MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Hrátky s vůní jablečného závinu

24. listopadu 2009 v 11:39 | Pavlína |  *** SLADKÉ
Kdo by neznal jablečný závin. Spojení jablek a skořice je klasické, ale stále omamné a každé sousto se přímo rozplývá na jazyku. Těším se na vůni skořice, která nás spolu s blížícími se vánočními svátky bude obklopovat čím dál častěji.

Skořice

Skořice je aromatická kůra skořicovníků, stále zelených tropických stromů. Vyrábí se z ní silice, tinktury, olej. Má kořenně nasládlou chuť a příjemnou vůni, které jí dává zejména obsažená sloučenina cinnamaldehyd. Působí na chuť k jídlu, celkově osvěžuje a podporuje trávení.

Ze skořicovníku se využívá sušená vnitřní část kůry bohatá na silice. Z listů, větví i květů se získává skořicový olej. Skořicovník nachází uplatnění v mnoha průmyslových odvětvích:
  • v potravinářství - ve většině zemí se používá prášková skořice, která se přidává zejména do sladkých pokrmů, do pečiva a cukrářských výrobků, při zavařování ovoce. Může se však používat i skořicová kůra vcelku (např. v Indii se smaží v horkém oleji). Do masitých pokrmů se přidává skořice v asijské, latinskoamerické, arabské i španělské kuchyni.
  • ve farmaceutickém průmyslu - upravuje nepříjemnou chuť léků (chuťové korigens)
  • v likérnictví - výroba žaludečních likérů, kořeněných a bylinných likérů a vína
  • ve voňavkářství - pro svoji charakteristickou vůni
  • v kosmetice - výroba mýdla, přípravky pro ústní hygienu
  • v léčitelství - díky vysokému obsahu silic se využívá zvl. skořicový olej, tinktura a sirup
Další blahodárné účinky skořice:
  • pomáhá krevnímu oběhu
  • snižuje krevní tlak
  • zlepšuje metabolismus tuků a cukru u lidí s cukrovkou
  • zahřívá a stimuluje zažívací trakt
  • uklidňuje koliky, průjmy, nevolnosti, nadýmání
  • podporuje chuť k jídlu
  • má dezinfekční a antibiotické účinky, ničí bakterie
  • používá se jako prostředek proti nachlazení, kašli, chřipce
zdroj: Wikipedie

Každý má na závin ten svůj nejlepší recept. Někdo do závinu používá vlašské, někdo lískové ořechy, jiný krájí jablka na plátky, někdo dává přednost strouhání.
Já nabízím svou tak trochu netradiční verzi, která ten pravý závin připomíná ve všech svých chuťových rozměrech. Pouze jsem pozměnila závěrečnou podobu a výsledek je více než sváteční.

Na čtyři porce si připravíme tyto suroviny:
  • 1 balení listového těsta (používám rozválené)
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 3 špetky mleté skořice
  • silnější plátek másla
  • 4 menší jablíčka
  • 2 lžíce rozinek naložených v rumu
  • hrst nasekaných vlašských ořechů
Polovinu množství cukru smícháme se špetkou skořice a rozválené listové těsto směsí hustě posypeme. Válečkem pak cukr se skořicí do těsta "zatlačíme".
Z takto ochuceného těsta si vykrájíme tvary - já vykrojila čtverce, ale mohou to být kolečka nebo trojúhelníky. Vyrobíme si tedy od každého tvaru čtyři po sobě jdoucí velikosti.
Vykrájené tvary dáme na pečící papír a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 8 minut.

Těsto se peče a teď si připravíme jakési jablečné ragú, podobně jako v tomto případě.

Jablíčka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na kostičky o hraně cca 0,5 cm. Na pánvi si rozpustíme plátek másla a na něm nakrájená jablka lehce osmahneme. Zasypeme cukrem, ale jeho množství nechávám zcela na vás.
Je však třeba počítat s tím, že po přidání rozinek i s částí rumu, ve kterém byly naložené, bude směs ještě o dost sladší. Pokud nemáte rozinky naložené, klidně jablíčka na pánvi zastříkněte rumem rovnou z láhve. Podle chuti pak přidejte skořici.
Pánev odstavíme ze sporáku a teprve teď do jablečné směsi přimícháme ořechy. Zůstanou tak pěkně křupavé a jejich chuť lépe vynikne.

Na talíř položíme největší plátek z řady, na něj dáme přiměřenou porci jablečného ragú.
Tímto způsobem vrstvíme jakousi pyramidu, kterou zakončíme tím nejmenším plátkem upečeného těsta. A netradiční dezert bychom takto mohli podávat. Nebo ještě něco chybí? Té skořice vám ještě připadá málo?

Důstojným partnerem pro jablečný závin v netradičním pojetí bude domácí skořicová zmrzlina. Její příprava je velmi jednoduchá a obejdete se i bez přístroje na výrobu zmrzliny.

Na výrobu zmrzliny si připravíme:
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 celá vejce
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1/2 lžičky práškové skořice
Nejprve do tuha ušleháme smetanu. Pak ušleháme celá vejce společně s cukrem ve vodní lázni do pěny. Znamená to, že miska s vejci je dnem ponořena v hrnci, ve kterém udržujeme vodu těsně pod bodem varu. Stačí šlehat asi 2 - 3 minuty. Těsně před dokončením přisypeme skořici.

Do směsi opatrně zamícháme ušlehanou smetanu a dáme zmrazit nejlépe v nerezové misce do druhého dne.
Teď už zbývá jen vedle jablečné pyramidy dát kopeček báječné zmrzliny a můžeme podávat. Věřím, že si pochutnáte...
Báječná dvojka...
:-)
Dobrou chuť!
Dobrou chuť!

Pokud jste si zamilovali vůni jablek a skořice, připravte si také french toast s horkým jablečným kompotem.
 


Komentáře

1 cajovnaprozeny cajovnaprozeny | Web | 24. listopadu 2009 v 12:11 | Reagovat

Tak to je ryze sváteční nápad. Mňam, úplně se mi sbíhají sliny.
Miluju kombinaci skořice, ořechů a jablek, hlavně, když jsou oříšky už tak trošičku nasáklé a změklé...

2 Pivli Pivli | Web | 24. listopadu 2009 v 13:39 | Reagovat

Paráda, Papájo!!!
"Obyčejný" štrudl a Tys ho přivedla k naprosté dokonalosti!!!
:-)  ;-)

3 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 24. listopadu 2009 v 17:09 | Reagovat

No, Pájo, nemám slov :-). Proč dělat klasický jablečný štrůdl, když je tolik možností, jak ho připravit. Opravdu nádhera. Donést mi jablečný závin v tvé podobě v nějaké vybrané restauraci, budu nadmíru spokojená ;-). Kam na ty nápady chodíš :-)?

4 Zuza Zuza | Web | 24. listopadu 2009 v 17:15 | Reagovat

Páni, já tedy skořici moc nemusím ale závin si bez něj neumím představit. A tomu tvému bych určitě neodolala :-) .

5 primula primula | 24. listopadu 2009 v 18:54 | Reagovat

Skvělý nápad, skvělé zpracování i krásné fotky. Co dodat? Obdivuji lidi s invencí a stále novými nápady. Gratuluji a pochutnání je určitě odměnou za nezištné předání nápadu.

6 toffo toffo | E-mail | Web | 24. listopadu 2009 v 20:18 | Reagovat

Efektní, vánoce jak na dlani. Moc prima nápad.

7 Yva Yva | Web | 25. listopadu 2009 v 2:06 | Reagovat

Klasický štrúdl miluju (jak jinak?), ale přiznám se, že si tu námahu s ním snažím vždycky nějak ulehčit.  A tohle je přesně to řešení -- krásně naaranžovaný, jako pírko lehounký, několikapatrový moučník.  Teda, já na to mám takovou chuť! :-)

8 yannka yannka | 25. listopadu 2009 v 14:29 | Reagovat

Teda tohle je opravdu nádhera, a ta skořicová zmrzlina! Doma mám stejné list.těsto i skořici z voňavého obchůdku z Plzně, a teď už i inspiraci, co s nimi. Velké díky, velký obdiv!

9 wave wave | 25. listopadu 2009 v 17:54 | Reagovat

Tento způsob štrůdlu zdá se mi poněkud...šťastným ! :-D Který architekt vymyslel tuhle pyramidu ? Hned ho angažuju. Mně by se to totiž určitě hned celé zbortilo. Paráda !
A když někde zavoní skořice, tak to je jako magnet, přicucnu se a nikdo mě neodtrhne. Nadchla mě hlavně ta zmrzlina. Jen co se mi trochu uvolní mrazák ( znáte to, i když je čím dál větší, tak je pořád narvaný), tak jdu do toho !! :-D

10 Pavlína Pavlína | 25. listopadu 2009 v 19:53 | Reagovat

[1]: cajovnaprozeny:
Právě to je ta kombinace, co se rozplývá na jazyku a kterou máme asi všichni v podvědomí spojenou se závinem a možná i svátky. Oříšky mám raději křupavější, tak jsem je dala až nakonec :-D
Děkuji
P.
:-)

11 Pavlína Pavlína | 25. listopadu 2009 v 19:55 | Reagovat

[2]: Pivli:
To je důkaz, že obyčejné věci možná jen jako obyčejné vidíme :-D Jablečné ragú má ale ještě další využití :-D
Moc ráda jsem Tě viděla!
Měj se hezky :-p
P.

12 Pavlína Pavlína | 25. listopadu 2009 v 19:57 | Reagovat

[3]: coco-choc:
Ó, taková pochvala: "vybrané restauraci" a "nadmíru" :-D Nápad tak nějak přišel už dříve, ale čekala jsem na krásná jablíčka.
Děkuji :-)
P.

13 Pavlína Pavlína | 25. listopadu 2009 v 19:59 | Reagovat

[4]: Zuza:
Ahoj! Právě ta skořice s námi dělá divy a je velmi prospěšná. Jako by to naše tělo vědělo...
Díky za návštěvu a pohlaď Filípka
P.
:-D

14 Pavlína Pavlína | 25. listopadu 2009 v 20:02 | Reagovat

[5]: primula:
Děkuji za pochvalu :-p Možná je toto stejně a možná méně pracné, než klasický závin. Jablíčka na pánvi jsou za pár minut - přesně, než se upeče těsto. Je to skvělá sváteční rychlovka, která hosty určitě překvapí :-D Lehký jablečný moučník po příjemné husičce :-P
Díky za komentář
P.

15 Pavlína Pavlína | 25. listopadu 2009 v 20:35 | Reagovat

[6]: toffo:
Díky, při vaření to na Vánoce už vypadalo. Všude spousta skořice :-D
P.

16 Pavlína Pavlína | 26. listopadu 2009 v 10:22 | Reagovat

[7]: Yva:
Ahoj! To je ono :-) Jablíčka s rozinkami zůstanou na pošltářcích z těsta křehká a moučník tak působí velmi lehounce :-D A každý si může určit počet pater sám :-)
Díky a ozvi se :-)
P.

17 Pavlína Pavlína | 26. listopadu 2009 v 10:25 | Reagovat

[8]: yannka:
Mám velkou radost, že se objevila další kuchařská duše :-D, vítám Tě.
Výroba domácí zmrzliny je hračka. Samotnou mne to překvapilo. Jestli máš na mysli obchod s kořením od Antonína, tak tam mají skořice opravdu spoustu :-)
Děkuji za komentář
P.
:-D

18 Pavlína Pavlína | 26. listopadu 2009 v 10:28 | Reagovat

[9]: wave:
Ale nezbortilo :-) Když je základna dost široká a jablečná směs má dostatečně malé kostičky, je to hračka. Zvlášť pro Tebe! Zmrzlina je bezva, pro Tebe dej klidně o lžičku cukru méně :-D
Díky!
P.
:-)

19 sasulkape sasulkape | Web | 26. listopadu 2009 v 21:24 | Reagovat

Hmm, to vypadá báječně. Musím vyzkoušet! ;-)

20 germa germa | 27. listopadu 2009 v 11:41 | Reagovat

škorica vraj v spojitosti s medom aj pomáha znižovať cholesterol.
Nádherné výtvarné dielko! Škoda sprzniť jedením :)

21 Petr Petr | E-mail | Web | 27. listopadu 2009 v 20:40 | Reagovat

germa: Ale na druhou stranu - je to i škoda to nesníst, ne? ;)

22 jolana jolana | 28. listopadu 2009 v 21:55 | Reagovat

Pavlinko,vonava nadhera. Zajtra sa do toho pustim. A ked uz o skorici. Skus si uvarit Girfe ak mas rada skoricu...
Hrejive slnce nam v zime nosi skorica.Je to uzas ako dokaze zahriat na tele aj na dusi.Aspon mna.
Zdravim a vela krasnych chvil a stasticka  :-)

23 Pavlína Pavlína | 30. listopadu 2009 v 9:25 | Reagovat

[19]: sasulkape:
Děkuji za návštěvu a kometář :-D
P.

24 Pavlína Pavlína | 30. listopadu 2009 v 9:40 | Reagovat

[20]: germa:
No vída, další výhoda skořice! Díky za doplnění informací a za pěkný komentář :-D
P.

25 Pavlína Pavlína | 30. listopadu 2009 v 9:42 | Reagovat

[21]: Petr:
:-D Když jsem měla před sebou plný talíř, tak na takové úvahy nebyl čas :-D
Děkuji
P.
:-D

26 Pavlína Pavlína | 30. listopadu 2009 v 9:45 | Reagovat

[22]: jolana:
Ahoooj! Ráda Tě po dlouhé době zase vidím! :-D Tvůj recept na Girfe už jsem si našla a líbí se mi. Na zimu je to ideální věc :-D Budu určitě sypat kokosem, ten mám moc ráda.
Děkuji za komentář a měj se fajn!
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama