MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Pečená mladá kořenová zelenina

10. září 2009 v 10:01 | Pavlína |  *** ZELENINA
Udělala jsem si další výlet do Brna, takže bylo jasné, že se znovu půjdu podívat na Zelňák. Zelenina a ovoce jsou tam radost pohledět.

Koupila jsem mladou červenou řepu a mrkvičky. Mladá zelenina se báječně hodí na pečení. Doma jsem ještě přidala několik žlutých mrkví. Nad tou utěšenou hromádkou kořenové zeleniny se mně vybavil jeden z receptů Jamie Olivera. Nechala jsem se jím inspirovat a dala se do vaření.
O barevné mrkvi

Dnes je mrkev samozřejmě všude oranžová. Jenže to je teprve od 16. století. Do té doby bývala hlavně bílá, tu a tam také žlutá a někdy dokonce fialová. Na oranžovo ji přebarvili Holanďané, aby tím vzdali hold královské (oranžské rodině).

Jinobarevné mrkve opravdu nemají právo si říkat karotka, protože neobsahují karoten, ale třeba látky: xantophylls (žlutá), lycopene (červená), anthocyanine (fialová a černá). Tmavé mrkve jsou prý ještě zdravější než oranžová, protože kromě vitamínů (hlavně A) obsahují také ještě antioxidanty, které jsou dnes už známým elixírem mládí obsaženým též v červeném víně.

zdroj: Pravicová kuchařka

Řepě a mrkvi odkrojíme natě, můžeme ponechat krátké stonky kvůli dekoraci. Řepě odkrojíme spodní část.

Na pečení si kromě zeleniny přiravíme:
  • 5 stroužků česneku
  • olivový olej
  • čerstvě mletý pepř
  • hrubou mořskou sůl
  • svazek šalvěje
  • svazek majoránky
  • dobrý vinný ocet (světlý či tmavý)
  • malinový balzám (nebo krémové balzamiko s ovocnou příchutí)
Zeleninu dobře omyjeme, větší mrkve rozpůlíme a předem vaříme v páře asi 20 - 30 minut.
Do pečící nádoby nalijeme 4 lžíce olivového oleje a vsypeme vychladlou zeleninu. Tu osolíme, opepříme a opět bohatě zakápneme olivovým olejem. Přidáme oloupané stroužky česneku a rukama vše dobře promícháme. Snažíme se ponechat mrkev na jedné a řepu na druhé straně. Každnou z nich budeme totiž ochucovat jinak.
Nahrubo nasekanou nebo natrhanou šalvěj promícháme s červenou řepou. Natrhanou majoránku promícháme s mrkví. Červenou řepu ochutíme malinovým balzámem. Mrkev zastříkenem dobrým vinným octem. Nádobu vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi půl hodiny na 200 stupňů.
Červená řepa pečením hodně zesládne a ovocná chuť octa se k ní báječně hodí. Mrkev je křehká a voní bylinkami. Takto upečená zelenina je vynikající přílohou k pečenému masu.

Dobrou chuť!

Červenou řepu si můžete také upéci s fetou, špenátem a tymiánem, můžete si připravit capresse z červené řepy nebo výborný salát s domácí majonézou.
 



Komentáře

1 Jitka Jitka | E-mail | 10. září 2009 v 13:29 | Reagovat

Jéééé Pavlínko,to vypadá dobře... Tebe bych potřebovala doma,jako vrchní kuchařku,třeba bych tím zlákala moje chlapáky i na takhle skvěle připravenou zeleninu   ;-)  :-)  :-)  :-)

2 coco-choc coco-choc | Web | 10. září 2009 v 15:29 | Reagovat

Jako vegetariánka jsem v sedmém nebi. Prosím, jednu porci (alespoň jednu :-P). Díky za skvělou inspiraci.  

3 viki viki | 10. září 2009 v 16:02 | Reagovat

...a keď nám niečo ostane, tak šup s tým do mixéra a urobiť polievku! :-)

4 Bali Bali | Web | 10. září 2009 v 19:18 | Reagovat

Hmmm, líbí.
Žlutou mrkev znám z francouzských tržišť. A Lenka ji pěstuje na zahrádce ;-)

5 Pavlína Pavlína | 11. září 2009 v 11:31 | Reagovat

[1]: Jitka:
:-D Myslím, že s kusem masa bys jim to mohla zkusit podstrčit. Nemáš to s nimi jednoduché :-D
P.

6 Pavlína Pavlína | 11. září 2009 v 11:33 | Reagovat

[2]: coco-choc:
Napadlo mne, že Tobě se takový recept bude líbit nejvíce :-D Ochucení malinovým octem vypadá možná divně, ale ta chuť je společně s chutí řepy naprosto vynikající.
Děkuji
;-)

7 Pavlína Pavlína | 11. září 2009 v 11:56 | Reagovat

[3]: viki:
No jasně! Vynikající nápad :-D Tak příště...
Díky
P.

8 Pavlína Pavlína | 11. září 2009 v 12:02 | Reagovat

[4]: Bali:
Já tady žlutou viděla poprvé a ještě k tomu v MAKRU. Jinde bohužel nic :-( Kombinace barevné mrkve by byla nádherná :-)
Díky
P.

9 Lucka B. Lucka B. | Web | 11. září 2009 v 16:27 | Reagovat

K tobě se prostě vyplatí chodit už kvůli těm barvám:-) Včera jsem si zopakovala tvojí červenou řepu se špenátem a fetou... hmmmm, bylo to dobré:-)

10 Pavlína Pavlína | 11. září 2009 v 20:24 | Reagovat

[9]: Lucka B.:
:-D Řepu s fetou? Tu, kterou se Ti podařilo tak nádherně vyfotit?

http://nd01.blog.cz/359/388/6627a61df6_42591515_o2.jpg

Je dobře, že se Ti recept líbí. Jsi další "duše" (ale moc jich neznám, bohužel), která si pochutnává na červené řepě. Je moc zdravá a její příprava je velmi jednoduchá. Jen škoda, že se ty mladé v obchodech skoro nevidí.
Díky!
P.
;-)

11 Zina Zina | 14. ledna 2010 v 12:58 | Reagovat

Tohle je skvělý recept, k červené řepě se v našem „velkoměstě“ moc často nedostanu, takže má většinou áčko, mrkev to ale bohatě vynahradí. Nikdy by mě nenapadlo dát ji do trouby, a už vůbec by mě nenapadlo, že by výsledek mohl být takový. Díky!

12 Pavlína Pavlína | 21. ledna 2010 v 10:29 | Reagovat

[11]: Zina:

Máte pravdu, že mladé řepy prostě vůbec vidět nejsou. Ale ne každý má možnost si řepu pěstovat, trhy se zeleninou nejsou vidět. Máme to tady prostě těžké :-( A není to jen "velkoměstem", bohužel...
Takto pečená zelenina je báječná a pokud jste recept vyzkoušela, mám velikou radost. Díky za komentář a zase někdy na shledanou! :-D
P.

13 Ellie Ellie | E-mail | 28. března 2011 v 11:58 | Reagovat

English translation please?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.