MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Crest - čokoláda, slunce a dortíky - díl šestý

3. února 2010 v 11:19 | Pavlína |  ***Francie mýma očima
Při pobytu ve Francii jsme zpravidla nakupovali v nejbližším větším městě, vlastně městečku - Crest. Bylo menší, než třeba Beroun v Čechách, ale to, co bylo možné nakoupit ve dvou větších hypermarketech, jsem neviděla ani v největších pražských obchodech. Třeba v Intermarché bylo obrovské rybí oddělení se třemi prodavači. A měli se co otáčet... Jen oddělení sýrů bylo větší a co do sortimentu pochopitelně rozsáhlejší, než nejeden tzv. supermarket u nás.

Měla bych však začít cestou do Crest. Trvala asi 15 minut autem a vedla přes malebnou vesnici Aoust. Vesnice, kde bylo několik obchodů, malé náměstí a krásný most nad řekou Drôme.
A také romantický, malinký trh. Slunce sotva vyšlo a pánové s cigaretkou v ústech si už nesou domů noviny a čerstvou bagetu...
Na trhu jsme potkali prodejce sýrů v kloboučku, který jezdí na všechny trhy do okolních vesnic. Ve městě Die jsme se s ním potkali a pamatoval si nás. Stále si vyzpěvoval a jeho pultík i auto byly vyzdobeny plyšovými zvířátky, z jejichž mléka se ten který sýr vyrábí.
Při projíždění vesničkami se nám vždy naskýtala spousta krásných pohledů na krajinu...
Hned při vjezdu do Crest vás upoutá pohled na hrad nad městem. Je vidět snad z každého místa ve městě. Jeden den jakéhosi svátku byl vstup na hrad zdarma. Na návštěvníky na jeho hradbách jsme však skoro ani nedohlédli a tak jsme si těch několik desítek schodů raději odpustili.
V Crest je mostů přes řeku Drôme několik...
Městečko Crest jsme za dobu svého pobytu prošli mnohokrát a pokaždé jsme objevili nějakou další cukrárnu (Pâtisserie) nebo pekárnu (Boulangerie)...Po jedné návštěvě jsme si však oblíbili jednu, do které jsme se pak několikrát během naší dovolené vrátili.
Paní majitelka nás tentokrát už z dálky zdravila, přestože měla zrovna pracovní jednání - s výrobcem obalů na zákusky a cukrovinky dohadovala velikost krabiček tak, aby byly na míru šité právě jejich skvělým dortíkům a tartaletkám...
Protože jsme vyrazili do města bez snídaně, rozhodli jsme se pro ni zde. Hruškový dezert, ovocná tartaletka a zelený čaj.
Dostala jsem na stůl konvičku s čajovým filtrem a sypaným zeleným čajem. V libanonské restauraci ve Valence jsem si objednala totéž a obsluhující se mi velmi omlouvala, že čaj má právě teď pouze v sáčcích - porcovaný. Vlastně mne ani nepřekvapilo, že kromě "kultury stolování" zde hledí i na kvalitu nápojů. V daném případě i přesto, že právě čaj není pro Francii typický.

Koupili jsme si pár kousků domů na ochutnání a vrátili se zpět do úzkých uliček města Crest. A v teplém počasí, jaké bylo zrovna ten den, nás zatahala za nos vůně čokolády. Že by další cukrárna? Ne, výrobna čokolády! Byla hned vedle obchodu s čokoládou, který jsme dříve zřejmě museli minout...
Po vstupu do malého obchůdku byly na pravé straně regály s místními produkty a vlevo jsme mohli sledovat paní při jejich výrobě.
V členitých prostorách přímo za prodejnou, do nichž se dalo projít malým vchodem, bylo malé museum čokolády. Byla zde znázorněna historie distribuce čokoládových bobů a vzniku čokolády. Ke zvláštnímu pocitu přispívala reprodukovaná hudba a zvuky, pomocí nichž jsme se ocitli na opuštěném ostrově plném divochů a pirátů...
Celá návštěva byla příjemným čokoládovým překvapením.

Takto naladěni jsme se vydali zpět do Saillans, na terase si nalili aperitiv...
... a po lehkém obědě začala ochutnávka koupených zákusků. Báječná věc je, že při každém nákupu jakéhokoliv množství zákusků vždy dostanete v každém obchodě zdarma krabičku. Nemělo by se tedy stát, že při dopravě domů dortíky "obtisknou" krém na balící papír a ztratí tak na své kráse...
Takže: uvnitř byla mini-šarlota s lesním ovocem a tarte lemon meringue...
... a také cannelé - specialita typická pro francouzskou Pâtisserie...
Ještě jedna hrušková tartaletka...
... a můžeme si užívat odpoledního sluníčka.

Příště už pojedeme jen na krátký výlet do okolí Saillans.
 


Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 3. února 2010 v 11:53 | Reagovat

Předpokládám, že se jedná o slibované "sladké" :-). Překrásné středověké městečko ukrývající tolik pokladů... Opravdu nádhera. Dezerty vypadají více než božsky a výrobna čokolády s muzeem v pozadí, je naprostý ráj (kam se hrabou v Celetné, že?). Prozraď mi, kolik výplat jste měli s sebou :-D :-D :-D?
Ještě bych dodala, že obdobná situace s rozmanitostí a kvalitou potravin je i v nejmenších městečkách v Německu. Jelikož  jsem vyrůstala v Chebu, jezdili jsme nakupovat do 10 km vzdáleného miniměstečka (asi 5 tis. obyvatel) a nabídka byla obrovská. I dnes, když přijedeme na návštěvu k rodičům pravidelně zajíždíme do Německa, abychom si udělali zásoby věcí, které v Praze nekoupíme anebo jsou úděsně předražené ;-).

2 Domácí čajovna Domácí čajovna | Web | 3. února 2010 v 12:27 | Reagovat

šmankotě...nejdřív jsem si říkala...to jsou tak krásné obrázky, až je to hrůza... a pak ty sladkosti!!!!
Nádherná reportáž - díky!

3 Fleurette Fleurette | E-mail | Web | 3. února 2010 v 19:44 | Reagovat

Dobrý večer, znova musím poděkovat za krásné vyprávění, užasnou procházku a nádherné delikatesy:))
Přeji mockrásný večer a těším se na příště
Fleurette

4 Bali Bali | Web | 3. února 2010 v 19:50 | Reagovat

Cannelé jsou specialita z Bordeaux. Také mam na ně formičky, jen se do nich pustit.
Ta čokoládovna mi v Crestu unikla. Kam jsem jen koukala? Tak tedy příště.
V Crestu bývá trh knih. Hned ta první ulička vlevo, když přejdeš tento most a hlavní silnici. Koupila jsem si tam pár skvostů.
Coco-choc, musím s tebou souhlasit. Naštěstí u těch hranic stále bydlím ;-)

5 primula primula | Web | 4. února 2010 v 11:34 | Reagovat

Reportáž čtu, neprozřetelně, před obědem a to je chyba, protože symfonie obrázků se snoubí s chutěmi na všechny laskominy a na dálku cítím vůni všech těch dobrot. Všechny chuťové buňky mám v pozoru. A v zasypané krajině sněhem jsou letní krásné fotografie polaskáním.

6 Madla Madla | Web | 4. února 2010 v 14:33 | Reagovat

opravdu sladká reportáž z ještě sladší Francie. To je to pravé pohlazení pro duši. dezerty vypadají opravdu božsky a já, ačkoli jsem po obědě, bych si hned dala něco dobrého  :-)

7 Marcela Marcela | Web | 5. února 2010 v 0:26 | Reagovat

Nádherné fotografie

8 Daniela Daniela | E-mail | 5. února 2010 v 9:19 | Reagovat

Krásna a voňavá reportáž.

9 Lucka Lucka | E-mail | 6. února 2010 v 9:04 | Reagovat

Krásná krajina, sladkosti jen se sliny sbíhají, nádhera pro potěchu duše :-)

10 wave wave | 6. února 2010 v 15:17 | Reagovat

Crest je opravdu krásné, romantické, historické městečko. Těch několik desítek schodů na hrad bych si asi neodpustila, i když jsem od přírody poněkud lenivější. ;-) Určitě by odtamtud byla nádherná vyhlídka.
Líbí se mi tarte meringue. Mám ráda zapečený sníh. Podobný jsem dělala o Vánocích jako dezert, ovšem jen s rybízovou zavařeninou, kyselost rybízu se sladkým sněhem je skvělá. A nebyl to malý tarte, ale velký tarte, ale zase ne tak velký, aby se nedal s chutí sníst.:-D
A jestli příště nebude aspoň kousek masa, tak navzdory svým spíše slaným chutím, budu muset navštívit místní cukrárnu a prozkoumat sortiment.:-D

11 Pavlína Pavlína | 7. února 2010 v 10:30 | Reagovat

[1]: coco-choc:
Nejsem moc na dortíky, ale dezerty ve Francii opravdu stály za to! A nejlepší bylo, že se nikdy v žádné cukrárně neopakovaly. Každý by rád byl originální a to se mi moc líbilo :-D
Od obchodů v Německu a jinde v zahraničí člověk ví, co přibližně může očekávat. Ale co se týká potravin - zatím jsem nebyla nikdy nikde tolik překvapena jako ve Francii  :-P
Díky
P.

12 Pavlína Pavlína | 7. února 2010 v 10:32 | Reagovat

[2]: Domácí čajovna:
:-D Sladkosi byly skutečně báječné. Díky za návštěvu
P.
:-)

13 Pavlína Pavlína | 7. února 2010 v 10:34 | Reagovat

[3]: Fleurette:
Dobrý den,
příště si dáme také něco malého na zub. Budu se těšit na shledanou!
Děkuji
P.

14 Pavlína Pavlína | 7. února 2010 v 10:39 | Reagovat

[4]: Bali:
Musím se přiznat, že zrovna canellé bych si asi znovu nekoupila, jsou zvláštní :-( Ale třeba ten hruškový dezert s povrchem stejným jako créme brulée byla velká dobrota. A minišarlotka s lesním ovocem: to byl naprosto jasný vítěz! :-P
Díky
P.

15 Pavlína Pavlína | 7. února 2010 v 10:41 | Reagovat

[5]: primula:
Věřte, že stejné chutě měl člověk při pouhé proházce v ulicích kteréhokoliv městečka ve Francii. Ať ochutnáte cokoliv, nikdy nejste zklamaná :-)
Děkuji za návštěvu :-D
P.

16 Pavlína Pavlína | 7. února 2010 v 10:44 | Reagovat

[6]: Madla + [7]: Marcela + [8]: Daniela +

[9]: Lucka:
Jsem ráda, že se vám mé reportáže líbí a děkuji za návštěvu a komentáře :-D
P.

17 Pavlína Pavlína | 7. února 2010 v 10:47 | Reagovat

[10]: wave:
Mám moc ráda zapečený sníh, který v tomto případě chutnal citrónově :-P Minulý týden jsem si v kavárně Saint-Tropez dala dortík téměř stejný a tak úžasný nebyl. Ale možná to bylo jen tím, že je zima a tělo není tak báječně naladěno, jako o dovolené.
Moc se mi líbily krabičky na dorty, které byly automaticky, s úsměvem a navíc krásné a vždy originál :-D Člověk se prostě nestačil divit na každém kroku :-D
Díky za komentář!
P.

18 toffo toffo | Web | 7. února 2010 v 18:33 | Reagovat

Krabička na dortíky, ještě ke všemu zdarma, ještě tak krásně vymalovaná, to je moc hezky zařízeno. /Jak se znám, jen s těžkým srdcem bych tak krásně vyzdobenou vyhazovala. To bych určitě skončila zavalená dortovými krabičkami/.
Třeba se tu v Čechách taky jednou dočkáme.

19 Pavlína Pavlína | 8. února 2010 v 14:59 | Reagovat

[18]: toffo:
Jsem taky "plechovková a krabičková", takže Tvému komentáři naprosto rozumím :-D Na dovolené jsme krabičku ještě využili a dokonce s námi cestovala domů do Čech :-D Ale dnes už ji nemám :-D
Díky
P.

20 Vilemína Vilemína | E-mail | 11. února 2010 v 11:40 | Reagovat

Díky za pěkné počtení a pokoukání, teď v zimě kontrasty v prorovnání s domácí nabídkou ještě vyniknou.

21 Pavlína Pavlína | 12. února 2010 v 21:20 | Reagovat

[20]: Vilemína:
Vzpomínání na léto je vždycky fajn :-D Díky
P.

22 Alena Alena | Web | 8. dubna 2010 v 19:08 | Reagovat

Procházím se celou Tvojí reportáží.
Pavlínko, to se nedalo vydržet...takové krásné fotky a dortíky... Musela jsem slupnout aspoň miňonky. :-( :-(

23 Pavlína Pavlína | 13. dubna 2010 v 10:20 | Reagovat

[22]: Alena:
Francie je plná gurmánských pastí, chce to pevnou vůli :-D
P.

24 Bali Bali | Web | 2. října 2010 v 13:49 | Reagovat

14.10. budu na obědě v Crest, tak se snad konečně dostanu i do té čokoládové prodejny ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama