MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Pozdně zimní tartaletky se zelím, bramborami a bryndzou

5. března 2010 v 11:50 | Pavlína |  *** SLANÉ
Doma teď trávím přece jen více času v kuchyni a tak jsem si udělala radost tímto receptem. Ani mi nevadilo, že formiček na tartaletky mám zatím pouze šest. Hotové koláčky jdou bezvadně vyklopit a formička vychladne za malou chvilku.

Opět se projevila moje vášeň pro kysané zelí. A navíc zelí je po česneku další velmi prospěšná potravina pro naše zdraví. Takže teď už se můžeme věnovat pečení.

Recept se dá použít jak pro velkou formu na slaný koláč quiche, tak pro formičky na tartaletky. Já se rozhodla pro druhou z variant.

Na 12 slaných koláčků si připravíme:
  • 340 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 2 vejce
  • špetku soli
  • 400 g kysaného zelí
  • 2 střední cibule
  • 5 kuliček celého pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 200 g bryndzy
  • 10 středně velkých brambor vařených ve slupce
  • 2 lžičky sušeného rozmarýnu
  • 5 lžic olivového oleje
  • sůl
Nejprve si vyrobíme těsto. Mouku vsypeme do mísy, přidáme špetku soli a nastrouhané máslo. Prsty směs propracujeme a poté přidáme dvě rozšlehaná vejce. Hotové těsto dáme odpočinout do lednice.
Jako další si připravíme zelí. V silnostěnné pánvi na rozpáleném olivovém oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku. K ní přidáme pokrájené kysané zelí, můžeme i s lákem. Dochutíme solí, celým pepřem, novým kořením a bobkovým listem. Zelí dusíme do změknutí, tj. asi dvacet minut.
Z těsta, které jsme vyndali z lednice, vyválíme asi 3 milimetry silný plát a z něho vykrájíme přímo formičkami kolečka. Ta pak do formiček natlačíme a těsto pevně přitiskneme k okrajům. Těsto na dnech formiček na několika místech propíchneme vidličkou a pečeme v troubě předehřáté na 220 stupňů téměř dozlatova. To bude trvat asi 10 minut.
Pečené koláčky plníme dávkou zelí a navrch poskládáme plátky vařených brambor. Ty můžeme zlehka osolit a posypat sušeným rozmarýnem. Snažíme se co nejlépe překrýt zelí, které se díky tomu dalším pečením nevysuší.

Na závěr brambory zakápneme olivovým olejem. Budou tak mít příjemnou barvu i chuť. Na volná místa kolem plátků brambor rozložíme kousky bryndzy. Naplněné koláčky zapékáme ještě asi 5 minut.
A co na zapití? K takové kombinaci mi nejvíce chutná vychlazené pivo.
Zelné koláčky s bryndzou jsou vlastně malé quiche, které se dají jíst jak studené, tak teplé. Já osobně jsem zastáncem těch vlažných.
PS: Původně jsem měla v úmyslu hotové koláčky zdobit plátky opečené anglické slaniny. Nakonec jsem se je ale rozhodla připravit jen v této odlehčené variantě a jako ozdoba posloužily drobné snítky rozmarýnu.
Dobrou chuť!

Pokud máte rádi kysané zelí, vyzkoušejte také dušené s masem nebo v lepenici. A pokud vám zbyla bryndza, upečte si bylinkové sušenky.
 


Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 5. března 2010 v 12:29 | Reagovat

Pájo, ty máš opravdu neuvěřitelný dar - z naprosto obyčejných surovin vykouzlit královskou hostinu :-). Asi si budu muset dát něco na zub :-D.

2 DolceVita DolceVita | Web | 5. března 2010 v 13:30 | Reagovat

Vypadá to nádherně! Nejen že se ti to povedlo krásně vymyslet, ale parádně se to ve formičkách na tartaletky upeklo a ještě navíc jsi to stihla dokonale vyfotit. Jsi kouzelnice ;-)

3 Madla Madla | Web | 6. března 2010 v 6:06 | Reagovat

Jednoduché a přitom nádherné. Kysané zelí, česnek i brynzu mám moc ráda a jen co si pořídím formičky n atartaletky, určitě se na tvůj recept vrhnu. Tartaletky jsou úžasně roztomilé a přímo lákají k zakousnutí.

4 wave wave | 6. března 2010 v 7:50 | Reagovat

Kysané zelí mohu kdykoliv, s čímkoliv, jakkoliv, včetně oliv. I kdyby lednice zcela zela prázdnotou, tak 1,2,3 sáčky se zelím tam určitě najdu. Tartaletky jsou úžasný nápad, vypadají nádherně a i chutnají. To vidím i na monitoru. :-D Tou slaninkou bych je klidně ozdobila, jaképak odlehčování.;-)
Fotky máš čím dál hezčí ! Máš snad na to nějaké speciální know how ? :-D

5 Pája Pája | Web | 6. března 2010 v 9:56 | Reagovat

Vypadá to dobře, možná bych byla ochotna v tomto skupenství zelí i pozřít. Jenom bych jej doplnila slaninou a té brynzy víc a větší kapky.

6 Bali Bali | Web | 6. března 2010 v 15:27 | Reagovat

Také bych neodlehčovala, ta slaninka by té dobrotě moc prospěla. Zima ještě neskončila, tuku je nám třeba ;-)

7 Zuzana Zuzana | Web | 7. března 2010 v 19:05 | Reagovat

Vypadá to báječně a musí to i tak chutnat, takovéhle dobroty já určitě můžu ;-).

8 toffo toffo | 9. března 2010 v 20:04 | Reagovat

Brambůrky na vršku jsou bezvadný nápad.
Moc se mi líbí tvůj nový styl focení s bílým podkladem. Něco jako: "poznám rukopis mlsné kočky." Fotky mají takové pěkné, příjemné, teplé světlo.

9 Tama Tama | Web | 10. března 2010 v 9:09 | Reagovat

Ahoj. Díky za koment. :-)  Fakt nevím, jestli ten styl mluvy se někde učí  :-?.

A s ostudou reaguji až teď na Tvůj starší komentář a těší mne, že poznávám další kočky, které nesnáší ryby   :-D . Všude čtu, že kočky ryby milují a ty moje přijdou, čuchnou, zvednou ocas a odejdou středem. Problém nastal, když Tasmiš měl problém s močovými cestami a dostal Uropet. Podle veterinářky žádný problém, protože tu pastu kočky milují, jelikož chutná po rybách. Jak které. Pasta byla na koberci, na mně, na stole i na zdi, jen ne v kočce  :-? Naštěstí jsme to vyřešili dietními granulemi a pastou ho už netrápím  :-). Takže u nás hovězí ano, kuřecí ano, ryby nee :-P.
Přeji hezký den a posílám podrbáníčko kožíškům   :-)

10 Tama Tama | Web | 15. března 2010 v 22:19 | Reagovat

Držíme všechny tlapky, aby se Černoušek v pořádku vrátil z jarních toulek. Mourečka je mi moc líto :-( . Bohužel svoboda venkovních koček je vykoupena i touto cenou :-( .
My máme kočky venkovní i vnitřní. O venkovní se pořád bojím, aby se vrátili v pořádku a u vnitřních mám zase pocit, že jsem je připravila o svobodu a volnost. Takže vlastně správné řešení neexistuje :-D.
Takže přeji už jen sluníčkové dny a kožíškům posílám podrbáníčko za ouškem :-)

11 Pavlína Pavlína | 16. března 2010 v 13:24 | Reagovat

[1]: coco-choc:
Podávat obyčejné suroviny obvyklým způsobem by byla nuda :-)
Děkuji
P.

12 Pavlína Pavlína | 16. března 2010 v 13:24 | Reagovat

[2]: DolceVita:
Díky! To focení mne tak "vzalo", že jsem málem zapomněla na tu sklenici piva :-D
Měj se fajn
P.

13 Pavlína Pavlína | 16. března 2010 v 13:25 | Reagovat

[3]: Madla:
Formičky na tartaletky nejsou podmínka, koláč se dá upéci i ve velké formě. Ale pravda je, že já se jimi také nechala unést :-D
Díky
P.

14 Pavlína Pavlína | 16. března 2010 v 13:29 | Reagovat

[4]: wave:
Pokouším se o nový způsob fotografování, ale jsem teprve na začátku a bojuji :-P Ale mám radost, že je změna vidět. Díky za pochvalu :-D
P.

15 Pavlína Pavlína | 16. března 2010 v 13:31 | Reagovat

[5]: Pája:
Jasně! Opečená slanina nakrájená na kostičky by se samozřejmě do zelí dala přidat. Já plátky měla pro ozdobu, ze které nakonec sešlo :-D Pokud bys měla pravou bryndzu, tak by se téměř roztekla. Ta, která je ke koupi v českých obchodech, je téměř z poloviny z kravského mléka, takže její chování je malinko jiné. Chuť horké bryndzy je ale i tak vynikající :-)
Děkuji za komentář
P.

16 Pavlína Pavlína | 16. března 2010 v 13:33 | Reagovat

[6]: Bali:
Já jsem teď slaninku vyměnila na chvilku za těstoviny a parmazán, takže zimě také statečně odolávám :-D
Díky
P.

17 Pavlína Pavlína | 16. března 2010 v 13:33 | Reagovat

[7]: Zuzana:
Děkuji :-D
P.

18 Pavlína Pavlína | 16. března 2010 v 13:36 | Reagovat

[8]: toffo:
Díky za milý komentář, který mne opravdu potěšil :-D) Na fotkách trochu pracuji, ale chtělo by to někdy více času. Koláčků s bramborami by mohlo být několik variant, pro milovníky brambor bude hračka si nějakou další vymyslet :-)
Měj se fajn
P.

19 Pavlína Pavlína | 16. března 2010 v 13:42 | Reagovat

[9]:+[10]: Tama:
Díky za tip na dietní granule. Boris si dietu naordinoval sám - je hrozně vybíravý ;-) O téhle pastě jsem ještě neslyšela, ale asi by ji také nechtěl.
Moureček bude mít hrobeček vedle Jonáše :-( a na Černouška pořád myslím. Ještě nikdy nebyl tak dlouho pryč :-( Je to tak: kdyby nemohli ven, tak by mi jich bylo líto, ale tohle není moc spravedlivé :-(
Díky za rady :-) Dám vědět, jak to všechno dopadlo
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama