MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Fialková zmrzlina a lívance ze starých časů

3. května 2010 v 9:09 | Pavlína |  *** SLADKÉ
Zahrada je v plném květu a jako pozůstatek velikonočního období se na trávníku krčí pár fialek.
Kvetoucí zahrada...
Čmelák a velikonoční fialky...
Všechno krásně voní a právě fialky mne inspirovaly k výrobě následujícího moučníku.

Když jsem poprvé měla možnost ochutnat fialkový sirup nebo macarons s fialkovou příchutí, okamžitě se mně díky té charakteristické vůni vybavily staré parfémy, babiččiny šperkovnice nebo pudřenky. První dojem je nezvyklý, ale hned na druhé ochutnání se do fialkové příchuti zamilujete.

Rozhodla jsem se tedy pro zmrzlinu. Fialkovou. Výrobu domácí zmrzliny popisuji detailněji v tomto receptu. Je velmi jednoduchá a rychlá. Ke každému moučníku či dezertu si za pár minut vyčarujete zmrzlinu přesně podle své vlastní chuti. Do rozšlehaných celých vajec jsem však tentokrát přidala pouze jednu lžíci moučkového cukru, protože tři lžíce fialkového sirupu osladily směs dostatečně. Pak jen přidáme ušlehanou smetanu a druhý den máme v mrazáku hotovou zmrzlinu.
:-)
A co si k takové zmrzlině dát? Společně s fialkovou vůní jsem si vzpomněla na babiččiny lívance. Krásná staromódní kombinace. Jen jsem na lívance použila místo obyčejné hladké mouky mouku pohankovou, hladkou a dokonce bezlepkovou.

Suroviny byly:
  • 300 hladké pohankové mouky
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžíce rozpuštěného másla
  • 1/2 litru vlažného mléka
  • 30 g droždí
  • 1 lžička krupicového cukru na kvásek
  • špetka soli
Suroviny na výrobu lívanečků...
Začneme výrobou kvásku. Do větší mísy rozdrobíme droždí a přidáme lžíci bílého krupicového cukru. Hbitě mícháme tak dlouho, dokud směs nebude tekutá. Směs lehce poprášíme moukou, přikryjeme a dáme asi na půl hodinky kynout na teplé místo.
Výroba kvásku...
Až kvásek vzejde, přidáme vlažné mléko, ve kterém jsme rozmíchali jedno celé vejce, špetku soli, lžíci třtinového cukru a lžíci rozpuštěného másla. Směs šleháme a postupně přisypáváme mouku. Po důkladném spojení všech ingrediencí mísu znovu přikryjeme a necháme kynout asi 30 minut.

Na pečení lívanců je nejlepší lívanečník, ale pokud ho zrovna nemáte po ruce, na nepřilnavé pánvi půjde pečení lívanců také skvěle. Pod první dávku kápneme trochu oleje (s klidným srdcem olivového) a pak už se těsto na pánev nepřichytí.
Pečení lívanečků...
Na pánev nalijeme malá kolečka těsta a jakmile začnou okraje usychat, lívanec otočíme. Práce nám půjde na středním plameni dobře od ruky. Z tohoto množství vyrobíme asi 40 lívanečků.
Mlsný Pruháč...
Při podávání můžeme lívance zlehka přes sítko posypat moučkovým cukrem nebo zakápnout trochou rozehřátého másla. 
:-))
Mlsný Bóra...
Ozdobíme jak jinak, než kvítky fialek.
Dobrou chuť!
Pochutnání na čerstvém vzduchu...
Dobrou chuť!
 


Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 3. května 2010 v 9:44 | Reagovat

Jako vždy krásná fotodokumentace :-). Fialkovou zmrzlinu jsem ještě neměla, i když s domácí zmrzkou už jsem pletky měla :-D, ale dělám ji na tvarohové bázi (nedávám vajíčka a často ani smetanu), takže Italové by se asi zhrozili :-D. Ta Tvá vypadá báječně a doplňuje ještě "báječnější" lívanečky. Jsem ráda, že si sáhla po pohankové mouce, protože někdy si přijdu v této "oblasti" trochu osamocená :-).

2 primula primula | Web | 3. května 2010 v 9:50 | Reagovat

Juj, zase krásná inspirace s krásnýma
fotkama, pro mne i s nádhernýma kočkama. Také dělám lívance s pohankovou moukou, blíží se to spíše ruským blinům, že?

3 Madla Madla | Web | 3. května 2010 v 10:56 | Reagovat

Teda to je opravdu nádhera! Se zmrzlinou domácí výroby jsem ještě neexperimentovala, ale možná vyzkouším. Také se mi moc líbí použití pohankové mouky, staré recepty v novém a zdravém hávu jsou prostě bezkornkurenční. Ach jo, musím si dát aspoň čokoládu, ty tvé krásné fotky mají snad čarovnou moc. :-)

4 Jitka Jitka | E-mail | 3. května 2010 v 11:10 | Reagovat

Ahojky Pavlínko:-)
Děláš mi poránu chutě...:-)Na babičiny lívance si také moc dobře vzpomínám a když na ně dala našlehaný tvaroh se šlehačkou s kupou čerstvých borůvek...no sliny se mi zbíhají...
Ale i ta kombinace se zmrzlinou,vypadá náramně :-)
To zátiší s kočičákama jsou úúúúúchvatná a ta židle s tím cedníkem taky...Moc se ti to vše povedlo ;-) Měj se krásně...J.

5 Bali Bali | Web | 3. května 2010 v 11:23 | Reagovat

Týjo, krása nesmírná.
Fialkový sirup jsem si teď dovezla z Francie, tož i na letní zmrzku se dostane ;-)
Ten starý cedník mám taky, snad i stejně odřenej :- ))
Lívanečky dělávám tyto: http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/bajecne-livanecky-la-nigella.html

6 wave wave | 3. května 2010 v 13:03 | Reagovat

Já už se tady kochám od rána ! :-D Skoro to vypadá, že Bóra s Pruháčem to všechno zblajzli sami a nikomu nic nenechali. Moc hezké fotky ! Podle Tebe jsem vyráběla jen super mátový sorbet, ale zmrzlinu ještě ne. Vyzkouším. Jen ten fialkový sirup mi asi bude chybět. Neva, uděláme jinou. Lívanečky se Ti povedly jedna radost i bez lívanečníku ! Krásné, kulaté, já bych je měla určitě jak mapu Evropy . :-D Moc pěkné ! :-)

7 Pavlína Pavlína | 3. května 2010 v 15:14 | Reagovat

[1]: coco-choc:
Já tady také ještě fialkovou zmrzlinu neviděla a tak jsem si ji vyrobila :-D
Různé druhy mouky používám moc ráda. Je zdravá a leckdy i chutnější, třeba v případě slaných koláčů :-P
Díky za komentář a držím palce ve škole!
P.

8 Pavlína Pavlína | 3. května 2010 v 15:17 | Reagovat

[2]: primula:
Kocouři byli zvědaví, co se to na zahradě děje, tak to museli hned prověřit. Zmrzlinu málem ochutnali ještě před focením :-D
S bliny máš naprostou pravdu. Jednak pohanka k ruské kuchyni určitě patří a vzhledem k minimálnímu množství cukru mají lívanečky i slané využití.
Díky za komentář
P.
:-)

9 Pavlína Pavlína | 3. května 2010 v 15:18 | Reagovat

[3]: Madla:
Domácí zmrzlina je hračka a uvidíš, že se Ti to zalíbí :-P Tos vystihla pěkně: "staré recepty v novém hávu" :-)
Díky
P.

10 Pavlína Pavlína | 3. května 2010 v 15:21 | Reagovat

[4]: Jitka:
U nás bývaly lívanečky převážně většinou obalené ve skořicovém cukru a rozplývaly se na jazyku! Byl zázrak, když jich pár zůstalo do druhého dne :-P
To víš, kocouři byli ve svém živlu :-)
Měj se,
P.
:-D

11 Pavlína Pavlína | 3. května 2010 v 15:24 | Reagovat

[5]: Bali:
Mně mrzí, že jsem si nedovezla také levandulový. Cedník je fajn a dokonce prý máme někde v modré barvě i starý lívanečník :-( ale nenašli...
Tvoje lívanečky podle Nigely vypadají také krásně.
Díky
P.

12 Pavlína Pavlína | 3. května 2010 v 15:26 | Reagovat

[6]: wave:
Lívanečky šly na pánvi překvapivě dobře a rychle, vážně jsou téměř všechny stejné :-P
Fialkový sirup jsem tady asi neviděla, ale jsou stovky dalších příchutí, zkoušela jsem třeba vaječný likér :-D
Kocouři se hrnuli na ochutnávku, ale Bóra je tak mlsný, že si jen několikrát lízl zmrzliny a hrdě odešel :-P Pruháčovi chutnalo vše, jako vždy :-D
Díky za komentář
P.

13 Lucka B. Lucka B. | 4. května 2010 v 9:11 | Reagovat

Kocouři jsou prostě hvězdy! U nás bych něco podobného nestihla ani naaranžovat, psíci žerou všechno a strašně rychle :-D .

14 Pavlína Pavlína | 4. května 2010 v 10:12 | Reagovat

[13]: Lucka B.:
:-D Asi už jim to focení chybělo. V zimě se na zahradě nic moc neděje... Ale hlavně viděli, že bude něco na zub.
Díky
P.
:-D

15 HaF HaF | Web | 4. května 2010 v 10:40 | Reagovat

Nádhera! Zmrzku jsme zkoušeli loni v létě, letos budeme muset znovu,ale ta fialková je bomba. Lívanečky jsem zkoušela jednou a čím víc jsem jich udělala, tím míň ubývalo těsto - nekonečná akce. Ovšem nakonec všem chutnalo. To spojení zmrzliny s lívanečky nemá chybu. :-P

16 Iva Iva | Web | 4. května 2010 v 13:16 | Reagovat

Vidíš Pavli, lívance jsme už neměli pěkně dlouho, takže dík za inspiraci. Fialkovou zmrzlinu jsem ještě neměla, ale o vanilkovou a čokoládovou jsem se s úspěchem pokusila. Oba kocourci jsou nádherní a jak vidím i mlsní. To by si s naší Bony rozuměli.

17 Pavlína Pavlína | 4. května 2010 v 15:13 | Reagovat

[15]: HaF:
Těsto na tyto lívanečky také vypadalo hrozivě nekonečně, ale pak šla práce fajn. Jsou moc dobré a třeba s dobrou smetanou a borůvkovou zmrzlinou...? :-P Možností jsou stovky :-)
Díky za komentář
P.
:-D

18 Pavlína Pavlína | 4. května 2010 v 15:16 | Reagovat

[16]: Iva:
Až nám uzraje nějaké sladké ovoce, nastane čas lívanců :-)
Kocourci jsou moc fajn, ale už máme bohužel jen dva :-( Od března nám z mužstva dva kocourci zmizeli :-((( Ach jo...
P.

19 Alena Alena | E-mail | Web | 7. května 2010 v 19:36 | Reagovat

Pavli, máš krásné fotečky z jarní zahrádky. A lívanečky jeden jako druhý, úplně mám Pavlovův reflex. Už dlouho jsem nic takového nepřipravovala, budu to muset napravit. :-)

20 Pavlína Pavlína | 10. května 2010 v 13:08 | Reagovat

[19]: Alena:
Díky :-D Já si na lívancích po delší době také moc pochutnala :-) Se zmrzlinou se krásně doplňovaly.
Měj se fajn
P.
:-D

21 Janah Janah | Web | 11. května 2010 v 21:19 | Reagovat

Fialkovou zmrzlinu ve Švédsku běžně prodávají, neodolala jsem... :-P  :-)

22 Pavlína Pavlína | 12. května 2010 v 10:29 | Reagovat

[21]: Janah:
Úžasné! Jedu do Švédska! :-D
P.

23 Johana Johana | E-mail | Web | 2. května 2011 v 7:42 | Reagovat

Pohanku máme moc rádi, krupicovou kaši jsme úplně odbourali. Lívance máme rádi všichni v oblibě... zkrátka pokusíme se vytvořit tuto dobrůtku.

24 Pavlína Pavlína | 6. května 2011 v 10:54 | Reagovat

[23]: Johana:
Určitě vyzkoušej a dej vědět, jak chutnalo :D
Díky
P.
:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama