MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Kachní játra v česnekovém sádle

10. listopadu 2009 v 12:35 | Pavlína |  *** PŘEDKRMY
Na tento nápad mne přivedla restaurace hotelu Kašperk v Kašperských Horách, kterou jsme navštívili při pobytu na Šumavě.
Pokud jste v této turistické oblasti odkázáni pouze na stravování v restauracích, vůbec vám to nezávidím. Došla jsem k závěru, ze kterého mi není dobře. I v dnešní "gastronomicky vyspělejší" době je na Šumavě velké štěstí narazit na podnik, který je příjemný po všech stránkách. Je to tak trochu ruská ruleta. Velmi zřídka je spojeno vlídné (a třeba i nekuřácké) prostředí, dobré jídlo a profesionální obsluha. Téma stravování na jinak tolik vyhlášené Šumavě by vystačilo na samostatný, velmi obsáhlý článek.
Restaurace v hotelu Kašperk ale splňovala všechny naše požadavky, a to ve vysoké míře. Ta prostě stojí za návštěvu.

Kachní játra v česnekovém sádle jsem si tam vybrala jako předkrm a od té doby mi nedala spát. Tak jednoduchý a velmi chutný předkrm zkusím sama připravit doma.

Připravila jsem si:
  • 300 g kachních jater
  • asi 250 ml kachního sádla (nejlépe zbytek z výroby kachního konfitu)
  • 2 stroužky česneku
  • pepř
Sůl na obrázku je připravena na posolení těsně před konzumací. Játra po celou dobu přípravy NESOLÍME.
Kachní játra omyjeme a zbavíme drobných blan a žilek. Na přípravu bude nejvhodnější keramická miska s víčkem. Z misky nebude unikat teplo, zkrátíme tím tedy čas přípravy. A další důležitá věc: víko od nádoby zabrání znečištění trouby.
Misku vymažeme rozetřeným stroužkem česneku a vyskládáme do ní játra. Z druhého stroužku si nařežeme drobné klínky a vrstvy jater jimi téměř prošpikujeme. Dbáme na to, aby žádný kousek česneku nezůstal na povrchu nebo u stěny misky, v horkém sádle by se mohl připálit a zhořknout.
Povrch jater mírně opepříme...
... a zalijeme rozpuštěným kachním sádlem...
Přiklopenou misku vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 200 stupňů asi 30 - 40 minut. Ideální je, pokud játra zůstanou uvnitř lehce narůžovělá.
Poté necháme zchladnout, nejprve v pokojové teplotě, později v lednici.
Vychlazeno...
Jako příloha výborně poslouží čerstvý chléb. Kachní játra si na chlebu lehce osolíme a můžeme také posypat nakrájenou cibulkou.
Na chléb s játry sypeme cibulku...
Takto upravená játra jsou v sádle dobře konzervovaná, takže okamžitá konzumace není nutná.
:-))
Ale pro jistotu si raději připravte misky dvě :-)
Dobrou chuť!
Dobrou chuť!
 


Komentáře

1 Shira313 Shira313 | 10. listopadu 2009 v 14:57 | Reagovat

Tak tento pokrm vyzerá famózne a opäť pripomína voňavé Francúzsko. :o) Nedávno som pozerala na nete, ako sa vlastne confit de canard pripravuje. Po úspečnom zvládnutí rillettes sa cítim aj na confit. ;-)
Ak sa nemýlim, tak tieto pečienky nie sú z kačíc "gávených" kukuricou, aby sa im neúmerne zväčšila pečeň.  :-?

2 DolceVita DolceVita | Web | 10. listopadu 2009 v 15:19 | Reagovat

Konfitovaná kachní jatýrka vypadají dokonale :-) Hned bych si kousek dala. Ale krásně vypadá i žlutá nádobka s pokličkou, ve které je servíruješ. Jídlo s nádobou tvoří takovou harmonickou dvojku! Krása ;-)

3 Bali Bali | Web | 10. listopadu 2009 v 16:24 | Reagovat

Jeee, kokotky. Ja si dnes poridila dalsi dve pekne cervene do sve sbirky.
Jatyrka take muzu, ale asi mam radsi prave ta tucna ;-)
V kazdem pripade muzes nejakou takovou jatrovou terinku dovezt k nam ;-)

4 Domácí čajovna Domácí čajovna | Web | 11. listopadu 2009 v 5:51 | Reagovat

mňam

5 coco-choc coco-choc | Web | 11. listopadu 2009 v 7:28 | Reagovat

Tady asi nemohu říci téměř nic :-(, jen musím :-) opět pochválit nádherné fotografie a moc se mi líbí ta žlutá nádobka.

6 germa germa | Web | 11. listopadu 2009 v 11:17 | Reagovat

týmto nabudúce očarím sobášeného :)

7 wave wave | 11. listopadu 2009 v 17:12 | Reagovat

Ne, to ne ! To mi nedělej!! Znáš moji slabost pro kokotky a podobné "kastrůlky". Kachní jatýrka v kachním sádle jsou jen sen, ze kterého se nechci probudit. !!
Domluvila jsem. Držím dietu.  :-D  :-D

8 Zuza Zuza | Web | 11. listopadu 2009 v 17:29 | Reagovat

Opět krásně nafoceno :-). Já tedy játra nejím ale vypadá to krásně. Ale mohla bych to udělat mému příteli, to si bude čvachtat :-).

9 primula primula | Web | 12. listopadu 2009 v 19:43 | Reagovat

Vynikající předkrm, nad kterým se sbíhají sliny, nádherně popsáno a nafoceno. Jednou za čas, zvláště v období, kdy Martin přijel na svém koni, (který je asi bílý jen na horách) trocha této dobroty nezaškodí.

10 Mandarinka Mandarinka | 13. listopadu 2009 v 14:57 | Reagovat

Játra stejně jako Zuza nejím, ale ty fotky jsou tak nádherný, že bych se snad i přemohla. :-)

11 Pavlína Pavlína | 13. listopadu 2009 v 16:23 | Reagovat

[1]: Shira313:
Všechna jídla, která jste zmínila, jsou to nejjednodušší, co může být. Připravují se sama ve vlastním tuku a dále už je potřeba jen pár ingrediencí :-) Já už "francouzské nákaze" podlehla dávno a můj pobyt ve Francii ji jen umocnil. Naprosto tedy chápu všechny "zasažené" :-D Tato játra jsou z normální kachny, tedy té, která není krmena pro fois gras  :-P
Děkuji!
P.

12 Pavlína Pavlína | 13. listopadu 2009 v 16:25 | Reagovat

[2]: DolceVita:
Nádobka s pokličkou je pro takové pokrmy jako stvořená a praktická. Sádlo příjemně voní česnekem a čerstvý chléb... Však si to dovedeš představit :-D
Díky!
P.

13 Pavlína Pavlína | 13. listopadu 2009 v 16:26 | Reagovat

[3]: Bali:
Tak jsme domluveny :-) Ty připravíš fois gras a já tato játra  :-P
P.

14 Pavlína Pavlína | 13. listopadu 2009 v 20:21 | Reagovat

[4]: Domácí čajovna:
:-D Díky
P.

15 Pavlína Pavlína | 13. listopadu 2009 v 20:23 | Reagovat

[5]: coco-choc:
Jsem ráda, že se fotky líbí a zdroj mističek s víčkem bych viděla nejlepší zde:

www.olivovakucharka.webgarden.cz

Mailem tam zjistíš daleko více informací :-)
Díky
P.

16 Pavlína Pavlína | 13. listopadu 2009 v 20:23 | Reagovat

[6]: germa:
Přeji vám oběma dobrou chuť a děkuji za pěkný komentář :-)
P.

17 Pavlína Pavlína | 13. listopadu 2009 v 20:25 | Reagovat

[7]: wave:
Neznala jsem, ale už ji znám a budu si to pamatovat :-P
Já už tu slabost na keramické kokotky mám dlouho a myslím, že nás to všechny čeká ještě v daleko větším měřítku :-D
Děkuji
P.

18 Pavlína Pavlína | 13. listopadu 2009 v 20:26 | Reagovat

[8]: zuza:
Je mi známo, že spousta lidí vnitřnosti nekonzumuje, ale o to více mne těší Tvoje pochvala. Měj se fajn :-)
P.

19 Pavlína Pavlína | 13. listopadu 2009 v 20:32 | Reagovat

[9]: primula:
Znovu děkuji za pochvalu fotek. Také si myslím, že před tou skutečnou zimou, která už se teď občas hlásí o slovo, taková dobrota pouze pomůže vylepšit střevní flóru :-D
Díky za komentář
P.:-D

20 Pavlína Pavlína | 13. listopadu 2009 v 20:34 | Reagovat

[10]: Mandarinka:
Takový komentář těší, opravdu mám velkou radost a děkuji :-D
P.

21 Anna Anna | 15. listopadu 2009 v 22:16 | Reagovat

Autorka těchto stránek je zcela nepopiratelně v tomto oboru velmi "vzdělaná",ale má reakce na maso je v jisté míře negativní :-( (Zvířat je mi líto ;-) )

22 Cutie Cutie | Web | 21. listopadu 2009 v 22:32 | Reagovat

Minulý víkend jsem byla na Šumavě a jsem ráda, že jsem předtím četla tento článek - restaurace Kašperk je dobrý tip (i když jatýrka neměli). S tou gastronomií je to tam opravdu docela bída, nemít možnost si v apartmánu vařit, tak nevím, co bychom si počli :)

23 Pavlína Pavlína | 23. listopadu 2009 v 23:25 | Reagovat

[21]: Anna:
Díky :-D Váš problém se zvířátky chápu :-) Mějte se fajn
P.

24 Pavlína Pavlína | 23. listopadu 2009 v 23:28 | Reagovat

[22]: Cutie:
Ráda Tě vidím :-D Na vyhlášené Šumavě jsou dobré restaurace velká výhra. Že jich bude tak málo, z toho mne až mrazí. Jsem ráda, že jsem Ti dala dobrý tip. Jezdíme několikrát za rok, takže hotel Kašperk bude snad už bezva stálý cíl. Opravdu jsme se tam cítili báječně. Při našich prodloužených víkendech také preferujeme vlastní vaření (např na kachlových kamnech). Má to něco do sebe.
Díky
P.
:-D

25 Jana Pechová Jana Pechová | Web | 18. října 2011 v 10:58 | Reagovat

V době, kdy jsme si mohli dopřávat těchto pochoutek ... jsme si toho příliš nevážili. Husí nebo kachní játra zalitá v sádle, rozetřená na čerstvém krajíci chleba ... lehce posolená a k tomu šťavnatý goldeny. Pavli díky za krásnou připomínku, začnu se porozhlížet, občas jsou tady u nás k sehnání. Já je vždy schraňuji do králičího kaldounu pro vnuky - tedy, ne že bych si také nedala.

26 Pavlína Pavlína | 21. října 2011 v 14:38 | Reagovat

[25]: Jana Pechová:
Máš pravdu Jani :-P Kachní játra vídám téměř vždy v Kauflandu, tak to nebude problém. Do ruky se mi dostala i husí játra, takže ta budou v nějaké zajímavé a chutné úpravě zase příště :D
Měj se hezky
P.

27 Martina Martina | E-mail | Web | 25. listopadu 2012 v 21:13 | Reagovat

Hneď by som si dalaaaaa :-D. Prečo si ja pozerám tvoj blog takto večer? :-D  A to som pred chvíľou cvičila :-D. Asi idem do chladničky :-D

28 Pavlína Pavlína | 13. prosince 2012 v 11:35 | Reagovat

[27]: Martina:
Skvělý a jednoduchý předkrm můžeš mít i několik dní v lednici. Pak stačí jeden malý toustík jako zakousnutí - třeba k aperitivu :-P
Díky
P.

29 Vilém Vilém | E-mail | 1. března 2015 v 13:19 | Reagovat

ano, výsledek není jistě špatný, ale co mne zaráží u člověka, který vytváří kuchařku je neznalost termínu konfitování, což je pomalé pečení, dušení při 80 - 120°c, tohle je pečení a ještě hodně rychlé!

30 Pavlína Pavlína | 9. března 2015 v 9:54 | Reagovat

[29]: Vilém:
A on tady někdo mluví o konfitování?

31 cheap_cialis cheap_cialis | E-mail | Web | 15. dubna 2017 v 11:00 | Reagovat
32 Moiseslam Moiseslam | E-mail | Web | 17. dubna 2017 v 0:27 | Reagovat

cialis and generic

      <a href=http://onlinecialisrxd.com/>buy cialis</a>

    <a href="http://onlinecialisrxd.com/">online cialis</a>

    cialis super preise

33 cialis cialis | E-mail | Web | 19. dubna 2017 v 16:40 | Reagovat
34 cialis cialis | E-mail | Web | 19. dubna 2017 v 21:01 | Reagovat
35 drugstore drugstore | E-mail | Web | Sobota v 8:44 | Reagovat
36 lilly lilly | E-mail | Web | Pondělí v 5:32 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama