MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Chřestová trilogie

10. května 2010 v 13:41 | Pavlína |  *** PŘEDKRMY
Tři recepty ze tří základních ingrediencí, to bude dnes hlavní téma.

Právě probíhá chřestová sezóna, ale nabídka v českých obchodech nám to bohužel nedává moc znát. Přesto se mi dostal do ruky krásný, zelený křupavý chřest. Já osobně ho mám raději, než chřest bílý. Pokud jsou však k mání v čerstvém stavu, ráda si dám oba dva druhy. I pro následující recepty je lze oba kombinovat.

Naše hlavní tři ingredience budou:
  • zelený chřest
  • kvalitní uzený losos
  • několik čerstvých vajec
Tři základní suroviny...
Začneme tím, že si chřest uvaříme. Dolní část chřestových stonků odlomíme a spodní třetinu očistíme škrabkou. Pokud použijeme bílý chřest, jeho stonky oloupeme po celé jeho délce.

Do hrnce s vodou přidáme plátek másla, kolečko citrónu, špetku soli a špetku cukru. Vaříme jen několik minut tak, aby chřest zůstal křupavý. To bude záviset na síle stonků, ale bude nám rozhodně stačit deset minut.
Vaření chřestu...
První způsob podávání jsem zvolila s opečenými tousty a se zastřeným vejcem. Každý z chřestových stonků obalíme plátkem uzeného lososa, navrch položíme a jemně vidličkou porušíme zastřené vejce. Je to velmi chutná kombinace. To vše ještě zakápneme olivovým olejem a talíř doladíme trochou čerstvě namletého pepře. Doporučovala bych podávat s ohledem na zastřené vejce teplé.
Chřest se zastřeným vejcem...
Chřest se zastřeným vejcem2...
Další varianta podávání chřestu je celkem neobvyklá. Na dovolené ve Francii jsem si všimla malých skleniček s barevnou náplní nazývaných "verrine". Ve skle se pak skrýval studený předkrm nebo sladký dezert. Sklo může být různé velikosti a tvaru a snadno pak vykouzlíme barevný a nápaditý předkm.

Verze pro dvě osoby:
  • 100 gramů uzeného lososa
  • 1 balení ricotty
  • bílý pepř a sůl podle vlastní chuti
  • 4 stonky chřestu
  • 2 vejce
Lososa rozmixujeme s ricottou, ochutíme bílým pepřem, případně mírně osolíme. Pamatujme však na to, že uzený losos bývá dostatečně slaný.

Na pánvi rychle umícháme dvě vejce a osolíme.

Do sklenice vložíme míchaná vejce. Na vejce pak položíme stonek teplého chřestu nakrájený na kousky a na chřest pomocí zdobícího sáčku naneseme lososovou pěnu. To celé ozdobíme chřestovou hlavičkou a ihned podáváme s opečeným toustem. Nejlépe jako teplý předkrm nebo lehkou večeři.
Verrine...
Verrine2...
A třetí varianta: Frittata. Jistý druh italské omelety, pro kterou je typické smíchání zeleniny, kousků masa nebo třeba i těstovin s vejci ještě za studena. Jedná se vlastně o jakousi variantu české "selské" omelety.

Na jednu menší omeletu potřebujeme:
  • 3 vejce
  • 6 stonků chřestu
  • tři lžíce mléka
  • plátek uzeného lososa
  • strouhaný parmazán
  • špetku soli
Pánev dobře vytřeme olivovým olejem, vlijeme na ni směs vajec rozšlehaných s mlékem, přidáme chřest a na velmi mírném plameni pečeme pouze z jedné strany. Kousky uzeného lososa můžeme přidat k chřestu přímo do omelety nebo růžičkou z lososa omeletu nakonec pouze ozdobit. Omeletu můžeme lehce posypat parmazánem.
Omeleta...
Omeleta2...
Přeji Vám dobrou chuť!

Ochutnejte další pochoutky s chřestem: teplý chřestový koláč, jarní salát s jahodami a nebo rybí závitky s chřestem.
 


Komentáře

1 Bali Bali | Web | 10. května 2010 v 17:14 | Reagovat

Tak ten zelený chřest s vejcem a uzeným lososem byl v plánu. Pak se to zvrtlo a chřest jsem spotřebovala do několika jiných receptů. Jeden z nich jsem včera dala k nám:http://www.olivovakucharka.webgarden.cz/home/tagliatelle-s-chrestem-a-lososem-3.html
A další budou následovat ;-)
Tak tu mam jen ta vejce a lososa, ale poradím si s tim i bez chřestu.

2 HaF HaF | Web | 10. května 2010 v 21:33 | Reagovat

Kam na ty recepty všichni chodíte? Vypadá to úžasně! :-)
Právě jsme sice s manželem dojedli vepř. jazýček na cibulce (likvidace zbytků od včerejší klasiky - jazyk s křenovou om.), ale teď člověk dostal znovu hlad. Asi to půjdu přepít dobrým vínkem. Opravdu, nebezpečně chutné recepty! 8-)  :-|

3 wave wave | 10. května 2010 v 22:22 | Reagovat

Také chřestím o sto šest. Báječná krémová polévka, vinný aspik s chřestem a krevetkami a teď mě čeká to nevyzpytatelné zastřené vejce. Povede se nebo ne ? :-D Frittatu bych prosila k snídani a to ostatní? Kdykoliv ! Jen se musím smířit se superhyper bílým chřestem. O zeleném si v našich končinách nechám jen zdát.Přežiju to. :-D Opět krásná inspirace k plotně. Dík. :-D

4 primula primula | Web | 11. května 2010 v 5:30 | Reagovat

Opět fantastickééé... Mám čerstvý chřest tak se do toho pustím a vyzkouším všewchny tři kouzelné recepty. Nejvíc se těším na to servírování ve skleničce.( A to proto, že mám od ozdobných svíček nádherné soudkovité sklo). Moc zdravím

5 toffo toffo | Web | 11. května 2010 v 6:04 | Reagovat

Tys mi dala :-D,a to třikrát, ujíždím na uzeném lososu! Jdu si namazat rohlík k snídani :-D.
První variace je moje první setkání s chřestem (na rautech) a také nejoblíbenější varianta.

6 DolceVita DolceVita | Web | 11. května 2010 v 7:59 | Reagovat

Tak to má být! Tu chřestovou sezónu musíme pořádně oslavit ;-)

Je moc fajn, že se na každém blogu objevuje něco dobrého z křehkého chřestu. Mně už ani nepřekvapuje, že jsme se pěkně telepaticky sešly :-))) U nás byl taky chřest. Každou sezónu sním víc toho zeleného, tak jsem si též rozšířila archiv receptů o jeden dobrý tip.

Měj se fajn a užívej jara i na ostrém hrotu vidličky :-)

7 Keba Keba | E-mail | Web | 11. května 2010 v 12:51 | Reagovat

Tak to jsou moc hezké tipy ;) Díky za ně, musíme si chřestu užít, dokud to jde! A jak píše Gurmánka - (také chřestím jako pomatený chřestýš a už to sepisuji pro blog:)

8 Madla Madla | Web | 11. května 2010 v 14:46 | Reagovat

Všechny tři chřestové hrátkysou opravdu úžasné a mě nezbývá, než litovat a trošku závidět ty chřestové orgie. Já na chřest nemůžu nikde narazit, ach jo. :-(
Ale hned bych si dala a klidně všechno najednou :-)

9 Janah Janah | Web | 11. května 2010 v 21:17 | Reagovat

Recepty jakoby Švédům z kuchařky vypadly(ingredience). :-) Jen to nebudou mít asi tak dobré, nejsou velcí kuchaři. ;-)

10 HaF HaF | Web | 13. května 2010 v 9:36 | Reagovat

Tak už jsme si doma taky zachřestili, i když bez zeleného chřestu. Ale třeba to ještě stihnem, byla by škoda nevyzkoušet tak dobře vypadající recepty! :-P

11 Pavlína Pavlína | 13. května 2010 v 13:31 | Reagovat

[1]: Bali:
Těstoviny s lososem i chřestový krém bych si moc ráda dala. V obchodě je však pouze bílý chřest, navíc jen v některém. Zbývá jen MAKRO nebo vzácně vietnamské obchody. Je to vážně k pláči :-(
Díky
P.

12 Pavlína Pavlína | 13. května 2010 v 13:33 | Reagovat

[2]:+[10]:HaF:
Díky za komentář :-) Já letos ochutnala už oba druhy a bílý mi zatím chutnal tak, jak ještě nikdy před tím ne. Zelený sázka na jistotu, ale musí být čerstvý.
P.
:-D

13 Pavlína Pavlína | 13. května 2010 v 14:18 | Reagovat

[3]: wave:
Tvůj aspik vypadá báječně, takže jsem ho zařadila zde do galerie. Aspik mám moc ráda a tohle bych vážně ochutnala tak, že by nic nezbylo:
http://nd03.jxs.cz/271/001/85f61d00e4_64943825_o2.jpg
Díky za fotku i komentář
P.
:-D

14 Pavlína Pavlína | 13. května 2010 v 14:47 | Reagovat

[4]: primula:
Na skleničku se přijdu podívat k Tobě. Jak už jsem si dávno všimla, Tvé zásoby krásného nádobí jsou nekonečné :-P Díky za komentář a pochutnejte si!
P.
:-D

15 Pavlína Pavlína | 13. května 2010 v 14:49 | Reagovat

[5]: toffo:
Uzený losos je dobrota, ale musí být kvalitní. Místo lososa se dá použít prosciutto, ale losos se mi zde hodil víc. Já vím, že máš ráda rybky :-P Tak dobrou chuť!
Díky
P.
:-D

16 Pavlína Pavlína | 13. května 2010 v 14:50 | Reagovat

[6]: Dolcevita:
Také už se mi seznam chřestových receptů nějak rozrostl :-P
Ať se Ti hezky vaří v Tvojí nové kuchyni!
Díky
P.
:-D

17 Pavlína Pavlína | 13. května 2010 v 21:10 | Reagovat

[7]: Keba:
Díky za milý komentář a zároveň Tě vítám na mém blogu. Jsem ráda, že kuchařské řady po delší době rozšířil zase jeden kuchař-muž :-D
Měj se fajn
P.
:-P

18 Pavlína Pavlína | 13. května 2010 v 21:14 | Reagovat

[8]: Madla:
Byla to fajn večeře a částečně snídaně :-P
Škoda, že chřestu není vidět více, ráda bych si uvařila (ale doufám, že to snad ještě přijde) třeba chřestové risotto. To italské je bezkonkurenční, ale o tom už víš své, že? :-D
Díky
P.

19 Pavlína Pavlína | 13. května 2010 v 21:17 | Reagovat

[9]: Janah:
Ráda Tě zase vidím :-P To je pravda, losos v jakékoliv podobě je ve Švédsku asi celkem frekventovaná surovina :-) A co se týká kuchařského umění Švédů? To nemohu posoudit, nikdy jsem tam nebyla. Ale snad to nebude tak zlé :-D
Díky za komentář
P.
:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama