MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Kachní prsa s příchutí kaštanů i vzpomínek

7. prosince 2009 v 19:22 | Pavlína |  *** OPEŘENCI
Advent je sváteční období. A pro tento čas jsem si připravila tak trochu sváteční pokrm, který byl z velké části inspirován mými stále ještě obrovskými zážitky z dovolené ve Francii. Ostatně, většinu surovin na jeho přípravu jsem si z té země také dovezla.

Kombinace, kterou vám nabízím, se výborně hodí na začátek zimy, kdy ve sklepě máme hrušky a zároveň nám pečené kaštany připomínají nadcházející Vánoce. Znovu, tak jako loni, jsem si pochutnávala na kombinaci pečených kaštanů a portského vína a se všemi těmi vůněmi a chutěmi jsem si trochu pohrála.

Na přípravu pro 2 osoby budeme potřebovat:
  • kachní prsa o vázce cca 450 g
  • 3 lžíce kachního sádla na opečení
  • 2 lžíce medu (nejlépe kaštanového)
  • 2 lžíce portského
  • 0,5 dcl kaštanového sirupu
  • 3 čerstvé hrušky
  • 2 šalotky
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • plátek másla
  • 2 dcl suchého bílého vína
  • 4 lžíce hnědého cukru
  • šálek bylinkového vývaru
  • malé brambůrky vhodné pro vaření v mikrovlnné troubě
  • 10 jedlých kaštanů
Začneme tím, že si upečeme kaštany. Každý z nich nejprve nařízneme do kříže a na pánvi pečeme nasucho asi 10-15 minut. Upečené kaštany oloupeme a nasekáme na hrubší kousky.
Teď si připravíme pošírovanou hrušku. Tato úprava bývá obvyklejší s červeným vínem a taková hruška má pak více využití. Jako téměř samostatné jídlo nebo jako příloha k masu. Výtečná je také ke zvěřině.

Pro pošírování je lépe vybrat trochu pevnější hrušky. Oloupeme je, vykrojíme jádřince a nakrájíme na silnější plátky. Současně si nakrájíme šalotky na slabé proužky.
Na másle šalotky zlehka osmahneme a přidáme hnědý cukr. Necháme lehce zkaramelizovat.
V zápětí přidáme nakrájené hrušky, 0,25 dcl kaštanového sirupu a několik snítek rozmarýnu. Vše zalijeme bílým vínem. Když se směs začne vařit, stáhneme zdroj tepla na minimum a hrušky vaříme do mírného změknutí. V tomto případě asi 5 minut.
Zatímco se připravují na plotně hrušky, upečeme si brambory. Použila jsem miniaturní brambůrky, které jsem si přivezla z Francie. V našich obchodech jsem však viděla podobné, ve slupce, vhodné k vaření v mikrovlnné troubě.

Brambory pečeme na 200 stupňů v zapékací nádobě. Po patnácti minutách přidáme dvě lžíce kachního tuku a lehce brambory promícháme. Všechny pak posypeme sušeným rozmarýnem. Ten čerstvý by se nám v troubě mohl lehce připálit. Brambory pečeme přibližně dalších 10 minut.
A teď už je na řadě maso. Protože půjde o úpravu téměř minutkovou, necháme si ji na závěr.

V našich podmínkách jsou v obchodech zpravidla k dostání celá kachní prsa i s kostí, tzv. motýlek. Já jsem si dovezla a do dne přípravy v mrazáku uchovala poněkud větší kachní prsa, která jsou tam prodávána již bez hrudní kosti. Jsou mnohem masitější. Však jsem také ve Francii původně považovala kachnu za pultem řeznického úseku v obchodě za malou krůtu.

Kůži na prsou nařežeme na malé kostičky opatrně tak, abychom nezajeli do masa. Při pečení by nám z masa vytékala šťáva a to nechceme. Kůži osolíme a opepříme.
Připravíme si marinádu smícháním dvou lžic kaštanového medu, dvou lžic portského vína a 0,25 dcl kaštanového sirupu. Do marinády položíme kachní prsa tukem nahoru a marinujeme asi dvě hodiny uložené v chladu.
Kůži nemarinujeme, aby se zpočátku při vypékání nepřipalovala.

Do pánve nalijeme trochu kachního sádla a na něm zvolna opékáme maso kůží dolů, dokud se většina sádla nevypeče. Přebytečný tuk průběžně odebíráme.

Pak prsa obrátíme, zprudka opečeme, přelijeme zbylou marinádou a chvíli dusíme pod poklicí. Podle potřeby podléváme vývarem. Ideální je dosáhnout toho, aby kachní prsa byla na řezu růžová, ne však krvavá.
Nakonec přidáme několik lžic tekutiny vzniklé pošírováním hrušek a šťávu zredukujeme.

Na nahřátý talíř přes cukrářský kroužek naskládáme (nejlépe pinzetou) hrušky s proužky šalotky a posypeme je nasekanými pečenými kaštany. Maso nakrájíme na plátky a přelijeme zredukovanou šťávou. Jak přílohu podáváme v kokotce rozmarýnové brambůrky. Ozdobíme větvičkou rozmarýnu.
:-)
:-))
Dobrou chuť!
Dobrou chuť!
 


Komentáře

1 Bali Bali | Web | 7. prosince 2009 v 19:56 | Reagovat

Já chci PRSO!
Prsíčka můžeme, ale ta vychrtlá česká nekupujeme. Nechali jsme se nachytat jen jednou.
Také mam v mrazáku ta pěkná francouzská, dají se koupit např. v obyčejným Lidlu; ovšem německém.
Máš moc pěkný receptík, kaštany máme rádi. Naposledy jsme je měli v neděli s perličkou na kapustě ;-)

2 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 7. prosince 2009 v 20:38 | Reagovat

To je zase koncert chutí :-). Překrásná úprava a tolik vynikajících ingrediencí. To víš, tohle s cuketou nebo brokolicí nevykouzlím :-D, že bych se opět zvrhla pro maso :D. Pečené kaštany mám moc ráda klasicky nasladko, ale určitě bych si s chutí rozšířila obzory :-).

3 jitka jitka | E-mail | 8. prosince 2009 v 8:27 | Reagovat

Tak to je teda mňamka...Pavlínko,úžasný.... :-)  O_O

4 Pivli Pivli | E-mail | Web | 8. prosince 2009 v 23:25 | Reagovat

Dokonalost sama! Máš můj obdiv, je to nádherné a určitě to i božsky chutná!
A kokotky nemají chybu. Už se těším, až je po Vánocích použiju také. :-D

5 Pavlína Pavlína | 10. prosince 2009 v 8:53 | Reagovat

[1]: Bali:
:-D Při nejbližší cestě do SRN se po nich podívám :-) Díky za tip
P.

6 Pavlína Pavlína | 10. prosince 2009 v 9:15 | Reagovat

[2]: coco-choc:
Zrovna s tou cuketkou se dají dělat zázraky :-) Kaštany na sladko jsem nikdy neochutnala, jen kaštanovou pomazánku, sirup, likér a jogurt :-D Jsou to všechno moc dobré věci, hlavně ten jogurt - ovčí s kaštanovým pyré. Ale bohužel se v ČR nedají koupit :-(
Díky
P.
:-D

7 Pavlína Pavlína | 10. prosince 2009 v 9:16 | Reagovat

[3]: jitka:
To by Ti chutnalo, když máš ráda kachnu. A brambory, vím... :-D
Díky
P.

8 Pavlína Pavlína | 10. prosince 2009 v 9:18 | Reagovat

[4]: Pivli:
Děkuji! Hruška na tento způsob chutná s kachním masem báječně. Kaštany to vše už jen dotáhly. A ta šťáva - ta byla úžasná :-D
Měj se pěkně!
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama