MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Mrkvové vánoční přání

22. prosince 2009 v 8:51 | Pavlína |  *** SLADKÉ
Všichni už asi máte dávno napečeno. Mám ale pro vás malou "rychlovku". Tento starý recept letos objevila moje máma a řekla si, že ho vyzkouší. Cukroví chutná báječně a hlavní surovinou hned po mouce je MRKEV. Takže to cukroví je vlastně i zdravé :-)

Na přípravu mrkvového cukroví budeme potřebovat:
  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g mrkve
  • 120 g Hery
  • 30 g vlašských ořechů
  • špetku prášku do pečiva
  • kůru z jednoho citrónu
  • meruňkový džem na slepování
  • moučkový cukr ochucený vanilkou na obalování
Těsto z uvedeného množství surovin by mělo vystačit přibližně na 100 menších kousků vánočního pečiva, po slepení tedy asi 50 kusů.
Oříšky nadrobno umeleme, mrkev a citrónovou kůru nastrouháme na jemném struhadle. Ze všech surovin pak vypracujeme těsto, které necháme v chladu odpočinout.

Vychladlé těsto rozválíme na plát silný asi 3 mm a vykrájíme našimi oblíbenými vykrajovátky tak, abychom měli vždy dva stejné tvary do páru. Cukroví klademe na plech pokrytý pečícím papírem a pečeme zvolna na 160 - 170 stupňů v předehřáté troubě do doby, až začnou kraje pečiva lehce zlátnout.

Když je pečivo v troubě, máme chvíli si připravit meruňkový džem a také cukr na obalování slepeného pečiva. Moučkový cukr na obalování je nejvhodnější ten, který voní vanilkou. Toho dosáhneme tím, že v dóze společně s cukrem uchováváme vanilkový lusk.

K ruce si teď vezměte pomocníka, protože bude třeba malinko spěchat. Cukroví je nejlépe obalovat horké. Slepujeme tedy jednotlivé páry džemem a slepené kousky obalujeme v cukru.
Dva dny v chladnu budou na odležení hotového pečiva stačit.
Uvidíte, jak mrkev a meruňková zavařenina vytvořily bezvadné chuťové duo. A díky absenci cukru v těstě není toto cukroví ani moc sladké. A uvnitř je krásně žluté a voňavé.
Přeji Vám dobrou chuť a krásné a pohodové Vánoce!
 


Komentáře

1 Bali Bali | Web | 22. prosince 2009 v 9:14 | Reagovat

Tys opět pekla? Jsem udivena :- )))
Máš to pěkné. Tak očekávám, že dovezeš ochutnávku.
Cukroví jaksi nepeču, ale vyzkoušela jsem si jednoduchý receptík od kámošky na nepečené rumové kuličky. Lehce jsem si je "vylepšila" drcenými amaretti. Možná ti jeden kousek nechám na košt, je to žravé ;-)

2 Pavlína Pavlína | 23. prosince 2009 v 12:53 | Reagovat

[1]: Bali:
Na ochutnávku bude třeba udělat další dávku. Tohle cukroví je lehké, šťavnaté a moc dobré, tak prostě mizí rychle. Na kuličky se těším! :-D Možná ještě zkusím vyrobit pár vosích hnízd :-P
Hezky si užij svátky!
P.

3 Bali Bali | Web | 23. prosince 2009 v 13:50 | Reagovat

Snad kuličky zbydou, včera moc chutnaly pošťačce, musela jsem jí je odebrat :- )))
Také vám příjemné sváteční chvíle a něco opravdovu dobrého na talíři i ve sklence ;-)

4 toffo toffo | Web | 23. prosince 2009 v 18:20 | Reagovat

Mrkvánky budou určitě zdravé, pekl je Petr Havlíček v známém hubnoucím pořadu :-)! Jednou bych je měla vyzkoušet.
Pěkné vánoce!

5 Tama Tama | Web | 24. prosince 2009 v 11:44 | Reagovat

Hezká svátky přeji a díky za tu spoustu receptů, při kterých se jen sliny sbíhají  :-)

6 Pivli Pivli | Web | 24. prosince 2009 v 23:52 | Reagovat

Zase jeden pěkný recpetík. No, letos už ho nestihnu, 14 druhů cukroví je ažaž, ale příští rok, kdo ví? ¨Nebo na něj dojde během roku. ;-) Krásné Vánoce všem!

7 Zuza Zuza | Web | 25. prosince 2009 v 9:30 | Reagovat

Tohle cukroví znám, je moc dobré. Přeji ti krásné Vánoce a šťastný Nový rok :-) .

8 Pavlína Pavlína | 29. prosince 2009 v 12:34 | Reagovat

[4]: toffo:
Vlastně nevím, jak bych toto cukroví nazvala. "Mrkvánky" je hezké :-)
Přeji Ti hezké svátky!
P.

9 Pavlína Pavlína | 29. prosince 2009 v 12:34 | Reagovat

[5]: Tama:
Díky :-D Budu se chodit dívat na krásného kocourka :-)
P.

10 Pavlína Pavlína | 29. prosince 2009 v 12:36 | Reagovat

[6]: Pivli:
Máma byla s těmi druhy někde kolem desítky, tuším. A letos se jí cukroví zase moooc povedlo! :-D Čtrnáct je slušné číslo.
Doufám, že se brzo uvidíme :-) Hezky si užij svátky!
P.

11 Pavlína Pavlína | 29. prosince 2009 v 12:37 | Reagovat

[7]: Zuza:
Já mrkvové jedla poprvé, ale určitě ne naposledy. Stojí za tu práci i ochutnání. Přeji Ti pěkné svátky!
P.
:-)

12 Pipi Pipi | E-mail | Web | 7. ledna 2010 v 11:32 | Reagovat

Já se na zdravější vánoční cukroví chystám už dlouho, ale zatím se k tomu v každoročním předvánočním shonu nedostanu...  :-( Tohle je fajn tip na recept, díky!

Kde vy ženy berete čas na čtrnáct druhů cukroví...? To je neuvěřitelné, mě by to asi zničilo  :-)

13 suzanna suzanna | E-mail | Web | 7. ledna 2010 v 11:37 | Reagovat

Tak toto vyzera naozaj zaujimavo, nic vianocne s mrkvou som este nerobila, urcite vyskusam.
Mas krasny blog, prajem vsetko dobre do noveho roku od dalsej milovnicky maciek.

14 Jája Jája | E-mail | 19. prosince 2011 v 17:55 | Reagovat

Nyní jsem objevila tento blog, velice zajímavý, letos už mám 14 druhů cukroví, ale toto mrkvové vyzkouším kdykoliv, třeba hned po vánocích.... :-P

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama