MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Restované mladé cuketky s parmazánem

23. dubna 2010 v 7:51 | Pavlína |  *** ZELENINA
Poprvé jsem měla možnost ochutnat tento skvělý pokrm loni v létě. S mou brněnskou kamarádkou jsme navštívily místně proslulý Zelňák. Při té příležitosti kamarádka nakoupila mladé cuketky a doma je pak připravila způsobem, který se od té doby stal mým favoritem. Pro tuto úpravu jsou nejvhodnější ty úplně nejmenší a proto, když jsem nedávno v obchodě tak malé cuketky viděla, bylo o jednoduché, rychlé a zdravé večeři rozhodnuto.

Potřebujeme:
  • 500 g mladých cuket
  • 6 lžic olivového oleje
  • 150 g strouhaného parmazánu (lze nahradit výborným Gran Moravia)
  • několik brambor
  • 1 lžíce créme fraiche (nebo jiné husté smetany)
  • červenou cibuli na ozdobu
Suroviny pro jednoduchý recept...
Jako přílohu jsem připravila vařené brambory ozdobené červenou cibulí a créme fraiche. K lehce opečeným cuketám se brambory výborně hodí. Ale možná je to jen proto, že je mám ráda.
Parmazán a hustá créme fraiche...
Příprava jídla bude velmi rychlá. Nejprve jsem oloupala a nakrájela brambory...
Nakrájíme brambory...
Brambory jsem nakrájela na silnější plátky, dají se tak později snadno pomocí servírovacího kroužku úhledně vyrovnat na talíř, a uvařila je v osolené vodě.

Cukety jsem omyla a rozkrájela na šikmé delší proužky. Z velmi mladých cuketek není třeba odstraňovat střed se zrníčky.
Cukety nakrájíme na šikmo...
Nakrájené cuketky jsem rychle restovala na pánvi s olivový olejem. Cílem je opéci  kousky cuketek ze všech stran tak, aby začaly "chytat barvu", ale uvnitř byly krásně křupavé. To  trvá jen pár minut.
Nejlepší jsou mladé cuketky...
Na nahřáté talíře naaranžujeme přílohu, kterou korunujeme několika kolečky červené cibule a nočkem husté smetany créme fraiche.

Pravou créme fraiche v obchodě asi jen tak nekoupíme, takže doporučuji domácí výrobu podle receptu autorek Olivové a Mořské kuchařky. Ten funguje zaručeně. A na vlastní jazyk mám také vyzkoušen postup, při kterém se po 24 hodinách v pokojové teplotě směs zakysané smetany a smetany ke šlehání přesune odkapat do lednice na dalších 24 hodin. A pokud ji použijeme ještě o půl dne později, bude ještě hustější a vynikající.

Brambory můžeme zakápnout olivovým olejem přímo z pánve. Cukety ho krásně obarvily na zeleno.

K bramborám přidáme opečené cukety a velmi hustě je zasypeme strouhaným parmazánem.
K jídlu přidáme dostatek parmazánu...
Podáváme okamžitě. Horké brambory promíchané s créme fraiche chutnají sametově a jejich chuť je tak příjemným kontrastem ke křupavým cuketkám oříškové chuti.
:-)
Dobrou chuť!
 


Komentáře

1 Daniela Daniela | E-mail | 23. dubna 2010 v 9:02 | Reagovat

Mňam!

2 Madla Madla | Web | 23. dubna 2010 v 10:08 | Reagovat

Cuketky bodují! Nádherně svěží lehký jarní recept. Moje maminka mě zásobuje cuketami dostatečně a občas se mi poštěstí, že dostanu i opravdu malé křehké cuketky. Takže na Tvůj způsob přípravy určitě také dojde. Mňam, úplně mi z toho vyhládlo. Malé a křehké cuketky jsou také výborné jako čerstvý salát. :-)

3 Bali Bali | Web | 23. dubna 2010 v 10:20 | Reagovat

Pěkné. Já už by to rvala do kokotek :- ))) Kamarádka mi také dovezla minicuketky ze Zelňáku, určitě ještě menší než tyto. Dala jsem je do kokotek s vejci, creme fraiche a kozím sýrem, lahoda. Tady je neseženu ani kdybych se na hlavu stavěla  Tak, jako já posílám na Moravu speciality francouzské, budu muset žádat o zasílání specialit moravských

4 Lenka Lenka | Web | 23. dubna 2010 v 10:21 | Reagovat

Bali: cuketky se neshánějí, ty se pěstují  
Papájo: krásný recept. V jednoduchosti je krása. Parmazán asi nepoužijete celý, tak si můžete hoblinkami z parmazánu obohatit salát z rukoly. Vřele doporučuji

5 Janah Janah | Web | 23. dubna 2010 v 22:14 | Reagovat

Já cukety miluju manžel nad nimi vzdychá (nelibě), takže už vím, co budu vařit, až pojede na služebku ;-)  :-P

6 HaF HaF | Web | 23. dubna 2010 v 23:05 | Reagovat

Vypadá to skvěle a navíc mi doběhl v hlavě poslíček, že musíme do Olomouce právě pro sýr Gran Moravia. Nejlepší je čerstvě odloupnutý z bochníku! :-P

7 Helli Helli | 24. dubna 2010 v 2:35 | Reagovat

Dnes měli na Zelňáku především spoustu nejrůznějších sazenic, ale taky krásný hlávkový salát, mladý špenát, medvědí česnek, moc hezké lilky a spoustu dalších věcí, jen po mrňavých cuketkách zatím samozřejmě ani stopa. Ještě si budeme muset nějaký ten pátek počkat. Recept mi  připomněl tu loňskou chuť a neodolatelný kontrast opečeného lehce pikantního povrchu s horkým, ale křupavým vnitřkem. Je to opravdu dobrota, doporučuji všem k vyzkoušení.
Papájo, fotky se ti povedly a podtrhují letní ladění tohoto receptu. Bramborová příloha vyskládaná do kroužku je inspirativní, musím se přiznat, že já se s ní tak nepářu. ;-)
Moc pěkné! Při pohledu na snímky se na léto těším ještě mnohem víc.
Bali, s tím výměnným zasíláním to není špatný nápad! :-)

8 wave wave | 24. dubna 2010 v 10:33 | Reagovat

Na cuketky se moc těším. Takhle malinké také neseženu, ale někdy se dají koupit v superhyper docela mladé. Tak to ujde. Creme fraiche vyrábím stejně, ze zakysky a šlehačky a stále prodlužuji dobu "zrání", již na 36 hodin v teple a "odkapání" 24 hodin v lednici. Je to sice na dlouhé lokte, ale zdá se mi čím dál lepší. Uvidíme, kam až se propracuji. :-D Moc hezký recept, teď zrovna bych si něco takového dala. ;-)

9 Pivli Pivli | Web | 25. dubna 2010 v 12:29 | Reagovat

Velmi chutný receptík! :-D Mno, ona ta kamarádka umí i výborné quiche a také ratatouile. :-P A na Zelňáku se nakupuje skvěle.Ty úplně maličké cuketky doma také nemám, ale od našich vietnamských "zelinářů" jsem dostala dvě moc pěkné, menší. Asi je naložím spolu s lilkem a pečenými paprikami. Bude dobrůtka k bagetkce. :-) Papájo, moc hezké je to, až se mi sbíhají sliny.

10 Pavlína Pavlína | 26. dubna 2010 v 16:04 | Reagovat

[1]: Daniela:
To je pravda. Děkuji :-D
P.

11 Pavlína Pavlína | 26. dubna 2010 v 16:07 | Reagovat

[2]: Madla:
Máš velké štěstí, že máš dvorního dodavatele cuketek. V obchodech bohužel nejsou moc často k vidění :-( Snad situaci zlepší častější konání různých trhů. Je spousta dalších chutných způsobů, jak cuketky využít. Už se moc těším :-D
Díky
P.

12 Pavlína Pavlína | 26. dubna 2010 v 16:08 | Reagovat

[3]: Bali:
O kokotkách jsem uvažovala :-P To zasílání z Moravy je skvělý nápad, občas by se to hodilo :-D
Díky
P.

13 Pavlína Pavlína | 26. dubna 2010 v 16:10 | Reagovat

[4]: Lenka:
A kdo nemá kde pěstovat, dojede si k Lence :-D )
Díky za pochvalu :-) Hoblinky parmazánu dávám na salát často, je to vynikající. Zrovna teď už se těším na chřest a na tento salát:
http://mlsnakocka.blog.cz/0905/jaro-a-leto-na-jednom-taliri
Vyzkoušejte a pochutnáte si.
Měj se fajn
P.
:-D

14 Pavlína Pavlína | 26. dubna 2010 v 16:11 | Reagovat

[5]: Janah:
Třeba kdybys přihodila kousek masa, vzdychal by libě? :-D)
Díky
P.

15 Pavlína Pavlína | 26. dubna 2010 v 16:13 | Reagovat

[6]: HaF:
To se máš! Ten sýr mám v lednici prakticky neustále. Pro jistotu :-P
Vítám Tě na mém blogu a děkuji za komentář
P.
:-)

16 Pavlína Pavlína | 26. dubna 2010 v 16:15 | Reagovat

[7]: Helli:
A když se ještě přidá salát se zvláštními, ale vynikajícími nakládanými citróny, tak to je teprve něco! :-P Celý loňský víkend si vybavuji i se všemi chutěmi i vůněmi. Letos to určitě také vyjde, slibuji :-D
Díky a měj se
P.
:-)

17 Pavlína Pavlína | 26. dubna 2010 v 16:20 | Reagovat

[8]: wave:
V článku jsem právě zmínila možné prodloužení a úpravu způsobu výroby domácí créme fraiche, protože jsem ji měla možnost u Tebe ochutnat. Je naprosto báječná a v nejbližší době se tuto inovaci chystám vyzkoušet :-P Vážně skvělá!
Díky za komentář
P.
:-D

18 Pavlína Pavlína | 26. dubna 2010 v 16:23 | Reagovat

[9]: Pivli:
Ona také umí naprosto dokonalý citrónový koláč :-D
Naložené pečené papriky jsou báječné a společně s grilovanými plátky cuket a lilku (a kouskem masíčka :-P ) to vidím jako první letošní grilovací inspiraci.
Děkuji
P.
:-)

19 Vilemína Vilemína | Web | 28. dubna 2010 v 18:54 | Reagovat

Příjemné jarní naladění, pěkné fotky! občas malé cuketky mívají, taky se na ně už těším.
Že bych konečně podlehla creme fraiche?

20 toffo toffo | Web | 29. dubna 2010 v 7:31 | Reagovat

Díky tomuto receptu jsem si vzpoměla, že jak mám vlastně ráda restované cukety, tak jsem si je hned přidala do těstovinového salátu (+tuňák, rajče a čerstvá bazalka).
Včera vyšla nová Žena a život, je tam článek o "novodobé" vášni k vaření a v malém rámečku zmiňují blogy, kromě Gurmánky, Cuketky, Chilli Julie i tvůj.

21 toffo toffo | Web | 29. dubna 2010 v 7:32 | Reagovat

P.S. Ty fotky jsou fakt krásné ....

22 Pavlína Pavlína | 29. dubna 2010 v 11:28 | Reagovat

[19]: Vilemína:
Děkuji :-) Créme fraiche mohu pouze doporučit. Je báječná a má velmi všestranné využití. Díky vysokému procentu tuku se po přidání to teplého pokrmu nesrazí, při pečení quiche je to ideální pomocník.
P.
:-)

23 Pavlína Pavlína | 29. dubna 2010 v 11:36 | Reagovat

[20]:+[21]: toffo:
Děkuji za upozornění na časopis :-P Už pár let žádné časopisy nekupuji, takže o takových věcech přehled vlastně nemám. Ale pokud je tam článek o vaření, tak se pro toto vydání ještě dnes vypravím :-D
Doufám, že sis na salátu s restovanými cuketkami pochutnala, mně by chutnal určitě :-D
Díky za milý komentář
P.
:-D

24 Johana Johana | E-mail | 25. července 2012 v 10:12 | Reagovat

Pavlo jsem také cuketová, díky za rozšíření obzoru, rychlé, chutné ... co víc dodat.
Krásný foto. :-)

25 Pavlína Pavlína | 31. července 2012 v 14:56 | Reagovat

[24]: Johana:
:D Díky za komentář a dobrou chuť!
P.

26 Andrea Andrea | E-mail | 8. srpna 2012 v 21:07 | Reagovat

Mňam, zrovna mám cuketku doma, už vím, co bude zítra na večeři! :-)

27 Pavlína Pavlína | 9. srpna 2012 v 13:52 | Reagovat

[26]: Andrea:
Tak dobrou chuť :-P Tyhle malé jsou opravdu velká dobrota! :-)
Díky za komentář
P.
:D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama