MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Barevný květákový salát

29. září 2009 v 12:55 | Pavlína |  *** SALÁTY
Květák - někdy a někým neprávem opomíjená zelenina. Každý z nás určitě zná smažený květák, který bývá nedílnou součástí nabídky vegetariánských jídel v běžných restauracích. Přestože smažená jídla doma v podstatě nevařím, musím se přiznat, že si tak dvakrát v roce smažený květák prostě dám. Někdy ho vystřídám se smaženým sýrem. Květák pak existuje ještě v podobě květákového mozečku - podivná míchaná věc, která ne každému chutná.

Květák neboli lidově karfiol (Brassica oleracea convar. botrytis)

Květák je zelenina příbuzná kapustě a zelí. Mark Twain, který měl květák v oblibě, o něm dokonce napsal: "Květák není nic jiného než zelí s vysokoškolským vzděláním". Květák patří mezi nejdůležitější zeleninu s protirakovinnými účinky a jeho pravidelná konzumace značně snižuje riziko rakoviny tlustého střeva i dalších orgánů. Je skvělou součástí zdravé výživy a perfektní součástí jídelníčku, pokud jste se dali a redukční dietu nebo si třeba jen chcete udržet dobrou postavu.
Květák obsahuje řadu vitamínů, zejména řady B - B1, B2, B6, niacin, kyselinu listovou a pantotenovou, vitamín A, C, E, K a biotin. Z minerálů pak vápník, draslík, sodík, hořčík, mangan, železo, zinek, fosfor, síru a molybden. Dále má organické kyseliny, vlákninu, bílkoviny, enzymy, silice a řadu dalších důležitých látek. Květák přispívá ke zlepšení obranyschopnosti organismu, brání vzniku osteoporózy, lámavosti nehtů a má i příznivý vliv na tvorbu kolagenu. Květák není ale vhodný pro nemocné se dnou a chronickým zánětem jater a žlučníku, protože obsahuje puriny.

Bílé růžice květáku, které konzumujeme, nejsou květy, ale zdužnatělé stonky a větévky. Některé důležité látky v květáku se dlouhým vařením ničí, proto je nejlepší ho jíst syrový, lehce vařený nebo ohřátý v mikrovlnné troubě. Před kuchyňskou úpravou ponoříme květák do osolené vody, aby odplaval hmyz. Vaříme ho tak, že jej dáme do vařící vody a povaříme odkrytý, aby unikaly pachy. Trocha mléka přidaná do vody pomůže tomu, aby květák zůstal bílý. Vaříme-li jej na salát, můžeme do vody přidat trochu octa nebo citrónové šťávy.

zdroj: internet

Když se vám dostanou do ruky barevné květáky, jaké jsem náhodou koupila, byl by hřích je naprosto rozvařit nebo osmažit. Zkusme tedy třeba křupavý a barevný salát.

Na salát jsem si připravila:
  • 3 menší květáky různých barev
  • 2 červené papriky
  • 100 g italské mortadely
Na zálivku:
  • šťávu z jednoho pomeranče
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce vinného octa
  • 2 lžičky medu
  • 2 snítky kopru
  • čerstvě mletý pepř
  • na posypání Fleur de sel
Větší růžičky dobře opláchnutého květáku jsem dala vařit do páry asi na dobu 20 minut. Lépe je vařit každou z barev zvlášť kvůli velikosti hrnce a také kvůli možnému prolnutí barev. Výsledný efekt na talíři by pak nebyl takový.

Současně s tím jsem si na těžké pánvi na sucho opekla dvě papriky tak, aby se vytvořily černé puchýřky. Lépe by bylo použít na pečení a následné loupání papriky kalifornské, ale ty v obchodě zrovna nebyly.

Papriky po opečení ze všech stran uzavřeme na pár minut do plastové krabičky na potraviny nebo pevně neprodyšně zabalíme do mikrotenového sáčku. Pečené puchýřky zvlhnou a papriky se budou dobře loupat.
Zchladlý květák naaranžujeme na talíř, posypeme na proužky nakrájenou pečenou a oloupanou paprikou. Mortadelu nakrájíme na tenké proužky a květák jí ledabyle poházíme.
:-))
Vše bohatě zalijeme příjemně nasládlou koprovou zálivkou, kterou získáme smícháním jemně nasekaného kopru a všech výše uvedených ingrediencí, s výjimkou Fleur de sel. Tou solíme jednotlivé porce až na talíři podle vlastní chuti.
:-)
Dobrou chuť!
Dobrou chuť!
 


Komentáře

1 toffo toffo | E-mail | Web | 29. září 2009 v 13:54 | Reagovat

Poprvé vidím barevný květák O_O ! Ani nevím, co na něj říct, jak jsem se lekla  :-D , pro mě je ta barva nepřirozená. Salát je zajímavý, protože já vařím květák jen na tři klasické způsoby: obalovaný (chutná 3 ze 4), jako mozeček (chutná mě a Aničce) a polévku (1 chutná, 1 jí pod nátlakem).

2 Mandarinka Mandarinka | 29. září 2009 v 15:02 | Reagovat

Zelený znám, oranžový vidím poprvé.

3 Jitka Jitka | E-mail | 29. září 2009 v 15:43 | Reagovat

Ahojkýýýý,tak taky vidím poprvé barevný květák a vypadá pěkně...:-)

4 coco-choc coco-choc | Web | 29. září 2009 v 23:31 | Reagovat

Opět děkuju za další vegetariánskou inspiraci . Na barevný květák už jsem několikrát narazila, ale nebyla jsem dostatečně odvážná a hlavně ve dvou by se tři květáky jedly těžko O_O, ale po tomto lákadlu je asi "prubnu" :-D.  

5 primula primula | Web | 30. září 2009 v 5:29 | Reagovat

Moc pěkně to vypadá a určitě moc pěkně chutná. Taky dělám salát s květáky a červených paprik, ale ta barevná kombinace několika květáků je velmi lákavá. Opět hezké fotky.

6 Pavlína Pavlína | 30. září 2009 v 7:54 | Reagovat

[1]: toffo:
Na květákovou polévku jsem zapomněla! :-D Tu mám ráda. Je to s tím květákem složité :-(
P.

7 Pavlína Pavlína | 30. září 2009 v 7:55 | Reagovat

[2]: Mandarinka:
Já viděla poprvé ten žlutý. Ale kdysi jsem vařila něco s fialovým květákem, tak jsem se ho snažila "sehnat". Aby byl jako čtyřbarevný salát. Ale naschvál nikde nebyl :-(
Díky
P.

8 Pavlína Pavlína | 30. září 2009 v 7:55 | Reagovat

[3]: Jitka:
Ahoj! :-D Chutě jsou stejné, ale vypadá to krásně, ty barvy. Měj se fajn  :-P
P.

9 Pavlína Pavlína | 30. září 2009 v 7:57 | Reagovat

[4]: coco-choc:
Díky :-D Myslím, že bys to zvládla i s mortadelou - byla s pistáciovými oříšky :-P
P.

10 Pavlína Pavlína | 30. září 2009 v 7:58 | Reagovat

[5]: primula:
Nejvíce mne na tom zaujala ta sladko-koprová zálivka. Byl to okamžitý nápad a určitě ji zkusím ještě na další salát.
Díky za návštěvu :-D
P.

11 Bali Bali | Web | 30. září 2009 v 11:18 | Reagovat

Musim se přiznat, že ty barevné květáky se mi moc nelíbí. Taky jsem si ještě žádný nekoupila. No, do fialového bych nešla vůbec. Něco mne odpuzuje :- )))
A vůbec tak nějak květák často neděláme. Ani nevim proč, ale rádi ho máme.
Smažený si dam u mamky, tak jednou do roka. Taky květákový mozeček.
Doma dělávám zapečený. V zimě nějakou tu polívčičku. No a brzy si tedy udělám i tento salát, ale bez barev ;-)

12 Bali Bali | Web | 30. září 2009 v 11:26 | Reagovat

Jo, ta zálivka je moc zajímavá, ta se mi líbí. I barevně :- )))

13 Pavlína Pavlína | 30. září 2009 v 12:24 | Reagovat

[11]:+[12]: Bali:
Poprvé mi ta "divočina" připadala také zvláštně, ale dnes už je to v pořádku. Já také vlastně květák tak moc často nevařím, ale po zkušenostech s chutěmi tohoto salátu asi budu. Zálivku určitě vyzkoušej tak, jak je.
Dík
:-D
P.

14 aida aida | 1. října 2009 v 13:47 | Reagovat

Nebo zkuste ještě jinou variantu - květák povařit jen lehce, tak 5 minut, měl by být skoro syrový. Na zálivku si svařte bobkový list, celý černý pepř a nové koření, výsledné tekutiny by mělo být jen málo. Povařený květák tím zalijte, přidejte najemno pokrájenou spařenou cibuli, případně i rajče nebo papriku, prostě, co vám chutná. Osolit, okyselit, přidat trochu oleje a nechat rozležet, čím dýl, tím líp. Je to překvapivě dobré.

15 aida aida | 1. října 2009 v 13:52 | Reagovat

Jinak, barevné květáky známe a vaříme (u nás mívají ještě fialový), hlavně spíš pro oko než pro chuť, vyjde to tak zhruba nastejno. Vzhledově se mi ovšem nejvíc líbí květák římský, romanesco, na něm by šly moc pěkně vysvětlovat fraktály. ;-)
P.S. Před časem jsem psala dlouhý komentář k Vaší krásné reportáži z Brna, bohužel se ztratil, škoda. Asi je to komentování omezené počtem znaků a odstavců, že?
Mějte se, máte moc fajn blog, ráda ho čtu i podle něj vařím.

16 Pavlína Pavlína | 1. října 2009 v 15:24 | Reagovat

[14]::+[15]:: aida:
K vaší zálivce: Kombinaci bobkový list, nové koření a černý pepř používám při výrobě aspiku společně s trochou bílého vína. Chuť si tedy dokáži vybavit a zálivka musí být nádherně voňavá! :-)

Jak jsem psala výše, fialový květák se mi bohužel nepodařilo koupit. Barvy vliv na chuť nemají, jedná se jen o pestrý vzhled pokrmu. Zejména fialový květák pouští svou barvu, proto je dobré ho v páře připravovat zvlášť.

Ke komentářům: Netuším, jestli je komentování omezené. Delší komentáře byly ještě nedávno "rozbalovací". Právě jsem se mrkla na místo, kde stoprocentně dva dlouhé-rozbalovací komentáře byly, jsou už zobrazeny celé a šipka je pryč. Takže si s námi opět pohrál admin BLOGU a zřejmě se stala změna. Moc mne to mrzí, protože vaše komentáře čtu moc ráda a zrovna tento "květákový" mi udělal obrovskou radost :-D
Mějte se krásně!
P.

17 czaky czaky | 1. října 2009 v 18:50 | Reagovat

kvetak se u nas dela na spoustu zpusobu - krome klasiky zde uvedene (smazeny, mozecek, polivcicka). Napriklad se syrovou omackou, jako nakyp (neco mezi nakypem a nadivkou), zapeceny s rajcaty a slaninou, jen povareny a zasypany oprazenou strouhankou a pokropeny maslickem ... no urcite bych jeste na neco prisla  ;-)

PS: tenhle web jsem nasla uplnou nahodou a opravdu kloubouk dolu, je uuuuzasny,takze moc chvalim a dekuji za prima inspirace :-)

18 Pisulka Pisulka | 2. října 2009 v 9:00 | Reagovat

Barevné květáky mají dnes v hale 22 v Holešovické tržnici, i ten "fraktálový". Problém je, že ten fialový při vaření zmodrá, pokud se do vody nepřidá něco kyselého (instrukce získány až u talíře modrého mimozemšťana :))

19 Pavlína Pavlína | 2. října 2009 v 12:13 | Reagovat

[17]: czaky:
Ten květák zapečený s rajčaty a slaninou by mi určitě chutnal :-D
Jsem ráda, že se objevil další nadšený kuchař a budu se těšit na další virtuální setkání! :-D
P.

20 Pavlína Pavlína | 2. října 2009 v 12:14 | Reagovat

[18]: Pisulka:
Děkuji za detailní průzkum trhu a za veselý komentář! :-D
P.

21 Pivli Pivli | Web | 4. října 2009 v 23:03 | Reagovat

ňam, ňam!
zase taková dobrůtka už od pohledu! :-D

22 Pavlína Pavlína | 5. října 2009 v 12:31 | Reagovat

[21]: Pivli:
Dík  ;-)
P.

23 Helli Helli | 6. října 2009 v 17:40 | Reagovat

Papájo, kam prosím tě chodíš na tak pestrobarevnou zeleninu? Onehdy žlutá mrkev, teď barevné květáky. Že by Makro? Na Zelňáku jsem takovou paletu květákových barev ještě nepotkala. Tenhle salát ale vyzkouším i s jednobarevným.

24 Pavlína Pavlína | 7. října 2009 v 14:49 | Reagovat

[23]: Helli:
To byla naprostá náhoda. Tuším, že za ty barvy může Kaufland :-D
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama