MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Piegros la Clastre, bleší trh a fíky na grilu - díl sedmý, poslední

26. února 2010 v 8:26 | Pavlína |  ***Francie mýma očima
Francie je také proslavena konáním bleších trhů. Francouzi mají bleší trhy ve velké oblibě. Patří k jejich životnímu stylu. Nezřídka získáte dojem, že není hlavním účelem trhu něco prodat nebo nakoupit, ale setkat se s lidmi, popovídat si. Mapováním a organizací bleších trhů se zabývá také mnoho webů. Vzhledem k našemu místu dočasného bydliště a dalším plánům jsme navštívili bleší trh v Malissard. Počasí zpočátku nebylo úplně nejlepší, ale pak se umoudřilo a my se nestačili divit. Na bleším trhu jsme strávili více, než polovinu dne a naše auto bylo zase o nějaký ten "poklad" těžší.
Velmi často se u silnice objeví nápis "BROCANTE" těsně před domem. Nejlépe je co nejrychleji zastavit a dojít se podívat. A nezáleží na tom, jestli je všední den nebo neděle. Lidé, pro které je shromažďování a renovování starožitností koníčkem, bývají v místnosti dole v domě nebo v malém přístřešku na zahradě stále. Jednou jsme to vyzkoušeli: zaparkovali jsme a při otevření dveří se ozval zvonek - znamení, že pán domu má sejít dolů. V klidu jsme si prohlíželi a žasli, v jak bezvadném stavu převážná část jeho sbírky je. Většina starožitných věcí je tak v dané kvalitě za cenu více než dobrou.
Při návratu jsme zabrousili do vesnice nedaleko Saillans, která nese název Piegros la Clastre. Klikatá cesta začínala mezi vinicemi...
Cesta vedla mezi již sklizenými levandulovými poli. Vůně levandule byla přesto velmi intenzivní...
A pak už jsme se strmou a klikatou cestou přibližovali k místní dominantě - hradu, který byl vysoko nad námi. Musel nám však stačit pohled z povzdálí. Hrad obývá jeho majitel.
A po celém dnu bylo třeba také myslet na večeři. Zajeli jsme tedy do města Crest na nákup a hlavně pro bagetu. Za tu krátkou dobu zde jsme viděli, že toto pečivo je pro Francii velmi typické. Někteří bez něj prostě neudělají ani krok...
Koupili jsme také jehněčí a vepřové kotletky. Ty jsme marinovali v olivovém oleji společně se sušenou bylinkovou směsí. Mimochodem: kořenící směsi jsme v obrovském supermarketu objevili pouze dva druhy - každá z nich byla vynikající a bez jediného zrnka soli. Ve Francii se ve velké míře využívají hlavně čerstvé bylinky. A nebo si ze sušených bylinek může každý vytvořit směs podle vlastní chuti.
Jako příloha k masu byly pečené fíky. Ty zde v tomto období ještě stále rostly téměř v každé boční ulici...
Stačí jen fíky naříznout do kříže asi do dvou třetin jejich výšky a každý plod pevně zabalit do alobalu. Na roštu se pak fíky grilovaly společně s masem...
Upečené fíky jsem zakápla medem...
A po večeři přišly na řadu sýry. Nechyběl mezi nimi ani kozí sýr Picodon. Je to oblastní specialita, kterou koupíte v mnoha variantách i na tom sebemenším trhu a samozřejmě v každém supermarketu. Je velmi ostrý, zvláštní a ne každému milovníku kozího sýra chutná. Mně ovšem ano.
A k vynikající večeři jsme samozřejmě popíjeli místní víno. Ani poslední večer tomu nebylo jinak.
Dovolená ve Francii byla naprosto báječná. Děkuji Bali za přípravu cestovních propozic a za četné cenné rady. Doufám, že budu mít možnost se do této země zase brzo podívat a celkem ani moc nezáleží na tom, kterou oblast si vybereme. Prostě si znovu budeme plnými doušky užívat tamní atmosféru.
Takže snad brzy au revoir...
 


Komentáře

1 Zuza Zuza | Web | 27. února 2010 v 9:27 | Reagovat

Nádhera, krásné fotky a zážitky. Ten bleší trh ti závidím, já bych byla ve svém živlu. Tolik krásných věcí :-).

2 Madla Madla | Web | 27. února 2010 v 9:37 | Reagovat

Úžasná reportáž vonící mnoha chutěmi a vzpomínkami. Krásných blešák plný spousty zbytečných nezbytností s duší. Kotletka podávaná s fíky vypdala úžasně, je to velice netypická kombiance, ale určitě moc chutná. Hned bych se do Francie vydala...nezbyde mi však, než jen tiše snít.

3 toffo toffo | Web | 27. února 2010 v 22:42 | Reagovat

Nezbývá nám nic jiného, než se těšit na tu příští ... dovolenou! ;-)

4 Bali Bali | Web | 2. března 2010 v 10:18 | Reagovat

To už je konec? To je škoda! Hezky jsem si početla a zavzpomínala na místa, kde jsem trávila krásné chvíle. Mam radost, že i vám se tam tak líbilo a veškeré informace jsem vám poskytla velmi ráda. Máte li někdo také zájem, klidně mi napište. Domluvím i to ubytování (s příjemnou cenou).
Za pár dní se také chystáme do Francie ( i když zcela jinam), ale blešáky už mam zmapované. Ale v této sezóně jich ještě moc není :-(

5 Pavlína Pavlína | 3. března 2010 v 10:08 | Reagovat

[1]: Zuza:
Blešák, to bylo něco pro mne! Kdybychom jich navštívili více, tak nevím, jak bychom všechny ty věci vezli domů :-D
Díky
P.

6 Pavlína Pavlína | 3. března 2010 v 10:10 | Reagovat

[2]: Madla:
Pečené fíky s medem jsou báječné jak k masu, tak třeba ke zmrzlině. A blešáky? Doufám, že se ještě na nějaký dostanu, až budu ve Francii příště :-) Doufám... :-D
Díky
P.

7 Pavlína Pavlína | 3. března 2010 v 10:11 | Reagovat

[3]: toffo:
Je to tak! Člověk by se měl stále na něco těšit :-)
Díky
P.

8 Pavlína Pavlína | 3. března 2010 v 10:17 | Reagovat

[4]: Bali:
Fotek mám spoustu, ale dvacet dílů by asi vyznělo nudně :-P Teď už je čas také na trochu jídla a nové zážitky z dalšího cestování :-D
Přeji Ti příjemné chvíle ve Francii!
P.

9 Bali Bali | Web | 3. března 2010 v 19:47 | Reagovat

V tvém podání by bylo čtivých i 30 dílů.
Máš to moc pěkné. Nevím,nevím,jestli se někdy k takovým reportážím dostanu. Nabídnout bych měla co, to zas jo ;-)

10 Pivli Pivli | Web | 3. března 2010 v 22:02 | Reagovat

Škoda, že už je to díl poslední. Krásně se to čte a fotky jsou TAK chutné! Jen byla chyba, číst to na noc. :-?
Na blešáku bych si rozhodně vybrala. Už jen podle fotek. krásná tabule, věšáky...a ta truhla! Určitě patřila nějakému pirátovi! ;-)

11 Lucka Lucka | Web | 4. března 2010 v 8:14 | Reagovat

Naprosto souhlasím, že v tomto podání bych si ráda dopřála třeba i 30 dílů.  :-D Nádherné fotky, které mluví, voní, jen z nich víno utrhnout, nemluvě o úžasných zákoutích. Prostě kdo umí... :-)

12 Pavlína Pavlína | 4. března 2010 v 9:46 | Reagovat

[9]: Bali:
:-P

13 Pavlína Pavlína | 4. března 2010 v 9:47 | Reagovat

[10]: Pivli:
Díky.
Jenže po takové návštěvě blešáku by se člověk musel přestěhovat do většiho :-) Bylo tam tolik krásných věcí!!!
:-D
P.

14 Pavlína Pavlína | 4. března 2010 v 10:52 | Reagovat

[11]: Lucka:
Je pravda, že doma si fotkami z dovolené občas zalistuji jen tak... Ale od toho fotky jsou :-D
Děkuji za milý komentář:-)
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama