájíme na opravdu velmi tenké nudličky. Masová směs nebude ve výsledku trupelnatá a bez chuti, ale maso si zachová šťavnatost a svou typickou vůni.

Na pánev s rozpáleným olivový olejem - já náhodou měla po ruce řecký :-) vložíme maso a zprudka ze všech stran orestujeme. Pak přidáme cibule nakrájené najemno. Při opačném postupu - tedy nejprve cibule, pak maso - by se v cibulovém základu maso tolik "nezatáhlo".

Teď je čas na koření. První na řadě je skořice. K jehněčímu se výborně hodí a jídlo tak dostane ten správný orientální říz. Dále opepříme podle vlastní chuti a mírně osolíme.
Nejprve opečeme maso a pak přidáme cibuli...
Do směsi přilijeme bílé víno a přisypeme hrst nasekaného oregána. Oregáno můžete nahradit nebo také skombinovat s petrželkou.
Směs okořeníme oregánem...
Na řadě jsou rajčata. Použila jsem loupaná rajčata San Marzano v plechovce. Kromě toho, že nám ušetří práci s loupáním, mají báječnou chuť, v tomto ročním období lepší, než je chuť rajčat čerstvých. Rajčata nakrájíme, přidáme k masu, promícháme a zalijeme rajčatovým pyré, které nám zbylo v plechovce.
Přidáme sekaná rajčata a později pyré...
Směs dusíme do doby, než je maso měkké a takřka zcela se zredukuje tekutina. Čím více, tím lépe.

Kvůli lepší manipulaci při podávání jsem se rozhodla moussaku péci v dortové formě. Formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Na dno vyskládáme první vrstvu, tedy jednu třetinu opečených lilků.
Začneme vrstvou opečených lilků...
Na lilky rovnoměrně rozprostřeme polovinu masové směsi. Posypeme nasekaným oregánem a také hrstí najemno strouhaného parmazánu. Na moussaku jsem použila můj oblíbený a ve středomořské kuchyni frekventovaný parmazán, ale můžete ho nahradit třeba gruyére nebo jakýmkoliv jiným kvalitním sýrem. Ze seznamu sýrů bych ovšem z téhož důvodu vyškrtla eidam.
Na masovou vrstvu nasypeme oregáno a parmazán...
Následuje druhá vrstva pečených lilků a na ně opět masová směs, hrst nasekaného oregána a parmazán. Skládání do formy zakončíme kolečky pečených lilků.
Poslední vrstva je z pečených lilků...
Teď by měl přijít na řadu bešamel, kterým by se naplněná forma zalila.  Já jsem ale, protože bešamel nemám moc ráda, použila namísto něj hustou smetanu créme fraiche, ve které jsem rozmíchala dvě celá vejce a hrst najemno strouhaného parmazánu. Tím jsem moussaku trochu odlehčila.
Zalijeme ochucenou créme fraiche...
Vše už pouze vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 200 stupňů asi 40 minut. Nakonec povrch ještě zasypeme zbytkem parmazánu a po dalších deseti minutách máme hotovo.
Pečenou moussaku necháme před porcováním lehce zchladnout...
Tento velmi chutný řecký dortík se nám bude lépe porcovat, pokud ho necháme alespoň trochu vychladnout. Já však podávala hned. Nahřáté talíře jsou nezbytné.
Dobrou chuť!
Porci na talíři můžeme lehce zakápnout olivovým olejem. Podáváme s vychlazeným bílým vínem. Pokud se vám dostalo do ruky řecké, stejně jako mně, je ta správná chvíle láhev otevřít.
Podáváme s řeckým vínem a řeckými dekoracemi... :-)
Čtvrtka masového dortu...
K moussace už nemusíme kromě křupavé bagetky podávat nic, ale hodí se třeba tzatziki.

Dobrou chuť!
 


Komentáře

1 Knedlikova Knedlikova | E-mail | Web | 15. června 2010 v 9:13 | Reagovat

I am ever impressed by the quality of your photographs - I always picture you cooking and eating in a photo studio!

2 Alena Alena | Web | 15. června 2010 v 9:52 | Reagovat

Nádhera!!! Cítím tu vůni až sem. ;-)

3 Pavlína Pavlína | 15. června 2010 v 10:54 | Reagovat

[1]: Knedlikova:
Thank you for your kind words. Yes, sometimes my small kitchen looks like a big photo studio :-P
P.

4 Pavlína Pavlína | 15. června 2010 v 10:57 | Reagovat

[2]: Alena:
Díky :-) Vůně to byla ohromná a ta chuť - prostě vynikající :-D
P.

5 Wlcice Wlcice | Web | 15. června 2010 v 16:58 | Reagovat

Já byla včera v řecké restauraci, ale takhle krásně tam tedy neservírovali ;-) Nádhera! Nenabízí se to s donáškou do domu? :-)

6 Janah Janah | Web | 15. června 2010 v 21:15 | Reagovat

Mám dotaz - (od dovolené v Egyptě nemůžu lilek) šlo by lilek nahradit třeba cuketou?

7 Pavlína Pavlína | 16. června 2010 v 11:01 | Reagovat

[5]: Wlcice:
Díky, to je vážně pěkná pochvala :-P Donášku nechystám, cestou bych se do toho asi pustila sama :-D Ono už to focení horkého a vonícího jídla bylo těžké :-D
P.

8 Pavlína Pavlína | 16. června 2010 v 11:09 | Reagovat

[6]: Janah:
Samozřejmě ano :-P Je spousta možností (viz. první odstavec receptu). Já osobně bych lilek také nejspíše nahradila cuketou. Její struktura po opečení je lilku velmi podobná. Moussaka s cuketou bude zcela určitě zrovna tak báječná jako s lilkem :-D Navíc ji mám úplně stejně ráda :-P
Díky za komentář
P.
:-)

9 Wlcice Wlcice | Web | 17. června 2010 v 8:22 | Reagovat

Jde to. Sousedka měla loni nadúrodu cuket,takže jsem to zkoušela s cuketou- jen se musí nechat "vypotit", pouští hrozně vody. Ale chuťově je to OK. :-)

Ježišmarjá, jestli nám EU to Řecko zavře, kam já budu jezdit?!  :-) Nikde jinde se tak dobře nenajím ??? ... a to vaření mě rozhodně nebaví tolik jako konzumace :-P

10 Madla Madla | Web | 17. června 2010 v 12:49 | Reagovat

Tak tomu říkám vyloženě luxusní musaka. už se těším, až mě bude maminka zásobovat cuketovými nadbytky, to určitě něco podobného spáchám.
Hodně mě zaujalo to créme fraiche, to jsem ještě v receptech na musaku neviděla. U nás je docela těžko k sehnání, vyrábíš si ho tedy sama? Já nedám dopustit na recept z Olivovky :-)

11 vilemina vilemina | Web | 17. června 2010 v 19:12 | Reagovat

Mousaku mám ráda, nejlíp chutná v taverničce u pláže, to je fakt...ale takováto důkladná by nám tu atmosféru jistě dobře navodila, když bude i řecké víno :-)

12 Fleurette Fleurette | E-mail | Web | 17. června 2010 v 20:03 | Reagovat

Děkuji za návštěvu a milý komentář, který mě moc potěšil:) Jsem velká obdivovatelka vašeho blogu a ráda ho navštěvuji!
Přeji krásný večer a super léto plné skvělých kulinářských nápadů!
Fleurette :-)

13 Pája Pája | Web | 17. června 2010 v 21:34 | Reagovat

Moussaku mám rád, ale pasticcio ještě radši =)

14 Pavlína Pavlína | 18. června 2010 v 11:10 | Reagovat

[9]:Wlčice:
Jídlo u moře má prostě svoje kouzlo :-D
P.
:-)

15 Pavlína Pavlína | 18. června 2010 v 11:13 | Reagovat

[10]: Madla:
Já bešamel prostě nemám ráda, tak se vždy snažím vytvořit podobnou přijatelnou variantu. Také používám domácí créme fraiche vyrobenou podle Olivové kuchařky. Odkaz jsem doplnila :-D
Díky za komentář
P.
:-)

16 Pavlína Pavlína | 18. června 2010 v 11:18 | Reagovat

[11]: vilemina:
Byla to krásná náhoda! Zrovna se mi doma sešlo řecké víno a řecký olivový olej. Tím byla jasně určena i večeře :-D Ten dortík s vůní masa po skořici si mne naprosto získal! :-D
Díky
P.

17 Pavlína Pavlína | 18. června 2010 v 11:21 | Reagovat

[12]: Fleurette:
Děkuji :-) Já zase s potěšením zajdu na návštěvu k vám a moc se mi tam líbí. Teď zrovna mne nalákala vůně levandulového sirupu, který jsem si bohužel z dovolené nepřivezla. Snad se mi podaří ho koupit tady :-P Pak bude určitě levandulový dezert!
Díky, mějte se krásně a budu se těšit na další setkání :-D
P.

18 Pavlína Pavlína | 18. června 2010 v 11:26 | Reagovat

[13]: Pája:
To je také fajn způsob :-) Mám velmi ráda těstoviny na různé způsoby, ale ty zapečené asi nejméně :-P Moje smůla :-D
Díky za komentář
P.
:-)

19 DolceVita DolceVita | Web | 19. června 2010 v 11:17 | Reagovat

I když je ta řecká kuchyně poněkud tučná, je prostě božská :-) Na jídlo tam není spěch a nikomu nevadí, že se podává jídlo vlažné. Mám doma pěknou zásobu řeckého koření (od Margarity ze Skopelosu), tak se ráda nechám Řeckem inspirovat. Už se pomalu chystám na závitky z vinné révy, protože mladých listů má vinná réva letos zase požehnaně. Slunce chybí, ale všechno má příležitost růst jako z vody ;-)

Pohledná dobrota to je, Pavlínko! ;-)

20 Fleurette Fleurette | E-mail | Web | 20. června 2010 v 11:20 | Reagovat

Pavlínko, levandulový sirup můžete zakoupit na www.gurman-brno.cz mívají různé druhy!
Pěknou neděli
Fleurette :-)

21 Lukáš Lukáš | Web | 20. června 2010 v 15:58 | Reagovat

Kúrnik...taky bych měl chuť na něco tak dobrýho hele :-D

22 Pavlína Pavlína | 21. června 2010 v 8:37 | Reagovat

[19]: DolceVita:
Vím, že se Ti v Řecku líbí a na tomto jídle by sis také moc pochutnala. I když to zrovna není na břehu moře, ale s vázičkou z Řecka :-D Dolmades a tzatziki jsem k moussace podávala také :-D Byla to v těch horkých velmi stylová večeře :-P
Díky a měj se fajn
P.

23 Pavlína Pavlína | 21. června 2010 v 8:38 | Reagovat

[20]: Fleurette:
Díky za odkaz. V obchodě, na který odkazujete, jsem se při mé loňské návštěvě Brna byla podívat. Měli tam spoustu krásných věcí. Sirup jsem si objednala :-D
Mějte se pěkně
P.

24 Pavlína Pavlína | 21. června 2010 v 8:39 | Reagovat

[21]: Lukáš:
Bylo to vážně vynikající. Díky za komentář :-D
P.

25 Alisa Alisa | E-mail | Web | 21. července 2010 v 18:39 | Reagovat

This is delicious.I really want to make this. I hope when I do make itIt would look as beautiful as your moussaka :D

26 Pavlína Pavlína | 23. července 2010 v 15:35 | Reagovat

[25]: Alisa:
Thank you! Lamb, cinnamon and eggplant - this is wonderfull and tasty Greek cuisine :-P
P.
:D

27 Jana Pechová Jana Pechová | Web | 22. srpna 2011 v 15:47 | Reagovat

Tu vůni cítím, jsme milovníci řeckých ostrovů ... ráno skvělý jogurt s broskvemi a medovou zálivkou, k obědu něco málo, večer masko z grilu a smažené proužky jablek. Ta vůně se nesla široko daleko. Zkoušeli jsme doma
uvařit kdejaký řecký pokrm, ale nejvíce nám vždy chutnalo v dané destinaci. Pavlíno věřím, že kdybych dostala naservírováno u Tebe ... bylo by to jako v Řecko, proč? Protože bych nemusela vařit já. Od druhého chutná vždy lépe. Krásné snímky. Ať se daří. :-P

28 Pavlína Pavlína | 24. srpna 2011 v 11:07 | Reagovat

[27]: Jana Pechová:
Řecká kuchyně je báječná. Sama jsem ji na vlastní jazyk ochutnala pouze dvakrát, ale ráda bych se do Řecka znovu podívala :-P
Díky za milý komentář :D
P.

29 katka katka | Web | 22. července 2013 v 22:39 | Reagovat

Super recept, a krásný výsledek! Já jsem si zrovna udělala moussaku také, akorát bez masa (nemusím ho), a brambory s lilkem jsem rovnou zapékala ve troubě. Pochoutka!

30 Pavlína Pavlína | 23. července 2013 v 10:04 | Reagovat

[29]:katka:
To mne těší, děkuji :D
P.

31 surpan surpan | E-mail | Web | 6. září 2015 v 16:56 | Reagovat

Lilek jem objevil teprve nedávno a netušil jsem, jak může být vynikající. Hned po těchto fotkách, jsem dostal hlad.
Lilek si griluju nejlépe na kostky nakrájený s troškou smetany, tvrdého sýra a kousky žampionů...to je lahoda.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama