MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Letní piknik (1.) - jahody, Wimbledon a ještě jeden dezert...

29. června 2010 v 10:18 | Pavlína |  *** SLADKÉ
V horkých letních dnech, jaké nastaly právě teď, je nejlépe najít si v přírodě příjemné místo k odpočinku. Ty báječné chvíle si také můžeme sem tam zpestřit dobrým lehkým jídlem. V příštích dnech jsem pro vás přichystala pár nápadů a receptů pro podobná zahradní posezení. Já si takové místo našla na zahradě přímo pod třešní.
Zahradní piknik...
Máme měsíc červen, který je ne náhodou nazýván podle červené barvy. Jedno pořekadlo také praví, že: "Červen červený jako z růže květ".

Červen a lidová rčení

Červnové večerní hřmění - ryb a raků nadělení.
Červen-li více sucho než mokro bývá, urodí se hojnost dobrého vína.
Co v červnu nedá do klasu, červenec nažene v času.
Jak červen teplem září, takový bude i měsíc září.
Je-li červen mírný, nebude v prosinci mráz silný.
Prší-li na svatého Petra a Pavla, bude mnoho myší, urodí se hodně hub.
O Petru-li prší, po třicet dní déšť se vrší.
Hodně pavučin v přírodě věští trvale pěkné počasí.

Každý den nasbírám na malém záhonku misku červených jahod. Keře rybízu ohýbají své větve pod tíhou malých hroznů s kuličkami těch nejkyselejších granátů a nad hlavou na stromě je znát, že za pár dnů bude třeba vylézt na strom a otrhat sladké tmavě červené třešně. A červenají se také rajčata různých tvarů a velikostí. Ale pro dnešek zůstanu u jahod.
Červené plody června...
Když padne slovo "jahoda", většina z nás si hned jako další vybaví slovo "šlehačka". Vůbec to není náhoda! Jedná se o pěkně starou klasiku. Od roku 1877 jsou skutečným hitem, jehož popularitu setrvale potvrzuje wimbledonský tenisový turnaj, jahody se smetanou. Ve Wimbledonu se během turnaje spotřebuje na "Strawberries and cream" 23 tun jahod (což odpovídá asi 2 milionům plodů) a téměř 9 tisíc litrů smetany - typ, který obsahuje 48% tuku. Pokud se tedy chcete přiblížit wimbledonskému vzoru, použijte  smetanu ke šlehání označovanou jako De luxe, běžná verze na ni totiž nedosáhne. A jahody by měly být od Elsanta...

V duchu Wimbledonu, který právě probíhá, jsem připravila k odpolednímu posezení košíčky se šlehačkou a jahodami.

Těsto na košíčky jsem použila moje oblíbené, stejné jako na borůvkové tartaletky. Je to sladké křehké těsto, se kterým se výborně pracuje a po upečení báječně chutná. Rozváleným těstem jsem naplnila formičky a pekla je v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 15 minut.
Misky z křehkého sladkého těsta...
Okraje košíčků jsem namočila do rozpuštěné hořké čokolády. Tu jsem přidala lžičkou i na dno dovnitř každého košíčku. Pak už jen stačilo ušlehat smetanu. Ty nejsladší jahody si zaslouží tu nejhustší šlehačku, která je na obalu označena de luxe. Ušleháte ji za pár vteřin i ručním šlehačem a zůstane dlouho pevná. Šlehačkové kopečky jsem posázela dílky jahod a ozdobila listy meduňky. A můžeme si vychutnat barevný a chutný moučník.
Jahody se šlehačkou jako ve Wimbledonu...
Protože máme místo ubrusu zelený trávník posetý sedmikráskami, nějaký sem tam odpadlý drobeček se povoluje.
Jahody se šlehačkou v košíčku s čokoládou...
A když se čas přiblíží k večeru, můžeme rozpálit gril a připravit si ohněm ovoněné jídlo k večernímu posezení, třeba u sklenky vína. Pár tipů budu mít pro vás příště. Dnes však ještě jedno sousto věnuji mým oblíbeným jahodám.

Vzpomínáte ještě na jahodový sorbet? Tak právě ten se mi hodil. Z těsta na jahodové košíčky jsem vykrojila obdélník, upekla a po zchladnutí se s ním trochu podělila o část rozpuštěné hořké čokolády.
Netradiční jahodový dezert...
Na plátek jakési "polomáčené sušenky" jsem položila noček jahodového sorbetu, ozdobila lístečkem meduňky. Kromě čerstvé jahody je na talíři balsamiková redukce s příchutí lesního ovoce a květ brutnáku. Jen tak jsem si prostě vyzkoušela trochu zvláštní formu podávání dezertu. Zmrzlina nebo sorbet nemusí být vždy v misce a oplatka nemusí být vždy navrch.

Přeji Vám mnoho chutných zážitků pod širým nebem a dobrou chuť!
 


Komentáře

1 Bali Bali | Web | 29. června 2010 v 14:23 | Reagovat

Jak pěkné a jednoduché. Jen mít nápad. Na jahody se šlehačkou jsem chodívala s babičkou do cukrárny v Plzni. Teď už je konzumuji častěji naložené v červeném víně nebo smíchané s creme fraiche.
Ale tvoji kombinaci si budu pamatovat, ta se mi bude hodit.
Jeane, nesjedem pro jahody? :- )))))

2 Janah Janah | Web | 29. června 2010 v 15:00 | Reagovat

Napsala bych delší komentář, ale promiň nemá čas, jdu si koupit jahody (48% šlehačku tu taky máme) :-P  :-P  :-P

3 HaF HaF | Web | 29. června 2010 v 15:59 | Reagovat

Nádhera, ale dnes, v tom horku, mě nejvíc láká obsah toho džbánku! :-P

4 Bali Bali | Web | 29. června 2010 v 17:07 | Reagovat

Neuvěřitelné. Jakoby kámoška tušila jak prahnu po jahodách a právě mi dovezla mísu krásných jahod, vlastnoručně nasbíraných na poli za humny v Německu :- ))))
Ale teď se mi nechce nic péct a zítra nejíme doma.
Asi kouknu na ten tvůj sorbet.
Mimochodem, právě mám asi nalito to, co ty máš v tom džbánku ;-)

5 primula primula | Web | 29. června 2010 v 17:21 | Reagovat

Nádhera. Jahody jsou jahody a nejlepší jsou opravdu čersvě utržené, ještě teplé a slaďoučké. Dezertů z nich se dá připravit mnoho, ten tvůj je zase špičkový, krásně naservírovaný a krásně focený.

6 Madla Madla | Web | 29. června 2010 v 18:00 | Reagovat

Jednoduché, elegantí a naprosto provokativní :-) Čerstvé jahody ze zahrdáky se mi v mém nejbližším azimutu vyhýbají jako čert nebi a ty kupované prostě nemají žádnou chuť. Ach, ach, ach, jdu si zobnout aspoň trošku melounu... :-(

7 Alena Alena | Web | 29. června 2010 v 22:38 | Reagovat

Naprosto nádherné! A to jsem si myslela, že jsem letos už "najahodovaná" dost. Při pohledu na fotografie je mi jasné, že ještě nějakou tu voňavou jahodu musím sehnat. :-)

8 toffo toffo | Web | 1. července 2010 v 7:46 | Reagovat

Dokonalé piknikové aranžmá. Na jahodových košíčcích jsem byla závislá - před šesti lety. Těhotenské chutě. Naštěstí jediná otevřená cukrárna byla procházkou deset minut do kopce a pak s košíčkem v ruce zase z kopce. Teď byla tahle skvělá cukrárna dobré 3-4 roky zavřená, ale teď se snad už chystá změna a otevření po rekonstrukci.

9 DolceVita DolceVita | Web | 1. července 2010 v 10:08 | Reagovat

Sláva jahodám a Wimbledonu obzvláště! Jsme 2x v semifinále a to je fakt emočně doslova kalorická bomba !!! Jahody se smetanou alias slavné "Jahody Romanoff" jsou hitem června, tak dneska si na ten tenisový zápas udělám pořádně velký pohár. Přeci k tomu nebudu jezdit až do Wimbledonu ;-) Jahody mám na záhonku, smetanu v lednici, vychladím šampaňské a kolem 14.00 h zasednu před TV. Sice jsem dnes na cestách, ale touto dobou bych měla být na Karlštejně v jednom domečku a tam si udělám tu polední siestičku. Do piknikového koše balím všechno potřebné a vyrážím. Měj se Pájo, krásný recept s fotografiemi v jahodovém tónu.

10 Daniela Daniela | E-mail | 1. července 2010 v 10:09 | Reagovat

Paráda, len mi tam chýba ako si riešila protikomáriu ochranu:-)

11 Pavlína Pavlína | 1. července 2010 v 15:39 | Reagovat

[1]:+[4]: Bali:
Jahody se šlehačkou jsou prostě klasika a hned po nich mám moc ráda rozmačkané jahody se smetanou, kterou jsme vždy měli jako polevu přes plněné ovocné knedlíky :-P A když už se Ti dostaly do kuchyně krásně čerstvé jahody, bude to pochoutka. Ty určitě vymyslíš něco báječného! :-D
Díky za komentář
P.

12 Pavlína Pavlína | 1. července 2010 v 15:59 | Reagovat

[2]: Janah:
Objevila jsem tady smetanu ke šlehání pouze s max. 40% tuku :-( To už je po fialkové zmrzlině další věc, která tady v obchodech chybí :-P
Díky a přeji dobrou chuť :-D
P.

13 Pavlína Pavlína | 1. července 2010 v 16:00 | Reagovat

[3]: HaF:
Pro odpolední osvěžení je citrónovo-mátová směs vítaným osvěžením!
Díky
P.
:-D

14 Pavlína Pavlína | 1. července 2010 v 16:02 | Reagovat

[5]: primula:
Díky :-P Já u Tebe na blogu byla hltat tu mořskou atmosféru: květiny i jídlo a bylo to úžasně povzbuzující :-D Moc se těším na dovolenou :-)
Díky za komentář
P.

15 Pavlína Pavlína | 1. července 2010 v 16:04 | Reagovat

[6]: Madla:
Zrovna v onen piknikový den jsem z malého záhonku otrhala téměř 600g jahod :-D Byla to paráda a doufám, že ještě chvilku bude :-P
Díky
P.
:-D

16 Pavlína Pavlína | 1. července 2010 v 16:07 | Reagovat

[7]: Alena:
Vážně se mi ještě nestalo, abych se přejedla jahod :-P
Díky
P.
:-D

17 Bali Bali | Web | 1. července 2010 v 16:31 | Reagovat

Já nevymyslela nic, Jean je dal do vína s malinama  a ostružinama!

18 Pavlína Pavlína | 2. července 2010 v 7:57 | Reagovat

[8]: toffo:
:-D Já mívala v cukrárnách ráda malé ovocné košíčky s krémem. A vlastně se stejným krémem také věnečky :-P
Můžeš se těšit, že nově otevřená cukrárna bude mít dobré a krásné dortíky a bude radost tam zajít :-P
Díky za komentář:-D
P.

19 Pavlína Pavlína | 2. července 2010 v 7:59 | Reagovat

[9]: DolceVita:
Tak šampaňské ve 14 hodin odpoledne? To je na mne docela brzo :-D Jinak jahody a šampaňské také tak nějak patří k sobě. Jahody chuť nápoje sice téměř neovlivňují, ale krásně se na to kouká :-D Siesta na Karlštejně - to zní krásně :-P
Měj se dobře a díky
P.
:-)

20 Pavlína Pavlína | 2. července 2010 v 8:00 | Reagovat

[10]: Daniela:
:-D Měla jsem to štěstí, že jsem problém s komáry řešit nemusela. Poblíž vody by to asi bylo horší :-P
Díky za komentář a přeji Ti krásné léto!
P.
:-D

21 Pavlína Pavlína | 2. července 2010 v 8:03 | Reagovat

[17]: Bali:
Zajímavý způsob zpracování :-D Tak Ti nezbývá, než zajet na trh nebo jen vedle k sousedům :-D
P.

22 Adriana Adriana | E-mail | Web | 11. června 2012 v 20:15 | Reagovat

Pavlinka, kolaciky su nadherne a fotecky su absolutne uzasne. Navodila si nimi prijemnu letnu atmosferu. Krasna a isto aj chutna jahodkova inspiracia.

23 Pavlína Pavlína | 15. června 2012 v 15:25 | Reagovat

[22]: Adriana:
Takhle jsem si užívala červen loni, tak uvidíme, jaký bude ten letošní - počasí už má být horké :D
Díky za milý komentář, měj se krásně!
P.
:D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama