MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Prostě obyčejná česnečka...

15. února 2010 v 10:28 | Pavlína |  *** POLÉVKY
Mrazivé počasí je doba, kdy se člověk těší domů. A horká polévka je přesně to, co zahřeje po všech stránkách. Pokud bojujete s nachlazením, bolestmi v krku a teplotou, je tady všelék. Už v minulosti babičky našich babiček věděly, jak léčivou moc česnek má. A to ještě nemluvím o tom, že se s nadcházející oblevou v předjaří vrátí období chřipek.

Já si vaření bez česneku prostě nedovedu představit a proto se česnek objevuje téměř v každém mém receptu. Nazvala bych ho klidně bratrem královny cibule. Recepty začínají slovy: "Nakrájíme cibuli a nasekáme česnek..."

Česnek

Jednou z jeho nejvýznamnějších složek je alliin, přeměňující se na allicin, silné přírodní antibiotikum.

Tato látka ničí jak viry, tak bakterie. Již staří Číňané, Řekové a Římané užívali česnek pro jeho antiparazitární a celkově posilující účinky. Také otroci, kteří stavěli egyptské pyramidy, se bouřili, když jim dozorci omezili příděl česneku. Pomáhal jim dezinfikovat trávicí soustavu a udržovat tak bakteriální rovnováhu, proto si déle uchovali svou vytrvalost a sílu.

Česnek podporuje češtění dýchacích cest, zlepšuje odkašlávání a stimuluje pocení. Ideální denní dávka je 1 - 2 stroužky česneku alespoň třikrát denně. Důležité je česnek před konzumací buď podrtit, prolisovat nebo pořádně rozkousat. Jen tak mají účinné látky šanci se řádné uvolnit do našeho těla. V nevýhodě jsou lidé se slabším žlučníkem, kterým může trávení česneku působit nepříjemné pocity.

Česnek snižuje hladinu cholesterolu, rozšiřuje cévy, zlepšuje průtok krve a účinně tak snižuje vysoký krevní tlak.. Pomáhá také z krve vyplavovat přebytky cukru , je proto velmi přínosný pro diabetiky.

Zdroj: Internet

Měla bych ještě připomenout, že všechny úžasné vlastnosti česneku se týkají jeho konzumace především v syrovém stavu.

Kromě všech svých báječných vlastností dovede být česnek také krásný...
Na přípravu asi čtyř porcí polévky budeme potřebovat:
  • 1/4 menší celerové bulvy
  • 2 mrkve
  • 1 kořen petržele
  • 1 cibuli
  • 8 menších brambor
  • sůl
  • 4 lžičky sušené majoránky
  • 4 lžičky sádla
  • několik stroužků česneku
  • petrželku nebo pažitku na ozdobu
  • pár plátků ementálu
  • krajíc chleba
  • olivový olej
  • 1 litr vody


Kořenovou zeleninu očistíme, oloupanou cibuli překrojíme na poloviny. Vše vložíme do hrnce s vodou, přivedeme k varu a osolíme. Zmírníme zdroj tepla a zvolna vaříme asi hodinu. Patnáct minut před dokončením vložíme do vývaru oloupané brambory nakrájené na menší kostičky.
Během vaření brambor si rozetřeme česnek. Množství závisí na "odolnosti" strávníka. Já dávám asi dva až tři stroužky na porci.

Na olivovém oleji si opečeme krajíce chleba. Na každý krajíc položíme asi dva plátky ementálu a pod grilem krátce zapečeme. Z takto připravené topinky si nožem nebo ozdobným vykrajovátkem připravíme krutony.


Do talíře vložíme porci uvařených brambor, přidáme lžičku sádla a nezapomeneme na dostatek sušené majoránky. Bez ní by česnečka nebyla dokonalá. A hlavně přidáme také rozetřený nebo prolisovaný česnek.

Existuje mnoho variant podávání česnečky. Někdo do polévky nakrájí šunku, někdo dává syrový žloutek nebo celé vejce. Někdo dělá masový vývar, jiný přidá do polévky krupky jiný zase trochu kmínu. Určitě jsem na spoustu dalších možností zapomněla. Šunka dle mého názoru chuť polévky příliš nevylepší. A možná ještě častější variantou je podávání polévky s kostičkami sýra nebo nastrouhaným sýrem. To považuji za největší nešvar. Sýr, zejména u nás obvyklý 30% Eidam, nebývá na dně talíře ani zdaleka tak velkým chuťovým obohacením polévky a výsledný efekt je spíš ten, že strávník připomíná pavouka, který právě tká své sítě. A to už nemluvím o mužích s plnovousem.


Vše zalijeme horkým vývarem, vložíme krutony, posypeme najemno nasekanou pažitkou a ihned podáváme.

Jako pokrm před návštěvou společenské akce bych česnečku zrovna nezvolila. Ale pokud si doma dáte talíř silné polévky všichni, pak vám vůně vašeho dechu nebude překážet. A navíc jste něco udělali pro své zdraví.


Dobrou chuť!
 


Komentáře

1 Zuza Zuza | Web | 15. února 2010 v 18:10 | Reagovat

Bože, co ty dokážeš udělat s obyčejné česnečky. Česnek mám moc ráda a taky ho dávám skoro všude ale je mi po něm špatně, to je ten žlučník :-( . Měj se hezky, Zuza.

2 Madla Madla | Web | 15. února 2010 v 18:16 | Reagovat

Česnečka je prostě královna všech polévek. Ani já si bez česneku nedovedu přdstavit vaření. Tvoje česnečka vypadá skvěle a s těmi vykrájenými krutonky je vyloženě slavnostní. Když na mě něco leze, tak si vždycky dám česnečku a když je opravdu ouha, vložím do talíře před zalitím rozdrobené tvarůžky - ty já taky moc ráda. Ale to je pak opravdový vyprošťovák  :-D

3 Fleurette Fleurette | E-mail | Web | 15. února 2010 v 21:20 | Reagovat

Dobrý večer,vaše vynikající česnečka voní až k nám:)) díky za radu jak vytvořit krutonky, abych nezapomněla máte užasný nožík:))
Pěkný večer a Bon apéttit
Fleurette

4 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 16. února 2010 v 7:58 | Reagovat

Je až neuvěřitelné, jak dokážeš povýšit zcela obyčejné jídlo na gurmánský zážitek :-). Česnek miluju a strkám ho, kam můžu :-D. Jelikož posední dobou bojuji s nemocemi, zeleninové polévky s hóóódně česnekem jsou v kurzu.

5 Lucka Lucka | E-mail | 16. února 2010 v 13:23 | Reagovat

Naprosto neobyčejná česnečka :-) Krásný nápad, jak ozvláštnit tuhle speciálně v zimě nezbytnou polívčičku :-)

6 Yva Yva | Web | 17. února 2010 v 1:18 | Reagovat

Česnečka je jedním z těch nostalgických jídel, která mám moc ráda, ale nepřipravuji je často. Ani nevím proč. Říkám si, jestli je to tím, že si ve shonu za poznáváním nového na ta stará, dobrá, "chudá" jídla ani nevzpomeneme. Česnečka, ta klasická, vlastně jen o maličko víc než voda s křupavými kostkami opečeného chleba, je pro mě opředená vzpomínkami na dětství. Myslím, že je na čase si ji připomenout. Díky za to pošťouchnutí!  :-)

7 Pivli Pivli | Web | 17. února 2010 v 8:57 | Reagovat

Jak, obyčejná??? ;-)

8 Pivli Pivli | Web | 17. února 2010 v 8:58 | Reagovat

NEOBYČEJNÁ česnečka je to!!! :-D
(mi to zas ujelo dřív, ten předchozí komentář!)

9 wave wave | 17. února 2010 v 14:18 | Reagovat

Asi na vteřinu jsem zaváhala, co dělá to vánoční cukroví u česnečky ? A ony krutonky. Hračička. :-D
To není obyčejná, ale přímo královská česnečka. U nás bez polévky nikdy nebyl oběd, ale česnečka ne. Ta měla takové zvláštní místo, a to když nás honila večer mlsná, tak jsme jen utřeli česnek se solí, kousek sádla, na talíři zalili vařící vodou a krajíc chleba k tomu.  Nerada, ale přiznávám případně pár kapek Maggi.;-) To nebyla ani česnečka, ani oukrop (i tam byly většinou brambory), to byla jen česneková voda, která ovšem chutnala báječně. :-)

10 Pavlína Pavlína | 18. února 2010 v 15:19 | Reagovat

[1]: Zuza:
Vítej z dlouhé služební cesty :-D Česnečka je vynikající, ale osobně si také dávám méně česneku. Nerada.. :-P
Díky za komentář
P.

11 Pavlína Pavlína | 18. února 2010 v 15:20 | Reagovat

[2]: Madla:
Česnečka je lék nejen na nachlazení. Je spousta příležitostí, když člověka doslova postaví na nohy!
Díky
P.
:-)

12 Pavlína Pavlína | 18. února 2010 v 15:27 | Reagovat

[3]: Fleurette:
Díky :-D Krutonky jsou jen takový nápad pro ty, co neradi česnečku nebo jakoukoliv polévku bez sýra :-)
Těším se zase na shledanou!
P.
:-D

13 Pavlína Pavlína | 19. února 2010 v 9:24 | Reagovat

[4]: coco-choc:
Ani obyčejná polévka není bez česneku úplná :-D
Brzo se uzdrav a díkyza milý komentář :-)
P.

14 Pavlína Pavlína | 19. února 2010 v 9:25 | Reagovat

[5]: Lucka:
Vítej a díky :-D
P.

15 Pavlína Pavlína | 19. února 2010 v 9:28 | Reagovat

[6]: Yva:
Dobře si vzpomínám právě na tu "vodu s kostičkami chleba" :-) Tu jsem mívala moc ráda. Postupem času a zkoušením různých variant jsem si oblíbila právě tu se sýrovými krutonky. Další moje oblíbená verze je se syrovým vejcem - také vhodná pro posílení zdraví.
Teď je prostě příjemné polévkové období. Ať se Ti krásně vaří a dobrou chuť :-D
P.

16 Pavlína Pavlína | 19. února 2010 v 9:29 | Reagovat

[7]:+[8]: Pivli:
Mám ráda Tvé komentáře na pokračování :-D
Měj se krásně a díky
P.

17 Pavlína Pavlína | 19. února 2010 v 10:20 | Reagovat

[9]: wave:
Při čtení Tvého komentáře vzpomínám, že u nás to bylo s česnečkou podobné. Jen velmi málo bývala součástí oběda, ale vařila se kdykoliv přes den. Buď jen tak na zahřátí nebo proti bacilům a nebo prostě na chuť :-D Nedám na ni dopustit a divím se, že už ji tady v receptech vlastně dávno nemám :-D
Díky za komentář :-)
P.

18 Vilemína Vilemína | E-mail | 19. února 2010 v 11:40 | Reagovat

Na česnečku se asi nalákat nedám, ale fotky se mi líbí moc - třeba ta úplně poslední.

19 Domácí čajovna Domácí čajovna | Web | 20. února 2010 v 20:53 | Reagovat

Miluju!!! MOC!!!
Krutony se sýrem by mne nenapadly a děkuji za krásný a jednoduchý tip na sváteční podávání této geniální polévky...
Já do ní dávám někdy ještě vločky, ovesné... paráda... ;-)

20 Domácí čajovna Domácí čajovna | Web | 20. února 2010 v 20:54 | Reagovat

jo a strouhaný parmezán se do ní náramně hodí!

21 Beruška Beruška | E-mail | Web | 21. února 2010 v 13:19 | Reagovat

To je nápad! Vždyť i očima člověk jí. "Obyčejná" česnečka, která se hodí i pro slavnostní příležitosti.

22 Pavlína Pavlína | 22. února 2010 v 10:30 | Reagovat

[18]: Vilemína:
Díky :-)
P.

23 Pavlína Pavlína | 22. února 2010 v 10:34 | Reagovat

[19]:+[20]: Domácí čajovna:
Máš pravdu: geniální polévka :-) Je mnoho způsobů a vločky jsou další varianta, kterou jsem nezmínila. Parmazán v talíři voňavého vývaru je perfektní. Poprvé jsem to ochutnala před mnoha lety v Itálii a od té doby na takovou polévku nedám dopustit :-P
Díky za komentář :-D
P.

24 Pavlína Pavlína | 22. února 2010 v 10:49 | Reagovat

[21]: Beruška:
:-D Díky za milý komentář a vítej na mém blogu.
P.
:-)

25 vareni-pro-zabavu vareni-pro-zabavu | E-mail | Web | 20. prosince 2010 v 16:47 | Reagovat

Česnečku doma vaříme trochu jednoduší, tak jak mám na svém blogu, ale tenhle recept je taky velmi zajímavý. Trochu mi ale nesedí to sádlo, ale asi to je důležité pro chuť :-)

26 Pavlína Pavlína | 21. prosince 2010 v 13:05 | Reagovat

[25]: vareni-pro-zabavu:
Recepty na česnečku jsou různé, ale babiččinu česnečku bez sádla si nedovedu představit :D
Díky
P.

27 Le missing Ingredient Le missing Ingredient | Web | 17. ledna 2012 v 0:34 | Reagovat

Cesnecku jsem do urcity doby vubec nemohla vystat, ale asi pred dvema rokama me znova upoutala. Doma jsem si ji zatim nikdy neuvarila, ale ted to asi brzy zmenim

28 Michaela Michaela | 9. ledna 2013 v 9:19 | Reagovat

Chutnala moc všem. Já jsem do ní přidala trochu porku (zbytek z lednice) a místo sádla jsem si upražila škvarky z anglické slaniny s cibulí a česnekem.

29 bob bob | 9. ledna 2014 v 15:40 | Reagovat

..polévku jsem vyzkoušel dle receptu a doporučuji. Jednoduchá, posilující a chutná zároveň. Jako základ jsem použil kuřecí vývar a na tenké topince jsem místo ementálu nechal rozpéct gruyere. Jediné co mně na receptu nesedí jsou ty tři stroužky na porci. To je trochu přehnané. Já jsem na talíř dával dva a úplně stačilo (a to píšu jako milovník česneku) :-)

30 Pavlína Pavlína | 16. ledna 2014 v 15:50 | Reagovat

[29]:bob:
Fajn, děkuji za zpětnou vazbu :-) S těmi stroužky - však také píši "dva až tři"... prostě to záleží na každém z nás :-D
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama