MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Rajčatový salát (...trochu retro...) a pečená treska s koprovým máslem

17. května 2010 v 11:16 | Pavlína |  *** SALÁTY
Skoro bych se vsadila, že ho každý ochutnal. Pro mne je vždy lákavou, ale tak trochu vzpomínkovou kombinací: rajčatový salát s cibulí. Dnes už jsme zvyklí na saláty jiného druhu. Protože, přiznejme si, je bezpočet surovin pro složitější saláty. Ale klasika prostě jednou za čas zvítězí. Tak jako dnes.

Jakýkoliv salát by měl být z těch nejčerstvějších a nejchutnějších surovin. Má-li pak ve svém názvu slovo "rajčatový", měl by být z těch nejchutnějších a nejlepších rajčat. A taková tady jsou právě k mání! Na zahradách i ve sklenících si na ně ještě musíme počkat, ale v obchodě se právě objevila rajčata, která jsou ve Francii nazývána coeur de boeuf - tedy hovězí srdce. Jsou veliká, masitá, výrazné chuti. Loni na podzim jsem je tam ochutnala poprvé a byla jsem nadšená. Tato rajčata jsou prostě jiná, než na která jsme u nás běžně zvyklí. A právě z Francie, z oblasti Marmande (fa Rougeline) byla tato rajčata dovezena.
Rajčata jsem v obchodě rychle šoupla do košíku a plán byl jasný. Společně s čerstvou bazalkou je využiji na caprese a hned další v řadě bude rajčatový salát s cibulí. Rajčata coeur de boeuf je nejlépe konzumovat za čerstva. Pokud zvolíte tepelnou úpravu, pak bych se přimlouvala za co nejkratší. I když: kdybyste měli denně v ruce takových rajčat kilo, můžete s nimi nakládat jakkoliv.

Takže dnes to bude starý dobrý salát. Vzpomínám, že doma se rajčatový salát podával k pečenému kuřeti nebo třeba k řízkům. Byl oblíbený také kvůli zálivce, protože ta, smíchaná s dužinou sladkých rajčat, sváděla k vypití rovnou z mističek.

Tentokrát jsem zvolila trochu lehčí pokrm, k němuž budu rajčatový salát podávat. Budou to pečené nové brambory a filety z tmavé tresky s koprovo-citrónovým máslem. Dáme se tedy do práce.

Na porci pro dva si připravíme:
  • 500 g filetů z tmavé tresky
  • 8 brambor
  • 3 rajčata cour de boeuf
  • 2 šalotky
  • 1 citrón (budeme potřebovat šťávu i kůru)
  • několik snítek čerstvého kopru
  • 150 g másla
  • 4 lžíce olivového oleje
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl (já použila Fleur de sel)
Rajčatový salát můžeme podávat jako obvykle v misce, ale já využila tvaru a velikosti rajčat a samotná jsem je tak použila místo misek.

Vnitřek dvou rajčat jsem vydlabala a nakrájela. K tomu jsem, také kvůli barvě, přidala část žlutého rajčete. Vše jsem nakrájela na větší kostičky. Přimíchala jsem nadrobno nakrájenou šalotku a směs ochutila třemi lžícemi olivového oleje, šťávou z poloviny citrónu, trochou pepře a velmi malým množstvím soli. Ten kdysi podávaný rajčatový salát býval ochucován obyčejným olejem a lihovým octem se špetkou cukru. Dnes se ale podle mého názoru k aromatickému olivovému oleji lépe hodí citrónová šťáva. Rajčata jsem směsí naplnila a nechala salát odležet.
Oloupané brambory jsem nakrájela podélně na čtvrtiny a asi 10 minut vařila v osolené vodě. V zapékací míse jsem je pak promíchala se lžící olivového oleje a pekla v předehřáté troubě než začaly zlátnout. Mezi tím jsem do másla přidala kůru asi z poloviny citrónu a hrst nasekaného čerstvého kopru. Dle mého názoru není třeba bylinkové máslo solit, ale při přípravě se řiďte svou vlastní chutí.
Na změklé a opečené brambory jsem položila filety z tresky. Zvolila jsem tmavou, protože její chuť je výraznější a mám ji raději, než tresku bílou. Stejně dobře by se však k bylinkovému máslu s koprem hodil losos.

Rybí filety jsem nejprve pokapala olivovým olejem a pekla společně s brambory na 200 stupňů asi 10 - 15 minut. Pak jsem na každou porci navrstvila štědrou dávku bylinkového másla a zapekla pod grilem asi 3 - 5 minut.

Podáváme ihned na nahřátých talířích společně s vychlazeným rajčatovým salátem.
Dobrou chuť!
 


Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 17. května 2010 v 11:53 | Reagovat

Další svůdný počin z Tvé neodolatelné kuchyně :-). Klasický rajčatový salát s cibulí opravdu nemusím, protože ve většině  restauracích jej pojímají více cibulově něž rajčatově a kvalita rajčat je také nic moc. Tyto rajčata neznám, prozraď, kdepak si je objevila, protože u nás v kuchyni mají rajčata velké zastoupení :-). Moc ráda mám italská švestková (plum) rajčata - jsou sladká a plná chuti a nemám z nich vyrážku na jazyku :-D. Zbytek pokrmu nebudu raději ani komentovat a jdu si raději dát něco na zub, abych byla vůbec schopná se zpět koncentrovat na učení...

2 Jitka Jitka | E-mail | 17. května 2010 v 12:34 | Reagovat

Ahoj Pavlínko :-)
Tak mám plnou pusu slin...,rajčatový salát miluju a přesně jak píšeš - včetně vymlasknutí zálivky rovnou z misky :-P
Moc hezky se ti povedlo aranžmá salátu v rajčeti.A co se týká tresky a brambor,to ti ani nemusím psát...znáš mě,ne? :-D
J.
Je to celé k nakousnutí(napsala bych jiné slovo,ale přeci jen jsem slušná holka..hihi),přímo letní lehký oběd.
Pavlínko měj se hezky a pozdravuj kočičáky ;-)

3 Bali Bali | Web | 17. května 2010 v 13:24 | Reagovat

Tradičně supr dobrota.
Klasický český rajčatový salát jsem už neměla sto let, naposledy někdy u babičky k šunkoflekům.
Ta rajčata jsem snad v Čechách ještě neviděla. Ale už vím, kde je papája koupila a nechce se mi to vůbec, ale VŮBEC věřit ;-)

4 Wave Wave | 17. května 2010 v 13:49 | Reagovat

Ta rajčátka jsou opravdu neodolatelná a snad ani není možné, že jsi je koupila tady. A když RETRO, tak retro. Teď utrpí mé kuchařské renomé, ale já miluju tu hospodskou zálivku na rajčatový salát "voda, liháč, cukr, sůl" Vypiju až do dna. :-D Ale ta Tvoje rajčátka bych si dala určitě radši. ;-) Tmavá treska je lepší, než bílá.Je chutnější, více rybí. :-P
A ještě v retro stylu, jak dlouho jsi vyšívala ten ubrus? Já měla s křížkovým stehem vždycky potíže... :-D  :-D

5 HaF HaF | Web | 17. května 2010 v 14:55 | Reagovat

Prosím, kde nakupujete? Začínám mít pocit, že naše město je zapadákov, nebo že bych měla zajít na oční, protože já v našich obchodech žádné podobné suroviny prostě nevidím! Rybka vypadá skvěle a díky tomuto receptu jsem si taky uvědomila, že klasický rajčatový salát jsem neměla ani nepamatuj!!! :D  :-P  :-D

6 Alena Alena | Web | 17. května 2010 v 15:43 | Reagovat

Lehoučký a mňamózní obídek. Hned bych si zakousla. :-) Jsem taky zvědavá, kde jsi rajčátka koupila.

7 Bali Bali | Web | 17. května 2010 v 16:09 | Reagovat

Papáju si se šitíčkem či s jehlicemi nedovedu představit. Bude na tom určitě jako já. Opravdu jsi mne pobavila :- )))

8 Janah Janah | Web | 17. května 2010 v 16:43 | Reagovat

Všude (v AJ a FJ kuchařkách) jsem četla, že tento druh rajčat je určen k tepeplné úpravě O_O Takže do salátu jsem je opravdu nedávala.

9 Bali Bali | Web | 17. května 2010 v 19:36 | Reagovat

Janah: nene, určitě to tak není. Hovězí srdce je do salátů výborné. Ale je velmi vhodné k tepelné úpravě, protože je pevné a dlouho drží formu ;-)

10 Helli Helli | 17. května 2010 v 20:18 | Reagovat

Taková rajčata mívá každý rok jedna zelinářka u nás na Zelňáku. Veliká, pevná, masitá, růžovočervená, mající skutečně tvar velkého hovězího srdce. Jsou z její vlastní produkce, prodává je s označením "volské srdce". Mooooc dobrá. :-P
Bali, takže nejen mrňavé cuketky, ale i volské srdce by tu bylo. Co ty na to?

11 Bali Bali | Web | 17. května 2010 v 20:50 | Reagovat

Helli, že bych si objednala bedýnku? Od všeho trochu? ;-)

12 DolceVita DolceVita | Web | 18. května 2010 v 1:17 | Reagovat

Krásný recept. Zrovna dnes jsem Cuor di bue - Býčí srdce - sázela do skleníku. Jsou to skvělá tyčková rajčata, tak doufám, že mi z mých sazenic něco pěkného vyroste :-) Věděla bych co s nimi. Pro jistotu sázím ještě San Marzano a Albertovo žluté :-)

13 toffo toffo | Web | 18. května 2010 v 6:29 | Reagovat

Je to koncert pro oko i chuťové pohárky. Dobrá rajčata jsem jedla naposledy vloni v létě, ze skleníku od rodičů. Čerstvě utržená, vyhřátá, voňavá.
Minulý týden jsem u nás v krámku (spíše boudě) koupila na zkoušku černé rajče. Trochu se podobalo tomu tvému na obrázku, jen bylo hladké, bez varhánků. Chuťově bylo dobré, všichni si doma samozřejmě mysleli, že je zkažené. No to se tam dneska zastavím a zkusím vypátrat odrůdu. Vím jen, že to byl dovoz ze Španělska.

14 Pavlína Pavlína | 18. května 2010 v 8:15 | Reagovat

[1]: coco-choc:
Tento salát může být dobrý pouze z dobrých rajčat. Já tahle nádherná koupila v KAUFLANDU. Udělali mi tam velkou radost a doufám, že zřejmé zaměření na dovoz francouzských potravin bude pokračovat a poroste. Loni na podzim se objevily regály s různými druhy francouzské cibule a česneku, celkem pravidelně jsou v KAUFLANDU k dostání brambory "Parmentine" různých varných typů a tato rajčata jsou dalším velmi příjemným krokem.
Díky za komentář a hezky se uč :-D
P.

15 Pavlína Pavlína | 18. května 2010 v 8:15 | Reagovat

[2]: Jitka:
Já vím, že by Ti takový oběd chutnal. Tak to musíme pořádně domluvit :-D
Pozdrav Bubišce
P.
:-P

16 Pavlína Pavlína | 18. května 2010 v 8:17 | Reagovat

[3]: Bali:
No vážně! Dokonce dva KAUFLANDY v různých městech je měli :-) Hned jsem po nich vystartovala :-P
Dík
P.

17 Pavlína Pavlína | 18. května 2010 v 8:20 | Reagovat

[4]: Wave:
Jsem si jista, že na tu zálivku je nás tady o mnoho více :-D Na tresku mám stejný názor jako Ty. Mám dokonce pocit, že bývá o něco dražší, než bílá.
A ubrus? Ten je po babičce :-P
Díky za komentář
P.
:-D

18 Pavlína Pavlína | 18. května 2010 v 8:48 | Reagovat

[5]: HaF:
KAUFLAND mám, pokud jde o zeleninu, asi nejraději, alespoň ty dva, co mám v dosahu, docela ujdou. :-P
Já ten salát neměla také dlouho, protože vždy čekám až na ta letní, sladká :-D
Díky
P.
:-D

19 Pavlína Pavlína | 18. května 2010 v 8:49 | Reagovat

[6]: Alena:
Alenko, už to tady několikrát padlo, tak třeba budeš mít také štěstí :-D
Díky za komentář
P.
:-)

20 Pavlína Pavlína | 18. května 2010 v 8:51 | Reagovat

[7]: Bali:
Budeš se divit, ale pár let jsem byla s pletacími jehlicemi kamarádka a nějaký ten svetr jsem upletla :-P
Vyšívání jsem zkoušela asi ještě ve škole, ale tam to také skončilo. A jehla? Ta opravdu není moje hobby :-D
P.

21 Pavlína Pavlína | 18. května 2010 v 8:53 | Reagovat

[8]: Janah:
Věřím :-) Možná je to tím, že např. ve Francii nejsou ta rajčata tolik vzácná. Jak píšu: kdybych jich měla kilo denně, klidně je budu i péci.
Díky
P.

22 Pavlína Pavlína | 18. května 2010 v 8:55 | Reagovat

[9]: Bali:
Díky za vysvětlení. Určitě se tahle rajčata hodí na obojí, mají vynikající chuť. V salátu se mi právě líbí, že dužina nevyteče jako u běžných rajčat :-P. Třeba plněná pečená - to si také dovedu představit. Pokud budou v obchodě častěji, ráda bych to vyzkoušela :-D
P.

23 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 18. května 2010 v 9:30 | Reagovat

V Kauflandu O_O? No to mě podrž. Už jsem tam dlouho nebyla, pravda, ale mám v paměti Kaufland s hnusnou zeleninou a ovocem, poměrně páchnoucím masem a velmi nebezpečnými důchodci. To byl Kaufland v malém městě, v Praze mi přišel trochu lepší, ale mám ho poměrně z ruky. I když pro tyto rajčata bych snad jela až na Jarov :-D. A když mluvíme o Kauflandu, nemůžu si vynachválit Kauflandy v Německu, to je tak neuvěřitelný rozdíl.

24 Bali Bali | Web | 18. května 2010 v 9:43 | Reagovat

Coco: s něměckým Kauflandem mam moc dobré zkušenosti. Nedavno jsem tam koupila supr chlazeného lososa a jiné dobroty. Ten výběr francouzských sýrů, másel a prostě všeho, si můžeme u nás jen přát. Ale jesti nám to přání český Kaufáč jednou splní, to nevím :-(
Ty fr brambory Parmentier jsou také moc dobré.Dlouho už jiné nekupujeme.
Papájo, doufám, že mi nebudeš chtít uplést něco k Vánocům!To bych taky nemusela přežít :- ))

25 Madla Madla | Web | 18. května 2010 v 9:51 | Reagovat

Ach bože, já mám zase plnou pusu slin. Opět nádherné fotky a stejně tak krásný recept. Jednoduše elegantní a prudce sežratelné. Díky za prozrazení tipu na rajčata, u nás Kaufland bohužel není, takže si budu muset počkat na léto a na rajčata od tchána. ten je rajčatový přeborník a já se opravdu těším na sluncem vyhřátá rajčátka utržená přímo z keříku. Klasický rajčatový salát jsem dlouho nedělala, ale v sezóně na něj stoprocentně dojde řada.
A treska s brambory a koprovým máslíčkem? Co dodat, to je prostě pohádka.

26 Pavlína Pavlína | 18. května 2010 v 10:46 | Reagovat

[10]: Helli:
Ráda Tě po dlouhé době vidím! Já už to říkala loni, že na Zelňáku máte všechno :-P Že by Bali už konečně přijela na Zelňák? V tom případě jedu také :-D
Díky za komentář a měj se fajn
P.
:-D

27 Alena Alena | Web | 18. května 2010 v 11:45 | Reagovat

:-( Škoda, u nás Kaufland není. Ale až pojedu kamkoliv kde bude, nezapomenu se zastavit. Pavli díky :-)

28 Pavlína Pavlína | 18. května 2010 v 19:02 | Reagovat

[16]:
Tedy taková hrubka! To je jasný důkaz, že se nevyplácí psát komentáře časně ráno :-( Samozřejmě, že "měly" 8-) Uf...

29 Pavlína Pavlína | 18. května 2010 v 19:51 | Reagovat

[12]: DolceVita:
Skleník je báječná věc a barevná rajčátka budou vypadat krásně v každém pokrmu. Po dobu, když jsou k mání ta sladká, letní, se živím převážně rajčaty :-D
Díky
P.

30 Pavlína Pavlína | 18. května 2010 v 19:53 | Reagovat

[13]: toffo:
Černá rajčata vypadají zvláštně, ale stále jsou to rajčata. Je dobře, že se také občas objeví nějaká novinka :-P
Léto už snad konečně přijde a dočkáme se :-D
Díky za komentář
P.

31 Pavlína Pavlína | 18. května 2010 v 19:56 | Reagovat

[23]: coco-choc:
V malých městech a obcích obecně bývají obchody jinak (a většinou hůře) zásobené. Je pravda, že německý KAUFLAND je trochu něco jiného.
P.

32 Pavlína Pavlína | 18. května 2010 v 20:05 | Reagovat

[24]: Bali:
Je to tak, jak píšeš. Mořské potvory, humr, sýry, lahůdky. Ale musím uznat, že ty obchody, kam zajdu já, se trochu lepší :-P
P.

33 Pavlína Pavlína | 18. května 2010 v 21:06 | Reagovat

[25]: Madla:
Tvoje nadšené a květnatou češtinou hýřící komentáře čtu moc ráda a dělají mi radost :-D A abych tady stále nebásnila o těch rajčatech, musím říci, že to máslo je k rybě (a citrón na brambory) skvělé! :-D
Děkuji
P.
:-)

34 HaF HaF | Web | 19. května 2010 v 19:11 | Reagovat

Na oční nemusím, dnes jsem byla v našem Kauflandu a při mém dotazu na rajčata se na mě dívali tak divně, že jsem pochopila, že nebyly, nejsou a nebudou! Třeba budeme mít štěstí někde jinde. :-?

35 mokopa mokopa | Web | 20. května 2010 v 8:46 | Reagovat

Zdravím, jen k těm rajčatům, u nás se dají sehnat semínka pod názvem Býčí srdce.Pěstuji je opakovaně a jsou opravdu výtečná a dozrajou i v 540nad.m. na záhonku. :-)

36 Vilemína Vilemína | Web | 21. května 2010 v 22:26 | Reagovat

Šikovný receptík, jako vždy přitažlivě a fotogenicky vyvedený!
Kaufland je v plánu, tak se porozhlídnu, na začátek sezóny dobrých rajčat by se nějaké hodilo.

37 Pavlína Pavlína | 22. května 2010 v 11:03 | Reagovat

[34]: HaF:
To mne mrzí. Asi bude opravdu záležet na tom, co má zrovna konkrétní obchod objednáno a co se v daném místě nejpravděpodobněji dobře prodá. Tady měli zrovna předevčírem ještě další typ balení těch krásných rajčat a dokonce cherry a San Marzano od stejné firmy.
P.
:-)

38 Pavlína Pavlína | 22. května 2010 v 11:06 | Reagovat

[35]: mokopa:
Díky za fajn zprávu, ráda vás zase vidím :-D Je dobře, že se vám pěstování daří.
Mějte se fajn
P.
:-)

39 Pavlína Pavlína | 22. května 2010 v 11:08 | Reagovat

[36]: Vilemína:
Díky za milý komentář
P.
:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama