MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




"Sur le pont d´Avignon... - díl třetí

26. října 2009 v 14:55 | Pavlína |  ***Francie mýma očima
...l´on y danse, l´on y danse. Sur le pont d´Avignon, l´on y danse tout en rond."

Tuhle písničku jsem se učila kdysi dávno ve škole a teď jsem stála přímo u něho. Onoho slavného mostu, na kterém se prý tančí...
Po chvilce hledání té správné cesty na velké záchytné parkoviště na kraji města jsme se pak už zapotili pouze od slunečních paprsků. Ze zastávky u obrovského a i ve všední den (bylo úterý) dost zaplněného parkoviště nás odvezl autobus zdarma až do centra města. Jedna místní paní nám poradila, že na kartičku, kterou si vyzvedneme u řidiče, můžeme jet stejně označeným autobusem po prohlídce města zase zpět na parkoviště. A ta paní nám také poradila, na které zastávce nejblíže papežskému paláci vystoupit.

K tomu jsme se vydali zrovna v pravé poledne. Zastavili jsme se tedy a poslouchali zvuky orloje na místní radnici. S orlojem tak, jak ho známe z Prahy, moc společného nemá, ale k Avignonu to také patří.
Palais des Papes - druhá nejznámější památka v Avignonu. Byl sídlem papežů a vzdoropapežů od r. 1309 do r. 1417 a zároveň pozoruhodnou pevností, stavebně členěnou do dvou částí, Starého a Nového paláce.
Budova na náměstí naproti Papežskému paláci...
Celkovou atmosféru dotvářel svou hrou a zpěvem starých francouzských písniček flašinetář.
Vydali jsme se na prohlídku papežských zahrad, v nichž rostly plody obtěžkané olivovníky...
... kolem malého jezírka rostou krásné anturie. Kachny, které se prohánějí po hladině, občas škemrají na kolem sedících turistech něco k snědku...
Z nejvyššího bodu papežských zahrad je nádherný výhled na celé okolí. K orientaci slouží stylizovaný horizont s popisem významných míst a staveb. Mezi nimi i upozornění na tento milovníkům vína jistě známý objekt...
A to je pohled na slavný avignonský most shora, ze zahrad nad Papežským palácem...
Cestou ze zahrad směrem zpět do centra města jsme minuli budovu divadla...
Čas oběda už byl sice dávno pryč, ale nás na první pohled zlákala malá útulná restaurace:
Všimla jsem si, že nabídka zdejších restaurací je taková, jakou by si člověk přál i u nás. Číšník vám ke stolu nepřinese jídelní lístek, který je silný a obsáhlý jako encyklopedie.
Všechna jídla, která si můžete objednat, jsou napsána na tabuli. Jedno z nich je tzv. plat du jour (jídlo dne). To bývá zpravidla cenově zvýhodněno v menu. Menu bývá předkrm, jídlo dne a nápoj. Nebo jídlo dne, nápoj a dezert. Důvod tohoto cenového zvýhodnění je jasný: dnes je již toto jídlo čerstvě uvařeno a provozovatel má zájem ho prodat.

Ve většině restaurací se při objednávce vody k pití obsluha ptá, zda si přejete vodu bublinkovou nebo bez a nebo "carafe", tj. vodu z vodovodu. Tu vám pak do účtu samozřejmě nepočítají.

Naše menu se skládalo ze salátu ochuceného vynikajícím vinaigrette...
... hlavního jídla: pečené ryby a ratatouille zapečené se sýrem...
... a skvělého domácího tiramisu...
Vynikající lehký oběd. Bílé maso ryby s tepelně upravenou zeleninou perfektně ladilo.
Sama jsem si nebyla jistá, jakou rybu jsme to vlastně zkonzumovali. Velmi ochotný kuchař mně ji později sám od sebe přinesl ukázat v syrovém stavu. Dle mého názoru se jednalo o jistý druh dorády.
Po velmi příjemném obědě jsem se samozřejmě musela podívat do několika obchodů. Všude voněla z ozdobných sáčků a krabiček levandule...
...v regálech jste mohli vidět Fleur de sel z oblasti Camarque nebo různé druhy likérů a sirupů. Já si koupila sirup kaštanový a fialkový a kir z nich už jsem vyzkoušela. Obě příchutě jsou nezvyklé, hlavně fialková, ale při druhém loku už je to balzám :-)
Kaštanový a fialkový kir...
Oblíbená kombinace likérů se sektem - KIR, má různé podoby. V jedné z restaurací bylo pod názvem "kir" na výběr z několika příchutí: likér z černého rybízu - tak je kir nejznámější. Pak ale také kaštanový nebo meruňkový likér.

Ač nejsem na sladké, při pohledu na takový obchod člověku srdce poskočí...
... můj foťák prodloužil svůj objektiv až k několika druhům madlenek a dalšího voňavého pečiva...
Ve městě jsme pak viděli krásný kolotoč a také kytaristu...
... prošli jsme kolem několika pouličních restaurací...
... a z města na řece Rhoně jsme se vydali směrem k našemu dočasnému bydlišti...
Tak zase příště au revoir...
 



Komentáře

1 DolceVita DolceVita | Web | 26. října 2009 v 16:02 | Reagovat

Tak jsem ráda, že ti to Pájo konečně funguje a reportáž je tu v celé své kráse! Cestovní dovolená po vlastní ose je tím nejlepším, co si můžeme dopřát. Já se těším na volné chvilky, až zpracuji ty své dovolenkové materiály. Člověk si u toho krásně zavzpomíná a dokonce se mu živě vybaví i některé vůně. I když jsou nepřenositelné, vůni hromady madlenek fakt cítím ;-)

2 Lucka B. Lucka B. | Web | 27. října 2009 v 9:12 | Reagovat

:-D To je bezva, že jsi viděla ten orloj, naše kluky tehdy hrozně zklamal, a dodnes na něj vzpomínají jako na jedinou věc! z Avignonu. Tolik o vděku našich potomků ;-). Mně se Avignon ale také moc nelíbil, bylo tam strašné vedro, hrozně moc bezohledných turistů, kteří rychle museli všechno vidět,  vyfotit, natočit, a ošklivé moderní (řekla bych až socrealistické) stavby kousek od papežského paláce. Máme raději malá městečka, kde to vypadá, že se zastavil čas, těch je v Provence naštěstí dost.

3 Pivli Pivli | Web | 27. října 2009 v 14:13 | Reagovat

Další krásné povídání. :-D
Nejhezčí je obraná rybí kostička. :-D
A levandulový krámek je nádherný. Z něj je můj levandulový sirup? ;-)
O krámku s madlenkami a jinými dobrůtkami ani nemluvím! Moc pěkné, Páji! :-D

4 Tama Tama | Web | 27. října 2009 v 14:30 | Reagovat

Ahoj. Ten blog mne taky naštval. Já jim psala i mail s tím, že pokud je chyba na jejich straně, tak by měli upozornit na problém s uvedením předpokládané opravy problému. Takhle jsem se první den zbytečně nervovala, než jsem zjistila, že to nejde ani druhým. Samozřejmě na mail mi nikdo ani neodpověděl. No hlavně, že už to funguje  :-)

5 germa germa | Web | 27. října 2009 v 16:05 | Reagovat

presne tú istú pesničku som sa učila, akurát som si ešte nemala možnosť vychutnať jej pôvod. Ale dnes bola tvoja reportáž ako pohladenie na dušu. Ďakujem.

6 Bali Bali | 27. října 2009 v 18:57 | Reagovat

Bonjour, zdravim te z Francie. Sice z uplne jine casti, ale je tu take moc fajn; azuro a 20C, to jde na konec rijna, ne?
Kolem Avignonu jsem uz jela mnohokrat, zatim nebyla sance se tam zastavit, stale se spechalo jinam.
Tak tedy pristi rok, az zase pojedem na jih.
Supr fotky!

7 Domácí čajovna Domácí čajovna | Web | 28. října 2009 v 15:50 | Reagovat

ten obrázek olivovníku mě zaujal nejvíc, právě si totiž pochutnávám na černých olivách :-)

8 LEIDY LEIDY | Web | 31. října 2009 v 9:29 | Reagovat

KRÁSNEJ WEB A KRÁSNÝ ČLÁNKY

9 wave wave | 1. listopadu 2009 v 13:28 | Reagovat

Tak moc jsem vařila, že jsem ani nestihla okomentovat další krásné putování po Francii. :-)
Vlastně o Francii moc nevím. Francouzsky umím jen pozdravit a poděkovat, bližší reálie moc neznám.
O to víc mě těší reporty, jako jsou tyto, doplněné fotkami přesně vystihujícími atmosféru, kterou mnozí musí hledat jen s prstem na mapě a pak pořádně zapojit svoji fantazii.:-)
Ta země je mi čím dál bližší. Díky Tobě Pájo a tandemu "Olivek". Dík. :-)  

10 Pavlína Pavlína | 1. listopadu 2009 v 21:19 | Reagovat

[1]: DolceVita:
Blog už se konečně spravil, i když to nikde nikdo nedal vědět, tak jsem ráda, že je na řadě další report.
Dovolená "po svém" je opravdu bezva, času spousta a volné ruce. Nemá to chybu!
Díky
P. :-D

11 Pavlína Pavlína | 2. listopadu 2009 v 20:04 | Reagovat

[2]: Lucka B.:
Pod slovem orloj si většinou Češi představí ten v Praze. Takový ten avignonský sice není, ale zvuk má krásný. Při procházce městem jsme pochopili, že Avignon je takový francouzský Český Krumlov, takže turistů je tam po celý rok dost a dost. Proto věřím, že dojem z tak pěkného města s krásnými hradbami dokáží davy lidí spolehlivě zkazit.
P.
:-)

12 Pavlína Pavlína | 2. listopadu 2009 v 20:06 | Reagovat

[3]: Pivli:
Ale není čarovná rybí kostička :-D
Tvůj sirup je z podobného krámku, který uvnitř vypadal - jako jediný - tak trochu jak Vom Fass :-D V tom obchodě jsem byla tak překvapená, že jsem zapomněla fotit :-(
P.

13 Pavlína Pavlína | 2. listopadu 2009 v 20:07 | Reagovat

[4]:Tama:
:-D Také jsem psala mail. Asi nás bylo více, tak nestačili odpovídat. Ale hlášku o problému na "Srdce blogu" dát mohli, to je pravda.
P.
:-D  

14 Pavlína Pavlína | 2. listopadu 2009 v 20:08 | Reagovat

[5]: germa:
:-D Tak asi víš, jak jsem se cítila, když jsem ten most viděla :-D
Ráda jsem Tě viděla :-D
P.

15 Pavlína Pavlína | 2. listopadu 2009 v 20:10 | Reagovat

[6]: Bali:
Počasí máte opravdu krásné, tak si ta zvířátka na statku užívej. Ne jen ta na talíři! :-D
Avignon si určitě prohlédni, stojí to za to :-)
P.

16 Pavlína Pavlína | 2. listopadu 2009 v 20:12 | Reagovat

[7]: Domácí čajovna + [8]: LEIDY:
Tak dobrou chuť, jsou úžasné a zdravé!
Díky
P.
:-)

17 Pavlína Pavlína | 2. listopadu 2009 v 20:15 | Reagovat

[9]: wave:
Ale výsledky Tvé práce v kuchyni stály za to a určitě sis pochutnala! Fotky jsou opravdu krásné! Jinak nevím, co na to napsat. Jsem vlastně nadšená z Francie ještě teď, je báječná!
P.
:-p

18 Božena Božena | E-mail | 3. listopadu 2009 v 23:20 | Reagovat

Zase se musím opakovat, nádhera.Vůni jídla a vůni cukrářských výrobků z Aviňonu cítím až sem do Čech, fantazie pracuje.Budu se v zimních časech ráda vracet k těmto slunným reportážím.

19 Shira313 Shira313 | 10. listopadu 2009 v 14:36 | Reagovat

Krásne fotky a príjemný popis dovolenky mojich terajších snov - vonku leje ako z krhly a tak si po prečítaní Tvojich riadkov aspoň privoniam k levanduli a zakusnem do boeuf bourgignon :o) Veď ako inak sa dá táto jesenná splúšť prežiť?

20 Pavlína Pavlína | 19. listopadu 2009 v 15:48 | Reagovat

[18]: Božena:
Díky :-D Také ty slunečné fotky ráda prohlížím :-) Doufám, že další reporty budou co nevidět.
P.
:-)

21 Pavlína Pavlína | 19. listopadu 2009 v 15:50 | Reagovat

[19]: Shira313:
Hovězí po burgundsku je v zimě to pravé! K tomu bagetka, červené víno... Zvolilas přesně tu správnou kombinaci. Budu se těšit na shledanou!
Díky
P.
:-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.