MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Velikonoce, Tábor, restaurace La Cave - 1.

13. dubna 2010 v 8:10 | Pavlína |  Když nejíme doma
Velikonoce jsou za námi a každý z nás je trávil po svém. Někdo doma připravil tradiční dobroty v podobě nádivky, jehněčí pečínky, beránka či mazance. Já však tentokrát využila volné dny k výletu do jižních Čech, jehož cílem bylo město Tábor. A tento náš cíl nebyl vůbec vybrán náhodně. Jedním z důvodů bylo, že jsem Tábor neměla zatím možnost poznat a dalším důvodem byla restaurace. Místní vyhlášená restaurace La Cave, která je součástí hotelu Dvořák. A abychom měli vše u nosu, ve zmiňovaném hotelu jsme se také ubytovali.
Kotnov...
Hotel a restaurace...
Hotel se nachází přímo pod hradem Kotnov. Hrad Kotnov a s ním spojená Bechyňská brána jsou nejstaršími památkami v Táboře. Pocházejí nejspíše z druhé poloviny 13. století, z období vlády českého krále Přemysla Otakara II. Čas a požáry způsobily pokles obranného významu hradu natolik, že byl v letech 1612 - 1613 přestavěn na pivovar. Z předpokládaných čtyř věží hradu se zachovala jediná, nazývaná Kotnov. Z jejího ochozu může návštěvník obdivovat krásu místa i okolí. K hradní věži přiléhá jediná dosud stojící městská brána, zvaná Bechyňská. Na rozdíl od věže se brána dochovala v téměř původním stavu z doby vrcholné gotiky.
Bechyňská brána a Kotnov...
Na nádvoří hotelu...
Po ubytování jsme se vydali na procházku po městě. Počasí bylo i přes původně nepříznivou předpověď nádherné a to umocňovalo dojem z krásy starých domů a romantických zákoutí.
Procházka po městě1...
Velikonoce...
Procházka po městě...
Blížil se ale večer a já už se moc těšila, až ochutnám první sousto na talíři.

Restaurace La Cave je domovskou kuchyní pro Martina Svatka. Kuchaře, který získal v domácích i zahraničních soutěžích nejedno ocenění a je členem Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.

V době naší přítomnosti však po oba večery velel kuchyňské posádce pan Ondřej Dvořák a nutno říci, že velmi zdatně. Všechna jídla byla bez jediné chybičky.

Restaurace se nachází v suterénu v místech, která původně sloužila jako pivovarské sklepy. I přes hrubé opracování cihlových zdí je prostředí vlídné a útulné. O dobrý a sváteční pocit hosta se zde také vysokou měrou stará obsluha. S tak zřejmou profesionalitou se člověk moc často nepotká. Bezchybný servis, osobní přístup, snaha a přehled.  Pro číšníka, který měl na starosti právě náš stůl, je práce zjevně zábavou, radostí a to i přes jeho mládí. Všechen personál hotelu včetně kuchařů odhaduji na věk do 27 let.

První večer jsme se rozhodli ochutnat jídla, která nejsou součástí zdejšího vyhlášeného degustačního menu. To jsme totiž plánovali až na večer další.

Po odeslané objednávce nám na stole přistály v podobě amuse-bouche domácí banketky se šunkovou pěnou...
Šunková pěna...
Pak přišly studené předkrmy:

Pražská šunka plněná křenovým krémem na jablečných povidlech s marinovanou červenou řepou...
Pražská šunka...
... a Podomácku uzené kachní prsíčko na ovocném kouři s malinovým želé, pohanka s jablky a višňovou omáčkou...
Uzené kachní prsíčko...
Následovala hlavní jídla:

Králík plněný liškami s hořčičnou omáčkou, bramborový knedlík plněny uzeným masem na restovaném špenátu, pečená sekanice s kopřivami. Zde bych doplnila, že pod špalíčkem výtečné nádivky se skrývala pikantní šalotková marmeláda...
Králík plněný liškami...
... a Dušený váleček z jelení kýty se šípkovou omáčkou, bramborové krokety s hříbky, pečený celerový krém s fazolovými lusky a slaninou...
Váleček z jelení kýty...
A pak přišel čas na dezerty:

Čokoládový dort s krémem a višněmi v dezertním víně, pečený vanilkový pudink se zakysanou smetanou...
Čokoládový dort...
... a Tradiční punčový řez se studenou polévkou "Cabernet Moravia" a ovocným sorbetem, želé z černého čaje a rumu.
Punčový řez...
Ten večer nám dokonce ještě zůstal dostatek sil na variaci sýrů, která byla doplněna vynikajícím pestem z pistáciových oříšků, sušených rajčat, oliv a olivového oleje. Máslo bylo lehce ochuceno černými krystalkami lávové soli...
Variace sýrů...
U skvělého jídla společně s dobrým vínem není žádný večer dostatečně dlouhý a tak už jsme byli plni očekávání, jaké budou naše zážitky další den.
Velikonoce v hotelu Dvořák Tábor...Naše nadšení bylo obrovské, ale o tom až příště.
 


Komentáře

1 Lucka B. Lucka B. | 13. dubna 2010 v 9:30 | Reagovat

Konečně slíbené povídání! Vůbec jsem netušila, že v Táboře existuje podobná restaurace a hotel. Já tam kdysi před mnoha lety bydlela v hotelu Palcát a tam vařili... no... jako v hotelu Palcát ;-) Velice inspirativní mi připadá ta králičí roláda s knedlíky a špenátem, to asi zkusím doma, a určitě bych si dala dort s krémem a višněmi, punčák nemusím ;-). Je skvělé, že jste si Velikonoce tak krásně užili, budu se těšit na další článek a hlavně obrázky. :-)

2 olinka olinka | Web | 13. dubna 2010 v 12:21 | Reagovat

No nevím, ta jídla byla určitě výborná, ale na mě překombinovaná až hrůza. Kdyby ty věci ze dvou hlavních chodů rozdělili do čtyř, udělali by líp. Ale to je jen můj názor, hlavně že chutnalo :-))

3 DolceVita DolceVita | Web | 13. dubna 2010 v 15:37 | Reagovat

To kdybych věděla, že jste byli takový kousek od nás, s chutí bych si cestu k Táboru udělala :-)

4 Pavlína Pavlína | 13. dubna 2010 v 15:44 | Reagovat

[1]: Lucka B.:
:-D Město Tábor zase není tak velké, takže z hotelu je blízko celkem všude.
Punčák jsem mívala ráda jako malá, ale tenhle byl úplně jiný. Lehký jako pírko, takže studená polévka k němu krásně chuťově ladila. :-D Od každého dortíku jsem měla polovinu, protože takovou dobrotu si člověk nemůže nechat jen pro sebe :-D
Jsem ráda, že se Ti report líbí :-)
Díky
P.

5 Pavlína Pavlína | 13. dubna 2010 v 15:46 | Reagovat

[2]: olinka:
Ony ty názvy jídel mnohdy vypadají složitě, ale to už tak většinou v zážitkové gastronomii chodí. Mohu ale přísahat, že v žádné z pokrmů nebylo navíc ani jedno zrnko soli. Byla to výborně sladěná mistrovská díla :-D
Díky za komentář
P.
:-)

6 Pavlína Pavlína | 13. dubna 2010 v 15:48 | Reagovat

[3]: DolceVita:
Máš pravdu, vlastně je to kousek! Ale příště to můžeme napravit a pochutnáme si v restauraci společně :-D
P.

7 Alena Alena | E-mail | Web | 13. dubna 2010 v 18:45 | Reagovat

Pavlíno, měli jste krásně strávené velikonoce! Tvoje reportáž je tak svůdná, přemýšlím že bychom měli taky něco podniknout.

8 Janah Janah | Web | 13. dubna 2010 v 23:55 | Reagovat

Mám chuť se tam hned rozjet, ale je to pro mě trochu moc na jihu :D Pečený pudink jsme ještě nejedla. 8-O

9 Pavlína Pavlína | 14. dubna 2010 v 11:06 | Reagovat

[7]: Alena:
Menu bylo tak lákavé, že jsem nevěděla, co dřív si vybrat. Líbilo by se Ti :-P Nezbývá, než tam někdy zajet, já už o tom přemýšlím :-D
Díky
P.

10 Pavlína Pavlína | 14. dubna 2010 v 11:10 | Reagovat

[8]: Janah:
Chápu, máte to "trochu z ruky" :-D
Pečený pudink byl zvláštní, ale vynikající. Mne uchválila ta studená polévka, co byla k punčovému řezu :-D
Díky za komentář
P.
:-)

11 Martina K. Martina K. | 14. dubna 2010 v 12:20 | Reagovat

V hotelu Dvořák jsme předloni týden bydleli během dovolené v jižních Čechách, ale restauraci jsme bohužel nenavštívili ani jednou, teď vidím, že jsme o hodně přišli. Chodili jsme večer po městě, které nás naprosto okouzlilo romantickou atmosférou, úzkými uličkami a starými domy...Tábor je opravdu překrásné město.

12 Pavlína Pavlína | 14. dubna 2010 v 13:03 | Reagovat

[11]: Martina K.:
V jižních Čechách jsem celkem často, ale město Tábor jsem ještě neměla možnost důkladně projít. Musím s vámi souhlasit - je opravdu krásné :-D
Děkuji za komentář
P.
:-)

13 Iva Iva | Web | 14. dubna 2010 v 13:07 | Reagovat

Moc se mi líbí obrázky Tábora, mám to tam moc ráda, byla jsem tam už dvakrát na dovolené a moc se mi tam líbí. Bydleli jsem v penzionu blízko Kotnova.
Krásná byla taky procházka do Klokot. Tak jsem si díky tobě krásně zavzpomínala. Dík.

14 Pavlína Pavlína | Web | 14. dubna 2010 v 22:16 | Reagovat

[13]: Iva:
My jsme zvládli jen delší procházku městem a kolem rybníku Jordán. Také ráda vzpomínám u fotografií :-D
Díky za komentář a měj se fajn :-D
P.

15 Pivli Pivli | Web | 15. dubna 2010 v 22:28 | Reagovat

Krásné fotky Tábora i večeře. :-D
Měli jste opravdu pěkné Velikonoce. Věřím, že bylo těžké si z takových dobrůtek vybrat! ;-)

16 Pavlína Pavlína | 20. dubna 2010 v 15:59 | Reagovat

[15]: Pivli:
Náhodou se vydařilo i počasí a to se mi zase tak často nestává :-D Ale ty zážitky z restaurace by byly uričtě silnější, než případné černé mraky :-P
Díky
P.
:-)

17 Alena Alena | E-mail | Web | 21. dubna 2010 v 19:08 | Reagovat

Pavli, asi bych si taky v menu nemohla vybrat. Chce to návštěvu častěji opakovat a ochutnat z jejich nabídky všechno. :-)

18 Pavlína Pavlína | 23. dubna 2010 v 7:45 | Reagovat

[17]: Alena:
Přesně tak to plánuji :-D
Díky
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama