MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Pohankové risotto aneb dýně na víně

16. října 2009 v 7:41 | Pavlína |  *** RÝŽE, LUŠTĚNINY, OBILÍ
Už se nám začínají na záhonech a políčkách povalovat. Jsou oranžové, obrovské i menší. Dýně všech možných odstínů a tvarů. Současně s tím se vynoří spousta dýňových receptů, protože dýně má velmi mnoho způsobů zpracování. Můžeme ji přidat do buchet, perníku, uvařit si polévku, pečenou dýni s bylinkami.

Já tentokrát zkusila dýňové risotto, jednu z verzí pravého italského risotta. Místo rýže jsem však použila pohanku. Pro někoho nezvyklá a možná ne moc chutná věc. Pohanka má však velmi mnoho prospěšných látek a při správné úpravě je velmi chutná. Ostatně, o skvělé chuti pohankového risotta jsme se mohli přesvědčit na letošním Prague Food Festivalu. Kdo je na pohanku zvyklý, velmi si pochvaloval. Pro ostatní by byl dobrý dojem z takového risotta pouze otázkou času.

Na takové risotto budeme potřebovat:
  • 6 hrstí suché pohanky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 20 g másla
  • 1 střední cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 1,5 dcl suchého bílého vína
  • asi litr zeleninového vývaru
  • 2 hrsti jemně strouhaného parmazánu (lze použít výborný Gran Moravia)
  • 100 g vychlazeného másla
Na dýňové ragú, které si připravímě odděleně od risotta, budeme potřebovat:
  • asi polovinu dýně Hokaido o velikosti míče na házenou :-)
  • 50 g másla
  • 1 dcl suchého bílého vína
  • případně trochu zeleninového vývaru na nezbytné podlévání
Dýni oloupeme, zbavíme semínek a dužinu nakrájíme na malé kostičky. Na pánvi si rozehřejeme kus másla a na něm necháme dýni slabě ovonět. Pak přilijeme bílé víno a kostičky dusíme pod pokličkou do měkka. Měly by držet tvar, ale nebýt tvrdé na skus. Budeme je dusit přibližně po celou dobu přípravy risotta, tj. asi 20 minut. Je-li to třeba, mírně je podléváme vývarem tak, aby ragú po změknutí pokud možná neobsahovalo tekutinu.
Do hrnce (v něm dělám tohle risotto nejraději) dáme olivový olej, máslo a rychle osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku s nasekaným česnekem.
Přisypeme pohanku. Odměřila jsem na každou porci asi šest hrstí. Pohanka už svou velikost do konce vaření o mnoho nezmění - nenabude. Na rozdíl od rýže. Pohanku promícháme, opečeme společně s cibulkou a zalijeme bílým vínem.

Jakmile se víno odpaří, začínáme dolévat vývar. Vždy přilijeme asi jednu naběračku a stále mícháme. Takto postupujeme do doby, dokud pohanka nebude "al dente".
Pohanka je měkká. Můžeme tedy přistoupit k závěrečné fázi. Přisypeme parmazán a vhodíme pár kostek vychlazeného másla. Risotto se bude o něco méně "vlnit", než to rýžové, ale jeho chuť je přesto vynikající. Pokud bychom neměli dýni, můžeme se do pohankového risotta pustit už v této podobě.
Dýně Hokaido, která je nádherná i když jen tak leží na záhoně, nám risotto vylepší nejen barvou, ale i svou chutí. Podušené kostičky dýně, které lehounce voní bílým vínem, jemně vmícháme do pohanky.
Podáváme okamžitě, tento druh pokrmu není dobré ohřívat. Proto také bývá dávkování dáno již od začátku vaření počtem porcí.
Jako přílohu můžeme podávat pečené fíky.

Fíky nařízneme křížem do dvou třetin a pod grilem pečeme asi pět minut. Do upečených fíků můžeme kápnout trochu medu.
Dobrou chuť!

Pokud jste si pohanku oblíbili, vyzkoušejte také valašskou specialitu - kontrabáš.
 


Komentáře

1 Terezka Terezka | Web | 16. října 2009 v 8:52 | Reagovat

Pájo, mě dýně ovládá a já se tomu vůbec nebráním. Ještě, než jsem našla tvůj článek, měla jsem v plánu dýňové risotto k dnešnímu obědu. Akorát, že s arboriem.
A v mrazáku je pyré ze 3kg, na horší časy :-)

2 coco-choc coco-choc | Web | 16. října 2009 v 9:11 | Reagovat

Hodně luxusní fotografie :-D. Já pohanku zbožňuji (hlavně v zapečené verzi se zeleninou). Risotto z pohanky jsem ještě nezkoušela, ale kroupové už ano a bylo výborné. S dýní musí být pohanka nesmírně lahodná.
PS: obdivuji nádhernou "lodičku", ve které risotto plave :-D

3 Pivli Pivli | Web | 16. října 2009 v 9:34 | Reagovat

Hned jak jsem si přečetla název článku, vzpomněla jsem si na PFF, kde nám pohankové risotto tolik chutnalo!
:-D
Nastal čas dýní, pohanku mám doma vždycky, takže jdu do toho!!! ;-)

4 lik lik | 16. října 2009 v 13:57 | Reagovat

hm, jak se podivam na pohanku na fotografiich, tak neni divu, ze se nekomu zda byt nechutna, vzdyt je uplne nezrala, takova pohanka nechutna musi byt..po uvareni se z ni utvori klihovita kase bez chuti, brr. spravna pohanka je hneda, a neni to jen tim, ze je oprazena, tuhle zelenou ani neoprazite. jim pohanku od detstvi, verte mi!:)) hneda pohanka je naopak plna chuti a po uvareni je sypka.doporucuji zajet pro ni do polska, v praze se nekdy najde v kauflandu, jinak je to docela problem.

5 dětské knížky dětské knížky | Web | 16. října 2009 v 14:28 | Reagovat

Moc dobrý nápad - hlavně s tím rozdělením přípravy a navoněním dýně vínem - hokaido připravuji často a v kombinaci s parmezánem je parádní.

O kvalitě pohanky netuším - kdysi jsem ji párkrát koupila, ale byla strašná - nechutnala mi, možná má

[4]: lik pravdu, že  není pohanka jako pohanka a prostě jsem nepadla na tu dobrou... :-(

6 Helli Helli | 16. října 2009 v 17:16 | Reagovat

(4) Lik: nevím, kde a především jakou  pohanku Papája kupuje. Osobně pochybuji, že by někde prodávali nezralou loupanou pohanku. Spíš si myslím, že na obrázcich jde o pohanku loupanou mechanicky, což je šetrnější, pohanka se nemusí dlouho vařit, stačí ji spařit a nechat nabobtnat. Zrnka si zachovají všechny vitamíny.  Tmavá pohanka je loupaná termicky při ca. 200 °C. Nejde tedy o pohanku "správnou" či "nesprávnou", ale loupanou jiným postupem.  

7 Pivli Pivli | Web | 16. října 2009 v 22:19 | Reagovat

6. : přééésněěěě tak!!!
:-D

8 Pavlína Pavlína | 23. října 2009 v 8:46 | Reagovat

[1]: Terezka:
Mně bylo jasné, že když je tu dýně, budeš tady Ty :-D Risotto, ať už jakékoli je s dýní báječné :-)
P.

9 Pavlína Pavlína | 23. října 2009 v 8:47 | Reagovat

[2]: coco-choc:
Díky :-p Kroupové risotto se chystám vyzkoušet co nevidět. Mám ve své chuťové paměti to z Prague Food Festivalu - bylo skvělé :-)
P.

10 Pavlína Pavlína | 23. října 2009 v 8:48 | Reagovat

[3]: Pivli:
Vyzkoušej a uvidíš, že si pochutnáš! Když slyším PFF, vybavuji si také naši degustační komisi :-D
Díky
P,

11 Pavlína Pavlína | 23. října 2009 v 9:17 | Reagovat

[4]: lik:
Pohanku, která je na fotkách, kupuji zcela pravidelně a je báječná. Je to pohanka LAGRIS a dle mého názoru je nejchutnější. Barva pohanky skutečně záleží na způsobu zpracování. Vše naprosto přesně napsala Helli v komentáři č. 6. Jinak více o pohance zde:
http://www.pohankovymlyn.cz/
Děkuji
P.
:-)

12 Pavlína Pavlína | 23. října 2009 v 9:52 | Reagovat

[5]: dětské knížky:
Je pravda, že ta voňavá dýně na másle a víně by se dala jíst jako samostatná příloha :-p.

Pokud se pohanka připraví správně, kaše z ní není a je krásně sypká. Někdo pohanku pouze spařuje. Já ji obvykle spíše dusím pod pokličkou. Příprava risotta je ale trochu něco jiného. Tu jakoby kašovitou konzistenci nezpůsobilo vaření pohanky, ale máslo a parmazán. Je pravda, že se pohanka  vařit nemá. Tím je ale myšleno vaření ve větším množství vody a její následné slití. Ochudíme se tak o většinu zdraví prospěšných látek, které obsahuje. Pokud ale necháme pohanku vodu vstřebat a přiléváme ji postupně (tak jako vývar do risotta), většinu prospěšných látek  si v sobě zachová.
Děkuji za komentář :-D
P.

13 Pavlína Pavlína | 23. října 2009 v 9:54 | Reagovat

[6]: Helli:
Děkuji, žes byla tak rychlá a objasnila věci tak, jak se správně mají. :-D
P.

14 Madla Madla | Web | 11. února 2010 v 17:09 | Reagovat

Nádherné, zdravé a chutné. Co víc si přát. Pohanku doma mám a na pohankové rizoto jsem si už dlouho brousila zuby, jen mi chyběla odvaha správný recept. Teeď jen někde splašit dýni a vrhnu se na to. Úplně cítím tu vůni, mňam. :-)

15 Pavlína Pavlína | 12. února 2010 v 21:25 | Reagovat

[14]: Madla:
Pohanka je moje velmí oblíbená potravina a nedám na ni dopustit :-) A vůbec to není jen kvůli její prospěšnosti pro zdraví...
Děkuji
P.
:-)

16 Táňa Táňa | 12. července 2011 v 19:00 | Reagovat

Nádherný recept :) miluju dýni a risotto - z pohanky jsem ho ještě nedělala, ale určitě zkusím! Krásné fotky!

17 Pavlína Pavlína | 14. července 2011 v 9:21 | Reagovat

[16]: Táňa:
Děkuji :-P Také jsem velkým fanouškem italského risotta. Kromě klasického s kulatozrnnou rýží mi moc chutná právě tohle pohankové (protože pohanka je úžasná), ale třeba také kroupové :D
Jak se na podzim objeví dýně Hokaido - tu mám nejraději, vrhnu se na vaření :D
Díky za milý komentář a za návštěvu :D
P.

18 Táňa Táňa | 6. srpna 2011 v 13:43 | Reagovat

Přesně tak, už aby tu dýně byla. Dnes jsem měla na rizoto chuť, ale nebyla pohanka, použila jsem tedy jáhly - taky super :-) Přidávám odkaz na svůj blog, snad to nebude vadit...http://tankavari.blogerka.cz/Salaty-prilohy/Jahlove-risotto-s-hribky-a-hermelinem

19 Pavlína Pavlína | 8. srpna 2011 v 14:04 | Reagovat

[18]: Táňa:
Já už dokonce jednu dýni doma mám! Dostala jsem ji od kolegyně a protože počasí není nic moc, asi bude dýňová polévka :D Díky za odkaz a přeji Ti mnoho radosti v psaní blogu :D
Díky za komentář
P.
:

20 Martina Martina | Web | 1. října 2012 v 14:09 | Reagovat

Pohanku s dýní jsem dělala o víkendu. Byla dobrá a chutnala mi, ale je to hodně zvláštní chuť a ne všichni strávníci to přijali s nadšením.  :-(

21 wolfskin wolfskin | Web | 7. června 2016 v 20:10 | Reagovat

online rychlá půjčka O_O

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama