MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Fenyklový salát s lososovým pstruhem

6. dubna 2010 v 8:26 | Pavlína |  *** SALÁTY
V tomto období našemu tělu malé odlehčení jídelníčku jen prospěje. V obchodech jsou v oddělení zeleniny vidět celkem pravidelně fenyklové bulvy. A tak trochu ve svém okolí zjišťuji, že je velmi málo používaný, protože "co s ním?" Tak tady mám jeden tip.

Osobně znám čerstvý fenykl nejčastěji v kombinaci s citrusy. Tento salát jsem ochutnala při letošním pobytu v Jižním Tyrolsku. V té oblasti je fenykl celkem hojně využívaná zelenina. Známější a častěji využívána jsou fenyklová semínka, ale o těch zase příště.

Fenykl

Má mnoho přídomků: hlíznatý, sladký, boloňský či florentinský. Čerstvý fenykl je ideální zelenina pro ty, kteří trpí nadýmáním nebo pocitem plnosti žaludku. Váže jedovaté a tukové látky ve střevech. Fenykl posiluje také náš imunitní systém, obsahuje vitamín C a poměrně velké množství vitamínu B. Dále obsahuje minerální látky: draslík, vápník, hořčík a železo. Má zklidňující, detoxikační a hlavně zeštíhlující účinky. Čerstvé hlízy obsahují z 90% vodu a mají nízký obsah energie. Díky čistícím a detoxikačním účinkům na organismus se tuky vyloučí a neusadí.

Používá se buď v syrovém stavu nakrájený do salátu nebo ho můžeme zapékat na mnoho způsobů. Listy mají silnou anýzovou vůni a dají se přidávat například k nakládané zelenině místo kopru, do omáček a pomazánek.

zdroj: Internet

Na salát budeme potřebovat pouze:
  • 1 fenyklovou bulvu
  • 2 mandarinky
  • 400 g balení bílého jogurtu
  • sůl podle chuti
K salátu si připravíme filet z lososového pstruha. Má vynikající maso a pokud budete mít možnost takového pstruha koupit, neváhejte.
Ingredience...
Fenykl nastrouháme na struhadle s většími slzičkami. Silnější část se vám možná bude hůře strouhat, klidně ji tedy nakrájejte na malé proužky.

Mandarinky nafiletujeme stejně jako v případě mandarinkového dezertu. Filetky překrojíme na polovinu.

Přidáme jogurt. Já použila odkapaný choceňský. Můžeme dle chuti lehce osolit. Salát necháme odležet v lednici alespoň půl hodiny. Při podávání ozdobíme snítkou fenyklu.
Fenyklový salát s mandarinkou a jogurtem...
Z rybího filetu vytaháme pinzetou kosti (stejně jako z lososa) a lehce je osolíme. Filety pečeme vždy nejprve z té strany, která bude při servírování na talíř nahoře. V daném případě je tedy klademe na pánev nejdříve stranou bez kůže.
Filet se solí...Filety vložíme do pánve, ve které jsme rozehřáli máslo s trochou olivového oleje. Přibližně po dvou minutách je otočíme na stranu s kůží a pečeme znovu asi dvě minuty. Na povrch rybího masa po obrácení vymačkáme šťávu z jedné mandarinky.

Když je ryba opečená, vyjmeme ji z pánve a udržujeme v teple. Do pánve přidáme kousek másla a malou lžičku třtinového cukru. Štávu krátce redukujeme a pak ji slijeme přes sítko do předehřáté nádobky.
Pečená rybka...
Rybu podáváme taktéž na předehřátém talíři, přidáme několik lžiček mandarinkové omáčky a po horkém rybím filetu necháme téci a rozvonět kousek bylinkového másla. To můžeme mít připravené v mrazáku ve tvaru válečku, ale stejně dobře lze bylinkové máslo uchovávat v silikonovém tvořítku na led.Dobrou chuť!
Fenyklový salát s mandarinkami společně s filetem, který doprovází mandarinková omáčka, je báječná lehká večeře. V menším množství také výborný předkrm.
Dobrou chuť :-)
Přeji vám dobrou chuť!

Vyzkoušejte také pečené maso s fenyklovými semínky a ochutnejte ještě kombinaci čerstvého fenyklu a fenyklových semínek v zapečené podobě s rajčaty a sýrem.
 


Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 6. dubna 2010 v 9:24 | Reagovat

Tvé recepty jsou vždy úžasné a následné naservírování je opravdu pastva pro oči. Mám, co dohánět :-). Fenykl jsem nikdy nejedla, asi proto, že nesnáším fenyklová semínka. Nevím, ani zda jej vyzkouším, protože píšeš, že jeho chuť se podobá kopru a to je ingredience, již nesnesu ani na ozdobu :-!. Kombinace s mandarinkami mě ale velmi láká. Dal by se zde fenykl nahradit nějakou jinou zeleninou?

2 toffo toffo | 6. dubna 2010 v 10:35 | Reagovat

Lákavé menu, ani minutku bych neváhala, kdyby mě někdo pozval...

Já dnes k obědu odlehčeně plánuji špenátovou polévku a spaghetti aio e oio.

3 Janah Janah | Web | 6. dubna 2010 v 14:24 | Reagovat

Tuhle rybku mi tady manžel loni osobně nalovil :-) Až to udělá příště, už vím, jak ji připravím ;-)

4 Alena Alena | Web | 6. dubna 2010 v 14:59 | Reagovat

Úžasná rybka, u nás je taky velmi oblíbená. Tato Tvá je k nakousnutí.

5 Zuzana Zuzana | Web | 6. dubna 2010 v 16:20 | Reagovat

Kouzelné obrázky, to musí chutnat skvěle :-).

6 DolceVita DolceVita | Web | 6. dubna 2010 v 17:08 | Reagovat

Takhle si představuji jaro ve své lahůdkové podobě :-)

7 luckydina luckydina | 6. dubna 2010 v 18:59 | Reagovat

co s fenyklem to bych věděla, jenže nám nechutná, poprvé jsem ho pěstovala před lety a nechutnal nám, přitom jako zelenina se mi líbí a na zahrádce se dá krásně pěstovat,předloni jsem ho nasela znovu, vyzkoušela několik receptů a zase nechutnal a rada pro ty kdo ještě neochutnali, kdo má rád pendrek tak si zamiluje i fenykl

8 Kety Kety | Web | 6. dubna 2010 v 22:13 | Reagovat

Ja dneska dělam toho lososoveho pstruha ála Šárčina škola vaření vlasntě ála J.Oliver. Je absolutně čerstvý, včera ho přítel chytil. Jeden byl takový macek, že se nevešel na pečící plech do trouby. Je to víc losos:)

9 Lucka B. Lucka B. | 7. dubna 2010 v 20:00 | Reagovat

Krásné fotky i recept! Hned bych si přisedla a nechala se pozvat :-) U nás jsme momentálně zavaleni vykoledovanými vajíčky (cca 30 kusů), takže na recepty v tomto duchu dojde asi až po víkendu.

10 Madla Madla | Web | 11. dubna 2010 v 7:39 | Reagovat

Tak tomu říkám opravdu svůdný recept. Fenyklové bulvy jsem ještě neochutnala, asi proto, že stejně jako coco-choc nemám ráda fenyklová semínka. Ale pokud se chuť bulviček podobá kopru, má u mě do kuchyně cestu otevřenou. A děkuji za rozšíření obzorů, naprosto jsem netušila, že existuje něco jako losový pstruh. Vypadá úžasně a hned bych si k tak krásné krmi přisedla.

11 Vilemína Vilemína | 11. dubna 2010 v 22:25 | Reagovat

[1]: Jednou mi kamarádka připravila salát z řapíkového celeru a jablek a říkala, že stejně se to dá udělat z fenyklu - tak voní to sice jinak, ale struktura je podobná, ale nevím, zda by celer chutnal právě s mandarinkou:) S jablkem je určitě fajn.

12 Vilemína Vilemína | 11. dubna 2010 v 22:26 | Reagovat

A rybka vypadá výborně!

13 Domácí čajovna Domácí čajovna | Web | 12. dubna 2010 v 12:40 | Reagovat

tak to je kombinace k nakousnutí.

14 Pavlína Pavlína | 13. dubna 2010 v 7:45 | Reagovat

[1]: coco-choc:
Díky :-D Čerstvý fenykl není tolik aromatický jako jsou fenyklová semínka. Vůbec se neboj salát vyzkoušet. Ke kopru jsou přirovnávány pouze listy :-)
P. :-D

15 Pavlína Pavlína | 13. dubna 2010 v 7:46 | Reagovat

[2]: toffo:
Poslední týdny mne také moc lákají zelené listy včetně špenátu. A úplně jsem se zamilovala do rukoly :-D
Díky
P.
:-)

16 Pavlína Pavlína | 13. dubna 2010 v 7:48 | Reagovat

[3]: Janah:
To je krása! Mít možnost lovu takových ryb bych si přála :-D To musí být nádhera...
Díky za komentář
P.
:-D

17 Pavlína Pavlína | 13. dubna 2010 v 7:50 | Reagovat

[4]: Alena:
Tento pstruh je vážně báječný a v mnoha případech je zdatnou náhradou lososa :-D
Díky
P.

18 Pavlína Pavlína | 13. dubna 2010 v 7:50 | Reagovat

[5]: Zuza:
Ty umíš potěšit :-D
P.

19 Pavlína Pavlína | 13. dubna 2010 v 7:52 | Reagovat

[6]: DolceVita:
Díky :-D Já už bych také ráda měla jaro, ale včera ráno byl na autě sníh :-( Tak nevím...
Doufám, že oslavy proběhly v pohodě. Měj se :-P
P.

20 Pavlína Pavlína | 13. dubna 2010 v 7:56 | Reagovat

[7]: luckydina:
Ráda Tě zase vidím :-P Čerstvý fenykl mi připadá téměř nenápadný hlavně v případě, že je společně s jogurtem. Jogurt zjemní jeho ne tak moc ostré aroma. Po tepelné úpravě fenykl už téměř nepoznáte :-)
Díky za komentář :-D
P.

21 Pavlína Pavlína | 13. dubna 2010 v 7:58 | Reagovat

[8]: Kety:
Čerstvá ryba je to nejlepší. Vždycky říkám, že bych si k ní dala šlehačku a jedla ji jako dort :-D
Díky za komentář
P.
:-)

22 Pavlína Pavlína | 13. dubna 2010 v 8:00 | Reagovat

[9]: Lucka B.:
Ve škole jsem mívala "období vajíčkového salátu" a dodnes na něj nedám dopustit. Ale dnes už raději na domácí :-P Já bych tedy měla částečně jasno, co s vejci :-)
Měj se fajn a díky :-D
P.

23 Pavlína Pavlína | 13. dubna 2010 v 8:02 | Reagovat

[10]: Madla:
Chuť fenyklové bulvy je podobná fenyklovým semínkům, ale vůbec není tak silná. A lehký salát s jednoduše upravenou rybou je moje nejoblíbenější jídlo :-D
Díky za komentář
P.

24 Pavlína Pavlína | 13. dubna 2010 v 10:18 | Reagovat

[11]:+[12]: Vilemína:
Řapíkatý celer je také aromatický, s tím souhlasím. Myslím však, že v salátu tohoto typu by byl na skus tužší, než je fenykl. Řapíkatý celer raději používám v tepelné úpravě. Pokud jde o chutě: mandarinky by se k němu dle mého názoru hodily :-D
Díky
P.

25 Pavlína Pavlína | 13. dubna 2010 v 10:19 | Reagovat

[13]: Domácí čajovna:
Děkuji :-P

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama