MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Banánové soufflé

22. února 2010 v 11:53 | Pavlína |  *** SLADKÉ
Zima je ročním obdobím, kdy se těšíme na léto. Není to jen kvůli mrazivému počasí a nedostatku slunečních paprsků. Nemáme také možnost zajít na zahradu a přinést si domů voňavé třešně, meruňky, švestky nebo právě otrhaný rybíz.

V zimě nám zbývá buď sáhnout po kompotu, který jsme si vyrobili, po mraženém ovoci a nebo se vypravit do obchodu. Tam v tuto roční dobu najdeme především jižní ovoce jako je ananas, pomeranče, mandarinky a také banány. Spousta lidí pokládá banán za naprosto obyčejné ovoce, plné cukru, prázdné energie, bez vitamínů a zdraví prospěšných prvků. Dokonce jsem kdysi zaslechla i přirovnání, že banán je "prasátko mezi ovocem". Z následujících řádků je ale patrné, že tomu tak není.

Banány

Banány obsahují vysoké množství draslíku, který reguluje zadržování vody v těle. Působí jako prevence a lék na potíže s vysokým krevním tlakem, nadváhou a otoky končetin.

Banány obsahují další důležité látky pro naše fyzické i mentální zdraví: hořčík, vápník, železo, fosfor a zinek. Jsou také nejméně rizikovou potravinou pro alergiky.

Banány jsou poměrně bohatým zdrojem vitamínu A, některých vitamínů skupiny B a také vitamínu C. Obsahují rovněž velké množství přírodního cukru, který se dovede rychle uvolnit do našeho krevního systému a fungovat jako rychlý zdroj energie. Téměř okamžitě zvedá naši výkonnost a schopnost soustředění.

Banán je pro svou jemnost výbornou stravou při trávících potížích (žaludeční vředy, průjem).
V době nemoci nebo rekonvalescence nám banán pomůže rychle se zotavit. A pokud jste se v noci nebo k ránu vrátili z nějaké oslavy? Připravte si koktejl z mléka a banánů a doslaďte ho medem. Banán utiší žaludek a s pomocí medu obnoví zničenou hladinu cukru v těle, zatímco mléko utiší váš trávící systém a celkově vás zavodní.

Zdroj: Internet

Inspirací pro další recept mi byla Zlatá kniha Mary Berryové Dezerty a cukroví.

Na soufflé pro čtyři osoby si přiravíme:
  • 3 středně velké banány
  • 2 lžičky citrónové šťávy (já použila limetkovou)
  • 4 bílky
  • 25 g moučkového cukru
  • cukr na posypání
Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 230 stupňů. Naplněné misky do ní budeme vkládat za malou chviličku.

Misky o obsahu 300 ml lehce vymažeme olejem. Pokud máte jako já mističky menší, budete jich potřebovat více. Na vymazání jsem použila olivový olej.

Oloupané a nakrájené banány rozmačkáme vidličkou. Pokud jde práce špatně, klidně je lehce rozmixujte.
Z bílků ušleháme pevný sníh, do kterého jsme na začátku přidali špetku soli. Do tuhého sněhu postupně přidáváme cukr.

Nyní stěrkou nebo drátěnou metlou zlehka vmícháme rozmačkané banány.
Lžící plníme směs do misek, které máme kvůli lepší manipulaci na plechu. Já měla misky o menším obsahu, než je psáno v originálním receptu, takže jich bylo trochu více. Pečeme 15 minut, dokud porce nevyběhnou a nezhnědnou. Horké soufflé pocukrujeme a ihned podáváme...
Banánové soufflé...
A co teď se zbylými čtyřmi žloutky? Měla jsem v lednici pár plátků pancetty a kus parmazánu... takže: Špagety Carbonara! Recept jsem vzala od Itala a dobře udělala.

Pancettu jsem nakrájela na malé kostičky a opekla je na pánvi.
Pancetta...
Mezi tím jsem nastrouhala kus parmazánu (já použila výborný Gran Moravia) a smíchala sýr se čtyřmi žloutky. V receptu jsou počítány dva žloutky na jednu porci.
Špagety a žloutky s parmazánem...
Uvařené těstoviny jsem dala do pánve s opečenou slaninou promíchala. Pak jsem pánev odstavila z tepelného zdroje, přidala směs sýra a žloutků a ještě jednu malou naběračku vody z těstovin. Hotovo, podáváme.
Špagety Carbonara...
Nebo můžeme pořadí obrátit a po skvělých těstovinách si v podobě banánového soufflé připravit rychlý a lehký dezert.
Dobrou chuť!
Výsledek...
Dobrou chuť!

Jestli vám soufflé zachutnalo, vyzkoušejte také ještě čokoládové.
 


Komentáře

1 DolceVita DolceVita | Web | 22. února 2010 v 13:28 | Reagovat

Banánová dobrota vypadá fantasticky :-) V rámci přípravy kalendáře pro další rok jsem se též vrhla na pár banánových experimentů a jen se po nich zaprášilo. Napadá mě otázka, kdo to všechno snědl? :-))) Vidím tam 8 plných zapékacích mističek. Jestli něco zbylo, tak já jedu k vám  :-P

2 Zuza Zuza | Web | 22. února 2010 v 16:59 | Reagovat

Jo, jo, takovou dobrotu bych si dala. A ty špagety taky ;-) . Já jsem nikdy banán nevyhledávala. Pro mě nebyl svou chutí zvláštní. Jednou jsem si přečetla jak je tělu prospěšný a od té doby kupuji denně každému jeden.

3 toffo toffo | Web | 22. února 2010 v 18:30 | Reagovat

Tvoje soufflé je úžasné a úžasně fotogenické. Na tvých fotkách mi připomíná čerstvě nasněženou, pohádkovou zimu. A kdyby ještě sněžilo, mě by to nevadilo  :-) .

4 Madla Madla | Web | 23. února 2010 v 6:21 | Reagovat

Nádherné soufflé jako od mistra cukráře. Na soufflé jsem si ještě netroufla, vždycky se bojím, že mi nevyběhne, že se přepeče apod. Ale tvé krásné fotky mě tu nutí takhle zrána slintat do klávesnice a já se asi o suflátko také brzy pokusím.

5 Vilemína Vilemína | E-mail | 23. února 2010 v 13:15 | Reagovat

Taky mě to láká, jestli najdu pár bílků, zkusím. Příorava složitá není, uvidíme - banány totiž mám ráda moc.

6 Pavlína Pavlína | 23. února 2010 v 15:30 | Reagovat

[1]: DolceVita:
:-D Mistička nezbyla ani jedna :-( Moje mističky mají oproti radám v původním receptu velmi malý obsah, takže jsem jich musela použít více. Soufflé je lehoučké jako pírko, takže pro pár mlsných jazýčků to byla hračka :-D
Díky
P. :-)

7 Pavlína Pavlína | 23. února 2010 v 15:31 | Reagovat

[2]: Zuza:
Já mám banány ráda odjakživa. Třeba rychlý ovocný salát si bez nich nedovedu představit. A špagety? To byla paráda!
Díky
P. :-D

8 Pavlína Pavlína | 23. února 2010 v 15:33 | Reagovat

[3]: toffo:
Soufflé je možná krásné, ale ta zima venku už mi tolik krásná nepřipadá  :-P Ptáčci už občas prozpěvují, snad tu bude brzy jaro :-D
Díky za komentář
P.
:-D

9 Pavlína Pavlína | 23. února 2010 v 15:35 | Reagovat

[4]: Madla:
U tohoto soufflé se nemusíš obávat, že by nevyběhlo. Dokonce stačíš vyběhlé i servírovat, vydrželo asi celé čtyři minuty!
Díky
P.
:-D

10 Pavlína Pavlína | 23. února 2010 v 15:58 | Reagovat

[5]: Vilemína:
Klidně vyzkoušejte i z poloviční dávky. Práce jde rychle od ruky a výsledek je pro milovníky banánové chutě výborný :-D
Díky
P.
:-D

11 Jitka Jitka | E-mail | 23. února 2010 v 19:32 | Reagovat

Banány miluju....soufflé je úžasné.dobrý nápad na víkend...mňam  :-) .Máš to Pavlínko krásně naservírované :-)  :-) J.

12 toffo toffo | Web | 24. února 2010 v 5:27 | Reagovat

[9]: Občas se dostanu ke sledování pekelné kuchyně Gordona Ramsseye. Soufflé byl jeden soutěžní úkol, takový ten jeho "rozstřel." Bylo tragické sledovat splaskávající se kopečky soufflé v miskách.

13 Pavlína Pavlína | 24. února 2010 v 15:34 | Reagovat

[11]: Jitka:
Díky :-D V té knize je ještě spousta pěkných receptů :-D
P.

14 Pavlína Pavlína | 24. února 2010 v 15:36 | Reagovat

[12]: toffo:
Já na toho chlapíka občas prostě nemám trpělivost, takže moc pořadů s ním většinou nevidím :-( Tohle soufflé patří zrovna mezi jednodušší :-D
P.

15 Bali Bali | Web | 24. února 2010 v 20:35 | Reagovat

Velmi povedené!Šikovná holka ;-)
Úplně tě vidim: nervně tam poskakuješ s foťákem, rychle, rychle, už to padá :- )))

16 wave wave | 25. února 2010 v 8:10 | Reagovat

Ty fotky jsou tak krásné a lákavé, že do toho snad půjdu taky. Soufflé jsem nikdy netvořila, takže to budu chtít zdokumentovat a dopadne to přesně jak píše Bali...rychle, rychle, padá, padá...a v tu chvíli mi dojdou baterky ve foťáku. :-D Tak nevím. Stojí mi to za ty nervy ? Ale jo, stojí. Jdu pro banány. :-D

17 Pavlína Pavlína | 25. února 2010 v 11:39 | Reagovat

[15]: Bali:
:-P Dík
Vypadá to, žes mne u toho focení sledovala! Téměř přesně to tak bylo :-D
P.

18 Pavlína Pavlína | 25. února 2010 v 11:44 | Reagovat

[16]: wave:
Jsem ráda, že se Ti fotky líbí :-D Řekla bych, že pro začátek je toto soufflé asi nejvhodnější. Na druhou stranu: ne každému vyhovuje chuť pečeného banánu. Já si ale moc pochutnala.
Nejdůležitější je nezakopnout o kabel od světla ve chvíli, kdy běžíš s horkou mističkou (položenou na prkénku) v ruce a pak posypat cukrem to správné místo :-D
Těším se na Tvé zážitky a díky za komentář :-)
P.

19 Madla Madla | Web | 16. února 2011 v 17:34 | Reagovat

Tak úspěšně zrealizováno i suffklé, i špagety Carbonara a vše bylo vynikající. Můj strach ze sufflé opadl a já te´d můžu konečně začít pořádně experimentovat. Takže ještě jednou dky za krásný recept, který mě donutil ke tvorbě tohoto sladkého jemného zázraku. :-)

20 Pavlína Pavlína | 17. února 2011 v 11:14 | Reagovat

[19]: Madla:
Mám radost, že Ti chutnalo :-D Ale zároveň musím říci, že právě toto banánové patří mezi jednodušší recepty na soufflé. Zejména proto, že tak rychle "nespadne" :D
Díky za fajn zprávu!
P. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama