MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Bramborové placky s houbami a kozím sýrem

1. listopadu 2009 v 19:43 | Pavlína |  *** BRAMBORY
Máme za sebou první sníh a přece rostou!
Nevěřila jsem, že je možné na konci měsíce října najít za dvě hodinky takovou úrodu. Krásná podzimní procházka zahřeje a košík plný hub svádí k uskutečnění voňavých kuchyňských plánů.
S láskou vzpomínám na bramborové placky, které pekla moje babička. Jen tak nasucho, na tálu, který byl položený na sporáku. Upečené placky hned potřela z obou stran sádlem a skládala je na hromadu do mísy. Pak jsme si všichni uvařili bílou kávu a po vynikajících horkých plackách se jen zaprášilo.

A teď si představte podzimní Šumavu...
... jednu šumavskou chalupu...
... a v ní kachlová kamna. Na nich by se placky pekly jedna radost...
... a třeba přesně tak to vaše babička pamatuje...
Zkusila jsem takové placky vyrobit. Myslím, že i když už je pečící technika malinko jiná, těm babiččiným se hodně podobaly. Nejvíce mi vždy chutnaly ty tmavé puchýřky z těsta. Takové placky, pokud zrovna nemáte k dispozici kachlová kamna, se vám mohou podařit i na suché pánvi.

Na placky jsem si připravila:
  • 1 kg ve slupce uvařených, vychladlých a oloupaných brambor
  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžičku soli
  • polohrubou mouku na vyválení těsta
Placky nebudeme jíst jen tak samotné, ale s kozím sýrem, podušenými houbami. Na ozdobu a dochucení si ještě vyrobíme brusinkovou redukci.

Budeme tedy dále potřebovat:
  • asi 10 menších hřibovitých hub (můžeme nahradit krémovými žampiony)
  • 3 šalotky
  • 25 g másla
  • několik větviček čerstvého tymiánu (i na ozdobu)
  • sůl
  • pepř
  • 2 dcl suchého červeného vína
  • 4 lžíce brusinkového kompotu
  • 150 g čerstvého kozího sýra (pokud kozí sýr ke své škodě nemáte rádi, nahraťe ho jiným kvalitním tučnějším čerstvým sýrem)
Brambory nastrouháme na jemném struhadle. Z nastrouhaných brambor vytvoříme hnízdo a do něho vyklepneme jedno vejce. Přidáme sůl a s postupným přidáváním mouky těsto propracujeme. Možná budete mouky potřebovat o trochu méně nebo o trochu více. To už ale bude záviset na druhu brambor, se kterými budete pracovat.
Těsto necháme chvíli odpočinout a pak rozválíme na asi 4 mm silný plát. Z něho vykrajujeme placky...
Na rozpálené pánvi je pak pečeme nasucho asi 3 minuty z každé strany. Pokud se nám budou placky při obrácení "nafukovat", propíchneme těsto špejlí, aby se i druhá strana opekla rovnoměrně.
Upečené placky uchováme v teple a připravíme si brusinkovou redukci. Do kastrůlku nalijeme 2 dcl suchého červeného vína a v něm rozmícháme 4 lžíce brusinkového kompotu. Necháme pomalu bublat a velmi často mícháme...
Až se množství zmenší asi o polovinu, směs propasírujeme přes jemné síto. Pokud se nám tekutina zdá být řídká, můžeme ve vaření (redukování) pokračovat. Ideální konzistenci poznáme podle toho, že tekutina z namočené lžíce steče, ale lžíce zůstane temně červená a celá pokrytá redukcí.

V době, kdy se vaří brusinky, nakrájíme houby na tenké plátky a šalotky na slabá kolečka.
Ta pak zpěníme na rozehřátém másle. K šalotkám přidáme nakrájené houby a celé větvičky tymiánu. Ty směs silně ovoní a pak je snadno vyjmeme. Lehce osolíme a opepříme. Houbové směsi bude k přípravě na silnostěnné pánvi stačit jen asi 5 minut.
A můžeme podávat. Placku natřeme tenkou vrstvou kozího sýra a na ni zlehka poklademe houbovou směs. Přikryjeme další plackou a pokračujeme dál. Porce pěti nebo sedmi placek je dostatečně sytá.
Povrch ozdobíme kozím sýrem, kapkou brusinkové redukce a tymiánem. Talíř ozdobíme redukovanou brusinkovou omáčkou a podáváme doplněné brusinkovým kompotem.
Je fajn přidat si brusinky...
Bramborové placky, podušené houby, krémový kozí sýr a chuť brusinek je naprosto famózní kombinace. Placky můžete podávat jako samostatný pokrm, ale určitě mohou být vhodnou přílohou k přírodně upravenému masu, zejména ke zvěřině.
Komínek z bramborových placek...
Vyzkoušejte a uvidíte!
Dobrou chuť!
Dobrou chuť!

Z brambor také vyzkoušejte lepenici, nastavovanou kaši nebo škubánky.
 


Komentáře

1 Tama Tama | Web | 1. listopadu 2009 v 19:51 | Reagovat

Tak nad tímhle receptem jásám! Zrovna nedávno jsem se na diskuzi bavila s netovým kamarádem, jak nám babičky dělaly tyhle placky, ale neměli jsme recept! Hned si to jdu opsat a předat dál! Díky !  :-)

Košík hub trochu závidím, protože u nás letos v lese nerostly ani prašivky  :-?. Takže gratuluji k takovému úlovku   :-)

2 coco-choc coco-choc | Web | 1. listopadu 2009 v 20:00 | Reagovat

Přesné takovééé placky mi dělala moje bábinka :-D. Na kamnech a vždy trochu přičmoudlé (to je prý na krásu :-)). Ach ty vzpomínky... Jinak smekám nad způsobem podávání takového klenotu jako jsou tyto tradiční placky. Úplná haute quisine!!!

3 toffo toffo | E-mail | Web | 1. listopadu 2009 v 21:39 | Reagovat

Ó, druhá fotografie mi dělá velikou radost, která je násobená tím, že jsem se dnes vrátila z "předsumaví" - všerubského průsmysku. Kdyby jsem se tam alespoň jedenkrát za rok nepodívala, jsem asi nemocná. A Šumava je moje srdce. Bramborové placky také. Mám jiný, chudší recept, který je u nás doma úspěšně receptem dokonce Barbie - královským!!! Moje Any si je přeje na svojí Barbie oslavu narozenin. Hlavní chod - růžový dort a bramborové placky!!! Neznám lepší ohodnocení!
:-)

4 Pivli Pivli | Web | 1. listopadu 2009 v 21:47 | Reagovat

Tak to le ovšem LUXUSNÍ! :-D

5 Pivli Pivli | Web | 1. listopadu 2009 v 21:49 | Reagovat

Navzdory tomu, že jsou bramborové placky obyčejné jídlo, Papája je povýšila do luxusní kategorie.
Hm, takhle na plotně pekla placky naše babička. S rozvařenými jablíčky mi chutnaly nejvíc!

6 DolceVita DolceVita | Web | 2. listopadu 2009 v 0:51 | Reagovat

A potom že kachlová kamna někdy vyjdou z módy :-))) Už kvůli plackám si to nemohou dovolit. Ta fotka se starými kachláky je úžasná. Mám slabost pro modrá kachlová kamna! Luxusní receptík a naprosto báječné fotografie. I když jsem neochutnala, mám z toho dokonalý zážitek :-)

7 Domácí čajovna Domácí čajovna | Web | 2. listopadu 2009 v 7:13 | Reagovat

Tak tady mě ani tak nezaujal ten recept jako ta krásná babičkovská atmosféra, strašně ráda bych se v takové světničce nechala hostit - čímkoliv!!!! :-D

8 primula primula | Web | 2. listopadu 2009 v 7:40 | Reagovat

Nejdříve musím pochválit krásné fotky,všechny, pak to, že jsem se nad čtením tohoto krásného povídání vrátila do dětství k babičce, kachlovým kamnům a voňavým bramborovým plackám, které dělala k bramboračce s houbama. Tvoje kombinace je vynikající a o prezentaci ani nemluvím!

9 wave wave | 2. listopadu 2009 v 10:17 | Reagovat

Fííha ! To je opravdu bomba luxusní ! :-D Právě sepisuju, co všechno musím koupit a už tam jsou brambory a sýr. Brusinky jsou v zásobách a houby z mrazáku musí stačit. Jeden čas jsem placky dělala hodně často a nějak jsem na ně pozapomněla. Já je nevykrajuju, ale každou vyvaluju zvlášť malým válečkem, takže jedna je kulatá jiná oválná (zvláštní, těch je víc ), okraje všelijak kudrnaté, prostě prezentace víc než rustikální. Nevím, jak z těch mých výtvorů postavím komín.  :-D
Dík za připomenutí, je to krása !! :-)

10 Daniela Daniela | E-mail | 2. listopadu 2009 v 10:44 | Reagovat

Napriek krásnym fotkám a lákavému receptu, mňa najviac chytil za srdce ten košík plný hríbov, pretože som to v t.r. nezažila. Ešteže nám ostalo niečo z minulého roka.

11 Jitka Jitka | E-mail | 2. listopadu 2009 v 12:55 | Reagovat

Pavlínko,no teda to je mňamka....
Taky jsem si hned vzpoměla na babičiny placky dělané na plotně a taky mi chutnaly ty tmavé puchýřky...
měj se krásně  :-)  :-)

12 Iva Iva | Web | 2. listopadu 2009 v 13:38 | Reagovat

Náhdou jsem zavítala na tvé stránky a moc se mi líbí. Bramborové placky mě přímo dostaly, protože přesně na takových kamnech je pekla babička na horách, v Krkonoších,  takže se hned vyrojila spousta vzpomínek. Taky je dělám, ale máčíme je do sirobu nebo je obálím jako řízek a smažím ve friťáku. Teď jdu prohlížet další články a určitě zase přijdu.

13 Bali Bali | Web | 2. listopadu 2009 v 15:55 | Reagovat

Moje babicka take delavala takove placky. Moc bych si je dala, nechces je vymenit za par ustric?
Na pastvinach kolem statku sbiram denne kosik zampionu. Dnes odpo jsme se vypravili i do lesa, protoze pry rostou. Po sebrani asi 4 hribku behem 5 minut, zacal desny slejvak, pak kroupy. Nez jsme dobehli do auta, tak jsme byli durch. No a uz je hezky. Ovsem uz sedim u netu a nikam nejdu!
Tak tu sedim a slintam u krasnych receptu a fotek ;-)

14 Zuza Zuza | Web | 2. listopadu 2009 v 16:26 | Reagovat

Placky mňam, moje babička je mastila máslem. To byla dobrota, připomněla si mi jí.

15 Lenka Lenka | Web | 2. listopadu 2009 v 17:13 | Reagovat

Moc hezké  :-)
Já tedy mám tu smůlu, že jsem si dobroty babiččiny kuchyně neužila. Tak jsem bramborové placky začala dělat až svým dětem, a to z vařených brambor. Taky mňamka. Jsou moc dobré třeba k česnečce  :-P
P.S. Taky vyvaluju jednotlivé placky, jako wave, ale komín vrstvit nestihnu, protože placky mizí rovnou z pánve.
A u nás to teď krásně voní, jeden kluk už upekl quiche, druhý právě připravuje olivový chlebíček. Co je v mládí naučím ... :-P

16 Bali Bali | Web | 2. listopadu 2009 v 17:15 | Reagovat

Lenko, tak to mi je udelas az prijedu, ze?

17 Pavlína Pavlína | 2. listopadu 2009 v 20:18 | Reagovat

[1]:Tama:
To mám radost, že jsem Ti kápla do noty! Poměr mouky jen záleží na kvalitě brambor a pak už je to hned :-D
Ty houby mne také překvapily!
P.
:-)

18 Pavlína Pavlína | 2. listopadu 2009 v 20:20 | Reagovat

[2]: coco-choc:
Krásně jsi to vystihla - "klenot" a jak je vidět, každý rád vzpomíná :-D
Díky za pěknou pochvalu :-D
P.

19 Pavlína Pavlína | 2. listopadu 2009 v 20:24 | Reagovat

[3]: toffo:
Máš pravdu, že Šumava je krásná. Proto jsem tam hned, jak je pár dnů volna! :-D Ráda znovu a znovu procházím známá města. A lesů? Těch není nikdy dost!
Růžový dort a placky - to bude určitě nádherná oslava :-D
P.

20 Pavlína Pavlína | 2. listopadu 2009 v 20:26 | Reagovat

[4]:+[5]: Pivli:
Obyčejná jídla, která zahřejí na duši, jsou ta nejluxusnější :-D
Díky
P.

21 Pavlína Pavlína | 2. listopadu 2009 v 20:29 | Reagovat

[6]: DolceVita:
Ano, modrá kachlová kamna... Ale na těchto kocourek nespal :-D
Ta kamna prostě z módy vyjít nesmí!! Děkuji za krásnou pochvalu :-D a měj se fajn
P.

22 Pavlína Pavlína | 2. listopadu 2009 v 20:30 | Reagovat

[7]: Domácí čajovna:
Přesně tak! Úplně vidím ranní bílou kávu a v ní kostičky chleba :-D
Díky
P.

23 Pavlína Pavlína | 2. listopadu 2009 v 20:33 | Reagovat

[8]: primula:
Děkuji za krásná slova, mám radost z každé spřízněné duše :-D
P.

24 Pavlína Pavlína | 2. listopadu 2009 v 20:35 | Reagovat

[9]: wave:
Přesně tak! Babi placičky vyvalovala a každá byla slaboučká a měla kudrnatý okraj :-) Já asi neměla tolik trpělivosti a navíc jsem potřebovala, aby placičky šly srovnat do "komínku". Právě proto jsem vykrajovala :-D
Děkuji
P.

25 Pavlína Pavlína | 2. listopadu 2009 v 20:36 | Reagovat

[10]: Daniela:
Ten ani ne plný košík jsme nasbírali ve třech a nebyly to samé hříbky. Ale bylo jich dost na smaženici a na tuto dobrotu.
Děkuji za návštěvu :-)
P.

26 Pavlína Pavlína | 2. listopadu 2009 v 20:37 | Reagovat

[11]: Jitka:
Já také trhala bublinky :-D Vím, že pro Tebe je to zase "bramborová láska" :-D
Měj se!
P.

27 Pavlína Pavlína | 2. listopadu 2009 v 20:38 | Reagovat

[12]: Iva:
Ahoj! Jsem ráda, že mám další "kočkomilku" na obzoru a budu se těšit na další shledání!
Děkuji :-D
P.

28 Pavlína Pavlína | 2. listopadu 2009 v 20:53 | Reagovat

[13]: Bali:
Ach ty babičky! Ústrice jsou fajn, hlavně s šalotkovým vinaigrette, víš, jak mi chutnaly :-) Ale takové suché voňavé placky také nemají chybu. Vidím to jako ideální začátek zimy, která přišla u nás :-(
Měj se krásně!
P.

29 Pavlína Pavlína | 2. listopadu 2009 v 20:53 | Reagovat

[14]: Zuza:
Ahoj, ráda Tě zase vidím!
Díky
P. :-)

30 Pavlína Pavlína | 2. listopadu 2009 v 20:56 | Reagovat

[15]: Lenka:
Babi také pekla placky, když kolem ní nikdo nebyl, jinak by nezbylo nic na stůl k obědu!
Já měla druhou dávku placek k zelňačce a nemělo to chybu!
Přeji Ti hodně zdaru ve výchově mladých kuchařů :-D
Díky
P.
:-)

31 Yva Yva | Web | 3. listopadu 2009 v 3:52 | Reagovat

Pájinko, tak já přicházím zase jako poslední, ale to už je snad můj úděl.  To je nádherný recept!  Můj tchán básní o přesně takových bramborových plackách, pečených na tálu kamen, maštěných sádlem a sypaných mákem s cukrem.  Už leta si říkám, že ho překvapím a udělám mu je, ať má radost a připomene si mládí, a teď mám k dispozici recept od někoho, komu mohu věřit, že se povede. Kachlová kamna nemám, ale vlastním litinový tál, který se klade na hořáky a tu starodávnou záležitost perfektně nahradí.  Už se těším!  Posílám hodně pozdravů!  Y.

32 JanaC JanaC | Web | 3. listopadu 2009 v 15:17 | Reagovat

...jej!!!   ...u nás sa tomu hovorí "lokše"...po upečení ich potrierame husacim tukom a plníme upečenou husacou pečienkou /játrami/... mňam!!!   Určite vyskúšam aj tento spôsob... ;-)

33 Pavlína Pavlína | 3. listopadu 2009 v 20:31 | Reagovat

[31]: Yva:
Někdy jsi "poslední", někdy první. Ze všech Tvých návštěv mám velkou radost! O litinovém tálu, který se dává přes hořáky, jsem slyšela. Určitě to půjde bezvadně. Já nemám plyn, tak to nemohu vyzkoušet :-) Přeju Ti, aby placičky rozdávaly radost a probudily příjemné vzpomínky :-D
Díky a papa
P.

34 Pavlína Pavlína | 3. listopadu 2009 v 20:33 | Reagovat

[32]: JanaC:
O lokších k huse jsem slyšela! Vlastně už se na návštěvu Grobu dlouho chystám a těším :-D Nedávno jsem někde zahlédla, že do těsta na lokse ta paní nedávala vejce? Je to tak nebo to byl místní "grif"?
Díky
P. :-)
  

35 monika monika | E-mail | Web | 4. listopadu 2009 v 17:38 | Reagovat

Uz se mi zbihaji sliny:)Prave jsem objevila tvuj blog,moc se mi tady libi a tesim se,ze si ho cely "prolezu"jen jak budu mic vic casu.
Pridala jsem si te zdovolenim na muj blog.Preji krasny den :)))

36 Míííšááá Míííšááá | E-mail | Web | 7. listopadu 2009 v 21:29 | Reagovat

Vypadá to krásně  :-).

37 Pavlína Pavlína | 8. listopadu 2009 v 20:54 | Reagovat

[35]: monika:
D9ky, také zajdu k Tobě na návštěvu. Měj se fajn a díky!
P. :-D

38 Pavlína Pavlína | 8. listopadu 2009 v 20:54 | Reagovat

[37]: Míííšááá:
:-D díky
P.

39 Jana Pechová Jana Pechová | Web | 23. září 2011 v 21:14 | Reagovat

Miluji bramborové placky, u nás jsme je jedli nasladko s řepným sirupem. Proč by ne naslano Dík.

40 Pavlína Pavlína | 2. října 2011 v 20:15 | Reagovat

[39]: Jana Pechová:
Já je znám od babi pouze naslano, se sladkým doprovodem si je zatím nedovedu představit :D
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama