MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Městečko Die, šumivé víno, pečené ryby - díl druhý

13. října 2009 v 20:17 | Pavlína |  ***Francie mýma očima
Městečko Die se nachází asi 20 kilometrů od Saillans. Silnice vede vinicemi, sem tam se objeví nějaký ten domeček s barevnými okenicemi. Na konci vinice začíná levandulové pole, pak slunečnicové a pak je tu vinice a tak dál... Nádherný kraj.
Cesta do Die vede přes vesnici s názvem Pontaix. To bylo jedno z nejkrásnějších míst, které jsme ve Francii viděli. Posuďte sami:
S ohledem na množství vinic vidíte u silnice poutače se jmény vinařů, upozorňující na jejich sklepy. Město Die je proslaveno svým šumivým vínem s názvem Clairette de Die.
Clairette de Die...
Je velmi lehké a svěží. Jednou z typických pochutin, které se podávají společně s tímto sektem, jsou sušenky vyráběné přímo v Saillans. Jmenují se croquette a jsou velmi tvrdé na skus. Byli jsme však poučeni, že sušenky se v sektu nejprve malinko smočí, tím se více rozvine jejich sladká chuť a pak už si s nimi zuby poradí lehce. Další vhodnou přílohou je Suisse de Valence - sladké pečivo původem z Alsaska ve tvaru figurky, která představuje vojáka Švýcarské gardy. Zásadní chuť dodává těstu pomerančová kůra a pomerančová voda (v některých receptech jedna nebo druhá).
Při našem prvním výletu do Die bylo zataženo a každou chvíli pršelo.
Podruhé už jsme měli větší štěstí. Zjistili jsme, že se za nepříznivého počasí nechtělo na trh ani všem prodejcům.
Bylo možné zde ochutnat několik druhů vína z tzv. bag in box...
... kozí sýry Picodon tak, jako na každém trhu v této oblasti. Picodon je totiž další místní specialitou...
Za krásného počasí byl trh větší. Dokonce tu byl prodavač s malým akváriem, ve kterém plavali pstruzi...
... a také uzenář, který krájel obrovská kola šunky tak, jak jste chtěli, prodával rillettes na váhu nebo různé druhy paštik...
Mohli jsme vidět veselého prodavače sýrů, který byl každý den na jiném trhu (potkali jsme ho ještě dvakrát), měl neustále výbornou náladu a nahlas si zpíval...
Také tu byl stánek s mořskými rybami a plody moře. Všechna ta "mořská havěť" je vylovena z moře předcházející den a časně ráno putuje do vnitrozemí. Vždyť moře je odtud vzdáleno necelých 200 kilometrů.
Bylo tedy rozhodnuto o pozdním obědě: bude to ryba. Po návratu z trhu s plným košem zeleniny, ovoce a sýrů připravím z toho všeho chutný oběd.

Společně se sardinkami jsem koupila:
  • 400 g zelených fazolek
  • 1 palici česneku
  • 3 šalotky
  • citrón
  • brambory
Sardinky očistíme: odřízneme hlavu a pak mělkým řezem od řitního otvoru rozřízneme a vyjmeme vnitřnosti.

Zeleným fazolkám odkrojíme špičky a každou překrojíme na dva nebo tři díly. Vložíme je do hrnce s vroucí osolenou vodou a vaříme asi 10 minut. Současně s fazolkami si uvaříme oloupané nakrájené brambory.
Na pánvi lehce osmahneme česnek nakrájený na plátky společně se šalotkou nakrájenou na úzké proužky. Přidáme okapané fazolky a několikrát prohodíme.
Uvařené brambory opečeme na oleji. Ryby si necháme na konec. Opečeme je podle chuti osolené na olivovém oleji. Sardinky jsou malé a jejich maso je měkké, takže budou stačit z každé strany cca 2 - 3 minuty.
Podáváme ihned společně s citrónem. Ty zdejší byly úžasně sladké a měly velké množství šťávy. Byly o dost zralejší než ty, na které jsme zvyklí u nás v obchodech.
A po jídle dezert: Pro Francii tak typické "MACARONS"
Příště se podíváme do Avignonu a kousek od slavného mostu zajdeme do jedné malé rybí restaurace...
 


Komentáře

1 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 13. října 2009 v 21:33 | Reagovat

Trapně závidím, u nás dneska padaly kroupy a jestli nemrzlo, tak já jsem mrznul. Servírování ryb s fazolkama (zvlášť) se mi moc líbí. Avignon musí být v údolí Loiry, nebo se pletu??? O Clairette de Die jsem nikdy neslyšel, jestli máte láhev navíc, dám za ni majlant :o)))

2 Lucka B. Lucka B. | Web | 13. října 2009 v 22:15 | Reagovat

Juhú, už jsme se dočkali pokračování :-). Sardinky máme moc rádi, nejlepší jsou rychle osmažené na pánvi s rozmarýnem narvaným cestou z pláže. A Avignon? Naši kluci to komentují, že to je to město s hnusným orlojem, tedy jestli máš na mysli to město, kde je ten známý "pont" ;-) .

3 Jitka Jitka | E-mail | 13. října 2009 v 22:15 | Reagovat

Ahoj Pavlínko
Tak ten kraj,je opravdu nádherný....tento styl budov a úzkých uliček miluju,hned bych se tam přestěhovala...asi si najdu nějakého "frantíka"...hihihi
A ten rybí oběd taky skvostný,není k tomu,co dodat a dortíčky,na ty radši ani nemrkám...hihi
Měj se  :-)  :-)

4 coco-choc coco-choc | Web | 13. října 2009 v 22:32 | Reagovat

Luxusní reportáž :-) Moc, moc závidím, ale samozřejmě Ti takovou dovolenou přeju. Lepší bych si sama nevybrala :-D A co bochníček sýra, nezbyl? 8-)

5 Pivli Pivli | Web | 13. října 2009 v 22:50 | Reagovat

Tak jsem přikryla bylinky na balkoně bublinkovou folií, sesbírala poslední maliny, nalila si hrnek horkého zázvorového čaje (poté, co jsem vymrzla na procházce se psem) a teď jsem se zahřála u Tvé reportáže. Krásné pčtení, moc pěkné fotky a ještě receptík navrch! :-)

6 DolceVita DolceVita | Web | 14. října 2009 v 2:17 | Reagovat

Závidím ti ten pracovní elán :-) Já bych po uplynulém víkendu potřebovala do lázní, ale procestovat s tebou v reportáži Francii bylo též ozdravné :-) Ráno posnídám Dášin rijet a budu zase fit :-)))

Tak krásné časné ráno, já jdu spát. Š ;-)

7 Bali Bali | Web | 14. října 2009 v 8:36 | Reagovat

Opět krása.
Pontaix se ti líbil nejvíc, je opravdu hezký.(nám se nejvíc líbil Poet Laval) Pontaix jsem fotila jen tak z hlavní silnice, nebyl čas na prohlídku, protože jsme spěchali na trh v Die a ochutnávku Clairette v Biosklípku Raspail, prý nejlepší ze všech. Tento nápoj nás provázel celým pobytem a dva kartony jely do Čech.
Místní si Clairette míchají s kaštanovým likérem. Kdysi jsem o něm psala i na našich www, je to opravdu lahůdka, kterou nemají všude!
Šárko, lahvinku toho Clairette máš v horní lednici. Rijet jsem také snídala ;-)
Sklendo, tyto bublinky určitě vyzkoušej.
Sardinky miluju a těším se na listopad. Nejradši mam grilované na dřevěném uhlí. Hlavy neodřezáváme.
Jen se ti papájo divim, že jsi nakupovala na trzích a vařila se s tím. Není lepší vše nakoupit mražené u Picarda, vrznout do trouby a máš vystaráno? Je to přece tak dobré! A byla by jsi in ;-)
U nás chumelilo, veškeré kytky, bylinky, mangold,..., vše pod sněhem, fuj!
Tak si moji letní reportáž z Francie nechám na zimní dny ke krbu. Možná se někdo přijde rád "zahřát".  

8 primula primula | Web | 14. října 2009 v 8:42 | Reagovat

Krásně se ta reportáž čte v teple, se sklenkou červeného když za oknem vanou větry a skoro i vánice. Moc pěkné povídání, moc pěkné fotky a moc pěkné zážitky i při tom čtení. ;-)

9 vilemina vilemina | Web | 14. října 2009 v 11:46 | Reagovat

Pěkné čtení - jak jen to ti Frantíci dělají, že i jejich obyčejné jídlo v obyčejných podmínkách je tak "charmant"? Zrovna mi kamarádka předvedla dokumentaci z dovolené v Normandii a v Burgundsku, bydleli v soukromí - a též krása.
Mám slabost pro kamenné budovy, ta městečka holt mají duši! A viděla jsem i leták realitky - takový domeček lze pořídit kolem 100 tisíc eur, tedy za byt v Praze klidně  :-(

10 Mandarinka Mandarinka | 14. října 2009 v 12:20 | Reagovat

V létě jsem ochutnala naprosto super připravené sardinky na návštěvě v Chorvatsku. Tam je dělají tak, že je nesolené zprudka a krátce opraží na slunečnicovém oleji, po vyjmutí z tuku teprve osolí a obalí v sekané petrželce, slabě zastříknou citrónem a pak ještě olivovým olejem. Jedla jsem je jen tak samotné, bez přílohy, dělaly se mi boule za ušima a slastně, ba přímo eroticky jsem u toho vzdychala "ještě - ještě".  :-D

11 toffo toffo | Web | 14. října 2009 v 14:28 | Reagovat

Sušenky a sekt, to je můj šálek čaje ;-) . Poprvé a naposledy jsem ochutnala o velikonocích: http://toffo.blog.cz/0904/velikonoce-z-champagne.    
Nejsem si ale jistá, zda to byly pravé Biscuits Roses de Reims.

12 DolceVita DolceVita | Web | 14. října 2009 v 20:35 | Reagovat

[7]: Bali :-))) Tu lahvinku jsem objevila, díky. Už se těším, jak bude chutnat! Ale bez vás to holky nebude ono ;-)

13 Božena Božena | E-mail | 14. října 2009 v 21:42 | Reagovat

Opět čtení pro duši, ikdyž se zabývá dobrůtkami a lidmi, na kterých je vidět radost, klid, spokojenost i v době krize.Vesnice a městečka nejsou okázalá, ale mají svou tichou krásu, člověk cítí mír,ze kterého čerpá pro sebe to, co sám potřebuje.Děkuji za reportáž a budu se těšit na další.Recept s fazolemi výborný.

14 rybička rybička | Web | 15. října 2009 v 15:28 | Reagovat

Taky bych si takový zážitek nechala líbit! Krásně jsem se při čtení zasnila...

15 Pavlína Pavlína | 16. října 2009 v 7:33 | Reagovat

[1]: Sklenička:
Bohužel, zima už je tu, takže i mně se nad těmi fotkami příjemně vzpomíná :-)Ten Avignon je "kapku" jinde :-D Zásobu toho sektu doma nemám, společně se sýry a ostatními dobrotami a věcmi by to pak chtělo přívěs :-(
Díky za návštěvu a za komentář
P.
:-D

16 Pavlína Pavlína | 16. října 2009 v 7:35 | Reagovat

[2]: Lucka B.:
Ano, je to správně: s orlojem. Takhle byly rybky moc fajn, ale musí se opatrně s kostičkami...
Měj se fajn
P.
:-D

17 Pavlína Pavlína | 16. října 2009 v 7:36 | Reagovat

[3]: Jitka:
Macarons vlastně ani nejsou "dortíčky", ale velmi příjemně mne překvapily. Vypadají jako naše "pusinky", ale nádherně se rozplývají na jazyku a co barva, to příchuť :-)
Díky
P.
:-D

18 Pavlína Pavlína | 16. října 2009 v 7:37 | Reagovat

[4]: coco-choc:
Sýrů je ještě dost. Kdybychom vezli ty "bochníčky", tak už by se v tom autě asi opravdu nedalo vydržet :-D
Díky
P.

19 Pavlína Pavlína | 16. října 2009 v 7:38 | Reagovat

[5]: Pivli:
Jsem zvědavá, jak Ti bude chutnat sirup a co dobrého z něho vymyslíš :-D
Měj se!
P.
:-D

20 Pavlína Pavlína | 16. října 2009 v 7:39 | Reagovat

[6]: DolceVita:
A já zase obdivuji Tvůj elán v časných ranních hodinách. Víkend byl bezva!!! Díky za všechno :-D
P.

21 Pavlína Pavlína | 16. října 2009 v 7:57 | Reagovat

[7]: Bali:
Clairette je s kaštanovým likérem moc fajn, ale chystám se ještě na další varianty :-D
Kolem obchodu PICARD jsme jeli na okraji Montelimaru. Nevidím jediný důvod, proč bych v zemi, kde se dá tak úžasně vařit z čerstvě koupeného a je obrovský výběr v obchodech, měla nakupovat mražené. O tom sama něco víš :-D Takové věci téměř nekupuji ani doma, takže na polotovary ani na žádnou aférku jsem neměla chuť :-P
V listopadu si to krásně užij a budu se těšit na fotky!
P.

22 Pavlína Pavlína | 16. října 2009 v 7:59 | Reagovat

[8]: primula:
Díky, vaše slova umí zahřát stejně jako to červené víno :-D
P.

23 Pavlína Pavlína | 16. října 2009 v 12:37 | Reagovat

[9]: vilemina:
To víte, ti Frantíci to s jídlem umějí. Jak v obyčejných, tak neobyčejných podmínkách. Nikam nesprintují a nejsou líní pořádně si uvařit a pochutnat si :-D Aby to pak nebylo „charmant"  :-P
Díky
P.

24 Pavlína Pavlína | 16. října 2009 v 12:38 | Reagovat

[10]: Mandarinka:
To věřím, že to musela být dobrota! :-D
P.

25 Pavlína Pavlína | 16. října 2009 v 12:44 | Reagovat

[11]: toffo:
Nádherná fotka! No, já bych to také nejedla, kdybych neměla hlad nebo žízeň :-D :-D :-D Tvoje sušenky jsou pro mne novinka, vypadají krásně a měkčeji, než ty naše:-P
Díky
P.

26 Pavlína Pavlína | 16. října 2009 v 12:48 | Reagovat

[13]: Božena:
Ráda vás zase vidím :-) S recepty z dovolené tady ještě není konec :-) Na to vaření na dovolené jsem se vysloveně těšila. Máte pravdu: městečka jsou tam úžasná a lidé jsou milejší a usměvavější, než je u nás v kraji zvykem :-)
Děkuji
P.

27 Pavlína Pavlína | 16. října 2009 v 12:49 | Reagovat

[14]: rybička:
Ještě nějaký ten díl plánuji, tak snad bude příjemný sen pokračovat :-D
Měj se fajn
P.
:-)

28 Bali Bali | Web | 16. října 2009 v 13:25 | Reagovat

S Clairette jde dělat plno variant.
Také jsem v Montelimaru jela kolem Picarda a hned jsem si vzpomněla na jednu odbornici,která ač na dovolené ve Francii, zamilovala si Picarda. Což do smrti nepochopím, při té široké nabídce čerstvých surovin v obchodech a na trzích. Už vidím manželovo reakci, kdybych řekla: dnes napůjdem na trh, nakoupíme u Picarda :- )))
To by bylo na rozvod.
Pájo, přesně tak. Frantíci to s jídlem umějí. Neuspokojí je si jen dobře uvařit, ale i s jídlem si vyhrát, krásně naservírovat a nejlépe ho sníst v příjemné společnosti. Prostě si jídlo prožít od nakupování surovin až po sklízení ze stolu. Ale myslím, že nemusí jít vůbec jen o Francouze. Znám mnoho lidí, co mají krásný vztah k jídelnímu rituálu i zde ;-)

29 Helli Helli | 16. října 2009 v 16:31 | Reagovat

Bali, není to náhodou odbornice na domácí vaření H. M.?  ;-) O té a jejím "geniálním" nápadu kupovat v létě na dovolené v Provence mraženou zeleninu a jídla od Picarda se psalo už u Cuketky. Nestačila jsem tehdy žasnout nad zásadní změnou jejích myšlenkových pochodů a nad obratem o celých 180°. Schválně jsem si projela její články v archivu v Lidovkách i ve svém vlastním archivu.
Rok předtím byla v Provence a rozplývala se nad tamějšími trhy, čerstvým ovocem a zeleninou a těmi krásnými zážitky, když jde s košíkem nakupovat k domácím trhovcům. A co teprve když z právě nakoupených surovin vaří v tak inspirujícím prostředí, jakým je pronajatý provensálský domek! A bác ho, rok nato projde kolem Picarda a jeho mrazicích pultů a vše je zapomenuto. Pryč je romantika, pryč je nostalgie po letním vaření z čerstvých surovin. Český čtenář se letos dočkal ódy na rychlé vaření z mražených surovin uprostřed léta.
Copak za tím asi vězí? Že by se produkce čerstvé zeleniny a ovoce ve Francii tak pohoršila? Berou snad Francouzi Picarda útokem? Nebo snad Picard zapůsobil na odbornici přes domácí vaření ještě něčím jiným, než jen rychlostí přípravy? Co myslíš? :-?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama