MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Valentýn: Losos, hřebenatky a šumivé granáty...

7. února 2010 v 9:53 | Pavlína |  *** RYBY, MUŠLE
Blíží se svátek Svatého Valentýna. Jeho oslavy jsou pro mnohé spojeny s konzumací vybraných lahůdek, většinou v podobě čokolády a mořských plodů. Tyto potraviny jsou všeobecně považovány za afrodiziaka. Počítáme však mezi ně také ořechy, jahody, lanýže, kaviár a dokonce chilli.

Možná si vyjdete ve dvou do restaurace, ale možná si připravíte lehkou večeři pro dva doma ve své kuchyni. A pokud Valentýna neslavíte, i tak je tu možnost, jak se potěšit dobrým jídlem.

A můžeme začít třeba předkrmem: Lososovým tatarákem, někdy také nazývaným lososový tartar.

Na předkrm pro dva si připravíme:
  • 150 g čerstvého lososa
  • 1 rajče
  • 1 lžíci kaparů
  • 1 šalotku
  • 1 limetku
  • svazek pažitky
  • sůl (nejlépe mořskou)
  • pepř
  • 3 - 4 lžíce kvalitního olivového oleje
Začneme přípravou ryby. Pokud máme filet s kůží, je nejlépe ji odříznout ostrým nožem v poloze, kdy je kůže na prkénku a rybí maso navrchu. Tak filet zbavíme kůže nejlépe, aniž by na ní zůstaly zbytky rybího masa.

Další důležitá věc jsou kosti. Někdy bývá v prodeji maso již dokonale vykostěné. Pokud ne, vytaháme kosti po směru vláken masa. Velmi dobře se v tomto případě pracuje s pinzetou.
Takto je rybí filet připraven k pečení na pánvi nebo právě pro výrobu tartaru. Maso nakrájíme na co nejmenší kostičky. Výsledná hmota bude na talíři lépe držet tvar.

Před krájením všech zbývajících surovin zbývá ještě oloupat rajče. Do misky s vroucí vodou vložíme rajče, které jsme na jeho špičce nařízli do kříže. Po chvilce rajče vložíme do nádoby s ledovou vodou. Naříznutá slupka se trochu zkroutí a loupání nám pak půjde jako po másle.
Z rajčete odstraníme semínka a jeho díly nakrájíme na co možná nejmenší kostičky. Stejně tak najemno pokrájíme šalotku, pažitku a kapary. Bohatě zakápneme olivovým olejem, vše smícháme a podle své vlastní chuti osolíme a opepříme.

Nakonec zakápneme šťávou z limetky. Dodá předkrmu svou typickou vůni. Na množství šťávy také záleží, jak moc zůstane rybí maso syrové. Ideální je v tomto případě šťáva jen z poloviny limetky.

Podobně můžeme připravit také ceviche a to nejen z lososa. Připravujeme-li tzv. ceviche, krájíme maso na poněkud větší kousky a limetkové šťávy dáme více, třeba i z několika plodů. Rybí maso v ní získá takovou strukturu, jako by bylo tepelně upraveno.
Směs necháme odležet asi jednu hodinu v lednici. Podáváme s opečenými toasty.
Měla jsem štěstí a náhodou v obchodě viděla chlazené hřebenatky. U nás je to docela vzácnost, která se dá obvykle koupit spíše ve stavu mraženém. Balení bývá větší. Zcela jistě jsou hřebenatky k dostání v Makru nebo zde.

Promýšlela jsem, jak tuto příjemnou náhodu využít. Jakákoliv chuť rybího masa se velmi dobře pojí s podušenými špenátovými listy. Pokud by tedy zrovna nebylo po ruce maso z mušlí, jen obyčejně opečený lososový filet by byla rovněž báječná varianta.

Hřebenatky, také nazývané svatojakubské mušle

Původ názvu mušle údajně pochází z legendy, podle které portugalský rytíř stál v blízkosti přístaviště, kde kotvila loď, která do Španělska přivezla ostatky Svatého Jakuba. Rytířova koně prý vyplašil podivuhodný třpyt dopadající z hvězd na ostatky apoštola natolik, že skočil do vody a vzal s sebou do hlubin i rytíře. Ten však byl námořníky vytažen na palubu a jeho zachránci plni úžasu viděli, že tělo rytíře je zcela pokryto mušlemi, kterým se tak začalo říkat svatojakubské. Existují další legendy, které se váží ke Svatojakubské mušli a všechny mají v podstatě stejnou předlohu příběhu, totiž Svatým Jakubem zázračně zachráněné lidi.

zdroj: Internet

Příprava takové večeře je velmi rychlá, protože v ideálním případě můžeme špenát i mušle (nebo rybu) mít na sporáku najednou.

Suroviny pro dvě osoby jsou:
  • 6 ks masa z hřebenatek (nazývané "ořech")
  • 4 stroužky česneku
  • 300 g špenátových listů
  • 6 lžic olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • hrst jader z vlašských ořechů
  • olej z vlašských ořechů
Nejprve ve velkém sítu spaříme špenátové listy vroucí vodou. Po propláchnutí a zbavení přebytečné vody špenát nasekáme.

Na pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejeme olivový olej. Na něm osmažíme česnek nakrájený na slabé plátky. Když začne růžovět, přidáme špenátové listy, dochutíme solí a pepřem a po dobu dvou až tří minut za stálého míchání restujeme. Jakmile směs odstavíme z tepelného zdroje, přidáme hrst posekaných vlašských ořechů a promícháme.
Souběžně se špenátem si připravíme maso z hřebenatek.

V pánvi s nepřilnavým povrchem rozpálíme asi tři lžíce olivového oleje a v něm maso z mušlí z každé strany tak dvě až tři minuty zprudka opečeme.
Hotovo, můžeme ihned podávat. Na talíř dáme porci špenátu, na ni položíme opečené maso ze svatojakubských mušlí a vše zakápneme olejem z vlašských ořechů. Pokud někomu nestačí jemná chuť masa, může ho jen velmi lehce ochutit mořskou solí.
A pro dotvoření slavnostní atmosféry je třeba mít něco dobrého ve sklenici. Navrhuji dokonale vychlazenou láhev sektu. A jako malé ozvláštnění bych zvolila granátové jablko. Jeho krásná a lehce natrpklá zrníčka se budou v bublinkách krásně vyjímat.
Sekt můžeme ochutit grenadinou - sirupem z granátových jablek. Má jasně červenou barvu a s její pomocí bude sklenka chutnat trochu sladce. Já jsem sekt ochutila melasou z granátových jablek, která je velmi hustá, má rudohnědou barvu. Sladká a kyselá chuť jsou v ní téměř vyrovnány.
Lžičku melasy bude nutné ve sklenici trochu rozmíchat a pak už si můžeme připít na zdraví. Tak trochu orientální příchuť je velmi zvláštní a vůbec to není náhoda, protože právě z Orientu melasa pochází.
Ať už slavíte Valentýna nebo ne, přeji vám příjemný zážitek a dobrou chuť!
 


Komentáře

1 toffo toffo | Web | 7. února 2010 v 13:56 | Reagovat

To je .... dokonalé!
Receptury, barvy, světlo, atmosféra ...
Dokonale vím, že tímto bych svého konzervativního "Valentýna" nepotěšila, možná i přizabila  
:-) . Že by?
Ale mé chutě i oko se kochají!

2 Manadrinka Manadrinka | 7. února 2010 v 16:11 | Reagovat

Dokonale naaranžováno! Mohu jenom obdivovat a závidět, že mě Stvořitel neobdařil stejným nadáním. ;-)

3 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 7. února 2010 v 18:06 | Reagovat

Po zhlédnutí tvých receptů a úžasných fotografií je hřích Valentýna neslavit :-). Neříkám, že bych si takto valentýnskou večeři nepředstavovala, ale asi zůstaneme trochu více při zemi. Hóóódně čokolády a postýlka to jistí :-D.

4 Domácí čajovna Domácí čajovna | Web | 7. února 2010 v 20:56 | Reagovat

mušle fakt radši ne :-D ale toho lososa já ráda a vida, recept bez kopru, tak to se do toho o víkendu pustím, toužím po tom ochutnat to maso zasyrova...
Aranžmá celého článku opět zaslouží pouze pochvalu a spadlou čelist - úžasem!
Krása!

5 primula primula | Web | 8. února 2010 v 5:27 | Reagovat

Krása, krása, krása. Každý, kdo neslaví Valentýna je sám proti sobě. A co teprve s takovouto hostinou, na které je vidět nejen virtuozita Mistra kuchařky, ale z které je zřejmé, že vše bylo připravováno s LÁSKOU.

6 Shira313 Shira313 | 8. února 2010 v 12:20 | Reagovat

Nádhera :o)
Je to výzva!
Minulý rok som pri príležitosti tohto milého sviatku zvládla soufflé au chocolat a čo to bude tento rok  :-?

7 Pavlína Pavlína | 8. února 2010 v 15:03 | Reagovat

[1]: toffo:
Vím, že u vás doma jsi na rybky skoro sama :-( Ale jsem si jista, že vymyslíš pro svého Valentýna něco, co má rád, abyste si mohli pochutnat ve dvou :-)
Měj se pěkně
P.
:-)

8 Pavlína Pavlína | 8. února 2010 v 15:04 | Reagovat

[2]: Mandarinka:
Děkuji za milý komentář :-D
P.

9 Pavlína Pavlína | 8. února 2010 v 15:07 | Reagovat

[3]: coco-choc:
Důvod otevřít láhev sektu a dát si něco dobrého na zub se vždycky najde :-P Ale v teplotách, které nám slibují na tento týden meteorologové, to spíše vypadá na šálek horké čokolády :-) To by šlo? :-D
Díky
P.

10 Pavlína Pavlína | 8. února 2010 v 15:32 | Reagovat

[4]: Domácí čajovna:
Losos bývá u většiny lidí favoritem a já sama ho mám ráda v každé úpravě. Pokud se chystáš na lososový tartar, těší mne Tvá důvěra :-P Limetkovou šťávu přidávej opravdu po kapkách, dle své vlastní chuti a použij ten nejlepší olivový olej, co máš doma. Úspěch téměř zaručen.
Příjemné vaření a dobrou chuť!
P.
:-D

11 Pavlína Pavlína | 8. února 2010 v 15:34 | Reagovat

[5]: primula:
Tady dole mezi smajlíky mi chybí obličejík s červenými tvářičkami, který by vyjadřoval: "stydím se" :-D Prostě už někdy nevím, co na taková krásná slova chvály říci...
Děkuji za návštěvu i za komentář :-)
P.

12 Pavlína Pavlína | 8. února 2010 v 15:40 | Reagovat

[6]: Shira313:
Čokoláda patří k Valentýnu! Čokoládové soufflé je velmi efektní a chutné sváteční překvapení. Voňavá mistička s horkým čokoládovým srdcem ještě nikdy nikoho nemohla zklamat :-D
Děkuji za komentář :-)
P.

13 Madla Madla | Web | 11. února 2010 v 17:01 | Reagovat

Jedním slovem úchvatné! Dokonale vymakané recepty, precizní fotografie, nádherný design jídla. jenom si tu slintám na klávesnici jako Pavlovův pes. Valentýna teda neslavíme, ale takovou tabulí bych vážně nepohrdla.
Opravdu krása. Že bych letos tedy něco vymyslila? Aby mi nezahálely mé formičky ve tvaru srdíček? ;-)

14 Wlcice Wlcice | Web | 12. února 2010 v 16:14 | Reagovat

Tedy, to je pastva pro oči! :-) ... asi nejen pro oči, že?
Vše vypadá (a určitě i chutná) luxusně! Krásně nafocené, obdivuji každého, kdo rád pokrmy chystá a ještě s takovou elegancí- já taky chystám, ale nerada ;-)

15 Pavlína Pavlína | 12. února 2010 v 21:18 | Reagovat

[13]: Madla:
Děkuji za komentář :-) Srdíčkové formičky se hodí po celý rok, asi je to na mém blogu občas znát :-P Mám to vykrajovátko asi v sedmi velikostech :-D
P.

16 Pavlína Pavlína | 12. února 2010 v 21:19 | Reagovat

[14]: Wlcice:
Vítám Tě na mém blogu a díky za milý komentář :-D
P.

17 Pivli Pivli | Web | 14. února 2010 v 21:42 | Reagovat

Pájo, je to dokonalé! Elegantní, romantické, vymazlené! :-D  :-)  ;-)
Tartar z lososa je skvělý, utloukla bych se po něm. No a pro svatojakubky určitě zajdu, přesně tak, jak jsme se spolu bavily. Vzpomínám na ty z PFF a také ze Světa knihy, kde je fantasticky připravoval Paulus. Myslím, že s tímhle receptem, včetně prezentace, bys v Alcronu uspěla na celé čáře!  ;-)
No, taky jsem si vzpoměla na toho hltouna, co se tam přes všechny rval na ochutnávku a pak mu ta svatojakubka spadla na zem! :-P  :D  :-D

18 Pivli Pivli | Web | 14. února 2010 v 21:43 | Reagovat

14. : Ahojky Wlčice! Moc zdravím! Takže další ze smečky zavítal na tenhle chutný blog? ;-)

19 Pivli Pivli | Web | 14. února 2010 v 21:47 | Reagovat

Ještě k tomu sektu a granátovým jablíčkům...letošní zimu ulítávám na granátových jablkách. Jsou dobrá na podporu imunitního systému, takže předpokládám, že ten můj oslabený imunitní systém se hlásí oběma rukama.  ;-) A tak (skutečně) každý den konzumuji misku zrnek, s trochou jogurtu a pár kapkami růžové vody (podle rady Helli). Znamenité!!! Ovšem ve spojení se sektem to je dotažené k dokonalosti. Musím juknout do Farahu, zda mají granátovou melasu.

20 Pavlína Pavlína | 15. února 2010 v 11:41 | Reagovat

[17]:+[19]: Pivli:
Máš pravdu, že tatarák Je skvělý a k chuti přijde kdykoliv :-)
Na akcích, které zmiňuješ, jsem se na mušle nechala nalákat a tak jsem je musela doma přiravit :-D
Zrnka granátových jablíček jsou krásná a zdravá a právě v kombinaci s bílým jogurtem si je dávám také. Jen přidávám lžíci melasy - je to dobrota :-P Právě ve FARAHU jsem melasu koupila. Tu růžovou vodu s jogurtem musím vyzkoušet.
Pájo, díky za tradičně chutný a milý komentář!
P.
:-D

21 DolceVita DolceVita | Web | 15. února 2010 v 21:50 | Reagovat

Tak to je kuchyně plná romantiky :-)

Hřebenatky vypadají sexy, k valentýnské večeři jsou jako stvořené. Já jsem se na ně loni i letos spolehla také :-)

Krásný a hravý recept!

22 Pavlína Pavlína | 17. února 2010 v 12:05 | Reagovat

[21]:DolceVita:

Já si říkala, že když jsem krásné svatojakubky skoro dva roky nezahlédla, tak teď přišel ten pravý čas :-D Zrovna nedávno se začaly celkem pravidelně objevovat v nedalekém obchodě. Tyhle krásně velké mušle mají vynikající maso a pro romantickou večeři jsou jako stvořené. Než vyprchají bublinky ve sklence, mám hotovo :-P

Doufám, že jste si dobré jídlo také pěkně užili a díky za Tvůj komentář:-D
P.

23 toffo toffo | Web | 19. února 2010 v 14:07 | Reagovat

Minulý pátek jsem si tatar z lososa připravila - sobecky, ale logicky jen pro sebe. Od "Valentýna", zdůrazňuji ne k Valentýnovi :-), jsem dostala čerstvý filet z půlky lososa. Byla to rychlovka a ještě ke všemu bohužel ne podle tvého receptu, jen: jeden pořádný stejk z lososa (do 200 g), jedna lžička dijónské a 1 lžička obyčejné hořčice, sůl, pepř, opatrně s cibulkou, citron. Opsáno samozřejmě z internetu  :-)

24 toffo toffo | Web | 19. února 2010 v 14:08 | Reagovat

PS. Užila jsem si to  :-D

25 Pavlína Pavlína | 22. února 2010 v 10:29 | Reagovat

[23]:+[24]: toffo:
Tvoje zpráva mne moc potěšila. Receptů na lososový tartar je spousta a nejdůležitější je, že Ti chutnal! Pro člověka se zájmem o dobré jídlo a milovnici ryb to musel být nádherný dárek! :-D  
Díky za milý komentář a měj se:-)
P.

26 Helli Helli | 5. března 2010 v 0:14 | Reagovat

Myslím, že takové noblesní pohoštění  se bude hodit i o nadcházejícím víkendu, kdy se naskytne opět příležitost k oslavě. Mezinárodní den žen dnes sice řada lidí považuje za zprofanovaný, ale řekla bych, že za to může především ta rudá hvězda, co se nad ním po řadu desetiletí vznášela. Svátek má přitom kořeny v USA (International Women's Day)a slaví se od roku 1911.  ;-)
Ať je to však jak chce, můžeme využít téhle krásné lososové inspirace doplněné růží lososové barvy a přičarovat si tak trochu francouzského šarmu a espritu. Sklenička sektu bude tím pravým završením.
Papájo, tohle se ti moc povedlo. Jídlo, nápoj, fotky, světlo, atmosféra, aranžmá - všechno jedna radost.

27 Pavlína Pavlína | 5. března 2010 v 11:43 | Reagovat

[26]: Helli:
Věděla jsem, čím Tě potěším - granátovým jablkem a lososem :-D
Helli, nejen, že máš s tím svátkem pravdu, ale navíc to všechno umíš tak krásně podat! Po Tvých komentářích se mi prostě stýská :-P Jsem moc ráda, žes našla malou chvilku a odpočinula si od náročné práce zrovna u Mlsné kočky.
Těším se, až se zase uvidíme!
P.
:-)

28 Andrea Andrea | E-mail | Web | 5. února 2012 v 17:55 | Reagovat

Přeji hezký den všem,
pokud máte zájem o čerstvé rybky a mořské plody, neváhejte mě kontaktovat, ráda Vám pošlu naši nabídku a více informací, krásný den Andrea

www.fish4u.cz
misotova@fish4u.cz :-)

29 Pavlína Pavlína | 7. února 2012 v 12:10 | Reagovat

[28]: Andrea:
Díky za tip :-D
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama