MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Domácí těstoviny jako moučník? Dvakrát ano!

17. ledna 2010 v 17:55 | Pavlína |  *** TĚSTOVINY
Už je nějaký ten den po Vánocích. Myslím, že jsme si je užili a to nejen my, lidi.
Jeden z vánočních dárků byl mým přáním už delší dobu. Strojek na těstoviny. A teď, když už z bytu zmizel stromeček a vyhnala jsem z těla bacily, dala jsem se do díla. Domácí těstoviny mne prostě hodně zajímají a od této chvíle se jimi budu zabývat častěji.

Jako první jsem zvolila trochu netradiční kombinaci - těstoviny jako moučník. Řeknete si: "Tak to by mohly být nudle s mákem?". Ale vězte, že sladkých kombinací je o mnoho více.

Jako základní surovinu jsem si vybrala vůni citrónu a čokolády. Rozhodla jsem se pro vaječné těsto a dva druhy náplně. Na výrobu dvou druhů domácích těstovin, říkejme jim třeba tortellini, tedy budeme potřebovat:

Na těsto:
  • 300 g hladké mouky
  • 3 celá vejce
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli
Na náplně:
  • 250 g ricotty
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • kůru z jednoho citrónu
  • kůru z jedné limetky
  • šťávu z poloviny limetky
  • tabulku hořké čokolády
Na omáčky:
  • 2 lžíce másla
  • filetky z poloviny citrónu
  • šťávu z poloviny citrónu
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 5 dkg hořké čokolády
  • 1 dcl mléka
Z uvedených surovin si vypracujeme hladké těsto a necháme ho v lednici asi půl hodiny odpočinout.
Mezi tím si připravíme první z náplní. Rozmícháme ricottu s vanilkovým cukrem, citrónovou a limetkovou kůrou. Přidáme šťávu z poloviny limetky a dobře promícháme. Druhé těstoviny budeme plnit kouskem hořké čokolády.
Těsto si v lednici odpočinulo, takže se dáme do dalšího zpracování. Je třeba těsto vyválet na velmi slabý plát. K němu však dojdeme postupně. Nejprve strojek nastavíme na nejsilnější zpracování plátů a po protažení těsta postupně mezeru zužujeme.
Ze vzniklých plátů pak budeme vykrajovat kolečka na tortellini. Strojek na těstoviny splnil svou funkci a tak ho ofoukáme od přebytečné mouky a uklidíme. V žádném případě se nepokoušejte mýt strojek vodou. Mouka by se v jeho útrobách změnila na kaši a stal by se tak nepoužitelným.

Připadalo mi, že práce půjde jednodušeji s velmi známým vykrajovátkem na různé plněné taštičky. To se pro tento účel hodilo výborně. Použila jsem tu nejmenší velikost.
Náplně je třeba dát přesně tolik, aby při přeložení z taštičky nevytékala. Okraje těsta by pak nebyly pevně slepené a při vaření by se taštička mohla otevřít. Naplněné tortellini skládáme na talíř lehce posypaný moukou. I v této fázi se těstoviny mohou malinko lepit.
Připravíme si hrnec s vroucí vodou, kterou mírně osolíme jakmile se začne vařit. Těstoviny vaříme do té doby, dokud nevyplavou na povrch a ještě o chvilku déle. To trvalo v mém případě celkem asi 4 minuty.

Teď máme čas připravit si obě omáčky.

Pro taštičky s ricottovou náplní jsem připravila čokoládovou omáčku. Ve vodní lázni si rozpustíme několik dílků hořké čokolády. Přidáme lžíci másla a asi 1 dcl mléka. Mícháme, dokud se čokoláda dobře nerozpoustí a směs dokonale nespojí.

Druhá omáčka - citrónová, bude pro těstoviny, které jsme plnili kouskem čokolády. Na pánvi si rozhřejeme asi lžíci másla, přidáme filetky z poloviny citrónu, šťávu z druhé poloviny citrónu a posypeme asi lžící třtinového cukru. Jakmile se začne tvořit karamel, je omáčka hotová.
A můžeme podávat. Těstoviny podáváme na nahřátém talíři a omáčky v nahřátých mističkách.

Citrónové tortellini s čokoládovou omáčkou
Čokoládové tortellini s citrónovou omáčkou
Ať už si zvolíte jakýkoliv způsob podávání těstovin na sladko, přeji vám dobrou chuť!
 


Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 17. ledna 2010 v 19:15 | Reagovat

Pájo, to je nádhera :-). Pokaždé Tě musím chválit, chválit, chválit. Doma Tě musí  za takové poklady na rukách nosit :-D. Už jsem párkrát zkoušela domácí tortellini a právě na sladko - s kostičkou čokolády uprostřed a smetanovo-vanilkovou omáčkou :-P. Mňam, mňam. Ani další sladké úpravy těstovin mi nepřijdou zvláštní - miluji nudle s mákem (prostě klasika) nebo jen tak s nastrouhaných tvrdým tvarohem. Dělám těstoviny trochu jako palačinky - zapékám je s tvarohem, rozinkami, oříšky. V jedné knížečce o čokoládě jsem našla a vyzkoušela recept na čokoládové nudle ;-). Někomu takto upravené těstoviny nechutnají, a když je dostanou na talíři, jsou zklamaní. Přítelova maminka s babičkou očekávaly zapékané těstoviny - pravděpodobně s masem, sýrem... a místo toho dostaly mé "palačinkové" těstoviny. Koukaly velmi smutně :-). Takže dnes už si sladké těstoviny dělám jen pro sebe :D.

2 Zuza Zuza | Web | 17. ledna 2010 v 19:45 | Reagovat

To je nádhera a určitě dobrota. Tortellini miluji na slano ale tyhle bych určitě taky ochutnala :-) .

3 Yva Yva | Web | 18. ledna 2010 v 3:12 | Reagovat

Domácí těstoviny jsou opravdová specialita a ta trocha námahy za tu jemnou chuť vážně stojí. Když jsem četla začátek článku, při zmínce o strojku na těstoviny jsem si představovala tu mašinku s dvěma válečky, co se otáčejí pomocí kličky nebo motorku a s pomocí různých nástavců se na ní dají dělat různé druhy "nudlí". A ono je to úplně jinak! :-) Torteliny jsou z toho tvořítka jak vymalované a bezpochyby neméně chutné. Kombinace čokolády s citrusovými plody patří mezi moje nejolíbenější. Krásné fotky, Pájo! :-)  :-)

4 Mandarinka Mandarinka | 18. ledna 2010 v 10:38 | Reagovat

Těstoviny nasladko nějak zvlášť nemusím, ale tady bych si nechala říci. Vypadá to skvostně a určitě to tak i chutná.

5 Bali Bali | Web | 18. ledna 2010 v 13:12 | Reagovat

Těstoviny nasladko můžu. Nejradši nudle s mákem, které jsem už ale dlouho neměla. Sakra dlouho!
Tvé kombinace jsou taktéž báječné.
Uděláš mi je na snídani, až zas u vás budu spát? ;-)

6 Pája Pája | Web | 18. ledna 2010 v 18:31 | Reagovat

Nemohu se ubránit vzpomínce na mražené taštičky. Toto mi je hodně připomíná, samozřejmě kvalita náplně a omáček je někde úplně jinde, ale plněné těstoviny po sladku to jsou =)

7 DolceVita DolceVita | Web | 19. ledna 2010 v 19:35 | Reagovat

Pája: mražené taštičky s tvarohem? Tak ty jsem jako malá měla fakt děsně ráda :-) Dáreček v podobě strojku na nudle byl dobrý nápad. S těstovinami si můžeš hrát 365 dnů v roce a pokaždé mohou chutnat jinak :-) Moc pěkný dezertík Pájo.

Až budeš chystat pro Bali tu skvostnou snídani, tak přijedu ochutnat :-)))

8 Yva Yva | Web | 19. ledna 2010 v 23:36 | Reagovat

Pavlí, tak koukám, že jsem to trochu popletla. Já tu mašinku, co o ní mluvím výše, na té fotce úplně přehlédla. Takže se dodatečně omlouvám za nedorozumění. Já si fakt musím jít večer lehnout, namísto abych obrážela blogy.  ;-) Pa!

9 Bali Bali | Web | 20. ledna 2010 v 9:21 | Reagovat

Šárko netěš se. Po Skype mi sdělila sladké tajemství, že na snídani mi je neudělá :- ))))

10 wave wave | 20. ledna 2010 v 11:14 | Reagovat

Tak tu mašinku bych také moc ráda. Některé recepty se bez ní prostě neobejdou. Hlavně to vyvalování těsta válečkem je poněkud pracnější.:-)
Obecně nejsem moc na sladké, ale raději než nějakou "buchtu na plech", si dám   dobrotu, jako jsou tyhle taštičky.
Nedávno jsem četla moc zajímavý recept. Náplň pečená dýně,drůbeží vývar, pažitka, ořechy,šafrán,sůl, pepř. To všechno v omáčce ze šalotkového másla,vývaru, sherry, hrozinky, sůl, pepř. Celé by to mělo být spíše do sladka. Zdá se Vám to trochu divoké ? Mně docela ano, ale o to víc mne to láká. Tak až zase budou dýně.  :-)

11 wave wave | 20. ledna 2010 v 14:34 | Reagovat

Koukám, že píšu jak tatar. Tím "tyhle taštičky" jsem samozřejmě myslela, Pájo, ty Tvoje taštičky !!  :-D

12 toffo toffo | Web | 20. ledna 2010 v 18:49 | Reagovat

Velmi inspirativní!

13 Pivli Pivli | Web | 20. ledna 2010 v 22:43 | Reagovat

Takhle po Vánocích a zase takové mlsky, jo? :-P

14 Pivli Pivli | Web | 20. ledna 2010 v 22:45 | Reagovat

...jsem to odeslala dřív, než jsem chtěla. :-D Nádherné fotky, nevím, nevím, kterou variantu bych zvolila, prostě bych musela ochutnat obě dvě. Hm, děláš mi chutě! Jo a kocourci jsou senzační, jak jinak!  :-P

15 Pavlína Pavlína | 21. ledna 2010 v 10:32 | Reagovat

[1]: coco-choc:

Musím se přiznat, že já jsem zrovna ten člověk, který nudle s mákem nejí a nesní :-( Asi právě proto jsem si vymyslela tyto dvě verze. Tvůj nápad s čokoládou a vanilkovou omáčkou musel být také velmi chutný. Když mluvíš ještě o tvarohu - samé dobré věci. Jen mít dost času to všechno vyzkoušet! :-D
Díky
P.

16 Pavlína Pavlína | 21. ledna 2010 v 10:33 | Reagovat

[2]: Zuza:

Ráda Tě zase vidím, díky za pochvalu. Konečně jsem si Tě přidala vpravo do odkazů. Ráda se chodím k Tobě dívat na Filipa a ostatní kočky :-D
P.

17 Pavlína Pavlína | 21. ledna 2010 v 10:43 | Reagovat

[3]:+[8]: Yva:

To je přece úplně jedno, že trochu popletla :-D  :-P
Moc ráda Tě tady vidím a ještě jednou děkuji za krásný dáreček, který se okamžitě se hodil :-D Ty luxusní a téměř zlaté ubrousky vynikají krásně i na fotkách!
Měj se krásně :-D
P.

18 Pavlína Pavlína | 21. ledna 2010 v 10:44 | Reagovat

[4]: Mandarinka

Já s těstovinami na sladko začala a ještě několik "pokusů" plánuji. Děkuji a mějte se fajn :-D
P.

19 Zuza Zuza | Web | 22. ledna 2010 v 10:13 | Reagovat

[16]: Děkuji za ten odkaz :-). Já mám zase ráda tvoje recepty, nápady a úžasné fotky.

20 Pavlína Pavlína | 22. ledna 2010 v 15:49 | Reagovat

[5]:+[9]: Bali:
Tyhle těstoviny zrovna nepatří mezi snídaňové rychlovky, ale když si je budeš opravdu přát, udělám jich pár den předem :-D Já sama jsem několik taštiček posnídala a chuť teplé čokolády po ránu mne moc bavila :-D
Díky
P.

21 Pavlína Pavlína | 22. ledna 2010 v 15:51 | Reagovat

[6]: Pája:
Ty mražené taštičky já neznám :-( , ale nevadí mi to :-D Vítám Tě v diskusích na mém blogu a děkuji za komentář!
P.
:-P

22 Pavlína Pavlína | 22. ledna 2010 v 15:52 | Reagovat

[7]: DolceVita:
Přesně tak! Strojek na nudle je moc fajn a nápadů je také dost, jen bych ráda více času. Určitě dostaneš ochutnat! Budu se těšit!
Díky
P.
:-D

23 Pája Pája | Web | 23. ledna 2010 v 16:06 | Reagovat

Při druhém procházení článku, po dnešním dopoledním boji, jsem si uvědomila a ocenila podstatu strojku na těstoviny.

24 Bali Bali | Web | 23. ledna 2010 v 16:14 | Reagovat

20: píšu si :- )))

25 Pavlina Pavlina | Web | 24. ledna 2010 v 10:46 | Reagovat

[10]:+[11]: wave:

Píšeš naprosto srozumitelně. Dýňová náplň včetně všeho ostatního mi připadá úplně v pořádku a stálo by to za zkoušku, určitě! Dýně má mnoho způsobů využití a její ne zrovna výrazná chuť se dá přizpůsobit na sladko či na slano naladěnému jazýčku.
Strojek je velmi důležitý právě na pečlivé rozválení a tím vlastně i propracování těsta. Musí ovšem vydržet trochu déle a nebýt na jedno použití, jako byl ten můj. Snad bude reklamace vyřízena brzo :-(
Díky za komentář, ze kterého se sbíhají sliny! .-D
P.

26 Pavlina Pavlina | Web | 24. ledna 2010 v 10:47 | Reagovat

[12]: toffo:
Je to prostě nápad, který si každý může využít podle svého. Možností je spousta :-D Díky!
P.

27 Pavlina Pavlina | Web | 24. ledna 2010 v 10:50 | Reagovat

[13]:+[14]: Pivli:
Díky :-D
Kocoury nejvíce baví rozbalování dárků - rádi se pohybují v těch šustících papírových vlnách. Také rádi spí pod stromečkem - to si prostě hrají na dárečky. Ale těmi oni jsou dávno  :-P
Měj se fajn
P.
:-)

28 primula primula | 25. ledna 2010 v 6:47 | Reagovat

Milá Pavlínko, Tví kocouři jsou opravdu dárečci,. A dobře vědí, jak jim to s těmi ozdobnými papíry sluší! Každý týden za mnou chodí patnáctiletý vnuk, který je na sladké a vymyslet pro něho pokaždé něco jiného (u babičky by se jídla nemusela opakovat), je někdy složité. Takže děkuji za inspiraci, jenže budu muset udělat pro něho těsto asi z dvojnásobné dávky a to ani nemám ten krásný strojek. Hezký den.

29 Madla Madla | Web | 26. ledna 2010 v 9:53 | Reagovat

Tak to je úžasné. nejen nádherné fotky, ale opravdu skvělé recepty. Obecně moc sladká jídla nemusím, a těstoviny na sladko už vůbec ne, ale tady bych si říct dala, protože obě náplně a omáčky vypadají naprosto excelentně. Úplně jako z profi restaurace. A kombinace čokolády a citrusů je vážně božská.

30 Pavlína Pavlína | 26. ledna 2010 v 15:50 | Reagovat

[28]: primula:
Ráda Tě zase vidím! :-) S kocoury je velká legrace až do té doby, než slyšíme podivně cinkat stromeček. To kocouři tahají za ty nejnižší ozdoby a pokouší se je "ulovit" :-D
Tvůj vnuk možná bude větší jedlík :-P, ale taštiček z uvedeného množství těsta a této velikosti (nejmenší kulaté vykrajovátko) je dost možná i pro tři :-D Tak doufám, že na Tebe zbyde a díky za pěkný komentář :-)
P.

31 Pavlína Pavlína | 26. ledna 2010 v 15:52 | Reagovat

[29]: Madla:
Přesně proto jsem se do toho pokusu pustila - také sladká jídla zrovna nevyhledávám :-D Děkuji za milý komentář a vítám Tě u mne na blogu :-P
P.
:-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama